egy járda szegélyre még most is felugratok, de egy ilyen hosszú lépcsőre inkább felfutok ![]()
Jelentkezz be Regisztrálj
Országútikról mindent
Írta 2014. február 05. - 22:02
Írta 2014. február 05. - 21:43
Maga a mozdulat nem ördöngős, jó ütemben kell belerugdosni a pedálba, majd felrántani.
A nehéz ebben az, hogy sokszor kell gyorsan egymás után, és vagy megy ösztönből, vagy hatlmas szellemi teljesítményt igényel.
Az spd segít megemelni a bringát is. Ha jó idő lesz majd próbáljátok ki, hogy a kormányt csak felülről támasztjátok, és csak a lábatokkal az SPDvel emeleitek, meg lehet emelni az egész bringát!
(2 évet triáloztam anno)
Andris_savaria módosította - 2014. február 05. - 21:45
Flickr
Írta 2014. február 05. - 19:23
Most, hogy ezt írod mégis lehet igazi: elvileg a bringás+bringa tömege szorozva sebességgel megadja a mozgási energiát egy adott magasságon amivel rendelkeznek közösen a bringás és bringája. Ha tekerés nélkül felgurul a sima emelkedőn, akkor ennek egy része átalakul helyzeti energiává, mivel feljebb kerül, ezért kellene lassulnia, ha emelkedő lenne.
Viszont ez valóban nem emelkedő és ha jó ütemben rugózik és ugrat, akkor ezzel valóban tud annyi helyzeti energia pluszt belevinni, hogy a magassági ugrásokat így "megoldja" és ne lassuljon és úgy tűnjön, mintha síkon gurulna. Ehhez az is kell, hogy valóban sík legyen minden lépcsőfok. Ha a lépcsőfok is emelkedik kissé, akkor lassulnia is kellene.
Ez persze elmélet, meg fizika. Nincs itt olyan aki tud bringázni és próbált már ilyet?
Egy lépcsőn fel tudok ugrani, meg tudok kisebb akadályokat átugrani, de így ritmusban biztos nem menne.
A vb-n is vannak, akik inkább felfutnak. ![]()
MJani01 módosította - 2014. február 05. - 19:26
A sebesség mindent megold.
Írta 2014. február 05. - 18:10
A lépcsőkön mi lassítja le a bringát? Elvileg ha tökéletesen ugrik felfelé akkor maga a szintkülönbség nem játszik ebben szerepet, nem? Persze nincs tökéletes ugrás, de mégis jóval kevesebbet lassul, mintha egy emelkedőn felgurulna.
Most, hogy ezt írod mégis lehet igazi: elvileg a bringás+bringa tömege szorozva sebességgel megadja a mozgási energiát egy adott magasságon amivel rendelkeznek közösen a bringás és bringája. Ha tekerés nélkül felgurul a sima emelkedőn, akkor ennek egy része átalakul helyzeti energiává, mivel feljebb kerül, ezért kellene lassulnia, ha emelkedő lenne.
Viszont ez valóban nem emelkedő és ha jó ütemben rugózik és ugrat, akkor ezzel valóban tud annyi helyzeti energia pluszt belevinni, hogy a magassági ugrásokat így "megoldja" és ne lassuljon és úgy tűnjön, mintha síkon gurulna. Ehhez az is kell, hogy valóban sík legyen minden lépcsőfok. Ha a lépcsőfok is emelkedik kissé, akkor lassulnia is kellene.
Ez persze elmélet, meg fizika. Nincs itt olyan aki tud bringázni és próbált már ilyet?
Írta 2014. február 05. - 17:51
persze, de ők fékeznek, az tiszta sor, áll a kerekük, úgy valóban meg lehet indítani. Én arra gondolok, hogy fékezés nélkül gurulásban dobálhatod magad ide-oda egy bringán azzal nem leszel gyorsabb (amikor a sprinter bedobja a bringát azzal sem gyorsul, csak a bringás + bringa rendszerben kerül előrébb a bringa eleje)
A lépcsőkön mi lassítja le a bringát? Elvileg ha tökéletesen ugrik felfelé akkor maga a szintkülönbség nem játszik ebben szerepet, nem? Persze nincs tökéletes ugrás, de mégis jóval kevesebbet lassul, mintha egy emelkedőn felgurulna.
Írta 2014. február 05. - 17:36
A videókon látszik a lassulás, a gif-et lehet folyamatosan gyorsították, azért nem vehető észre. Egyébként lehet tekerés nélkül is lendületet belevinni, gondolj csak a triálosokra.
persze, de ők fékeznek, az tiszta sor, áll a kerekük, úgy valóban meg lehet indítani. Én arra gondolok, hogy fékezés nélkül gurulásban dobálhatod magad ide-oda egy bringán azzal nem leszel gyorsabb (amikor a sprinter bedobja a bringát azzal sem gyorsul, csak a bringás + bringa rendszerben kerül előrébb a bringa eleje)
Írta 2014. február 05. - 17:22
de persze azt lefelejtettem, hogy ez sem biztos mert én sem tudok biciklizni.
Ha Martyn Ashton megcsinálná azt elhinném :-)
A videókon látszik a lassulás, a gif-et lehet folyamatosan gyorsították, azért nem vehető észre. Egyébként lehet tekerés nélkül is lendületet belevinni, gondolj csak a triálosokra.
Írta 2014. február 05. - 17:08
Szerintem ez kamu. Az a zavaró, hogy nem lassul semmit mikor a legtetején van akkor sem. Márpedig egyet nem teker bele és hiába ugrál ide-oda, tekerés nélkül azzal nem tud lendületet (sebességet) belevinni a mozgásba. Egy kanyar után van rögtön a felfutás, vagyis tuti nem 50-el érkezett az aljára, ha nagyon gyorsan jönne lent akkor talán fel lehetne így ugratgatni, de lassú tempóról kizárt. legalábbis látható lassulás nélkül. Próbáljatok meg felgurulni egy ilyen lejtőre lépcső nélkül 5-10m-es gyorsítás után.
Amúgy a video ügyes munka :-)
de persze azt lefelejtettem, hogy ez sem biztos mert én sem tudok biciklizni.
Ha Martyn Ashton megcsinálná azt elhinném :-)
Írta 2014. február 05. - 16:44
A gif fel van gyorsítva.
Szerintem ez kamu. Az a zavaró, hogy nem lassul semmit mikor a legtetején van akkor sem. Márpedig egyet nem teker bele és hiába ugrál ide-oda, tekerés nélkül azzal nem tud lendületet (sebességet) belevinni a mozgásba. Egy kanyar után van rögtön a felfutás, vagyis tuti nem 50-el érkezett az aljára, ha nagyon gyorsan jönne lent akkor talán fel lehetne így ugratgatni, de lassú tempóról kizárt. legalábbis látható lassulás nélkül. Próbáljatok meg felgurulni egy ilyen lejtőre lépcső nélkül 5-10m-es gyorsítás után.
Amúgy a video ügyes munka :-)
Írta 2014. február 05. - 16:41
Ha ez igaz, akkor sem értem, hogy nem fogy el a lendülete fölfelé tekerés nélkül...
Írta 2014. február 05. - 15:57
Írta 2014. február 05. - 15:32
nem kamu,de 10 bar-os gumival felesleges is probálni. http://www.youtube.c...h?v=o0oGMix5X44 http://www.youtube.c...h?v=jmXK9RlWkHI
Írta 2014. február 05. - 13:44
Ha ez kamu, akkor itt a vilagvege, mert semmirol se fogod megmondani, hogy kamu, vagy sem.
Azt, hogy lehet-e ilyet csinalni, fogalmam sincs, en nem tudok biciklizni.
Írta 2014. február 05. - 10:10
Írta 2014. február 04. - 23:59
Írta 2014. február 04. - 06:47
Mellesleg, most teljesen lényegtelen, mert ez meg csodálatos, ha 120 napra visszamenőleg ránézek
http://www.exchanger...te-history.html
Ha ez nem szarkazmus akkor GBP-ben van a tőkéd
Mellesleg ha szarkazmus akkor helyezzük világpolitikai kontextusba: először is ha ugyanazon az oldalakon összehasonlítod a török Lirával, orosz Rubellal és dél-afrikai Randdal azok ugyanezt az ábrát mutatják (nem úgy mint a Dollár/Euro). Ez azért van mert az amerikai nagytőke második fokra emelte a pénzügyi háborút (első fok a "QE", másnéven határtalan olcsó kölcsön a haveroknak) a likviditás (nominális) visszafogásával, aminek első sorban a (még) független és/vagy növekvő gazdaságok isszák meg a levét, többek közt kis hazánk is. További lépésekben persze lesz még mindenféle érdekes történet, mindenkinek ajánlom az USA 30-as évek beli parallelleit szemügyre venni (pl. hogy hogy kobozták el féláron a közember aranyát). Továbbá mindenkinek ajánlom beleolvasni a Bitcoin-ba. És elnézést az off topicért, de senki ne mondja hogy nem figyelmeztettem.
Írta 2014. február 02. - 10:18
biztosan a klíma is okozza ezeket, de amiket az általam olvasott fórumokon látok, abból az jön le, hogy nagyon sokan nem nagyon erőltetik a karbantartást és sokszor sz@rnak bele, hogy áll a dzsuva a bringán/alkatrészen.
az egyik kedvencem, hogy a tengerparton tekerik az acélvázas-villás fatbike-ot, tökig homokban, bokáig tengervízben.
a másik amit imádok, a csili-vili új festés/szinter 50-100 fontért, eredeti(!) matricaszett, de hogy kifújna korrózióvédővel, az persze eszébe sem jut.
Áhh, mondjuk úgy, havas-esős tekerések után pár napig (hétig) rajta hagyják a rászáradt mocskot, lakatolásnál a betonoszlophoz vernek mindent, meg úgy is bánnak néhány bringával, hogy borzalom.
Bezzeg a megbontott és újra összetolt campa-láncért be tudnak szólogatni, "életveszélyesnek" titulálva, meg "elszakad az első emelkedőn" horrorvíziókkal.
Egyébként milyen érdekes, hogy mennyire megy szinte minden gyártónál az olcsósítás évről-évre. Most legyen a példa egy Felt
http://www.singletra...5/FELT_F75_2013
2013-> Gossamer hajtás, 105 fékek, karbonnyakas villa, rubino pro tech 150tpi-s gumik
http://www.singletra...9/FELT_F75_2014
2014->omega hajtás, noname fékek, alunyakas villa, sima rubino gumik.. ![]()
Nem csoda, hogy csökkenteni tudtak az árakon, s így már az 1000 fontos "lélektani határ" alá csúszik a gépezet.
Mellesleg, most teljesen lényegtelen, mert ez meg csodálatos, ha 120 napra visszamenőleg ránézek ![]()
http://www.exchanger...te-history.html
Vejnecske módosította - 2014. február 02. - 10:19
Írta 2014. február 01. - 20:53
Hát, van "elmélet", meg gyakorlat. : ) Még a hazai klíma így is kíméletes, amikor elkezdtem angol fórumokat-apróhirdetéseket is böngészni, s láttam, hogy mennyire oxidálódnak a csavarok, alkatrészek, mennyire foltosodik náluk az alumínium, meg gyógyulnak össze stucnik a villanyakkal, nyeregcsövek a vázakkal, rájöttem, hogy piszok rossz lehet egy nedves, óceáni éghajlatú környéken élni. : -)
A hidegben való bringázás legnagyobb kellemetlensége a pofaszerkezet merevre fagyása, megnehezítve az artikulációt és bármiféle mimikai játékot jó fél órára. : )
biztosan a klíma is okozza ezeket, de amiket az általam olvasott fórumokon látok, abból az jön le, hogy nagyon sokan nem nagyon erőltetik a karbantartást és sokszor sz@rnak bele, hogy áll a dzsuva a bringán/alkatrészen.
az egyik kedvencem, hogy a tengerparton tekerik az acélvázas-villás fatbike-ot, tökig homokban, bokáig tengervízben.
a másik amit imádok, a csili-vili új festés/szinter 50-100 fontért, eredeti(!) matricaszett, de hogy kifújna korrózióvédővel, az persze eszébe sem jut.
"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."
"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"
Írta 2014. február 01. - 20:15
Hát, van "elmélet", meg gyakorlat. : ) Még a hazai klíma így is kíméletes, amikor elkezdtem angol fórumokat-apróhirdetéseket is böngészni, s láttam, hogy mennyire oxidálódnak a csavarok, alkatrészek, mennyire foltosodik náluk az alumínium, meg gyógyulnak össze stucnik a villanyakkal, nyeregcsövek a vázakkal, rájöttem, hogy piszok rossz lehet egy nedves, óceáni éghajlatú környéken élni. : -)
A hidegben való bringázás legnagyobb kellemetlensége a pofaszerkezet merevre fagyása, megnehezítve az artikulációt és bármiféle mimikai játékot jó fél órára. : )

Belépés
Felhasználó létrehozása

Ugrás az oldal tetejére