Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Agyváltók

- - - - -

• Lépj be és szólj hozzá
2484 hozzászólás a témában

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.931 hozzászólás

üdv. duomaticot használt már valaki?a városi puch-omba gondolkozok a 3-as torpedó helyett, mert már nyiklik nyaklik, és a vezeték miatt csak kettes van benne. elvleg az áttétele, olyan mint abban a kettes meg a hármas. jól kezelhetõ? a másik verzió a nexus 3 lenne, annak meg gondolom hatékonyabb a kontrája.

Igen, én már használtam. Szép mechanika, de nem szerettem a használatát.
Nem praktikus, hogy minden fékezéskor vált is. Az áttételi arányai 1:1 , és 1:1.36.
A fékje egyébként nem rossz, karbantartás kérdése.

Mukodesi elve ugyan az.aszem a kontraja mas csak.
A duomatic is jo de csak ha az ujabb olajzo nelkuli szeria.annak mar fog a fekje.
Ha megis nexus akkor a duo nem elado?

Ha megtisztítod, és olajat adsz neki, jó lesz a fék...
Ugyanaz, mint a 3gang, vagy penta fékje.

eladó, mert nem én árulom, csak venném, de lehet nem is ér annyit. ami meg a kempingben van, az csak 28 lyukas asszem, de az nem eladó, mert egyszer megcsináltatom a vázat.
SACHS Duomatic agyváltó - Vatera.hu
nem tudom, ér-e ennyit, a kempinghez valót kb 5 ezerért vettem befûzve, ahhoz képest ez túlárazott, viszont, az hogy nincs váltókar, az nagyon tetszene. még egy kérdés. hogy egy bizonyos renak márkájú agydinamóhoz kell-e valami spéci kapcsoló vagy drót, hogy összeköthessem a lámpákkal? vagy el tudnád tömören magyarázni, hogy az agydinamók milyen drótokkal és hogyan kapcsolódnak a vázhoz meg a lámpákhoz. tudom off, de itt van a szakértelem :D köszi.

Ez horror ár, az eladó nincs tisztában magával...

You can never have "enough" bikes.

nicecleanpot

nicecleanpot

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás
eladó, mert nem én árulom, csak venném, de lehet nem is ér annyit. ami meg a kempingben van, az csak 28 lyukas asszem, de az nem eladó, mert egyszer megcsináltatom a vázat.
SACHS Duomatic agyváltó - Vatera.hu
nem tudom, ér-e ennyit, a kempinghez valót kb 5 ezerért vettem befûzve, ahhoz képest ez túlárazott, viszont, az hogy nincs váltókar, az nagyon tetszene. még egy kérdés. hogy egy bizonyos renak márkájú agydinamóhoz kell-e valami spéci kapcsoló vagy drót, hogy összeköthessem a lámpákkal? vagy el tudnád tömören magyarázni, hogy az agydinamók milyen drótokkal és hogyan kapcsolódnak a vázhoz meg a lámpákhoz. tudom off, de itt van a szakértelem :D köszi.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
Mukodesi elve ugyan az.aszem a kontraja mas csak.
A duomatic is jo de csak ha az ujabb olajzo nelkuli szeria.annak mar fog a fekje.
Ha megis nexus akkor a duo nem elado?

regi/hibas agyvaltokat veszek.

nicecleanpot

nicecleanpot

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás
sachs, bár az eltelt egy órában megint változtattam a stratégián, és lehet, hogy a duomatic kiesit. van egy duomaticom egy kempingben, csak azt nem tudom használni, mert széttört a váz, így nem emlékszem, hogy megy. a nexus 3 most a favorit, arról mit lehet tudni mondjuk a torpedo 3 hogy képest? köszi amúgy a választ.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
en duomaticot hasznalok.nincs vele baj leszmamitva hogy a kontra szinte nem is fog.

te melyik duot akarod?
sturmey?
sachs?

nicecleanpot

nicecleanpot

vendég

• fórumtag
  • 158 hozzászólás
üdv. duomaticot használt már valaki?a városi puch-omba gondolkozok a 3-as torpedó helyett, mert már nyiklik nyaklik, és a vezeték miatt csak kettes van benne. elvleg az áttétele, olyan mint abban a kettes meg a hármas. jól kezelhetõ? a másik verzió a nexus 3 lenne, annak meg gondolom hatékonyabb a kontrája.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
a ketlancos pentarol tudja valaki hogy kell beallitani?hanyas fokozaton kell legyen a kar?

valaki csinalt mar ilyet?

Balu1

Balu1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.726 hozzászólás

Valahol olvastam, hogy xy típusú agyváltónál 1:1 áttételben is csak 90% körüli hatásfokot mértek, míg egy fixin ~98%-ot.

A kenõ anyagnak is van valamennyi ellenállása, nem is olyan kevés, ahogy annak idején éreztem. Azt sem szabad elfelejteni.
Aztán kevertem spéci kenõanyagot (barnazsír+TF2), azt már sokkal sokkal könnyebb volt törni. Azt már tényleg nem éreztem meg.
Azóta viszont amiben benne van az a váltó, az már a bevásárló bringám lett, de jól mûködik, pedig már régen nyúltam hozzá.

Sohasem az a fontos mit hogy szoktak, mert az a múlt és a jelen.

Egy a lényeg: mi hogyan mûködhet még jól, még jobban mert az a jövõ !

A találmányok már csak ilyenek..

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
nem vagyok benne biztos hogy a tehetetlensegi nyomatekbol adodik a legnagyobb vesztesege a bolygomunek hisz a fogaskerekek nagyon kicsik es konnyuek es a "planet carrier" (nem tudom mi magyarul) sem nagy atmeroju/tomegu.

de ha belegondolok hogy az egesz egy magas viszkozitasu trutymakban forog...

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

A félreértések elkerülése végett az egyenletes forgó mozgás fenntartásához (a súrlódási veszteség fenntartásán kívül) nem kell erõkifejtés. (lásd a Föld saját tengelye körüli forgása, és perdületmegmaradás tétele általános iskolai fizikából). Ha gyorsítani szeretnénk az már más tészta...
Nem lehet, hogy azzal kevered, hogy a körmozgás fenntartásához kell folyamatos erõ? (lásd. a Föld Nap körüli keringése, amit a Nap gravitációja biztosít)

Köszönöm a gyors javítást és elnézést, marhaságot írtam (éjjel már nem kell írogatni...), a „lényeg" viszont az, hogy amíg a kerékpár gyorsul, a bolygómû fogaskerekei a súrlódáson túl is teljesítményt veszítenek, a fogaskerekek tehetetlenségi nyomatéka miatt, ráadásul többet, mint amennyi a fogaskerekek tömegébõl következne (gyorsítani is kell egyenesen, ugyanakkor a körsebességét is növelni). Ezért (is) hatékonyabb a fix v. egysebességes, mint az 1:1 bolygómûves szerkezet. Ahogy mondod, egyenletes körmozgás ideális esetben nem igényel energiabefektetést (konzervatív rendszerben :)).

LOUDnesz

LOUDnesz

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Szia, köszi! Az ingerküszöbömet már többen emlegették...gyári hiba... ;)

kobormuki

kobormuki

vendég

• fórumtag
  • 192 hozzászólás

Az agyváltó 1:1 állásában sem csupán a súrlódásból adódik veszteség, hanem a bolygómûben lévõ fogaskerekek (legyen 3) tehetetlenségi nyomatékából is, ugyanis azokat is állandóan „gyorsítani” kell (a kerékpár egyenletes haladásnál, 1:1 áttételnél is).

A félreértések elkerülése végett az egyenletes forgó mozgás fenntartásához (a súrlódási veszteség fenntartásán kívül) nem kell erõkifejtés. (lásd a Föld saját tengelye körüli forgása, és perdületmegmaradás tétele általános iskolai fizikából). Ha gyorsítani szeretnénk az már más tészta...
Nem lehet, hogy azzal kevered, hogy a körmozgás fenntartásához kell folyamatos erõ? (lásd. a Föld Nap körüli keringése, amit a Nap gravitációja biztosít)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Erre gondoltam, köszi!
Valahol olvastam, hogy xy típusú agyváltónál 1:1 áttételben is csak 90% körüli hatásfokot mértek, míg egy fixin ~98%-ot.
Ezt nem értettem, hogy miért, de így összeállt.

Az agyváltó 1:1 állásában sem csupán a súrlódásból adódik veszteség, hanem a bolygómûben lévõ fogaskerekek (legyen 3) tehetetlenségi nyomatékából is, ugyanis azokat is állandóan „gyorsítani” kell (a kerékpár egyenletes haladásnál, 1:1 áttételnél is). Ez ugyanaz a a fizikai jelenség (forgómozgás dinamikája), mint ami miatt a kerék tömege „kétszer többet számít" (kb.), mint a vázé, és ami miatt egy könnyû kerék jobb, mint egy nehéz (kb.; a pontos eltérést, azaz a teljesítményváltozást kétféle keréknél egy integrál adja ki).

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás
Erre gondoltam, köszi!
Ezt nem értettem, hogy miért, de így összeállt.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
vegso soron 1:1 attetben is forognak de nem visznek at nyomatekot igy a vesztesegek is alacsonyak.
legalabbis a s7 ben igy van.

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.881 hozzászólás
Igen, de az a kérdés, hogy 1:1 áttételnél mit csinál az agyváltó. Mert ha nem forognak benne a fogaskerekek mondjuk, akkor nincs plusz súrlódás. De mittudomén mi van még benne tömítés mondjuk, ami súrlódik.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás
vagy ugy is ertelmezheto hogy az agyvalto 1:1 fokozata nem olyan jo hatasfoku mint a fixi attet

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.931 hozzászólás

Ezek a veszteségek mibõl adódnak pontosan? A fix "áttételnél" miért nincs akkora hatásfok, mint egy fixi agynál?

Azért itt a lánc nem közvetlenül adja át a hajtóerõt az agyra, hanem fogaskerekeken keresztül.

Sziasztok!
Egy Nexus 3-as 7-esre cserélõdött, meglepve tapasztaltam, hogy vadi új, de hármasban darál. Sokat még nem mentem vele, 1,2-re még nem volt szükség. A Nex3-as nem csinált ilyet. Mi lehet a bibi, esetleg valamilyen beállítás? Köszi elõre is.

Ingerküszöb kérdése... Mikor elõször tekertem Nexus 8-at egy veterán Sachs dreigang után, úgy éreztm, hogy darál. De ez üzemszerû volt, minimális, de nem annyira sima, mint egy három sebességes.

You can never have "enough" bikes.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

Sziasztok!
Egy Nexus 3-as 7-esre cserélõdött, meglepve tapasztaltam, hogy vadi új, de hármasban darál. Sokat még nem mentem vele, 1,2-re még nem volt szükség. A Nex3-as nem csinált ilyet. Mi lehet a bibi, esetleg valamilyen beállítás? Köszi elõre is.

hat ha vadi uj akor csak beallitasi hiba lehet.

nagylaci a tekerdesed meg nem is ertem.

LOUDnesz

LOUDnesz

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
Sziasztok!