Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34362 replies to this topic

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
Jetti: nagyon jó lesz az a 901-es Merida és 105-ös agy szintén, nem érdemes cserélgetni az alkatrészeket egy jó darabig, ha egyben vettél egy biciklit, nagyon nem éri meg. Kezdõként, 14 évesen nem kell több. Sõt, inkább ajánlanék acélvázasat, még egyszerûbb felszereltséggel, mert tanuláshoz ez a megfelelõ (nem törik a váz rögtön)..
A nyereg mindig generális kérdés, montinyeregrõl átülve, tényleg jóval kényelmetlenebbnek tûnik az oúti nyereg, de azért hogy mennyire az már fontos, komoly problémákat okozhat. Léteznek rossz nyergek, és méginkább létezik szubjektíve rossz nyereg, ezenkívül a legfontosabb a beállítás: ne legyen túl magasra állítva a nyeregcsõ és ne álljon felfelé, de nagyon lefelé sem a nyereg orra.
A hibrid vázanyag megoldások nem nagyon jöttek be: a karbon hátsóvilla dolgot a kényelem és merevség fokozására vezették be, de nem igazán váltotta be a reményeket. Szerintem külön nem érdemes ilyan vázat választani, plusszban rákölteni. Tömegben alig könnyebb, talán valamivel merevebb, viszont az illesztéseknél azért lehetnek problémák. Vagy fullkarbon vagy fullalu/acél, egyedül az elsõ villával érdemes variálni, de egy aluvázba pld. nem érdemes fullkarbon villát sem tenni, hacsak nem egykilóalatti.

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 posts
a nyereg vizszintes legyen!!! ez nagyon fontos, én is ebbe a hibába estem h lejebb döntöttem a elejét
és akkor nem nyomott viszont ha kicsit is de csúszol le, ami miatt felesleges izommunkát végzel. hogytarsd magad, ugyh inkább lefele vidd
am milyen nyerged van?

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Megpróbálom még kicsit elõrébb dönteni a nyerget, hátha az segít. Sok féle bringán ültem, nem vagyok túl kényes, de a hazaút (800 méter) alatt közel voltam a leszálláshoz, annyira nyomott. Értve itt nem a kényelmetlenséget, hanem a kimondottan kellemetlen érzést.
A kátyút, amibe véletlenül belementem jól vette, a rázással semmi bajom, azt meglepõen jól elnyeli, meg lehet vele suhanni rendesen :) Szóval itt valami beállítási probléma lehet, vagy spontán túl hosszú a váz..

Talán este lesz kép, legkésõbb péntek délután.
"A fordulóig nyélen, utána ing, gatya"

Janes

Janes

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
szerintem is kényelmetlenebb mint egy monti, egy fullyhoz képest mindenképp, de meg lehet szokni.:)
gabe nyomj képet az új géprõl.

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 posts
sztem egyáltalán nem kényelmetlenebb mint a monti, ha jól van beállítva, én is szenvedtem ezzel egy idõben, aztán volt egy hozzáértõ emberke aki sergített beállítani, vagy 3 centit lejjebb toltuk. és azóta no problem, és a bringásnadrág télleg sokat számít, nincs mi összegyûrõdjön és dörzsöljön:P

montihoz képest mindenképp brutál kényelmetlen,,, szokd meg

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts

Itt nem úgy kell a nyerget állítani, mint montin, hogy nagyjából nyújtott lábbal érd el a pedált? Mert elsõ blikkre nem tûnik magasnak a nyereg. Nah azért holnap kipróbálom kicsit lejjebb tolva.

montihoz képest mindenképp brutál kényelmetlen,,, szokd meg
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Itt nem úgy kell a nyerget állítani, mint montin, hogy nagyjából nyújtott lábbal érd el a pedált? Mert elsõ blikkre nem tûnik magasnak a nyereg. Nah azért holnap kipróbálom kicsit lejjebb tolva.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
a ratyitangós nadrág tényleg sokat számít, a másik ok az lehet hogy magasan van a nyereg

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Kb. 800 métert tekertem a bicajjal hazáig, hát elég kellemetlenül nyom bizonyos helyen...ez normális, vagy valami beállítási probléma lehet? Avagy o.útival, csak pelusos' nadrággal lehet tekerni? :)

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 posts
sztem sok különbség nincs a karbon tám és alu támvilla között érzésre, a 25ös gumi sokkal lájtosabbá teszi a dolgot, mint a karbon tám, de sztem1-2 km/h-t tuti fog, ha nem többet, de mért akarsz traktorgumival menni?

Kedves fórumosok!
Mit gondoltok a karbon támvilláról?
Nemsokára összejön a pénzem az új országútira A most kapható modelleknél (pl.trek 2.1 ,kellys 5.9 vagy author 5500) használatos karbon hátsó támvilla szerintetek érezhetõen csökkenti az úthibák miatti rázást? Fölöslegesen nem költenék ilyesmire, csak ha tudnám hogy növeli a kényelmet. Ha csak a súlya miatt jobb mint az aluminium, az a néhány dkg nekem nem számít.. Említett típusok karbon elsõ villájában vajon elférne a 25-ös gumi? Egy 25-ös gumival szerelt outi sokkal lomhább mint a szokásos 23-as gumival? Ha valaki már ment már karbon támvillás országútival, kérem írjon! Elõre is köszönöm. Kobuc

Jettison

Jettison

törzsvendég

• fórumtag
  • 620 posts
könnyebb az ultegra. a 105 tartósabb, ezért volt nagyon sokáig egy árban a kettõ, mmint a szett, külön külön érdekesmód drágább volt az ultegra

én meg 53kg vok,és 173cm 14-15 éves :D na off vége
Amm merida road 901-18-ról vélemények? 2009-es típussal szemezgetek,ballagásra jó lenne beszerezni.Aztán meg majd kerékszett csere,meg 150/ultegra szettre is csere:) Amúgy ultegra mennyivel jobb 105-nél? Súlykülönbség?

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,925 posts

A Shimano r500 (vagy valami hasonló, de az 500 biztos) kerékszettel kapcsolatban valakinek véleménye, tapasztalata? A ma átveendõ bringámon ilyen kerékszett van. 52 kg vagyok, szóval gondolom sok gond nem lesz vele, bár a kátyúkerülgetést monti' után szoknom kell majd.

r550-em volt kb fél évig, 56-60 kg-al használtam, sprintelésnél lehet érezni h nyeklik egy picit ahogy rángatod (a mostani Mavicomnál nem érzem, igaz 4-el több küllõ és sokkal merevebb, nehezebb...), de ettõl eltekintve tökéletes kerékszett, semmi bajom nem volt vele. kapott két nagy esést is, másodiknál rendesen oda lett baszva, ennek ellenére semmi baja, egy pici nyolcas sem.

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts
Kedves fórumosok!
Mit gondoltok a karbon támvilláról?
Nemsokára összejön a pénzem az új országútira A most kapható modelleknél (pl.trek 2.1 ,kellys 5.9 vagy author 5500) használatos karbon hátsó támvilla szerintetek érezhetõen csökkenti az úthibák miatti rázást? Fölöslegesen nem költenék ilyesmire, csak ha tudnám hogy növeli a kényelmet. Ha csak a súlya miatt jobb mint az aluminium, az a néhány dkg nekem nem számít.. Említett típusok karbon elsõ villájában vajon elférne a 25-ös gumi? Egy 25-ös gumival szerelt outi sokkal lomhább mint a szokásos 23-as gumival? Ha valaki már ment már karbon támvillás országútival, kérem írjon! Elõre is köszönöm. Kobuc

adamszeged

adamszeged

törzsvendég

• fórumtag
  • 274 posts
én meg 53kg vok,és 173cm 14-15 éves :D na off vége
Amm merida road 901-18-ról vélemények? 2009-es típussal szemezgetek,ballagásra jó lenne beszerezni.Aztán meg majd kerékszett csere,meg 150/ultegra szettre is csere:) Amúgy ultegra mennyivel jobb 105-nél? Súlykülönbség?

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Lefelé viszont otthagy mindenki, egész addig míg nem jönnek a bevállalósabb kanyarok :)

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
52 kg? egy napra úgy kipróbálnám nna nem ezt, de mondjuk a 72-t. jó lehet így hegyet mászni.

Gabe84

Gabe84

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,248 posts
Egy szóval nem mondtam, hogy rossz, sõt :) Maximum valamivel nehezebb, mint egy gyári kerékszett. Az utalás annak szólt, hogy nevezhetõ a kerékpár. Sõt mindenképpen nevezd, mert az o.úti mezõny elég foghíjas szokott lenni :)

A Shimano r500 (vagy valami hasonló, de az 500 biztos) kerékszettel kapcsolatban valakinek véleménye, tapasztalata? A ma átveendõ bringámon ilyen kerékszett van. 52 kg vagyok, szóval gondolom sok gond nem lesz vele, bár a kátyúkerülgetést monti' után szoknom kell majd.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
bubuka: persze, nem gyári, de egy épített kerékszett is nagyon jó lehet, MAvic felni 105-ös aggyal elegendõ még amatõr versenyzésre is.

pcycle

pcycle

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,247 posts
retizotyó: ha a kormánycsapágy rendesen mozog (kormányt tudod ellenállás nélkül jobbra-balra mozgatni), akkor a váz deformálódótt el, vagy el is tört, csak nem vetted észre. El kell vinni szerelõhöz, de valszeg nem érdemes vele mit csinálni, mivel a javítási költség több lenne, mint amennyit ér a váz.
MAvic ssc sl állítgatni kell?? Úgy tudom beállítják elég jól gyárilag, aztán még párezer km bírja... Volt már pár gyári kerekem, egyáltalán nem kellett az agyhoz nyúlni.

Bubuka

Bubuka

vendég

• fórumtag
  • 170 posts

Nem gyári, a rövid alkatrészlistából kiindulva :) 3 fõ alkatrészbõl 1-et cserélsz már nevezhetõ a bicaj, ez a 105-ös agy mavic felni, pedig gyanúsan nem gyári + sachs hajtómû...

Tehát akkor ez így ahogy van kevés az üdvösséghez?