Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34373 hozzászólás a témában

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
nekem 8,88 kg (pedál, kulacstartók és óra nélkül). ebbõl 2,5 kg a váz+villa. alkatrészek átlagosak, nincs ami könnyûnek nevezhetõ

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Javaslom: ezentúl senki ne a bringája tömegét írja meg a fórumba, hanem a saját+bringa össztömegét!
Mi a bringámmal ma reggel 69,0 kg vagyunk! (Volt már idén kevesebb, és lesz is még.)
Én ezzel tudok dicsekedni, bocs. :)

Na látod én 100 vagyok a bringával, az a 30 kg már nem mindegy....:)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Egy hobbi bringásnak teljesítmény szempontjából nem sokat számít, általában placebo amit érez. Egy versenyzõnél nagyon sokat számíthat (bár azt mondják, hogy aki erõs az mindennel erõs :) ), éppen a hiányzó pár watt miatt leszakadhat. Írtam is errõl régebben egy cikket, de nem jelentettem meg, majd talán egyszer. Jelenleg egy új-zélandi magazin foglalkozik ezzel a kérdéssel, elvileg a következõ számban a kerék tömegérõl fognak írni (szerintem arra sem fog kijönni egy eget rengetõ különbség).

Köszi! Így már oké. :) Jelenjen csak meg... én biztos elolvasom. pl. ott ahol a küllõs dolog is volt ;)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Jól látom, hogy a kerékpár súlya nem nagyon befolyásolja adott táv leküzdéséhez szükséges wattokat. Síkon 1-2 watt különbség. Hegyen 10-15 watt 9kg kontra 6.5 kg bringa... vagy valamit elszámoltam, rosszul értelmezek. Nincs ilyen kalkulátor ami a kerék tömegét is nézi, kerületen... könnyû felni+gumi kontra nehéz mit jelent wattokban?

Egy hobbi bringásnak teljesítmény szempontjából nem sokat számít, általában placebo amit érez. Egy versenyzõnél nagyon sokat számíthat (bár azt mondják, hogy aki erõs az mindennel erõs :) ), éppen a hiányzó pár watt miatt leszakadhat. Írtam is errõl régebben egy cikket, de nem jelentettem meg, majd talán egyszer. Jelenleg egy új-zélandi magazin foglalkozik ezzel a kérdéssel, elvileg a következõ számban a kerék tömegérõl fognak írni (szerintem arra sem fog kijönni egy eget rengetõ különbség).

A sebesség mindent megold.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
Na de hol jon a kepbe a magassag?
En most 76kg. De versenyszezonra 70 alatt lesz. A bicikli ebbol -4kg! :) Mondjuk ha a testzsir maradna 10% vagy alatta, akkor szivesen lennek nehezebb 1-2 kiloval.

ivancso.isti

ivancso.isti

vendég

• fórumtag
  • 268 hozzászólás
Javaslom: ezentúl senki ne a bringája tömegét írja meg a fórumba, hanem a saját+bringa össztömegét!
Mi a bringámmal ma reggel 69,0 kg vagyunk! (Volt már idén kevesebb, és lesz is még.)
Én ezzel tudok dicsekedni, bocs. :)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Na igen, ezzel tisztában vagyok én is. A mindig jobbat akar az ember, májer faktor stb stb. Talán még placebo hatása is van, sõt biztos, de a kérdésem arra irányult, hogy számokban ez mit jelent. A linkelt kalkulátor azt mutatja, hogy nevetségesen kicsi a különbség...

Versenyen ilyen nevetséges kis különbségekkel lehetséges adott esetben 1-1 helyezéssel jobbat elérni.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Mi értelme a 600 lóerõs kocsiknak? Mert ugye egy 10 éves suzuki is elviszi a segged akárhová. :) Mi értelme a 200ezres telefonnak? Van, akinek ez a hobbija, és nem sajnálja rá a pénzt. Egy adott szint után számíthat, én most 106kg vagyok, nekem édes mindegy, h 11, vagy 8kg a bicaj, de egy 60kg-os versenyzõnél ez %-osan már többet jelent.

Na igen, ezzel tisztában vagyok én is. A mindig jobbat akar az ember, májer faktor stb stb. Talán még placebo hatása is van, sõt biztos, de a kérdésem arra irányult, hogy számokban ez mit jelent. A linkelt kalkulátor azt mutatja, hogy nevetségesen kicsi a különbség...

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
>A hajtómûvet komplett mértem, 609g.
Tengellyel, cseszekkel??

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Ezt értem, de akkor mi értelme a 6 és fél kilós bringának? Hegynek felfelé. Most nem a profikról beszélünk ahol minden tized számít. Azért eléggé költséges dolgok ezek. Ugyan ennyit ledobsz a saját testsúlyodból akkor az sokkal többet számít ha jól tudom.

Mi értelme a 600 lóerõs kocsiknak? Mert ugye egy 10 éves suzuki is elviszi a segged akárhová. :) Mi értelme a 200ezres telefonnak? Van, akinek ez a hobbija, és nem sajnálja rá a pénzt. Egy adott szint után számíthat, én most 106kg vagyok, nekem édes mindegy, h 11, vagy 8kg a bicaj, de egy 60kg-os versenyzõnél ez %-osan már többet jelent.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás
A könnyebb kerék azért kifizetõdõbb mert ugye nem mindig csak hegynek felfelé megy az ember. Rengeteg lassítás gyorsítás, egy könnyû kerékkel több energiát takaríthatunk meg hosszú távon... de mit mondanak a számok?

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Hat sikon nem szamit szinte semmit, ez fizika. Kulonben a TGV sose menne 575-tel. :)
A konnyu kerek konnyebben gyorsithato, de tempot tartani hegyre fel ugyanolyan nehez vele, mint egy nehezebb kerekkel. (ha a bringak tomege azonos!)

Ezt értem, de akkor mi értelme a 6 és fél kilós bringának? Hegynek felfelé. Most nem a profikról beszélünk ahol minden tized számít. Azért eléggé költséges dolgok ezek. Ugyan ennyit ledobsz a saját testsúlyodból akkor az sokkal többet számít ha jól tudom.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Jól látom, hogy a kerékpár súlya nem nagyon befolyásolja adott táv leküzdéséhez szükséges wattokat. Síkon 1-2 watt különbség. Hegyen 10-15 watt 9kg kontra 6.5 kg bringa... vagy valamit elszámoltam, rosszul értelmezek. Nincs ilyen kalkulátor ami a kerék tömegét is nézi, kerületen... könnyû felni+gumi kontra nehéz mit jelent wattokban?

Síkon a súly semmiféle szerepet nem játszik a sebességedben. Ott csak a gördülési ellenállás (csapágyak-lánc-gumik tapadása) számít, illetve adott sebesség fölött döntõen a légellenállás. Lefele a nagyobb tömeg jobban gurul, felfele ugye nagyobb energiát kell befektetni adott sebességhez.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.251 hozzászólás
Hat sikon nem szamit szinte semmit, ez fizika. Kulonben a TGV sose menne 575-tel. :)
A konnyu kerek konnyebben gyorsithato, de tempot tartani hegyre fel ugyanolyan nehez vele, mint egy nehezebb kerekkel. (ha a bringak tomege azonos!)

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Mit tudtok szenvedni a bringa súlyán... :D

Ez az, köszi.

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

Ráugrik még ez az. Lehet a vázadat kormánycsapágy, nyeregcsõbilincs nélkül van, a hajtómû csavarok nélkül, aztán ott van a felniszalag, a zsír, a bandázs

Sok dolgot együtt mértem. Pl. a váz+stucni+középcsapágy+nyereg+nyeregcsõ=2050, vagy a kerekek komplett gumikkal+gyors szárral fogsor nélkül=2290. A hajtómûvet komplett mértem, 609g. No, de viszont a bandázst tényleg nem mázsáltam le. :D

Ridley Noah Fast 

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 hozzászólás

"a Giant tulaj meg mit mûvelt "
Szerintem sokat megy alsó fogással. Ha lejjebb forgatná a kormányt, az alsó fogásban kényelmetlen lenne, a csuklója feszülne.

nagyon sok "volt" pályabringásnak igy van beállitva a kormánya.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.954 hozzászólás
Ráugrik még ez az. Lehet a vázadat kormánycsapágy, nyeregcsõbilincs nélkül van, a hajtómû csavarok nélkül, aztán ott van a felniszalag, a zsír, a bandázs
11:38:11 IM 2012

simon23

simon23

törzsvendég

• fórumtag
  • 949 hozzászólás

simon,
Egyben merted, vagy osszeadtad?

..ez egy furcsa történet, mert összeadva elméletben, papíron 6725g, megmérve meg már 6940g. Nem tudom hogy kerül rá valamivel több mint 20dkg. Igaz a bowdenek nincsenek benne a papírformában, meg ugye a zsír amivel a hajtómûvet raktam be. Sokat gondolkodtam, de nem találom a többletet. Majd az idén õsszel megint szétbombázom, darabonként össze, és egy-egy komponens hozzáadásakor mindig mérem, majdcsak rájövök így. :D

Ridley Noah Fast 

GT_Atee

GT_Atee

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.743 hozzászólás
Naugye,hogy te is számon tartod.:)
GT-Atee