Szerintem félreértettél. Persze, méri a magasságot, ez rendben is van (az a 10-20m nem is érdekel) Én arra gondoltam, hogy ha lenne egy, a térképen 10km hosszú 10%-os emelkedõ akkor ezt oldalról megnézve egy olyan háromszög átfogóján tekernél fel aminek az alsó befogója lenne 10 km, a másik befogója meg 1 km (amennyit az út emelkedik 10 km alatt 10%-nál) ezt kiszámolva az átfogó hossza 10,05 km lenne, amit te ténylegesen letekersz. Vagyis ha itt felmennél és le akkor a tényleges táv 20,1 km lenne oda vissza a térképen megadott 20 helyett.
Ha ezt nézzük és pl. 80 km alatt csak 10%-os emelkedõkön tekernék fel és le akkor is csak 400m differencia jönne ki, vagyis utánaszámolva ez még mindig nem magyarázza meg a 2km eltérést (mondjuk akkor mennék 80 km alatt 4000 szintet :-)
Bocs a matekért, de ez most már érdekelt.
Szóval úgy tûnik, simán a GPS mér szarul - távot is - hegyen.
Nézi a magassági koordinátát, csak nem pontosan. Simán lehet benne +- 10-20 méter eltérés. Ezzel együtt kell élni.
Én ezt úgy oldottam meg, hogy nem használok már km órát.
Nem szeretem a kábeleket, és így menet közben nincs kényszer, hogy "francba, gyorsabban kell menni" Csak megyek ahogy jól esik. Persze edzéshez jó, ha mutatja az óra a nyilacskákkal, hogy gyorsabb vagy lassabb vagy-e mint az átlag, de én csak hobbi bringás vagyok. 
Haverom használta a sportstrackert arra, hogy egy futballpálya körüli futásnál mérje a távot. Teljesen sík terep... és ott is ugrált 10-20métereket a magassági koordináta