fogalmam sincs. : )
http://www.speedplay...museum.clipless
Ójaj. Ott van, "This is Lyotard's short-lived design for a clipless pedal. The spring-loaded end cap slides outward to engage and disengage the cleat. Lyotard, a late arrival to the clipless pedal market, was unable made inroads into the clipless pedal market with this design.."
No, azt hiszem, erre nem tudnék választ adni. Cserébe mérgelődés lesz, ugyanis szükségem lett volna-lesz-lenne egy 27.2-es nyeregcsőre, ami minimum 30 cm hosszú (kereken 20cm-re van kihúzva a nyeregcsövem, és a szárak nagyrészének a min. pontja 10 cm-nél van.)
Gondoltam, beszerzek valami klasszik kinézetű sötétszürke, fényes anodizált csövecskét, ami egész jó tömegben van (350-es hosszban 255 gramm) meg ismerős dizájnú a nyeregrögzítése, így fölvettem a kapcsot bikedomeworks-ékkel, ezt "zsákolva":
http://www.bikedomew...BSP-X35bk-1.jpg
Szép, a fejrésze hasonlít a bontróger-charge féle megoldásra (illetve, ugyanaz..) amit sokan szidnak, nekem elég állítási lehetőséget nyújt és erősen is fog. Bízom benne, hogy ez is van olyan "minőségű", mint a chopsticks, mert az nagyon szépen kidolgozott, és mellette persze ovális keresztmetszetű belül, no.
Vacillálós volt, hogy milyen nyeregszárra "utazzak", mert ugyan szép az összes klasszikus shimano és campagnolo, esetleg gipiemme, miche nyeregcső, de egy haver úgy szokta mondani a 20 centit, hogy "Vintázshossz" (érdekességképp, olaszul a 20 venti, bár a vintage szónak köze sincs hozzá, a szőlőszürethez annál több)
Így maradtak a mai modellek, ami közül nagyon tetszett a ritchey classic, de iszonyat drága. A deda és ITM is kínál nyeregszárakat, de azok se nem olcsók, se nem könnyűek, s igazán szép felületkezeléssel a belépő modelljeik nem is kérhetőek.
Fölvetődött, hogy ismét invesztáljak kínai karbonba, elvégre csak pozitív tapasztalataim voltak eddig a C12 nyeregcsövemmel, de valahogy úgy voltam vele, menjen inkább az esztétikum, mintsem a mínusz 50 gramm. Ezek az olcsó 7-9 ezer ft közti nyeregszárak ugyanis karbonból sem könnyebbek 180-190 grammnál, ellenben nagyon sok bűnronda meg replika is. Hogy boldogabb legyen az összkép, ebayen licitáltam egy ideig egy Hylix karbonra 27.2-es méretben, de 3 dollárnál kiszálltam a mókából, mert a két legkeresettebb méretben (27.2 és 31.6) mindig idióta árakon mennek el a csövek (bezzeg a jó öreg 30.9!)
Utólag kissé "bánom". Szállítással együtt kb. egy ezressel olcsóbb lett volna, mint a BDW X-series nevű csoda, bár legalább annak hátranyúlása van, meg szebb. Ez a Hylix ahogy látom a fix árát, nem az "olcsó kínai karbon" kategória, hanem attól azért jóval drágább, így mindenképp kíváncsi lennék a minőségére a 8ezer ft-os C12-höz viszonyítva.
Így viszont majd várok szépen az X-seriesre, mégis csak megy majd a stucnim színéhez, meg talán szebb egy országúti vázban a hátranyúlással rendelkező szép minimáldizájnos alurúd, mint az enyhén kommersz megjelenésű de amúgy jó tömegű Hylix. : )
Bocsánat a sok ömlengésért, valamiért mindenképp érdekelne, hogy ki hogy látja, milyen stílusú vagy típusú nyeregszár mutat jól egy vékony csövekből összeálló acélmasinában.