Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34362 hozzászólás a témában

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Attól függ mire készül az ember. 26km valóban nem hosszú táv, de lehet úgy edzeni, hogy a 26km végére totál kikészülsz. Pl minden második ezret keményem megnyomod. Az 8. ezer után ha normálisan csinálod már tejsavban fog égni a lábad. Vagy ha van egy edzõtársad, akivel lószolgatjátok egymást netán mindezt emelkedõn teszitek akkor még sok is a 26.

De ha pl sprinttávú vagy rövidtávú triatlon edzésre készül valaki akkor is elmegy 26km egy edzéskének.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Ez csak egy sima átlagos edzés, és tudom hogy többet kéne menni, csak nincs idõ.

Sima átlagos edzésnek rövid a 26km. Persze ha nincs idõ, akkor nincs mit tenni.

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.163 hozzászólás
OFF: /mivel kecskeméti vagy/ a Megyeiben csinálnak és a régi sztk ban is a sportorvos... (ileltve 6 évvel ezelött még csináltak :D)

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Hat igen, igy mulik el az ido.. az embernek bele kell torodni, hogy vannak nala fiatalabbak (32 eves vagyok). Szoval amit irsz, azzal nincs gond.
MIvel azonban nem egy anaerob jellegu edzest folytatsz, tehat a kardio rendszeredet terheled elegge a felso hataron, ezert nem art tulesni egy ilyen vizsgalaton.
En a Sportkoriban csinaltattam, kb felorat vesz igenybe.
De lehet, hogy a teruletileg illetekes SZTK is kompetens.
Szerintem a haziorvosodat kerdezd meg es o segiteni fog.

Köszönöm a tanácsokat, meg fogom kérdezni a háziorvosomat, és ha van rá lehetõségem, meg fogom csinálni ezeket a teszteket.

Sved1K

Sved1K

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás

16 éves vagyok, szóval a 220-életkor majdnem pontos. a 199-es átlag pedig szerintem megállja a helyét, mivel ez nem edzés volt, hanem úgy tekertem mintha verseny lenne. A valaha elért legmagasabb pulzusom 215 volt, ezért 170-180-as pulzussal szoktam edzeni. Meg amúgyis, egy hónapban egyszer csinálok ilyet, tekints úgy rá mintha egy idõfutamversenyen mentem volna. szerintem nem vészesek. "csinaltass egy terhelses EKG-t, ultrahangot es egyeztess egy sportorvossal/kardiologussal." Ezekre hol van lehetõségem? Mert kíváncsi lennék rá.

Az adatokat egy Polar CS200 órával mértem. Ez azért szerintem nem a 4ezer ft-os pulzusmérõ kategória:D

Amúgy akkor nézzük egy átlagos edzésemet. 26,6km, 29,1km/h az átlag, és 158az átlagpulzus...jó mondjuk itt volt egy 6km, hogy szélárnyékban mentem, végig 32km/hval, 50-es pedálfordulattal és 140-es pulzussal:D de a többi ellensúlyozta...és így is csak 158-as átlagpulzus...

Hat igen, igy mulik el az ido.. az embernek bele kell torodni, hogy vannak nala fiatalabbak (32 eves vagyok). Szoval amit irsz, azzal nincs gond.
MIvel azonban nem egy anaerob jellegu edzest folytatsz, tehat a kardio rendszeredet terheled elegge a felso hataron, ezert nem art tulesni egy ilyen vizsgalaton.
En a Sportkoriban csinaltattam, kb felorat vesz igenybe.
De lehet, hogy a teruletileg illetekes SZTK is kompetens.
Szerintem a haziorvosodat kerdezd meg es o segiteni fog.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Elég karcsú a 26 km. 40km fölött kéne menni szerintem egy országútisnak. Az 50-es pedálfordulat is kevésnek tûnik. Azt szokták mondani érdemes minimum 80 fölött menni, de jobb a 90-100-as.

Nagyon félreértettél. Ez csak egy sima átlagos edzés, és tudom hogy többet kéne menni, csak nincs idõ. az 50-es pedálfordulat csak arra vonatkozik, amikor szélárnyékban mentem, amúgy 100-as körül szoktam menni.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

16 éves vagyok, szóval a 220-életkor majdnem pontos. a 199-es átlag pedig szerintem megállja a helyét, mivel ez nem edzés volt, hanem úgy tekertem mintha verseny lenne. A valaha elért legmagasabb pulzusom 215 volt, ezért 170-180-as pulzussal szoktam edzeni. Meg amúgyis, egy hónapban egyszer csinálok ilyet, tekints úgy rá mintha egy idõfutamversenyen mentem volna. szerintem nem vészesek. "csinaltass egy terhelses EKG-t, ultrahangot es egyeztess egy sportorvossal/kardiologussal." Ezekre hol van lehetõségem? Mert kíváncsi lennék rá.

Az adatokat egy Polar CS200 órával mértem. Ez azért szerintem nem a 4ezer ft-os pulzusmérõ kategória:D

Amúgy akkor nézzük egy átlagos edzésemet. 26,6km, 29,1km/h az átlag, és 158az átlagpulzus...jó mondjuk itt volt egy 6km, hogy szélárnyékban mentem, végig 32km/hval, 50-es pedálfordulattal és 140-es pulzussal:D de a többi ellensúlyozta...és így is csak 158-as átlagpulzus...

Elég karcsú a 26 km. 40km fölött kéne menni szerintem egy országútisnak. Az 50-es pedálfordulat is kevésnek tûnik. Azt szokták mondani érdemes minimum 80 fölött menni, de jobb a 90-100-as.

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Hany eves vagy?
sztem a max pulzus hatarat nem erdemes feszegetni.. 220-eletkor. ennyi a max!! Edzesnel a 75-80%-on szabad tartosan terhelni, akar tobb oran at. A 199 atlag bpm sztem nagyon sok!! A szivednek nem tesz jot. A 205-os maxrol nem is beszelve. Ha szereted feszegetni a hatarokat, mindenkepp csinaltass egy terhelses EKG-t, ultrahangot es egyeztess egy sportorvossal/kardiologussal. A tulzott terheles akar kamrafibrilaciot is okozhat!
Szoval ovatosan!

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Egy új bringa vételénél jobb helyeken a következõ paramétereket kell meghatározni: hajtókarhossz, kormányszélesség, vázméret, stucni hossz.

Ja kihagytam a kormánymagasságot.:) Ugyanis jobb helyeken nincs levágva a villa, hanem mikor bemegy a vevõ akkor az õ kívánságainak megfelelõen raknak távtartókat a stucni alá és utána vágják le a villanyakat.

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 hozzászólás

Vazmeretet hogyan lehet megallapitani?

Itt írtam egy hosszabb szösszenetet a témáról: http://forum.bikemag...&postcount=4801 - persze nem rád vonatkozik az 50-53 cm. :)
Ha továbbgörgetsz, akkor találsz még infokat itt, ebben a topic-ban a korábbi oldalakon is. Egy kis matek kell csak hozzá. Kérdezz, segítünk. Legegyszerûbb a kiszámításhoz a belsõ lábhossz*0,67 képlet. Itt van egy jó kis táblázat: http://www.cyclemetr...inseamtable.htm

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 hozzászólás

Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy nagy baj van belõle, ha ennek közelébe terheli magát az ember. Szerintem ha túl nagy a terhelés, akkor a szervezet azért védekezik és fájni fog mindenhol és rosszul is le az ember és akkor már úgy se megy tovább.

Ez is igaz, egyszerûen elájulsz, ha kimerülsz. Ezért veszélyes a (nem csak a) tiltott teljesítményfokozók és különbözõ tapaszok, stb. használata is, mert kikapcsolhatja ezt a fájdalomérzetet és "nincs" határ, visszacsatolás - gondolom ilyenkor jön a kamrafibrilláció és hullanak a sportolók.

sac1

sac1

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.163 hozzászólás
199 átlag 205 max ez kb olyan adat mint amikor egy angol speces osztályban gimnázium 1. osztályában szintfelmérõ 400m-t futtatnak :D bringára nem igazán szimpi...

Mivel mérted? TIMEX,Polar,Sigma?

Sved1K

Sved1K

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás

Ez ( http://www.biondobik...duct&id=113295# ) se tûnik rossznak. A lényeg, hogy jó méretet vegyél. Egy új bringa vételénél jobb helyeken a következõ paramétereket kell meghatározni: hajtókarhossz, kormányszélesség, vázméret, stucni hossz.

Vazmeretet hogyan lehet megallapitani?

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

amator szinten vagyok, nem versenyzek, hosszu tavra keresek megbizhato bringat.
Olyat, amiben a hasznalat mellett gyonyorkodhetek is..
Eddig a Merida Road 905 a favorit (Ultegra).
240 penzert megeri? A 904-es ara is 225-270 e korul van.
Abba a hibaba nem akarok belecsuszni, hogy veszek egy alacsonyabb kategoriajut, aztan egy ido mulva azon morfondiroznek, hogy a 905-os jobban tetszik illetve melyik alkatreszt csereljem. Igaz, hogy a dragabb tartosabb es jobban birja?

Ez ( http://www.biondobik...duct&id=113295# ) se tûnik rossznak. A lényeg, hogy jó méretet vegyél. Egy új bringa vételénél jobb helyeken a következõ paramétereket kell meghatározni: hajtókarhossz, kormányszélesség, vázméret, stucni hossz.

Mathias

Mathias

törzsvendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

220-eletkor. ennyi a max!!

swn jól írja ez csak egy közelítõ érték, ami addig érvényes míg nem tudod megmérni a sajátodat, hogy addig is legyen mit beállítani az órán.:) Egyébként abban sem vagyok biztos, hogy nagy baj van belõle, ha ennek közelébe terheli magát az ember. Szerintem ha túl nagy a terhelés, akkor a szervezet azért védekezik és fájni fog mindenhol és rosszul is le az ember és akkor már úgy se megy tovább.

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 hozzászólás
199-es pulzus téma: a max. pulzus egyénileg változik, persze sok embernél mûködik a formula. Látom Sved1K-nak némi köze lehet vmelyik orvosi egyetemhez, netán egészségügyi fõsulihoz, de több szakértõ írja, hogy ez a 220-életkor csak egy támpont - tapogatózunk a sötétben. Pl. a páromnak 214 a max. pulzusa és a vasárnapi dobogókõi idõfutamon 200-as átlaggal ment, pedig nem 6 éves és - a hölgyeknél használatos 226-életkor szerint - nem is 12 éves. :) A többivel egyetértek, a terheléses teszttel különösen.

swn

swn

vendég

• fórumtag
  • 116 hozzászólás

Abba a hibaba nem akarok belecsuszni, hogy veszek egy alacsonyabb kategoriajut, aztan egy ido mulva azon morfondiroznek, hogy a 905-os jobban tetszik illetve melyik alkatreszt csereljem. Igaz, hogy a dragabb tartosabb es jobban birja?

A Meridák nagyon jó gépek, fõleg ennyi pénzért... Szerintem bármelyiket is választod, nem bánod meg. Jövõre jön mindig újabb, szebb, tehát vedd amelyik tetszik. :) A 905-ös hazai szinten bármelyik versenyzõnek megfelelõ bringa lenne... (kiv. P-Nivó persze)

Sved1K

Sved1K

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás
ilyen rövid távon jó hogy 199-es a pulzusod:)
próbáld meg egy vegyes hosszútávon, nefélj lemegy ez

Sved1K

Sved1K

vendég

• fórumtag
  • 15 hozzászólás
[/quote]

Ma bringáztam egyet...olyan 'ami a csövön kifér' tekerés volt. Eléggé elégedett vagyok az eredménnyel, kivéve eggyel. Ez pedig a pulzusom. Itt vannak a tekerésem adatai: http://kepfeltolto.hu/i/?240468&t=img
átlagpulzus 199...hogy lehetne lentebbvinni? sok-sok aerob edzés?

[quote name='Sved1K']Hany eves vagy?
sztem a max pulzus hatarat nem erdemes feszegetni.. 220-eletkor. ennyi a max!! Edzesnel a 75-80%-on szabad tartosan terhelni, akar tobb oran at. A 199 atlag bpm sztem nagyon sok!! A szivednek nem tesz jot. A 205-os maxrol nem is beszelve. Ha szereted feszegetni a hatarokat, mindenkepp csinaltass egy terhelses EKG-t, ultrahangot es egyeztess egy sportorvossal/kardiologussal. A tulzott terheles akar kamrafibrilaciot is okozhat!
Szoval ovatosan!