Sõt még fiatalabb koromban egy 56cm-es vázat sóztak rám a helyi boltban, mondván jó lesz az. 4évig "szenvedtem vele" mert nem találtam a megfelelõ beállításokat, nyereghelyzetet és a stucni hosszát is csereberéltem. Jó azért a szenvedés túlzás, mert használtam jópár évig a vázat, igaz nem volt kényelmes, nem is szerettem túlságosan, de nem volt pénzem lecserélni, így azt kellett használnom. Úgyhogy a boltot is jól meg kell választani, mert egy rámenõs eladó lyukat beszél a hasadba.
Hát igen, a számolgatós módszerrel én is olyan 54-55 cm-t lõttem be magamnak, persze ez is csak klasszikus vázgeo esetén igaz. Gondolom az sem mindegy, hogy pl. a Trek 50-tõl 62 centiig árul vázakat, a Merida meg 45-tõl 57,2 centiig. Mindenesetre bemegyek majd a hétvégén a boltba megszemlélni azt a Madone 4.7-est. Nem valószínû, hogy megveszem. mert drága nekem, de ha már lehozzák, nekem nem kerül semmibe, meg kíváncsi is vagyok, az ugyanis 56-os. Mivel látom neked már volt részed hasonló élményben, és megfizetted a tanulópénzt az 56-os mérettel, tudnál nekem tanácsod adni (amit a jövõre nézve is hasznosíthatnék), hogy felpróbálásnál mire figyeljek? Mert az, hogy csak átlépem a vázat nem sok mindent mutat meg: vagy bevág és akkor nagy, vagy elfér a magtáram, de az még nem garancia arra, h. kényelmes lesz a bringa. Érdekelne pl. hogy a te bringádon milyen hosszú a felsõvázcsõ, a stücni, mennyi a fejcsõszöge és a nyeregcsõ szöge?
Kíváncsi vagyok, mert eddig nekem a következõket ajánlották: kb. 550 mm-es felsõvázcsõ, 100-110 mm körüli stucni, a szögek meg olyan 73-73,5 fok.