Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Agyváltók

- - - - -

• Please log in to reply
2484 replies to this topic

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Sziasztok!

Nyáron már voltam itt ezzel a témával, de más dolgok miatt félre lett téve. Most újra aktuális.
Vettem egy bringát Sram S7-es váltóval, lötyög, nem vált, törött. Fotón látszik hogy bowden állítócsavar sincs rajta, a menet fele hiányzik.
Mit lehet vele kezdeni? Lehet-e ilyet kompletten valahol venni?Feltöltött kép

12 ropiert van aproban teljes szerelek.

ezt csak nem kis mokolassal lehetne helyre pofozni.es nem is biztos hogy sokaig mukodne.

12 ezerért nagyon drága. Ha vársz hétfõig, megnézem neked, azt hiszem feleannyiért is lesz, új cucc.

You can never have "enough" bikes.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
12 ropiert van aproban teljes szerelek.

ezt csak nem kis mokolassal lehetne helyre pofozni.es nem is biztos hogy sokaig mukodne.

regi/hibas agyvaltokat veszek.

transzmoha

transzmoha

újonc

• fórumtag
  • 6 posts
Sziasztok!

Nyáron már voltam itt ezzel a témával, de más dolgok miatt félre lett téve. Most újra aktuális.
Vettem egy bringát Sram S7-es váltóval, lötyög, nem vált, törött. Fotón látszik hogy bowden állítócsavar sincs rajta, a menet fele hiányzik.
Mit lehet vele kezdeni? Lehet-e ilyet kompletten valahol venni?Feltöltött kép

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts
Nekem a közelmúltban sikerült egy Shimano Nexus 8-cal megismerkednem. Szerencsére a tulaj volt olyan racionális, hogy azt mondta, ha nem tudom garantálni, hogy jó lesz, akkor is kezdjek neki, ha van hozzá kedvem. Így sikerült új tapasztalatokat szereznem, és meg is javítottam a cuccot.
Nálad is ez a helyzet, nem ?
Ha nem sikerül a javítás, így is, úgy is csere. Ha meg sikerül, örülhetsz és tanultál is.
Ha szétkapod és megtisztítod, akkor akár fotók alapján itt is kaphatsz segítséget !
Jó munkát !

hozd el hozzam.

Ez is egy jó megoldás ! :)

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
hozd el hozzam.

macmelon

macmelon

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Vettem pár éve egy nagyon lerozzant bringát, igen olcsón, Pentasporttal. Nagyon sok bütykülgetés után most ez "a" bringám, de hiába nagyon szeretem az egész bringát, az agyváltó régóta lezáratlan téma.

Nem reméltem, hogy valaha mûködni fog, de (jó drágán német ebay-rõl) pótoltam a törött váltókart, itt a fórumon kapott segítséggel (kborossnak köszönet) pótoltam az egyik rudasláncocskát. Sokat állítgattam. Így végül mûködött. Egy nagyon rövid ideig.

Jelenleg (és elég régóta) úgy használom, hogy 2. v 3.-as fokozatban tekerek (a másik nem létezik, talán a 3-mas van meg, de nem biztos), ha gyorsítani szeretnék, akkor a 4-es néha a rendelkezésemre áll, és tudok ritkán használt 5-öst is kapcsolni. 1-es nincs, pedig néha kéne. És szintén nagyon jó lenne a 2-es is (avagy a 3-mas).

Ezen kívül néha nem teljesen fut szabadon. Félek tõle egy kicsit, hogy egyszer egy fontos helyzetben hagy cserben az agy, ez talán a legfõbb gondom. A kontra eddig hûséges.

Sok beállítási próbálkozás és kísérlet után azt mondom, hogy valamilyen belsõ problémája van. Ha pl. kézzel húzom ki a láncocskát, akkor azon az oldalon, ahol 3 fokozata kéne, hogy legyen, néha megvan a 3, de gyakran csak kettõt érzékelek. (Nyáron a játszótéren hülyének néztek a gyerekek, hogy miért tologatom egy pedálfodulatnyit 50x egymásután .)

Három út áll elõttem, tanácsotokat kérném, hogy melyiken induljak el:
  • Szétszedem, megpróbálok rájönni, hogy mi rossz benne, cserélni az alkatrészt, stb. Ez ellen az szól, hogy sosem szedtem még szét agyváltót (ez leküzdhetõ) ill. éppen olyan helyzetben vagyok, hogy családi okokból nagyon kevés az idõm, így erre kéne optimalizálni. Ennek ellenére, ha szakértõk szerint van esélyem, akkor neki esek.
  • Keresek egy olyan szakit, aki ezt megteszi helyettem (Bp). Ennek a korlátja, hogy van pár kerékpárszerelõ a városban, akinél még én is jobbna értek a témához, és nem tudom ki ért egyáltalán az agyváltókhoz komoly szinten, és az mennyiért dolgozik.
  • Van a közelemben egy fölöslegessé vált új SRAM T3-as. Lemondok a Pentasportról, és a szélesebb áttételtartományról, és kerékfûzés stb. után új problémákkal szembesülök :) (Anyagi helyzetem ennél dárgábbat most nem enged meg.)
Mit gondoltok?

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Jogosnak jogos, de a hülyeségre nincs orvosság, ha az elején feltûnik az alátét hibája, akkor már rég boldog ember lennék :)
Azért remélem most már hû társam lesz hétköznapjaimban :)
Egyébként elég közel álltam hozzá hogy az egészet lerakjam egy sötét poros sarokba, és ott hagyjam egy jó darabig, de nem hagyott nyugodni, hogy miért nem mûkszik. DE ennek köszönhetõen, ma már okosabbak vagyunk..

jaj nem célzásnak szántam! két független mondat, vacak szmájlikkal. Végül örülök, hogy megoldódott!

bodispali

bodispali

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
Jogosnak jogos, de a hülyeségre nincs orvosság, ha az elején feltûnik az alátét hibája, akkor már rég boldog ember lennék :)
Azért remélem most már hû társam lesz hétköznapjaimban :)
Egyébként elég közel álltam hozzá hogy az egészet lerakjam egy sötét poros sarokba, és ott hagyjam egy jó darabig, de nem hagyott nyugodni, hogy miért nem mûkszik. DE ennek köszönhetõen, ma már okosabbak vagyunk..

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

Egy rutinosnak tûnõ agyváltó bubus inkább a Sachs cuccokra mondta, hogy örökélet, a shimano-ra meg hogy öt év rendes tekerés, aztán csere.
Az biztos hogy jó alaposan "takarította, mikor elrepesztette az anyagot...Mondjuk kalapáccsal :)
Nagyon kiváncsi vagyok az elanos gépedre!

..na igen. :)
A S7-ed hogy van ;) ?

felepitesben nagyon kulonbozik a ketto.engem is inkabb a sachs gyoz meg tartossag teren.
az elen meg eleg szepen muzsikal.nagyon meg vagyok vele elegedve.

a testride ot majd privatba megbeszeljuk:)

Mondjuk egyszer, ha összefutnánk valaha, én sem utasítanám el azt a tesztelést... az Elan-nal

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
felepitesben nagyon kulonbozik a ketto.engem is inkabb a sachs gyoz meg tartossag teren.
az elen meg eleg szepen muzsikal.nagyon meg vagyok vele elegedve.

a testride ot majd privatba megbeszeljuk:)

bodispali

bodispali

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
Egy rutinosnak tûnõ agyváltó bubus inkább a Sachs cuccokra mondta, hogy örökélet, a shimano-ra meg hogy öt év rendes tekerés, aztán csere.
Az biztos hogy jó alaposan "takarította, mikor elrepesztette az anyagot...Mondjuk kalapáccsal :)
Nagyon kiváncsi vagyok az elanos gépedre!

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Shimano Nexus SG-8R25 Agyváltó / Y-35J 98051 / Y-35J 98041 « alkatrész « TÚRA / TREKKING « Kategóriák tallózása

azert en nem hiszem hogy ez a repedes csupan a takaritastol keletkezett.
bar elnezve a robbantott abrat ennek az alkatresznek nincs teherhordo szerepe.

shimano sem orokeletu.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,636 posts
Sokan elikovetik azt a hibat hogy valtasnal is terhelik a valtot.
Ezt meg az uj valtoknal is erdemes elkerulni.

Ulj ra es szepen terheld vegig a fokozatokat ( persze valtasnal ne adj kakot).
Ha szepen valt nem kerreg es nem dobalja ki a fokozatokat akkor erdemes megvenni foleg ha olyan olcso.mas otletem nincs erre.

Egyebkent mennyi az az oocso ha nem vagyok indiszkret?es mit kapsz ezert?

megatron

megatron

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,694 posts
hali

új nekem ez a téma, de úgy néz ki hogy szert tudnék tenni /ezt így mondják helyesen?/ egy nagyon komoly túragépre 3ad áron, amiben 7es nexus van..igazból ez tetszik benne a legjobban, de nem ismerem a rendszert, merjek belevágni, stb...ha valaki írna v linkelkne valamit ebben a téma körben
A dizájndrogtól lassacskán már minden spanom mizantróp
66 rc3-ast cserélnék lyrik vagy 36ra

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts
8-as Sram G8 vagy Alfine nem játszik?

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

Miket írnak róla?

Én azt gondoltam, hogy a szélesebb áttételi tartomány, meg az egyszerûbb karbantartás miatt jobbnak is kéne hogy legyen, mint a 8as.

Nem megbízható, írnak olajfolyásról, ugráló fokozatokról, elszálló fokozatokról, terhelés alatt kidobja a fokozatot, stb... Minden olyan, amit egy Rohloff nem csinál. Csak most nincs szükségem még egy Rohloffra, gondoltam országúti/cx felhasználásra csak elég lenne egy 11es Alfine, 44×23-as áttétellel, az On-One Pompetamine vázamba pont jó is lenne.
Nem akarok vele terhelés alatt váltani, de ha azt sem bírja, ha esetleg hosszabb távon kell 15-20%-os meredekségen másznom, ahol esélyes a kiállva tekerés és kidobja a fokozatot, akkor vagy marad a gép SS-nek vagy más alternatíva kell...

Sturmey Archer 3 sebességes 120as sarutávos agyváltókról nem tudok sokat, egy másik lehetõség, hogy az SSCX-et és az SSoútit összevonom egy Pompinoba, amibe belecsattintok egy 3as "primitív" agyváltót, de itt tényleg kell, hogy bírja azt is, ha fél órán keresztül állva mászok vele a könnyebbik fokozatban.
Ezekrõl kinek mi a tapasztalata? Szintén nem követelmény, hogy terhelés alatt váltson, a Rohloff sem szereti az ilyesmit. :)

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts
Miket írnak róla?

Én azt gondoltam, hogy a szélesebb áttételi tartomány, meg az egyszerûbb karbantartás miatt jobbnak is kéne hogy legyen, mint a 8as.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts
A 11 fokozatú Alfine-ról hallott már valaki soksok jót? Mindenhol csak rosszat olvasni róla.

kboross@t-online.hu

kboross@t-online.hu

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,931 posts

ridelife tanácsára felhívtam Cserny urat, õ azt mondta, hogy van nála körmös alátét, viszont azt is monda, hogy sárga, meg fekete. a neten nézegetve arra jutottam, hogy ilyen színû alátétek jó eséllyel shimano-hoz valók. Szerintetek van esély a kompatibilitásra?
Egyéb esetben azt hiszem megkérnélek, hogy postázz két darabot. M
ég holnap felhívom a mestert, hogy mérje már le pls, mert ma nem volt olyan kedves. Nekem meg kicsit messze van a boltja ahhoz, hogy csak úgy simán beugorjak...

Így van, az Shimano-hoz való.

bodispali

bodispali

vendég

• fórumtag
  • 64 posts

Van az is 500/db :-)

ridelife tanácsára felhívtam Cserny urat, õ azt mondta, hogy van nála körmös alátét, viszont azt is monda, hogy sárga, meg fekete. a neten nézegetve arra jutottam, hogy ilyen színû alátétek jó eséllyel shimano-hoz valók. Szerintetek van esély a kompatibilitásra?
Egyéb esetben azt hiszem megkérnélek, hogy postázz két darabot. M
ég holnap felhívom a mestert, hogy mérje már le pls, mert ma nem volt olyan kedves. Nekem meg kicsit messze van a boltja ahhoz, hogy csak úgy simán beugorjak...