A váznál milyen lehetőségeim vannak? Jelenleg ejtőpapucsos, aluváz. Gondolom ezt így csak láncfeszítővel lehet használni, meg excenteres középrésszel, de ahhoz megint speciális váz kell az átmérő miatt. Ha átalakíttatnám csúszópapucsosra, akkor milyenre érdemes? Van 120°-ban hátratolható, van hátulról nyitott, stb. Melyik miért jó/nem jó? Ami a legszimpatikusabb, az az adapterezett papucs, ahol egy ejtőpapucsot lehet tologatni, meg cserélhető is. Láttam Alfine váltót tárcsafékkel, csúszópapuccsal. Ezt hogy lehet megoldani, hogy a fék is passzoljon? Bár ez a kérdés jelenleg nem érint. Ha nem rontja el nagyon a vázat, akkor bonthatóvá is tenném a villát.
Persze most egy darabig majd láncfeszítő lesz, de keresem a lehetőségeket.
Szia,
hasonló dilemmával küzdöttem én is (elegem lett a láncváltóból, és egy szíjhajtásos, agyváltós/pinionos gépre vágytam), csak nekem 26-os acélvázas monti volt a kiindulópont. Az átalakítás szerintem elég komoly macera, főleg aluváznál, és nem feltétlen éri meg. Ebay-ről egy tárcsafékes, állítható ejtőpapucs, amilyet én is szerettem volna, 15-20 ezer forint, erre jön még rá a munkadíj.
Ehhez képest a megoldás az lett, hogy szembe jött egy komplett „trekking” gép az apróban, amit megvettem. Alu váz, vízszintes papucs, igaz, váltót és tárcsaféket nem lehet rá felszerelni a későbbiekben, de nem is hiányzik. 7-es Nexus agyváltó van benne, és bár „mindkét irányba” kisebb áttételtartományt fed le, mint a láncváltó, ez nem okozott gondot, pedig minden nap felmászok vele a Ferenc-hegyre, és sietni is szoktam. Szeretem az egysebességes láncot, nem kell aggódnom amiatt, hogy fél év használat után már ugrani fog valamelyik sebességben. Az is szuper, hogy burkolt a lánc, azon túl, hogy az eső, kosz kevésbé hatja meg, én is felvehetek szövetnadrágot minden további nélkül. A tartósságról pár hónap után még nem tudok nyilatkozni, de a hatékonyságról igen. Az agydinamó és az agyváltó okozta veszteség elhanyagolható és egyáltalán nem zavaró. Nálam a bringaváltással az átlagsebesség kicsit visszaesett, de ez leginkább annak köszönhető, hogy jelenleg a magas kormánycsapágy és stucni miatt magasan van a kormány még a legalacsonyabb állásban is, és a merevvillás montihoz képest sokkal kevésbé sportos pozíció miatt kicsit urasabban hajtok.
Van persze gyenge pontja a bringának, de az nem az agyváltó, hanem a fék és a villa. 2 V-fék van rajta, ami jó, de lehet, visszaállíttatom a kontraféket hátul az egyszerűség jegyében. Elől kicsit más a helyzet, mert agydinamó, teleszkóp és 1.1/8-os, menetes csapágy és stucni van a bringában, így nem csak a villát, de mindent (agy, fejcsapágy, stucni, fék) cserélnem kellene, ha át szeretnék állni sportosabb geometriára és tárcsafékes merevvillára. Gyanítom, egy ilyen csere 2-3x annyiba kerülne a végén, mint maga a gép volt, így néha győzködöm magam, hogy a jelenlegi formájában is tökéletes számomra a gép arra, amire kell, azaz közlekedésre.
Én nem tanácsolnám a váz átalakítását, mivel elég drága, nem biztos, hogy sikerül, illetve, hacsak nem költesz az újrafestésre, nagyban csökkenti a váz értékét (a hegesztett váz látványának van egy előnye, hogy sokkal kisebb eséllyel szemeli ki tolvaj). Ha elfogadható számodra egy félmegoldás, akkor ott a láncfeszítő, egyébként pedig marad a váz vagy a teljes bringa cseréje.