Sziasztok!
Barátom ma csattant egyet, mert kitolattak elé. Szerencsére ő horzsolásokkal megúszta de a bringa már nem volt ilyen szerencsés . Volt kint mentő és rendőr is és azt mondták neki,hogy ő is hibás mert nem a kerékpár utat használta. ( Budaörsi út a virágpiac előtt Budapest felé) Mit javasoltok? Ki a hibás ilyenkor? Tényleg kötelező a kerékpárút használata országútival is?
Tudtok valakit aki ért az ilyen ügyekhez? ( a kocsi is sérült)
Nem vagyok ügyvéd, ez nem jogi tanács stb. Úgy tudom ha valaki kihajt, elhajt, tolat, kanyarodik (miközben te egyenesen mész) alapból ő a hibás. Bonuszpontok hogy ha ezt parkolóból vagy kereszteződésben csinálja (főleg a tolatást), vagy mobillal a kezében. Manapság viszont sajnos az is játszik hogy a rendőröknek úgy tűnik kvótájuk van és muszály mindenkit büntetni akit lehet. Ezért is érdemes a szabályok szerint felszerelni a bringát csengővel, lámpákkal, visszaverőcsíkokkal stb., mert ha elüt egy idióta akkor alapból téged is büntetnek a hiányzó cuccokért (vagy technikai hiányosságokért, pl. nem rendesen működő fék), akármennyire szabályosan haladtál.
Ha van bringaút akkor azt kötelező használni, kivéve ha nem biztonságos vagy valami ezt akadályozza (pl. kismama gyerekkocsival, szerelmespár széltében, stb.), ezért büntethetik, csak ennek semmi köze ahhoz hogy az illető nem figyelt és rátolatott (bár ez útszituációtól is függő, mondjuk abból indulhatunk ki hogy ha ott ütötte el ahol más forgalom jár akkor az nem mentség hogy kerékpáros és nem szirénázó városi busz). Azt mondanám, de nem vagyok jogász stb. hogy a kocsi káráért nem ő a felelős, az autós viszont fordítva az ő káráért igen (pontos körülményektől függően). Az hogy országuti az viszont nem mentség, ha rossz a bringaút akkor lassabban kell haladni, tehát el kell könyvelni az esetleges külön büntetést (amit viszont egy jó fellebezéssel lehet csökkenteni). Kivéve ha épp tátongó lyukat kellett kikerülnie persze.
Mindenképp beszéljen a barát egy erre szakosodott ügyvéddel, sokszor nem az dönt hogy kinek van igaza, hanem hogy ki tudja a legmeggyőzőbben megfogalmazni a törvény odaillő pontjait.