Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34373 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Most, hogy ezt írod mégis lehet igazi: elvileg a bringás+bringa tömege szorozva sebességgel megadja a mozgási energiát egy adott magasságon amivel rendelkeznek közösen a bringás és bringája. Ha tekerés nélkül felgurul a sima emelkedőn, akkor ennek egy része átalakul helyzeti energiává, mivel feljebb kerül, ezért kellene lassulnia, ha emelkedő lenne.

Viszont ez valóban nem emelkedő és ha jó ütemben rugózik és ugrat, akkor ezzel valóban tud annyi helyzeti energia pluszt belevinni, hogy a magassági ugrásokat így "megoldja" és ne lassuljon és úgy tűnjön, mintha síkon gurulna. Ehhez az is kell, hogy valóban sík legyen minden lépcsőfok. Ha a lépcsőfok is emelkedik kissé, akkor lassulnia is kellene.

Ez persze elmélet, meg fizika. Nincs itt olyan aki tud bringázni és próbált már ilyet?

Egy lépcsőn fel tudok ugrani, meg tudok kisebb akadályokat átugrani, de így ritmusban biztos nem menne.

A vb-n is vannak, akik inkább felfutnak. :)

Edited by MJani01, 2014. February 05. - 19:26.

A sebesség mindent megold.

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 posts

A lépcsőkön mi lassítja le a bringát? Elvileg ha tökéletesen ugrik felfelé akkor maga a szintkülönbség nem játszik ebben szerepet, nem? Persze nincs tökéletes ugrás, de mégis jóval kevesebbet lassul, mintha egy emelkedőn felgurulna.

Most, hogy ezt írod mégis lehet igazi: elvileg a bringás+bringa tömege szorozva sebességgel megadja a mozgási energiát egy adott magasságon amivel rendelkeznek közösen a bringás és bringája. Ha tekerés nélkül felgurul a sima emelkedőn, akkor ennek egy része átalakul helyzeti energiává, mivel feljebb kerül, ezért kellene lassulnia, ha emelkedő lenne.

Viszont ez valóban nem emelkedő és ha jó ütemben rugózik és ugrat, akkor ezzel valóban tud annyi helyzeti energia pluszt belevinni, hogy a magassági ugrásokat így "megoldja" és ne lassuljon és úgy tűnjön, mintha síkon gurulna. Ehhez az is kell, hogy valóban sík legyen minden lépcsőfok. Ha a lépcsőfok is emelkedik kissé, akkor lassulnia is kellene.

Ez persze elmélet, meg fizika. Nincs itt olyan aki tud bringázni és próbált már ilyet?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

persze, de ők fékeznek, az tiszta sor, áll a kerekük, úgy valóban meg lehet indítani. Én arra gondolok, hogy fékezés nélkül gurulásban dobálhatod magad ide-oda egy bringán azzal nem leszel gyorsabb (amikor a sprinter bedobja a bringát azzal sem gyorsul, csak a bringás + bringa rendszerben kerül előrébb a bringa eleje)

A lépcsőkön mi lassítja le a bringát? Elvileg ha tökéletesen ugrik felfelé akkor maga a szintkülönbség nem játszik ebben szerepet, nem? Persze nincs tökéletes ugrás, de mégis jóval kevesebbet lassul, mintha egy emelkedőn felgurulna.

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 posts

A videókon látszik a lassulás, a gif-et lehet folyamatosan gyorsították, azért nem vehető észre. Egyébként lehet tekerés nélkül is lendületet belevinni, gondolj csak a triálosokra.

persze, de ők fékeznek, az tiszta sor, áll a kerekük, úgy valóban meg lehet indítani. Én arra gondolok, hogy fékezés nélkül gurulásban dobálhatod magad ide-oda egy bringán azzal nem leszel gyorsabb (amikor a sprinter bedobja a bringát azzal sem gyorsul, csak a bringás + bringa rendszerben kerül előrébb a bringa eleje)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

de persze azt lefelejtettem, hogy ez sem biztos mert én sem tudok biciklizni.

Ha Martyn Ashton megcsinálná azt elhinném :-)

A videókon látszik a lassulás, a gif-et lehet folyamatosan gyorsították, azért nem vehető észre. Egyébként lehet tekerés nélkül is lendületet belevinni, gondolj csak a triálosokra.

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 posts

Szerintem ez kamu. Az a zavaró, hogy nem lassul semmit mikor a legtetején van akkor sem. Márpedig egyet nem teker bele és hiába ugrál ide-oda, tekerés nélkül azzal nem tud lendületet (sebességet) belevinni a mozgásba. Egy kanyar után van rögtön a felfutás, vagyis tuti nem 50-el érkezett az aljára, ha nagyon gyorsan jönne lent akkor talán fel lehetne így ugratgatni, de lassú tempóról kizárt. legalábbis látható lassulás nélkül. Próbáljatok meg felgurulni egy ilyen lejtőre lépcső nélkül 5-10m-es gyorsítás után.

Amúgy a video ügyes munka :-)

de persze azt lefelejtettem, hogy ez sem biztos mert én sem tudok biciklizni.

Ha Martyn Ashton megcsinálná azt elhinném :-)

petter78

petter78

törzsvendég

• fórumtag
  • 625 posts

A gif fel van gyorsítva.

Szerintem ez kamu. Az a zavaró, hogy nem lassul semmit mikor a legtetején van akkor sem. Márpedig egyet nem teker bele és hiába ugrál ide-oda, tekerés nélkül azzal nem tud lendületet (sebességet) belevinni a mozgásba. Egy kanyar után van rögtön a felfutás, vagyis tuti nem 50-el érkezett az aljára, ha nagyon gyorsan jönne lent akkor talán fel lehetne így ugratgatni, de lassú tempóról kizárt. legalábbis látható lassulás nélkül. Próbáljatok meg felgurulni egy ilyen lejtőre lépcső nélkül 5-10m-es gyorsítás után.

Amúgy a video ügyes munka :-)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,697 posts

Ha ez igaz, akkor sem értem, hogy nem fogy el a lendülete fölfelé tekerés nélkül...

Marci

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A gif fel van gyorsítva.

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 posts

nem kamu,de 10 bar-os gumival felesleges is probálni.    http://www.youtube.c...h?v=o0oGMix5X44    http://www.youtube.c...h?v=jmXK9RlWkHI

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts

Ha ez kamu, akkor itt a vilagvege, mert semmirol se fogod megmondani, hogy kamu, vagy sem.

Azt, hogy lehet-e ilyet csinalni, fogalmam sincs, en nem tudok biciklizni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Lefelé megy a lépcsőkön a mozgása alapján.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,697 posts

Ez kamu lehet - bár nagyon ügyes.

Marci

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,286 posts

3nyw5nr.gif

:blink:  :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Mellesleg, most teljesen lényegtelen, mert ez meg csodálatos, ha 120 napra visszamenőleg ránézek  :D
http://www.exchanger...te-history.html

Ha ez nem szarkazmus akkor GBP-ben van a tőkéd :) Mellesleg ha szarkazmus akkor helyezzük világpolitikai kontextusba: először is ha ugyanazon az oldalakon összehasonlítod a török Lirával, orosz Rubellal és dél-afrikai Randdal azok ugyanezt az ábrát mutatják (nem úgy mint a Dollár/Euro). Ez azért van mert az amerikai nagytőke második fokra emelte a pénzügyi háborút (első fok a "QE", másnéven határtalan olcsó kölcsön a haveroknak) a likviditás (nominális) visszafogásával, aminek első sorban a (még) független és/vagy növekvő gazdaságok isszák meg a levét, többek közt kis hazánk is. További lépésekben persze lesz még mindenféle érdekes történet, mindenkinek ajánlom az USA 30-as évek beli parallelleit szemügyre venni (pl. hogy hogy kobozták el féláron a közember aranyát). Továbbá mindenkinek ajánlom beleolvasni a Bitcoin-ba. És elnézést az off topicért, de senki ne mondja hogy nem figyelmeztettem.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

biztosan a klíma is okozza ezeket, de amiket az általam olvasott fórumokon látok, abból az jön le, hogy nagyon sokan nem nagyon erőltetik a karbantartást és sokszor sz@rnak bele, hogy áll a dzsuva a bringán/alkatrészen.

az egyik kedvencem, hogy a tengerparton tekerik az acélvázas-villás fatbike-ot, tökig homokban, bokáig tengervízben.

a másik amit imádok, a csili-vili új festés/szinter 50-100 fontért, eredeti(!) matricaszett, de hogy kifújna korrózióvédővel, az persze eszébe sem jut.

Áhh, mondjuk úgy, havas-esős tekerések után pár napig (hétig) rajta hagyják a rászáradt mocskot, lakatolásnál a betonoszlophoz vernek mindent, meg úgy is bánnak néhány bringával, hogy borzalom. :) Bezzeg a megbontott és újra összetolt campa-láncért be tudnak szólogatni, "életveszélyesnek" titulálva, meg "elszakad az első emelkedőn" horrorvíziókkal.

Egyébként milyen érdekes, hogy mennyire megy szinte minden gyártónál az olcsósítás évről-évre. Most legyen a példa egy Felt

http://www.singletra...5/FELT_F75_2013

2013-> Gossamer hajtás, 105 fékek, karbonnyakas villa, rubino pro tech 150tpi-s gumik

http://www.singletra...9/FELT_F75_2014

2014->omega hajtás, noname fékek, alunyakas villa, sima rubino gumik.. :)

Nem csoda, hogy csökkenteni tudtak az árakon, s így már az 1000 fontos "lélektani határ" alá csúszik a gépezet.

Mellesleg, most teljesen lényegtelen, mert ez meg csodálatos, ha 120 napra visszamenőleg ránézek :D
http://www.exchanger...te-history.html

Edited by Vejnecske, 2014. February 02. - 10:19.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,286 posts

Hát, van "elmélet", meg gyakorlat. : ) Még a hazai klíma így is kíméletes, amikor elkezdtem angol fórumokat-apróhirdetéseket is böngészni, s láttam, hogy mennyire oxidálódnak a csavarok, alkatrészek, mennyire foltosodik náluk az alumínium, meg gyógyulnak össze stucnik a villanyakkal, nyeregcsövek a vázakkal, rájöttem, hogy piszok rossz lehet egy nedves, óceáni éghajlatú környéken élni. : -)

A hidegben való bringázás legnagyobb kellemetlensége a pofaszerkezet merevre fagyása, megnehezítve az artikulációt és bármiféle mimikai játékot jó fél órára. : )

biztosan a klíma is okozza ezeket, de amiket az általam olvasott fórumokon látok, abból az jön le, hogy nagyon sokan nem nagyon erőltetik a karbantartást és sokszor sz@rnak bele, hogy áll a dzsuva a bringán/alkatrészen.

az egyik kedvencem, hogy a tengerparton tekerik az acélvázas-villás fatbike-ot, tökig homokban, bokáig tengervízben.

a másik amit imádok, a csili-vili új festés/szinter 50-100 fontért, eredeti(!) matricaszett, de hogy kifújna korrózióvédővel, az persze eszébe sem jut.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Hát, van "elmélet", meg gyakorlat. : ) Még a hazai klíma így is kíméletes, amikor elkezdtem angol fórumokat-apróhirdetéseket is böngészni, s láttam, hogy mennyire oxidálódnak a csavarok, alkatrészek, mennyire foltosodik náluk az alumínium, meg gyógyulnak össze stucnik a villanyakkal, nyeregcsövek a vázakkal, rájöttem, hogy piszok rossz lehet egy nedves, óceáni éghajlatú környéken élni. : -)

A hidegben való bringázás legnagyobb kellemetlensége a pofaszerkezet merevre fagyása, megnehezítve az artikulációt és bármiféle mimikai játékot jó fél órára. : )

SerpaPerec

SerpaPerec

vendég

• fórumtag
  • 403 posts

OK! Meg lettem nyugtatva. :) Iparkodok száraz aszfalton tekerni, vagy a sós letykót minél előbb lemosni.

:)  azért minusz 40 fokban ne erőltesd a járdaszegélyről le-fel ugratást.

laciklon

laciklon

törzsvendég

• fórumtag
  • 969 posts

OK! Meg lettem nyugtatva. :) Iparkodok száraz aszfalton tekerni, vagy a sós letykót minél előbb lemosni.

Élj a mának! Nem baj ha a pokolra jutsz, mert ott egy csomó haverral fogsz találkozni......

http://laciklon.fotoalbum.hu/index