Érzek némi élt a hangodból...
Elõször is a hármas agyváltóm rengeteget kap, mivel én nem pöcsölök a városban és télen-nyáron megy sok ezer kilométert egy lánccal,
).. Kopik, igen persze, de nem annyira mint a montis rendszerem,mert szélesebb lánc szélesebb fogak, tökéletes láncvonal és persze SOHA nem kap oldalirányú terhelést ami láncváltós társait igencsak megterheli.
Míg a montimon a deore szintû cuccok elhullanak 3000 km alatt,ha pontos váltást akarok és nem szeretnék egy láncszakadásnál átesni a kormányon. Vagyis igenis kap a városban, bár az tény, hogy kevesebbet, de akkor sem 3000 km környékén ildomos a fogsor és a lánc cseréje.
Véleményem szerint igenis egyenértékû, sõt túlszárnyalja, és nem érdekel,hogy hogyan néz ki a túrázás után, mert az csak a külseje és a vastagabb lánc, fogaskerekek, egyenes láncvonal miatt sokkal tovább húzza,mint az a szerkezet, aminek ilyen körülmények között mozognia kell oldalasan és olykor ferde láncvonallal elviselni a terhelést...
Kicsit olvasgasd a gyártó oldalát hátha megtalálod az ajánlásokat, de tetszik ez a "Rohloff egy szar" hozzáállás, meg, hogy piskóta az "IGAZI" montis szettekhez képest.
Ennek ellenére ugye abban egyetértünk,hogy ha komoly felhasználásra (versenyek, komoly csapatások) nem is, de van létjogosultsága ennek a szerkezetnek és egy nyugis hobbista még akár terepre is viheti?
Kedves Pule !
A " Rohloff egy szar" hozzáállást nem tudom, miben találtad !?
Még 1x idézem magam: Éveken át, kilométerek ezreit(tízezreit) tekertem együtt Rohloff-os barátommal. Együtt szereltünk mindig biciglit, minden jó és rossz oldalát láttam, számtalanszor én is kipróbáltam a cuccot.
A gyártó oldalán nem sok újat tudnának nekem mondani, ugyanis lassan 7-8 éve ismerem a cuccot testközelbõl. Amúgy sem a gyártó oldalán és az mtbr-en keresném az igazságot. Kb. az a véleményem, mint 'MJani01' -nak az amerikai, német forumokrol.
Egyébként azt soha nem mondta senki, hogy nem lehet vele terepen keményen xc-zni. Lehet, persze, bírja is szó nélkül a cucc. Szerintem még versenyezhetnél is vele, bírná. De fenntartom állításom: Az egy csodás túra-szett, viszont mehetsz vele xc-zni is ha olyan kedved van. De nem az a fõ területe.
Hasonló dolog, mint autóknál a terepjáró v. sportkocsi városi használatra. Persze, lehet velük ott is menni de nem oda az igazi, nem ott jönnek ki az elõnyeik, nem pont erre tervezték õket.
A Deore rendszered 3ezret bír ? Valamit nem jól csinálsz.Azt nem mondták, hogy több láncot kell cserélgetni ? Haverom Deore fogsorba és láncokba, tányérokba évi 10-12ezret rak, volt már maratonon kategória 3. helyezett is, szóval, nagyon kemény a csávó. 3-4 lánc cserélgetésével simán végig bírja az évet. Azt nem is mondom, hogy az xtr racsnim jóval több, mint 20ezer kilométert bírt ki, persze több lánc cserélgetésével. Szóval, nem csak agyváltó tud tartós lenni.