MTB körökben már jó ideje sokan használnak csöpögtetős squirt waxot. Előnye, hogy valóban nem gyűjti a koszt szép tiszta tőle minden. Hátránya, hogy nem bír annyit mint egy olajozás, hamarabb lesz csúnya hangja a láncnak. Illetve mivel ez emulzió ezért a víznek ki kell párologni belőle. Vagyis célszerű tekerés után kenni azért, hogy legközelebb már "szárazon" tudj indulni. Gyakorlati tapasztalat, hogy kell neki egy éjszaka. Ha nedves állapotban indulsz el akkor kipereg belőle és semmit nem ér.
Sokat agyaltam, hogy vegyek-e, de eddig végül nem vettem. Outra még csak-csak elmenne, montira én nem használnám.
Montin (száraz körülmények) olyan 30-40 kili után kezd zavarni a lánc kiszáradása, de squirt-tel nem tudom újrakenni menet közben, olajjal meg igen. Vegyesen a kettőt használni nem lehet. A squirt előtt is ki kell teljesen mosni a láncot mint a főzős waxoknál.
nem is vészesen drága: www.bike-components.de/en/squirt/Dry-Lube-Chain-Wax-p44658/
Nekem fura azt olvasni, hogy száz km felett is lehet menni egy kenéssel menni a squirt lube-bal. Idén kipróbáltam az egysebis országútimon is, de ugyanaz, mint a montin, kb. 30 km után már újrakenném, mert olyan a hangja és fénylik a lánc. Jó, a lánc is egy szar most ("csoda" shimano NX1), korábban sram PC nyolcvan valahányat használtam. Legtöbbször előző nap kenem be squirttel a láncot, hogy legyen ideje megszáradni. Az viszont tetszik, hogy nem minden olajos, főleg, ahogy szerettem tisztítani a láncot, lánctányérokat. Az országútira is ezért tettem, mert mindig összekentem a cipőmet. Ezt én sem értem, hogy sikerült, de valahogy mindig olajos lett a belső oldala... Montin is jó, hogy a fogsoron, görgőkön nem áll az a zsírsár, bár így is összegyűlik a retek, de nem annyi, meg jóval könnyebb letörölni.
Szóval jó lenne ez a lötty, de nálam valamiért rohadtul nem tartós. Montin még csak megmagyaráztam azzal, hogy a por meg a sár miatt, de az egysebességes országútin már nem tudom ezzel, mert azért annyira nagy por nem kerülhet rá, illetve nem is kap el minden tekerésnél az eső. Annyira nem is régi, talán tavaly vettem, meg német webshoptól, azok csak nem trükköznek ilyesmivel.
Az olajozásra nem szívesen térnék vissza, mert számomra több előnye van a squirtnek, mint hátránya.