Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Országútikról mindent

* * * * - 3 votes

• Please log in to reply
34362 replies to this topic

K2-

K2-

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Köszönöm a segítõ hozzászólásokat, majd alaposabban megtekintem élõben ezt a Stevens-t.
Milyen gépet tudtok még ajánlani 180e körülre egy kezdõ országoutisnak?

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
avenak igaza van szerelembe kell esni valamelyik márkával. :D

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts

175 cm magas vagyok 82 centis belsõ lábmérettel. Ebbõl tudok kiindulni.

Akkor ugyanakkorák vagyunk. Én 176 vagyok és 55ös méretû vázat használok. Szerintem 53-54-55ös méreteket nézz. Nagyot ezzel sem lehet hibázni én is látatlanul internetrõl vettem a vázamat és tökéletesen passzol, ez életem legkényelmesebb váza. Egy 53ashoz tudsz hosszabb stucnit választani és egy magasabb nyeregpozíciót elfoglalni, így rugalmasabb lesz kicsit a tekerés, egy 55ös vázból kevéssé áll ki a nyereg így az kicsit keményebb lesz. Persze errõl oldalakat lehetne zengeni, mert függ a nyeregtõl is meg ezer egyéb dologtól..

Sõt még fiatalabb koromban egy 56cm-es vázat sóztak rám a helyi boltban, mondván jó lesz az. 4évig "szenvedtem vele" mert nem találtam a megfelelõ beállításokat, nyereghelyzetet és a stucni hosszát is csereberéltem. Jó azért a szenvedés túlzás, mert használtam jópár évig a vázat, igaz nem volt kényelmes, nem is szerettem túlságosan, de nem volt pénzem lecserélni, így azt kellett használnom. Úgyhogy a boltot is jól meg kell választani, mert egy rámenõs eladó lyukat beszél a hasadba.

Lehet, hogy a merida úgy méretezi a vázait hogy 56cm csõközéptõl csõközépig, azért kell abból kisebb. Általában nyeregvázcsõ tetejéig szokták a középcsapágy közepétõl mérni. Meg kell érdeklõdni.

A helyi boltba meg rendelsz sisakot mezt cipõt ilyesmit és mindenki jól jár. Õk is örömmel fognak dolgozni a bringán és kiemelt ügyfél is leszel és a pézed is jól osztod be.

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts
+1 a Canyon-ra.

Amennyire nem tetszettek az elejen a furcsan dõlõ betuk a markajelzesen, annyira megkedveltem mara.
2000 juroert az egyik legtutibb karbonvaz out there.

Az az igazsag annyi szep es jo bico van, erdemes szerelmesnek lenni valamibe, mert nagyon megkonnyiti a valasztast. :)

minerel

minerel

vendég

• fórumtag
  • 80 posts

hm a canyon roadlite 6.0: EUR 999-ért, ultegrával és mavic, ritchey kiegészítõkkel, hulladék alkatrész nélkül, uzsoramentes finanszírozással alkalmas az ember megingatására

Szerintem ebben az árban ez is versenyképes:
http://www.radon-bik...ct_id_6881_.htm

Cujo

Cujo

vendég

• fórumtag
  • 28 posts

Miért is? Manapság akármit beszerezhetsz az internetrõl. Nem kell félni a kerékpár elromlásától sem, sok minden nem tud rajta tönkremenni. Lánc elkopik maximum és passz. Nyugodtan lehet vidékieknek akár Pestrõl is bringát venni, de akár külföldrõl is. Aztán a közeledben kinézel egy boltot, ahova megrendelgeted mindíg a tartalék gumit belsõt láncot sort stb stb.. egy boltból sem fognak elhajtani hogy nem itt vetted a bringád nem fogunk kiszolgálni.. Nem olyan para külföldrõl venni a cuccokat, mint amennyire itt sokan rettegnek tõle. Én is a prémium márkárat javasolom mindenkinek (Giant Specialized Trek Cannondale) , mert késõbb azon könnyebben és jobb áron lehet túladni. A helyi bolt meg örülni fog, hiszen hosszú távon megéri nekik kiszolgálni téged apróságokkal, mert hosszú távon biztos anyagi bevétel leszel. Szervíz, ruházat alkatrészutánpótlás stb. Sramot és Shimano-t bátran lehet használni, a Campa alkatrészellátottsága ami problémás. Szerintem.

Lehet, hogy túl sötéten láttam és túlparáztam a helyzetet. Valószínûleg azért mert több haveromnak is volt már rossz tapasztalata. Pl. mikor egy Pesten beszerzett alkatrészt mentek felszereltetni, beállítani itteni boltba és eléggé ferdén néztek rájuk. Ezt én mindig magyar bunkóságnak tudtam be, hiszen egyébként semmi okuk nem volt rá. Ha javítani kell v. pótalkatrészt beszerezni stb. azzal én is hozzájuk járok majd (mert közel vannak) és az mind pénzt hoz nekik a konyhára. Ha szerinted akkor nem gáz két különbözõ helyen venni és beállítani a bringát (nyilván akkor neked jobbak a tapasztalataid e téren), akkor azzal nagyon megnyugtatsz, mert így elõttem is több lehetõség nyílik meg.
A külföldi vásárlástól azért félek kicsit, mert 100%-ig nem vagyok biztos benne, hogy milyen méretet rendeljek. Látatlanba, felpróbálás nélkül kerékpárvásárlásba nem szeretnék beleugrani, mert nagy különbségek lehetnek outi és outi között a márkától függõen (mint ahogy azt a Treknél-Meridánál tapasztaltam). Mivel pedig még nem volt országútim, ezért nincs tapasztalatom azzal se, hogy nekem milyen hosszú felsõvázcsõ, stüci stb. kényelmes. Csak abból tudok kiindulni, amit a boltban tapasztalok, felülve egy adott kerékpárra. Tudom, így remek lehetõségektõl esek el, de ha ennyi pénzrõl van szó inkább megyek biztosra egy kicsit drágábban, mint nyelem be a kevesebb de nekem még így is nagy összeget, ha mellényúlok. Egyébként 175 cm magas vagyok 82 centis belsõ lábmérettel. Ebbõl tudok kiindulni.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Az itt a fõ elõnye egy boltnak, hogy kitudod próbálni a kerékpárt mielõtt megveszed. Viszont érdemes a neten kiszámítanod valamilyen programmal a szükséges vázméretet és az alapján akár a Canyonnal is le tudod egyeztetni a neked megfelelõ vázméretet. Sõt szerintem a stucnihosszal is lehet variálni gyárilag is, amit a boltban bajosan tudnak kicserélni. Az express bike menüpontban fel van sorolva az összes készleten lévõ kerékpárjuk is. Tuti ez a canyon. Ha most vennék ezt választanám.
http://www.canyon.co...pressbikes.html

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
hm a canyon roadlite 6.0: EUR 999-ért, ultegrával és mavic, ritchey kiegészítõkkel, hulladék alkatrész nélkül, uzsoramentes finanszírozással alkalmas az ember megingatására

iMaty

iMaty

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

Mivel nem igazán ismerem az országútikat, ezért dobtam fel a fórumban a kérdést: érdemes-e szerintetek ebbe beleugranom.

Ha tényleg nem ismered az országútikat, lehet, hogy nem érdemes elsõre ennyi pénzt elkölteni rá... Ha viszont mégis, én mindenképpen megnéznék más márkákat is, és nem biztos, hogy a bolt alapján döntenék. (Ha szimpatikusak, rendesek, és még a szervizük is jó, járj oda javíttatni az új bringát. :) )
- egy bolygó, két kerék -

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
wiggle-n nekem a tifosi tetszik 220e ft, kár hogy xenon szettet raktak rá, legalább egy veloce-t megérdemelne

ha csak a szett alapárakat nézem, lehet hogy 250 alatt megállna velocevel

zaskarrace

zaskarrace

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

mindkettõ ugyanúgy van mérve? pl: center-to-top?

a trek-en elõre kellett tolni a nyerget?

én is 178 cm vagyok, vázam 56 (center to center) és 11, de méginkább 10 cm-s stucnival kényelmes, nyereg inkább hátratolva

Nem toltam elõre, csak egy kicsit. Sajnos a nagyobb váz esetében úgy érzem, hogy igazán csak a rövidebb stucnival tudom manipulálni a hosszt, a nyereg elõre tolva már nem kényelmes. Az 56-os Mali 120-assal volt jó, ezen most 100-as van. Elég hosszú lábaim vannak, talán csak hozzá kell szoknom. Sajnálnám eladni, vagy a vázat cserélni, így is örültem neki, hogy rátaláltam, mert az olcsóbb árkategóriában külföldön sem találni sok jó vételt. Viszont aki 105-ösben vagy Ultegrában gondolkodik, az már döbbenetesen jó áron vehet biciklit kintrõl.

zaskarrace

zaskarrace

vendég

• fórumtag
  • 154 posts

Külföldi boltokból döbbenetes felszereltségû bringákat lehet venni a Trek re szánt pénzedbõl.
http://www.wiggle.co...009/5360037589/
A 2010es sram Rival szettel. Ez rohadt jó bringa. A másik nagy kedvencem:

http://www.wiggle.co...009/5360038949/ ultegra SL szettel.

Ráadásul a wiggle megbízható és gyors cég. A múltkor rendeltem tõlük egy GPS-t csütörtök éjjel és hétfõn már hozta a postás.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Cujo

Külföldi boltokból döbbenetes felszereltségû bringákat lehet venni a Trek re szánt pénzedbõl.
http://www.wiggle.co...009/5360037589/
A 2010es sram Rival szettel. Ez rohadt jó bringa. A másik nagy kedvencem:

http://www.wiggle.co...009/5360038949/ ultegra SL szettel.

Nyilván van kockázata a rendelésnek, de sokkal jobban megéri. Én tuti így választanék. Vagy amit okvetlenül nézz meg az a Canyon. Német márka, nagyon jó ár érték aránnyal, õket pl nem is lehet sehol megvenni, csak közvetlenül a gyártótól rendelheted meg, ami szerintem garantálni fogja a gondos csomagolást és a minõséget. Forgalmazói bolthálózatuk nincs.

http://www.canyon.co...bike.html?b=823

A Canyon is abszolút elit márkává nõtte ki magát, tán még Pro Tour csapatot is támogatnak ha jól rémlik. Ár érték arányban szintén kiváló sõt az egyik legjobb.

kipage

kipage

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,954 posts
Miért is? Manapság akármit beszerezhetsz az internetrõl. Nem kell félni a kerékpár elromlásától sem, sok minden nem tud rajta tönkremenni. Lánc elkopik maximum és passz. Nyugodtan lehet vidékieknek akár Pestrõl is bringát venni, de akár külföldrõl is. Aztán a közeledben kinézel egy boltot, ahova megrendelgeted mindíg a tartalék gumit belsõt láncot sort stb stb.. egy boltból sem fognak elhajtani hogy nem itt vetted a bringád nem fogunk kiszolgálni.. Nem olyan para külföldrõl venni a cuccokat, mint amennyire itt sokan rettegnek tõle. Én is a prémium márkárat javasolom mindenkinek (Giant Specialized Trek Cannondale) , mert késõbb azon könnyebben és jobb áron lehet túladni. A helyi bolt meg örülni fog, hiszen hosszú távon megéri nekik kiszolgálni téged apróságokkal, mert hosszú távon biztos anyagi bevétel leszel. Szervíz, ruházat alkatrészutánpótlás stb. Sramot és Shimano-t bátran lehet használni, a Campa alkatrészellátottsága ami problémás. Szerintem.

Még egy szavazat a Stevens mellett, meg kell nézni élõben és ha valami gebasz van vele nem veszed meg. Sõt az is lehet, hogy mivel régóta megvan a tulajnak, alkudni is tudsz belõle egy nagyot. Az alkatrészektõl nem kell izgulni, évente tekersz 4-5ezer km-t, akkor 4-5évig kibírja a Dura ace, de még tovább is, az elkövetkezõ 4-5 évben meg fogsz tudni hozzá olcsón jó állapotú pótalkatrészeket beszerezni az is biztos. Mondjuk én azonnal eszközölnék rajta egy stucnicserét. :) botrány ahogy kinéz az eleje.

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
nekem az a furcsa hogy a 300e körüli bringákon is található pár spórolós alkatrész (pl belépõ szintû shimano gyári kerekek), a másik az, hogy hiába kap mondjuk ultegra szintû szettet, a bringa tömege általában 8,5-9 kg körül mozog pedál nélkül, ami nekem acélváz, villa építésû bringával is majdnem sikerült (9,3).

azt persze értem, hogy 300ból is ki lehet hozni 7-8kgs bringát, de akkor ki venné a 6-800e ft-os kerékpárokat?

szike81

szike81

törzsvendég

• fórumtag
  • 712 posts
Merida modelljében én nem találok kivetnivalót. Azért olyan bringát nemigen vennék ami nem frekventáltan kapható Mo-on mert lehetetlen alkatrészt kapni hozzá.

Cujo

Cujo

vendég

• fórumtag
  • 28 posts

Igen, te tudod rosszul. Mindenhol lehet mindent kapni. Amelyik boltnál nem így van azzal nem érdemes foglalkozni.

Szóval akkor nem nekem kell alkalmazkodnom a bolthoz, hanem neki az én igényeimhez? Ha így van akkor semmi gond. Már csak annyi kérdésem lenne felétek, hogy nem tudnátok-e ajánlani valami konkrét típust, amire akkor rákérdezhetek a boltban. Ezek szerint mindegy, hogy milyen márka, mert úgyis beszerzik, ha szépen kérem. Túrázásra, maratonra kéne, elég ha aluvázas, de felszereltségben legalább Shimano 105-ös, és jó lenne a compact hajtómû is. Árban max. 350 ezerbõl szeretném megúszni a dolgot.
Igyekeztem utánanézni, mi lehetne alternatíva, ha már a Trek nem jön össze. A Giant és a Cube kiesik, mert azokból csak 1-1 (alap) modellt lehet kapni itthon (a Defy 2-t és az Aerial-t), Tiagra cuccokkal Triple hajtómûvel. A Scott Speedster S20-szal az a gond, hogy alig lenne olcsóbb mint az eredetileg kinézett Trek 1.7, ráadásul gyengébben felszerelt, erõsen kevert cuccokkal. A Cannondale-tõl a Caad 9 105 Compact lenne jó, de a Mali-nál nem találtam meg, nem tudom mennyibe kerülne, de lehet, hogy ezek szerint itthon nem is kapható. Van ugye még a Cannondale Six 105 Compact is, de az 1549 euróért megint csak jóval drágább lenne mint a Trek 1.7-es (370 ezer HUF) lett volna. A KTM kerékpárok nem igazán tetszenek, a kormányuk szokatlanul elõre van dõlve, ami gondolom versenyzéshez rendkívül alkalmassá teszi õket, de nekem lehet, fárasztó lenne. (Erre most lehet mondani, hogy ne válogassak, de ha ennyit költök valamire azért nem bánnám, ha tetszene is.) Technikailag egyébként csak annyi szépséghibája van, hogy a Strada 2000 szintén csak Triple változatban elérhetõ. A Merida árban annyira baráti, hogy még a Road Race HFS 905-com is bõven beleférne a keretembe, bár nem véletlenül. Ha jól látom az Ultegra fék- és váltórendszer árát eléggé lespórolták az összes többi alkatrészen (pl. a meghajtás többi elemén). A másik, dolog, amiért a Meridától kicsit idegenkedek, az az érdekes vázgeometria. Nem sokat sikerült felpróbálnom, de furcsálltam, hogy míg KTM-bõl, Trek-bõl stb. az 55-56-ös vázméret ideális volt, addig Meridából jó ha az 50-52,5 centiméteres passzolt volna, szóval bonyolultabb a Meridánál a méretválasztás.
Ezek után tudtok tanácsot adni, bringát ajánlani? Mert én nem igen találtam olyat, ami a Trek 1.7-essel azonos v. nála jobb minõségû lenne olcsóbban. Persze más márkákat is mondhatnátok, mert jópár van még a piacon, csak pl. a Specialized-ot eleve meg se néztem, mert ritka mint a fehér holló, a marha „olcsó” Kellys meg pl. nekem nagyon nem jön be. (Ez van, azért egy kicsit én is sznob vagyok. Meg mondjuk gyanús, hogy már 400 ezerért carbon bringát kínál.)

ave

ave

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,251 posts

egy dolog gyanús, a stevenst kb fél éve hirdetik és nem megy el

A Time karbon vazat is mar lattam regebben, pedig az is jo vetel, annak aki vesz dragabb hasznalt cuccokat is.

Fene tudja mi lehet a Stevensel, csak a szett es a kerek mar meger annyit, amennyit ker erte, szerintem.
(De ettol en meg nem veszem meg)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
akkor valami lehet nem stimmol. meg kell nezni eloben es kiderul mi a bibi.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,864 posts
egy dolog gyanús, a stevenst kb fél éve hirdetik és nem megy el