Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Országútikról mindent

* * * * - 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
34362 hozzászólás a témában

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[... sok érdekes magyarázat ...]
Annak a vízszintes felsõcsõnek a hagyományon kívül nincsen semmi értelme, erre már sokan rájöttek.
[... további érdekes magyarázat ...]

Miért van mégis a „leggyorsabb" (idõfutam) gépeken vízszintes felsõcsõ? Tévelygõk? (Láttam másfélét is, de ilyen a szokásos.)

csimpy

csimpy

vendég

• fórumtag
  • 184 hozzászólás

Talán így...
Posted Image

karbonvázakkal már nem foglalkozol? a honlapodon volt pár szép karbonvázas bicaj, saját magadnak nem karbonvázast építettél? vagy annyira nem gyõzött meg a karbon?

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Talán így...
Posted Image

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Sloping: nem függ össze ezzel hogy abból kevesebb kell hogy legyen. Az nem változtatja meg a geometriát, csak a belsõ arányokat! Ha egy cég spórolni kezd, akkor kihagyhat néhány geot, azt tessék kompenzálni stucnival meg nyereg tologatással. Ha azt írják hogy ezt a sloping teszi lehetõvé, az hazugság!
Van 1500g-os acélváz, sõt 1400g-os is, aluból nálam a legkönnyebb 880g volt, igaz az 650C-s kerekekkel ment. :)
Magamnak (188cm) olyan 900g-os aluvázat tudnék gyártani, de nem akarok, azt nem jó vezetni. 1100g-os az már sokkal jobb! Ott az a 200g pont elõnyére válik az egész rendszerhez képest. Az acélváz esetében egyszer csináltam egy nagyon könnyû vázat Cloumbus Foco-ból, amelyiknek az alsócsöve egy olyan elhúzott nyolcszög profil.
Egy keményebb kiállásból tekerésnél becsuklott (!!!) az alsócsõ úgy a közepén, ami egyértelmûen a csõ hibája, fõleg úgy hogy a user nem volt egy nehézsúly bajnok, sem pedig egy izomkolosszus. A Columbus nem adott meg olyan limitet, amit a tag átlépett volna. Cseréltem is kifelé, ingyért.
Magamnak inkább a nehezebb, de nagyságrendekkel erõsebb EO-M 16.5-bõl csináltam meg a vázat. Sztem még néhány crash-t is kibírna ez az állat csõ! :))) Minden esetre nem lenne igazságos a 900g-os aluváz összehasonlítása ezzel az 1800g-os acélvázzal.

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Köszi! ;) Akkor elvileg a régebbi is tõlük van...
Más: régebben toltam ide képet, bár nem tudom hogy a gépemrõl is ment-e kép...
Hogy is kell belinkelni? Csak külsõ linkrõl lehet, ugye? :)
Köszííí! :)))

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás

Értem hogy keret hiányában marad, de a slopingos váz kinézetével sztem meg lehet barátkozni, ha mást nem azért, mert minden szempontból jobb konstrukció. Nem elég hogy a classic vázak vékony acélcsövekbõl voltak, még ott volt ráadásnak a vízszintes felsõcsõ, így adott vázméret mellett sokkal jobban rezonáltak mint egy modern slopingos váz.
Mondjuk sloping és sloping közt is van különbség, és a régi UCI szabálynak is megfelelõ módon döntöm hátrafelé a csöveket, ami egy 8cm-es vízszintes sávban engedte meg a csõ helyzetét. Azt hiszem ez a Giant nyomására lett aztán 16cm. Ez annyit jelent, hogy egy 30mm átmérõjû csövet az elsõ szabály szerint 5cm-el lehetett "ejtetni".
Ez azért optikailag még nem zavaró szerintem, viszont a nyeregcsövet jobban meg tudta így dolgoztatni a váz, mert volt kinyúlása. Ezen kívül meg a váz komfortja is jobb lett, és az oldalmerevsége és így a hatásfoka is jobb, valamint ez az egész általában könnyebb összkonstrukciót eredményez.
Annak a vízszintes felsõcsõnek a hagyományon kívül nincsen semmi értelme, erre már sokan rájöttek.
Szerencsére a csõátmérõk és arányok is változtak, és igen is lehet acélból is korszerû és nagyon jól használható vázat készíteni, még úgy is hogy most egy könnyû acélváz súlya majdnem kétszerese egy könnyû aluvázénak.
Ez persze nem azt jelenti hogy a régi classic gépeket nem lehetne használni, csak az új dolgok néha tényleg kézzelfogható elõnyökkel járnak.

Alkatrész fronton nekem nincsen kedvenc márkám, ami az én kritériumom alapján megfelel, azt szeretem! :)
Így a hagyományos kónuszos kazettás Shimano hátsóagyakhoz képest nagyon jobbat még nem találtak ki, a Campa fékváltókarját sosem tudtam megszokni, mert az a kis kar számomra abszolút hülye helyen volt. Viszont a világ legjobb hajtókarrendszere szerintem a mostani Campa UT. Ja, nekem egy Fulcrum van abból, 10-es rendszerhez van kitalálva, de vígan mûködik a 9-es rendszerrel és lánccal. (Shimano amúgy)

slooping megoldásból általános, hogy kevesebb vázméret van, vagy csak a merida faszsága? xs,s,m,l, xl: broáááf :-)

van 1500 grammos acélváz. ezek szerint van 800 grammos aluváz?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

ffwd use gigantex rims

the f5r is a very good wheelset, the price is unreal

Fast Forward Carbon Wheels - Road Bike, Cycling Forums

Másrészrõl:

Micky, I have e-mailed FFWD and they told me that none of the FFWD rims were (ever) made by Gigantex.

http://weightweenies...ic.php?p=359021

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás
Kérdés:
Az FFWD kerekekhez a karbon felnit ki gyártja?
Gigantex az is?
Köszi!

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás
Yasec, már annyit izgattad a fantáziámat a bringáddal, most már igazán mutathatnál róla egy képet.

Yasec

Yasec

vendég

• fórumtag
  • 240 hozzászólás

ja az egyenes villának a szárai karbonból vannak. mint írtam marad így minden,mert nincs rá keret. ha már cserélnem kéne,akkor sem vennék alu,v titán vázat. acél,v karbon jöhetne szóba. mondjuk mostanra mind1ik elég drága lett a fizetésemhez képest. ráadásul beszûkülne azzal a választék,h nekem nem kéne szlupngos váz. rohadt bénán néznek ki. ezt a vázat 2000ben vettem. azóta használom. mondhatni véglegesek az alkatrészek. persze ami kopik,v csere érett az megy le róla. régen rx 100as cuccok voltak rajta leginkább. szóval elég rendesen átépült. az elõtte lévõ bringámon is campa cuccok voltak. azzal versenyeztem is. mikor ezt építettem,akkor jött szóba a shimano. adtam neki esélyt,de cserben hagyott a japán cucc. nem mentem már annyit,mint amikor versenyeztem,de hamarabb mentek tönkre a cuccok. törött h.váltó,beragadó fék/váltókar,stb. ez kb 3 év alatt jött ki. utána döntöttem el,h visszatérek a campához,és múlt évben lett teljes a record cucc.

Értem hogy keret hiányában marad, de a slopingos váz kinézetével sztem meg lehet barátkozni, ha mást nem azért, mert minden szempontból jobb konstrukció. Nem elég hogy a classic vázak vékony acélcsövekbõl voltak, még ott volt ráadásnak a vízszintes felsõcsõ, így adott vázméret mellett sokkal jobban rezonáltak mint egy modern slopingos váz.
Mondjuk sloping és sloping közt is van különbség, és a régi UCI szabálynak is megfelelõ módon döntöm hátrafelé a csöveket, ami egy 8cm-es vízszintes sávban engedte meg a csõ helyzetét. Azt hiszem ez a Giant nyomására lett aztán 16cm. Ez annyit jelent, hogy egy 30mm átmérõjû csövet az elsõ szabály szerint 5cm-el lehetett "ejtetni".
Ez azért optikailag még nem zavaró szerintem, viszont a nyeregcsövet jobban meg tudta így dolgoztatni a váz, mert volt kinyúlása. Ezen kívül meg a váz komfortja is jobb lett, és az oldalmerevsége és így a hatásfoka is jobb, valamint ez az egész általában könnyebb összkonstrukciót eredményez.
Szerencsére a csõátmérõk és arányok is változtak, és igen is lehet acélból is korszerû és nagyon jól használható vázat készíteni, még úgy is hogy most egy könnyû acélváz súlya majdnem kétszerese egy könnyû aluvázénak.
Ez persze nem azt jelenti hogy a régi classic gépeket nem lehetne használni, csak az új dolgok néha tényleg kézzelfogható elõnyökkel járnak.

Alkatrész fronton nekem nincsen kedvenc márkám, ami az én kritériumom alapján megfelel, azt szeretem! :)
Így a hagyományos kónuszos kazettás Shimano hátsóagyakhoz képest nagyon jobbat még nem találtak ki, a Campa fékváltókarját sosem tudtam megszokni, mert az a kis kar számomra abszolút hülye helyen volt. Viszont a világ legjobb hajtókarrendszere szerintem a mostani Campa UT. Ja, nekem egy Fulcrum van abból, 10-es rendszerhez van kitalálva, de vígan mûködik a 9-es rendszerrel és lánccal. (Shimano amúgy)

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

egyébként milyen nevet kell majd keresni?
meg aztán a fejedet se ismerem...:D

Mesa-Mayo András. :)
(gyors rákerestem a nickemre google-ben, hogy kidobja-e valahol a nevemet, de nem. Mindenesetre megyek és lecseszem anyumat hogy miért engedett 13évesen internetközelbe :) )

Lui750

Lui750

vendég

• fórumtag
  • 58 hozzászólás
veloce szettem van 9-es , sram 10es patent szemet használok a lánchoz, hibátlan.
A nagyobb tányérra váltás sokkal nehezebb mint a Simano (dura Ace 7800) bár tudom nem egy szint. Próbálj ki több összeállítást , ha tudsz.
Egyébként jól mûködik 2évet (ugyan kevés km-t) tekertem idáig vele.
A négyszög tengelyes hajtókar szerelés sem nagy feladat. Csapágyat is tudtam a középrészben cserélni egyszerûen.
Bár kezd kimenni a divatból ez a kivitel úgy tudom. (javítsatok ki ha nem így van)

szerintem sokan campáznának, mert a veloce szett például eléggé megfizethetõ, ami visszatart (aztán cáfoljatok):

nem tudom minden info pontos-e:

- láncszem nem bontható, zárható olyan egyszerûen mint pl a kézzel nyitható-zárható sram patentszemekkel (tisztításkor nagyon jól jön)?
- a hajtókar leszedéséhez kell-e spéci szerszám (fc-6500 = imbusz)?
- bowdenezéskor belenyúhatsz akármibe vagy ragaszkodni kell campy márkákhoz?
- ultra torque merevség ?
- 9-es rendszer okés-e a 10-eshez fejlesztett és merevebb hajtómûvel vagy csak a saját, 4szögtengelyes mókával?
- a veloce sor 13e ft, ennek feléért lehet venni sram/shimano-t - kérdés persze hogy fele idõ alatt elkopoik vagy nem?

csimpy

csimpy

vendég

• fórumtag
  • 184 hozzászólás

nem meri lepisilni(:

nagyon off lesz, de megkérdezem, jól látom, hogy pulid van? nekem is, csak fehér :D

Andris_savaria

Andris_savaria

read only

• fórumtag
  • 2.189 hozzászólás

Mert még csak most lettek beadva a csapathoz a jelentkezési lapok, egy új név sincs még a tagoknál, pedig nem egyedül mentem át a KSI-bõl :)

Mindenesetre a licenszemre ez kerül, tetszik-nemtetszik :D

egyébként milyen nevet kell majd keresni?
meg aztán a fejedet se ismerem...:D
SOHA TÖBBET magyar országon!

Flickr

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
nem meri lepisilni(:

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás

nekem meg bicajmosás közben a víz,pedig siettem bevinni meleg helyre a bicajt

a fotó alapján arra következtetek hogy kiolvadt kutyahúgyszag van a szobádban :-)

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
nekem meg bicajmosás közben a víz,pedig siettem bevinni meleg helyre a bicajt

vittore30

vittore30

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.864 hozzászólás
hideg van ma. rádermedt a zsír az átdobóbowdenre :-)

kiskubai

kiskubai

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.925 hozzászólás
Mert még csak most lettek beadva a csapathoz a jelentkezési lapok, egy új név sincs még a tagoknál, pedig nem egyedül mentem át a KSI-bõl :)

Mindenesetre a licenszemre ez kerül, tetszik-nemtetszik :D

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.385 hozzászólás
biztos titokversenyzõ. :)