Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Agyváltók

- - - - -

• Please log in to reply
2484 replies to this topic

Masina

Masina

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
küd át légysz! megnézem!

Masina

Masina

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Én több éve mozgok Sturmey-Archer 3-sebességes agyváltóval szerelt régi kerékpárral.
Nagyon meg vagyok vele elégedve! Nagyon jó konstrukció, igazán jó minõségû.
Néha (évente 1*) egy kis olaj az olajozó szemen át és a világból kimegyek vele.
Tavaly szétszedtem tisztítás, állt. karbantartás céljából mert ugye nem egy mai darab.
De még a kónuszok sem voltak igazán megkopva!
Télen viszont a leg hatékonyabb!

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
ebike-n van egy pár féle, azért kérdeztem :)

Masina

Masina

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Szia!
Csak 1 méret van!
Ha be tudod szerezni nagy szerencséd van!
Üdv!

Hunorpapa

Hunorpapa

vendég

• fórumtag
  • 35 posts
Üdvözlet!

Érdeklõdnék, hogy a nálam hozzáértõbb embereknek mi a véleménye a Sturmey-Archer agyváltókról?

pcsongor

pcsongor

vendég

• fórumtag
  • 224 posts
Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy 3 sebességes sachs torpedo agyváltós hátsó kereket, viszont nem volt hozzá tolórúd...a kérdésem hogy milyen való bele?van ebbõl is több féle vagy csak egy méret van és kész?
köszi a segítséget!
PéCsé

Paul Vitti

Paul Vitti

fróumfggüõ

• fórumtag
  • 2,025 posts

...ekkor már lényegesen rosszabb a fékhatás, mint az ideális 75% gördülés-25% csúszás esetén...

Mitõl lenne ez ideális? Az az ideális, mikor még éppen nem csúszik meg szvsz.
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó.

KETTLER ALURAD

KETTLER ALURAD

vendég

• fórumtag
  • 50 posts

Ezt örömmel hallom. Eddig több helyen azt olvastam, hogy azért nem olyan borzasztó jó a hatásfoka.

Bár, szerencsére egy városi bringához azért nem szükséges mindenáron tárcsafék...

Üdv!

Egy 1995-táján gyártott bringám van, amin már akkor elõl-hátul görgõs dobfékek voltak. Remekül használható a szabadonfutós 7 sebességes Nexus-sal, csak nálam kb. 8,000 km-t futott.
(Nekem még a kisebb hûtõtárcsás BR-IM 41F elsõ és a BR-IM 41R hátsó fékeim voltak, azóta jelentõs fejlesztésen estek át.)
A fékhatást illetõleg még ezekkel a régebbi változatokkal sem volt semmi hiányérzetem, a hátsó kerék két ujjal is bármikor blokkolásig fékezhetõ volt, (és ekkor már lényegesen rosszabb a fékhatás, mint az ideális 75% gördülés-25% csúszás esetén), - ez elsõnél pedig fontos, hogy fékmechanika idõnként meg legyen zsírozva a gyári zsírzónyíláson keresztül. Ebben az esetben tényleg hasznos volt a gyári, bringa-ABS-nek is csúfolt erõmodulátoros HB-IM 45-ös agy, ami a a hirtelen ráfékezéskor megelõz(het)i a fejreállást.
Idõközben a hátsót már lecseréltem egy BR-IM 70-esre, és az elsõt is ilyenre tervezem, de ezt is csak a szebb "esztétikai" megjelenés miatt...
Az újabb fékek úgy látszik már nem csak az "öreguras" városi bringákon teljesítenek jól, hanem pl. a MERIDA Speeder 7 és 8 sebességes gépein is, - szóval AJÁNLOTT!

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

Azért a shimanonak évekóta van v-fék szintû és hatásfokú görgõs féke.

Ezt örömmel hallom. Eddig több helyen azt olvastam, hogy azért nem olyan borzasztó jó a hatásfoka.

Bár, szerencsére egy városi bringához azért nem szükséges mindenáron tárcsafék...

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Azért a shimanonak évekóta van v-fék szintû és hatásfokú görgõs féke.

Ride everywhere.

.

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Értelek.

Ha jól látom, az eladó cuccaid között csak kontrások vannak...

Dobféket csak hátra keresek, elõre mindenképpen görgõs megy, valami közepesen nagy hûtõtárcsával, így úgy gondolom, nem gond, hogy a hátsó fék nem annyira hatékony, hiszen a hangsúly amúgy is az elsõn van.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Itt is, ott is? Hol? Én "feltúrtam" a netet, de vatera/e-bay kivételével semmit nem találtam...

Azt írod, hogy a kontrás nagyságrendekkel hatékonyabb. Igen, satuzni biztos jól lehet vele, de szerintem adagolhatóság szempontjából nem igazán jó, és a szabadonfutást is szeretném megõrizni.

Dobfékkel milyen tapasztalatod van?

Arra szerettem volna célozni, hogy kezdõ gyûjtõként szoktam vadászni sokfelõl, és néha egyet-egyet én is el szoktam adni közülük...
Sachs Torpedo
A kontrás is jól adagolható szerintem, persze nem mondjuk hegyrõl lefelé, ott egyértelmû a görgõs fék elõnye.
A dobfék valamelyest adagolható, azzal viszont akkor sem satuzol, ha akarsz, vagy kellene, elég gyenge a hatásfoka.
A szabadonfutás pedig egyértelmû ok a kontrás ellen...
Csõ

You can never have "enough" bikes.

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 posts

Ja és mégvalami; ha görgõs féket akarsz, akkor Sachs, Sram használt biztos nem lesz, dobfékes talán, vagy Sturmey- Archer dobfékes. De a kontrás nagyságrendekkel hatékonyabb !

Itt is, ott is? Hol? Én "feltúrtam" a netet, de vatera/e-bay kivételével semmit nem találtam...

Azt írod, hogy a kontrás nagyságrendekkel hatékonyabb. Igen, satuzni biztos jól lehet vele, de szerintem adagolhatóság szempontjából nem igazán jó, és a szabadonfutást is szeretném megõrizni.

Dobfékkel milyen tapasztalatod van?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Annyira nem ritka, egyre többet lehet használtan is találni...
Itt is, ott is...

Ja és mégvalami; ha görgõs féket akarsz, akkor Sachs, Sram használt biztos nem lesz, dobfékes talán, vagy Sturmey- Archer dobfékes. De a kontrás nagyságrendekkel hatékonyabb !

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts
Annyira nem ritka, egyre többet lehet használtan is találni...
Itt is, ott is...

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Jah bocs, nem használtan. :) Ha használt kell akkor itt a hirdetések meg a Vatera lehet jó tipp, de mivel Magyarországon a "city bike"-nak nincs igazi kultúrája, ezért ezek viszonylag ritka cuccnak számítanak.

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Tényleg? Árulnak használtan? Tudsz adni linket?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Többek közt az ebike.hu-n. :)

mandras81

mandras81

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
Sziasztok!

Mivel itt koncentráltan vannak jelen az agyváltót használó emberek, ezért megkérdezném, hogy honnan lehet ilyesmit használtan beszerezni Magyarországon?

3-as agyváltóban gondolkodom (bár lehet, hogy 7-es is beleférhet), és azt hallottam, hogy inkább Sram T3-at vegyek, mint Shimano-t, mert ez utóbbiak újabban silányabb minõségûek. Alá tudná támasztani, vagy cáfolni valaki?

A legfõbb szempont, hogy görgõs fékkel tudjam használni, márpedig úgy tudom, hogy ez Shimano szabadalom. "Alternatív" megoldásnak a dobféket néztem. Mennyire lehet jó választás a görgõs helyett?

Köszi elõre is.

AGA

AGA

AGA

• fórumtag
  • 2,353 posts
Ne vitatkozzunk róla, máshol is van ilyen cucc. Én csak véletlen találtam ide (onza mech váltót kerestem) valszeg az egész szerelék benne van, és tuti nem csak ezt rendeli valaki angliából...(amúgy 4 fonttal együtt sem 3E)

Ride everywhere.

.