Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Agyváltók

- - - - -

• Please log in to reply
2484 replies to this topic

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
köszi a választ :)

ezekkel a dolgokkal kapcsolatban valahogy végül mindíg oda lyukadok ki, hogy a megoldás még plusz 1 vagy 2 bringa bszerezése lenne, ami nem jelent kompromisszumot adott célterületen :D

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts
Szóval tulajdonképpen az agyváltó hosszú távon nem drágább, mert egy olyan agyváltó, amire rendesen odafigyelnek, nem túlzás, ha azt mondom, hogy 30-40 évig (!) minden további nélkül elmûködik - ez alatt az idõ alatt vajon hány láncváltókészletet koptat el a zember, még akkor is, ha XTR vagy Sram X.0 készletrõl van szó? :)

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts

Agyváltónak amúgy mik a konkrét elõnyei, azon túl, hogy nem kell rá komplett sort venni, ha elkopik, meg nincs keresztben váltás?

Már egy ideje gondolkodom agyváltón, de aztán valahogy mindíg arra jutok, hogy a fenitek nem ellensúlyozzák a nehezebb szerkezetet.

De mivel nincsen gyakorlati tapasztalatom, ezért ez csak elképzelés.

De kérdezném a hozzáértõktõl, hogy valós tapasztalat alapján napi városi használatban elõnyösebb az agyváltó használata, vagy inkább csak máshol vannak az elõnyok és a hátrányok egy láncváltóshoz képest?

Még a legkisebb hátránya az agyváltónak a nagyobb súly, ugyanis az nem sokkal nagyobb, mint egy komplett láncváltós hajtásláncé. Az agyváltó legnagyobb hátránya, hogy sokkal kisebb az áttételtartománya, mint a láncváltós rendszereké, illetve a 3-nál több fokozatú agyváltó az olcsóbb láncváltós rendszerekhez (monnyuk Shimano Alivio-szettig felfelé) képest drága. Ja, és hogy a downhill, stb. az felejtõs, mert gyengébb a konstrukció, mint egy láncváltósnál

A legnagyobb elõnyei se azok, amiket leírtál, hanem az, hogy egy jó agyváltó szó szerint évtizedekig képes mûködni, mégpedig úgy, hogy sokkal kisebb pucolásigényû, mocskos állapotban is pontosan vált, és álló helyzetben is képes váltani.

Ha olyan városban laksz (pl. Szeged, Kecskemét, Fehérvár, Pest), ahol nem igazán van szükség kapaszkodófokozatra, akkor a háromfokozatú agyváltó egyértelmûen jobb választás városba a láncváltósnál. Ha azért vannak meredekségek (pl. Miskolc, Pécs, Veszprém, Buda), akkor vagy egy 7-8-fokozatú agyváltó (ez azért cakkpakk 40-70 ezer forint alatt nem úszható meg), ugyanazokkal az elõnyökkel, mint az elõbb leírtak, vagy egy láncváltós szett (amibõl azért pl. már egy full Deore-szett is kábé ott van árban), nagyobb áttételaránnyal, viszont cserébe könnyebben mocskolódik, nem lehet álló helyzetben váltani, rövidebb az élettartama, stb. Itt már személyi preferencia kérdése a dolog: én úgy oldottam meg pl. hogy van egy 8-as agyváltós trekkingem meg egy láncváltós fitneszgépem is :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
Agyváltónak amúgy mik a konkrét elõnyei, azon túl, hogy nem kell rá komplett sort venni, ha elkopik, meg nincs keresztben váltás?

Már egy ideje gondolkodom agyváltón, de aztán valahogy mindíg arra jutok, hogy a fenitek nem ellensúlyozzák a nehezebb szerkezetet.

De mivel nincsen gyakorlati tapasztalatom, ezért ez csak elképzelés.

De kérdezném a hozzáértõktõl, hogy valós tapasztalat alapján napi városi használatban elõnyösebb az agyváltó használata, vagy inkább csak máshol vannak az elõnyok és a hátrányok egy láncváltóshoz képest?

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts

Kedves Konnektororrú!
Végre itt van egy Shimano expert:) Több évnyi anyagot visszaolvasva látom, hogy a hetesnél panaszkodtál te is arra, hogy 3-asban és 4-esben raccos. Én is ezt tapasztalom (SG-7C18), mondjuk leginkább 3-asban. Ez konstrukciós hiba, amivel együtt kell élni, vagy ha szétszedem és lezsírozom (egy hónapos még csak a a cucc, gyári állapotú, nem zsíroztam le használatbavétel elõtt), akkor jobb lesz?

A másik dolog, hogy ha bringát fejre állítva jól megtekerem, akkor akkora az agy ellenállása, hogy kb. 10-15 másodpercig fut csak, míg a sima láncváltós akár egy percig is szaladt. Ez normális, vagy állítsak rajta?

Elõre is köszi!
jfekete

Expert az éppen nem vagyok, mert pl. hetes Nexusból is csak egyet láttam közelebbrõl: a sajátomat :) De miután az ugyanazt csinálta, mint a tied, ezért az a feltételezés a logikus, hogy mindegyik ilyen. Szétszedéssel, zsírzással lehet próbálkozni, de nem valószínû, hogy sokkal jobb lesz, mivel ezt a raccosságot a következõ okozza:

Az egymásba kapcsolódó fogaskerekek moduljának (azaz az osztókörük és a fogszámuk hányadosának) azonosnak kell lennie. Ha az egyik (vagy mindkét) fogaskerék nagyon kicsi, ill. a fogszámok között nagyon nagy a különbség, akkor ezt gyártástechnikailag igen nehéz (nem lehet) tökéletes pontossággal megvalósítani. Ennek eredménye a raccosság, ill. az arra való érzékenység. Ez amúgy érezhetõ láncváltós bringán is: ha pl. a hátsó lánckerék 11 fogú, az elsõ meg monnyuk 48, akkor lábbal nem, de kézzel hajtva a pedált lehet érezni, hogy sokkal egyenetlenebb a hajtás, mint ha a hátsó is meg az elsõ is pl. 28 fogú.

Ez az alapraccosság, amit semmiképpen se lehet kiiktatni. Erre jönnek még azok, amiket viszont ki lehet: a gumitömítés ellenállása, a ragadós zsír ellenállása, a túl szoros csapágy ellenállása, a mocskos lánc ellenállása, stb. Ezekkel elég nagy mértékben csökkenthetõ a raccosság, de teljesen sose fog megszûnni. Azt javaslom, hogy a belsejét még ne szedd szét (Shimanóék gyári zsírzása kifogástalan szokott lenni), hanem a kereket levéve ellenõrizd, hogy nem szorul-e a csapágy (az én Sturmey-Archeremen gyárilag rosszul volt meghúzva a kontraanya, és pár km után megszorult - ha igen, lazíts rajta), meg pucold meg alaposan a láncodat. Ami raccosság ezt követõen megmarad, az akkor is meg fog maradni, ha fejreáll és trombitál az ember :)

Az, hogy bizonyos agyváltók ellenállása nagyobb, mint a sima kazettásé, az normális: tele vannak nyomva zsírral, meg agyon vannak tömítve.

Don Mateo

Don Mateo

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
ahha, néztem, de csak horribilis összegért találtam :S (szállítással együtt ugyebár)

Don Mateo

Don Mateo

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

P5-höz kétféle Click-box létezik, a Click-box. és a Mini Click-Box. A legegyszerûbben úgy tudod megállapítani, ha a tengelybõl kihúzod a tolórudat, és megméred a hosszát.
A minié 113.8 mm és a csõ "sliccelt, a másiké 121.5 mm és a csõ nincs bevágva.
Mindkét Click-Box beszerezhetõ elvileg, bowdennel és karral egybeépítve.
Csõ

Értem, köszi, lehet akkor nem a neten nézegetem, hanem körbemegyek a bicóboltokban a környéken.

Üdv!

jfekete

jfekete

vendég

• fórumtag
  • 43 posts
Kedves Konnektororrú!
Végre itt van egy Shimano expert:) Több évnyi anyagot visszaolvasva látom, hogy a hetesnél panaszkodtál te is arra, hogy 3-asban és 4-esben raccos. Én is ezt tapasztalom (SG-7C18), mondjuk leginkább 3-asban. Ez konstrukciós hiba, amivel együtt kell élni, vagy ha szétszedem és lezsírozom (egy hónapos még csak a a cucc, gyári állapotú, nem zsíroztam le használatbavétel elõtt), akkor jobb lesz?

A másik dolog, hogy ha bringát fejre állítva jól megtekerem, akkor akkora az agy ellenállása, hogy kb. 10-15 másodpercig fut csak, míg a sima láncváltós akár egy percig is szaladt. Ez normális, vagy állítsak rajta?

Elõre is köszi!
jfekete

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts

hello,

van egy 7 sebességes, kontrás nexus agyváltóm.
Ha hátrafelé tolom a bringát (mondjuk megállok a lámpánál és kicsit hátra akarok gurulni)
hatalmas csattanással tiltakozik az agy.
Mi lehet ennek a hátterében ?
(vagy inkább belterében, ha már agyváltó)
köszi
zirp

Az én hetes kontrás Nexusom is így viselkedett. Annyira idegesített annak a büdös kontrának a bénázása, hogy inkább lecseréltem.

Konnektororrú

Konnektororrú

vendég

• fórumtag
  • 98 posts

Hali, egy Sachs Spectro P5-ösöm van és az a problémám vele, hogy eltört a hátsó agynál található állító szerkezet, amibe a bowden megy, a többi rész jó. Honnan lehetne azt beszerezni? Van valami ötletetek?
Köszi

Az ebay.de-n kismillió alkatrészt árulnak a Sachs agyváltókhoz.

jfekete

jfekete

vendég

• fórumtag
  • 43 posts

Tudomásom szerint a váltást szabadonfutás közben kell végezni, amikor a pedált nem tekered. Ezek a váltók csak így váltanak, az Alfine már kapcsolható tekerés közben is.
Amiket írtál hibajelenségek általában a rossz beállítás következményei, próbáld meg esetleg kicsit állítani, annak ellenére, hogy a jelek jól állnak.

Köszi a tippet. Igazad volt, azóta csak szabadonfutás közben váltok, így teljesen jól megy. Igazából a cirticalmass fórumon olvastam, hogy valaki állva/hegynek fel is tud váltani Nexus-szal, de most nézem, hogy az egy SG-8R25. Talán a gyártónak is jobban kellene propagálnia, hogy az Inter7 erre nem alkalmas. Így, hogy nem terhelten váltok megszûnt a szalajtás is. Újra terhelésnél még megvan a kis "nyúlás", de úgy vélem, hogy ez konstrukciós elem, vagyis "nem bug, hanem feature".
Kérdés, hogy vajon érdemes-e szétszednem és zsíroznom az egy hónapos cuccot, vagy gyárilag jól meg van kenve? (persze csak hozzávaló zsírral, a sheldonbrown-on olvastam, hogy a legtöbb idõ elõtt tönkrement shimano agyváltó a tulajok miatt van, akik nem a speckó zsírral kenték át a cuccot.)
Mégegyszer köszi!

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Szia!
Köszi a segítséget, felvettem velük a kapcsolatot, sikerült megoldani a dolgot. Siki

;)...

You can never have "enough" bikes.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Használt már valaki Sturmey Archer S2 DuoMatic-ot? Jó cucc ez?

Eddig egysebességgel tekertem, a térdem viszont már nem az igazi, de a két sebesség teljesen elég volna a kisebb terhelésû elindulásokhoz. Azért a beruházás elõtt ha tud valaki errõl meleget vagy hideget, vagy esetleg van tapasztalta egyéb duomatic agyváltóról, és megosztja, akkor nagyon szépen köszönöm!

S-A Duomaticot nem, de Sachs- félét már használtam. Nagy elõnye, hogy bowden és kar nélkül vált, az áttételi viszony 1:1 és 1:1.36, így érdemes egy nagyobb lánckereket felrakni hátra, kicsit kísérletezve belõni a jó áttételt szerintem.
Viszont vált, ha kell, ha nem, tehát ha fékezel, akkor is vált, és nem mindig a jó irányba. De ha megszokod és rúgsz még egyet, ha kell, jó kis választás lehet !

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 posts

A székesfehérvári Vitál club ::Fõoldal forgalmaz S-A cuccokat, kérdezd õket !

Szia!
Köszi a segítséget, felvettem velük a kapcsolatot, sikerült megoldani a dolgot. Siki

adamsss

adamsss

vendég

• fórumtag
  • 45 posts
Használt már valaki Sturmey Archer S2 DuoMatic-ot? Jó cucc ez?

Eddig egysebességgel tekertem, a térdem viszont már nem az igazi, de a két sebesség teljesen elég volna a kisebb terhelésû elindulásokhoz. Azért a beruházás elõtt ha tud valaki errõl meleget vagy hideget, vagy esetleg van tapasztalta egyéb duomatic agyváltóról, és megosztja, akkor nagyon szépen köszönöm!

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Hali, egy Sachs Spectro P5-ösöm van és az a problémám vele, hogy eltört a hátsó agynál található állító szerkezet, amibe a bowden megy, a többi rész jó. Honnan lehetne azt beszerezni? Van valami ötletetek?
Köszi

P5-höz kétféle Click-box létezik, a Click-box. és a Mini Click-Box. A legegyszerûbben úgy tudod megállapítani, ha a tengelybõl kihúzod a tolórudat, és megméred a hosszát.
A minié 113.8 mm és a csõ "sliccelt, a másiké 121.5 mm és a csõ nincs bevágva.
Mindkét Click-Box beszerezhetõ elvileg, bowdennel és karral egybeépítve.
Csõ

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Sturmey Archer 3-as agyváltóhoz keresek a fék felõli oldalra golyóskosarat, hol tudnék ilyet beszerezni? Itthon foglalkozik valaki ezekhez való alkatrészekkel? Köszi!

A székesfehérvári Vitál club ::Fõoldal forgalmaz S-A cuccokat, kérdezd õket !

Don Mateo

Don Mateo

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
Köszi

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 posts
Sturmey Archer 3-as agyváltóhoz keresek a fék felõli oldalra golyóskosarat, hol tudnék ilyet beszerezni? Itthon foglalkozik valaki ezekhez való alkatrészekkel? Köszi!

SikiMano

SikiMano

vendég

• fórumtag
  • 208 posts
Tudomásom szerint a váltást szabadonfutás közben kell végezni, amikor a pedált nem tekered. Ezek a váltók csak így váltanak, az Alfine már kapcsolható tekerés közben is.
Amiket írtál hibajelenségek általában a rossz beállítás következményei, próbáld meg esetleg kicsit állítani, annak ellenére, hogy a jelek jól állnak.