Sziasztok!
Én is kerékpár vásárlás elõtt állok és ezért kérnék segítséget. Nagyon régen volt országútim (valami orosz bringa, talán sputnik), nagyon szerettem, bár a váz nagyobb volt a kelleténél. Ezután lett mtb, amit inkább aszfalton használtam, így az utóbbi idõben slick gumi került rá. Ezzel már lehetett azért haladni is, bár nem outi érzés. Az outin jobban szerettem a nem egyenes kormány adta lehetõségeket és a sportosabb testtartást.
Korábban Észak magyarországon laktam, most Budapesten. Akkor szinte csak országúton használtam hobbi célból, ritkábban közlekedési eszközként.
Most viszont bevallom egy picit félek a budapesti utaktól 5-7bar nyomás mellett. A padkázást jó útvonallal ki lehet védeni talán, a bringautakkal nem tudom lenne e probléma. El sem tudom képzelni mennyire rázhat egy ilyen keményre felfújt gumi, mondjuk egy Merida 901-es karbon villás gépen. A mostani bringám is ráz néhány útszakaszon, pedig vastagabb a gumi (Continental Sportcontact) és csak 3bar, merev villás Cromo mtb-n. A karbon villa sokat csillapít, vagy ne reménykedjek?
Illetve kérdéses még a pedál. Ha sokszor meg kell állni lámpáknál akkor nem kényelmetlen az SPD pedál? Van e olyan SPD pedál, amit normál cipõvel is lehet használni? Illetve használható-e huzamosabb ideig normál pedál egy ilyen gépen? (nem fognak furán nézni a boltban, ha hagyományos ALU pedált rakatok majd rá?
A bringát elsõsorban állóképesség növelésre, szintentartásra használnám a belvárosból indulva valamerre, illetve arra, hogy gyorsan eljussak A-ból B-be a városban, pl. munkahelyre.