Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Rémhörcsög

Rémhörcsög

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.108 hozzászólás
Ha nem cserélték a sort, akkor az lesz, szintén csereérett.
Ha cserélték akkor a hajtómû lesz, ebben az esetben szintén csereérett.

Sztem a szerviz ebben nem hibás, bár mi mindig kipróbáljuk a bringát ilyen csere után.
High5 ->A világ leggyorsabb sportitala

carbon-dani

carbon-dani

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Helló Mindenki!

Most hoztam el a gépet lánccsere és váltóbeállítás után a szervízbõl. Minden nagyon szépen és halkan dolgozik. Bikmakk terminológiával mondva: teszi a dolgát :) DE, középtányéron hirtelen megindulásnál (piros lámpa pl.) mintha fél fordulatot "repülne" a lánc, vagy mi a szösz, semmi nem történik, azon kívül, h majd lefejelem a kormányt. Mindez borzalmas reccsenéssel, ropogásszerü zajjal jár. Ilyenkor mi történik, és h tom orvosolni a hibát???

Köszönöm szépen

parej

hááát ez érdekes,mert vagy nem csinálták meg rendesen,vagy nem tájékoztattak róla,hogy cserét kéne végrehajtani
szerintem

parej

parej

vendég

• fórumtag
  • 215 hozzászólás
Helló Mindenki!

Most hoztam el a gépet lánccsere és váltóbeállítás után a szervízbõl. Minden nagyon szépen és halkan dolgozik. Bikmakk terminológiával mondva: teszi a dolgát :) DE, középtányéron hirtelen megindulásnál (piros lámpa pl.) mintha fél fordulatot "repülne" a lánc, vagy mi a szösz, semmi nem történik, azon kívül, h majd lefejelem a kormányt. Mindez borzalmas reccsenéssel, ropogásszerü zajjal jár. Ilyenkor mi történik, és h tom orvosolni a hibát???

Köszönöm szépen

parej
now I lay me down to sleep
pray the lord my soul to keep

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.695 hozzászólás
Amikor kistányéron vagy, akkor feszes a váltóbovden?
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
No, elõször is, nem biztos, hogy jó a láncvonal, lehet túl kint van a hajtókarod. Próbáld azt meg, hogy leváltasz középsõbe, kikötöd az elsõ váltót, és tologatod elõre, hogy a külsõ terelõlemes alja 2-3 mm-re van-é a lánctányér fogainak tetejétõl. Ha nem, akkor állíthatsz rajta lejjebb is, (mármint a felfogató csavaron), vagy vehetsz rövidebb monoblokkot.
A váltó, ha alsóbilincses, és sok km van már benne, lehet, hogy van holtjátéka a csapoknál, bár ez inkább kotyogás. Ez természetes egy idõ után.
Régi LX-em (fekete bilincses) pöccintésre kottyant... :)
Láncot én akkor cseréltem, amikor pont nem ment még bele a lánckopásmérõ. Fogsor meg változó.
De minden attól függ, milyen körülmények közt használod. Szárazon többet, sárosan-vizesen kevesebbet bír.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Pogreg

Pogreg

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Hali!

Nálam okosabb hozzáértõk(azaz bárki) tanácsát kérném.
Van nekem egy Magellan Crater névre hallgató jószágom. Miután belekerült párezer km, és egy bringaboltos embert szívrohammal vittek kórházba, miután meglátta a láncomat, és a hozzá tartozó fogas dolgokat, úgy döntöttem, idelye cserélni. Vettem is láncot, fogaskoszorút, hajtókart, és fel is szereltem-volna, majd vettem még pár szerszámot és végül összeállt a nagy mûûûûûû! Most aztán örülök is mint majom a testrészének, csakhogy!
Az elsõ váltónál problémáim akadtak, és itt kibukik, hogy hiába bütykölöm a saját bringám régóta, azért ez még nem jelenti azt, hogy értek is hozzá.
Vajon az elsõ váltónak mennyi holtjátéka van eredetileg? Mert ugye van neki. Ugye? Ha nincs, akkor azt is cserélnem kell. :)
Ja, az alap gond, hogy nem ér el a legnagyobb lánctányérig. Véghelyzetállító csavar kitekerve, és mégsem. Lehet, hogy ehhez a hajtókarhoz rövidebb monoblokk kell? Létezik egyáltalán több méretû belõle? Vagy csak nem húztam meg eléggé a csavarját, és följebb kéne préselni a tengelyen? Vagy nagyon rosz irányban gondolkodok?
Egy B+ nemtommilyen hajtókart cseréltem Shimano Alivio-ra. A váltó Shimano acera.

Amúgymeg. Van valami szabvány, hogy mit hány km után kell cserélni? Elsõsorban a városban járkálok vele. Lehetõleg csak jó idõben, azaz télen-nyáron esõben, hóban, napsütésben.

Üdv! Pg.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Mitõl lehet az, hogy hajtás közben, miközben eröltetem a rendszert, rezonálást érzek a pedálon? Most cseréltem láncot. A legnagyobb fokozatban csinálja. Vagyis 21-sben. De már 18-sban is érzem...

Ilyet nekem is csinált már, és mivel cseréltem láncot, fogsort, majd komplett kerékpárt a hátsó kerék kivételével és a jelenség mérsékeltebben ugyan, de még jelen van, így nekem az a gyanum, hogy a hátsó aggyal van valami, vagyis a fogsor rögzítésével. Aztán lehet, hogy tök más.

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Mitõl lehet az, hogy hajtás közben, miközben eröltetem a rendszert, rezonálást érzek a pedálon? Most cseréltem láncot. A legnagyobb fokozatban csinálja. Vagyis 21-sben. De már 18-sban is érzem...

rbalint88

rbalint88

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.387 hozzászólás
xt-t (hg-93)

dan96

dan96

újonc

• fórumtag
  • 6 hozzászólás
Hey!

Láncot kell cserélnem, eddig Shimano CN-HG53 volt LX váltókkal és Shimano CS-HG50-9 fogaskoszorúval. elég gyorsan elhasználtam a láncot. Szerintetek vehetek xtr vagy xt láncot hozzá? Neten csak kb 3 ezerrel drágábbak mint a deore. Szerintetek melyiket vegyem? Köcce

thez

thez

maximus

• fórumtag
  • 26.355 hozzászólás
és inkább legyen sáros kívül a csapágy, mint hogy magasnyomásúval belemossátok.

Vagyis. Mossátok csak bele! :)

Kala: az FSA csapágyak legendás minõségérõl meg kérdezd az átlagot.
:)

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Mondjatok egy olyan középcsapágyat, amit nem nyírok ki fél év alatt!
(ami már ismételten meghalt alattam, szóval nem egy-egy esetrõl beszélünk, FSA (bármelyik), Truvativ (bármelyik), Shimano HT2 XT-XTR-Ultegra-DuraAce)

Semmi baj nincs az ISIS-el, ugyanannyit fognak bírni...

erre pedig: elnézést az õszinteségemért, de a varesz is mindig azt szokta mondani: a második csere után nem a terméket kell cserélni hanem a felhasználót. tanuld meg rendesen használni a kerékpárodat.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

Rob, ezt most komolyan mondod, vagy csak a HT2-es hajtómûvek prospektusából vetted?? 1-2 éve is volt pl. Signature sorozat, de pl. az FSA sem volt rossz, ami a Trance-emben érkezett, és haver gépében él(t) tovább. Lehet, nem volt akkora csapágyátmérõjük, de ez évtizedeken át nem zavart valahogy senkit, viszont egy CC-snek sem kellett olyan lábtartással tekernie, mint egy DH-snak, és még a legolcsóbb B+/Acor monom se nyekergett, szorult egy saras tekerés után.
Még a merevséget szokták bedobni a marketingesek, de mióta túlléptem a négyszöges Shimano karomon 2002-ben, nem érzek különbséget az ISIS/Octás és az új karok között. Lehet, ehhez 110 kilós síkra ugrálós amcsinak kéne lenni :)
Kicsit ez olyan lehet, mint amikor volt a Bikemagban az ISIS vs. Octa teszt. Kiderült, hogy a Shimano rendszere kevésbé jól megtervezett, de az is, hogy igazából tök mindegy, mert még így is bõven elég merev, tartós, és a való életben nem eredményez szignifikáns különbséget...

kala, kérdezz meg olyanokat, akik boltban dolgoznak, és napi szinten több octa és isis csapággyal találkoznak. nem kettõvel mint te, hanem napi szinten hússzal.
mindenki, ismétlem mindeki azon az egyöntetû véleményen van (a gyaci féle bikemagos "mérés"-tõl eltekintve) hogy az isis egy valag hulladék. 2500-ért veszel olyan es25-öt, ami ez elkövetkezõ 10 évben kiszolgál, és bár nehéz, de egyenes, nem lazul le, és nem is lóg.
a bike+ isis megoldásairól meg annyit, hogy ha nem a saját szememmel látom hogy a bike+ hajtókar (!!) kószál a tengelyen annak ellenére hogy a lánctányérok egyenesek, akkor nem hiszem el.
örülök, hogy neked eddig csak pozitiv tapasztalatod volt vele, de adj hálát az istennek, és ne vegyél többet olyat.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás

/ De ne feledd ezek csak barkácsolások,idõvel szett csere lesz belõle! / :)

hát igen,elõbb-utóbb az lesz,de remélem inkább utóbb.ha már cserélek akkor 9-es rendszert akarok venni,most sztem egy darabig nem lesz rá anyagi keretem,max karácsonykor :(

trek 1000

trek 1000

vendég

• fórumtag
  • 49 hozzászólás

ja,így volt tisztítás ->olajozás

A láncszem szorulása az bizony lehet oka az ugrásnak.
Ha a láncszem lett túl szorosra préselve,akkor belülrõl lapos csavarhúzóval
óvatosan feszítsd meg addig még a láncszem könnyen nem mozog.
Ha a görgõ szoros esetleg keskeny végû fogóval lehet megmozgatni és azután
megfelelõen kenni.
/ De ne feledd ezek csak barkácsolások,idõvel szett csere lesz belõle! / :)

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
ja,így volt tisztítás ->olajozás

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

visszaraktam a régi láncot,csak kíváncsiságból,hogy azzal lehet-e még száguldozni.eddig nemigazán ugrándozott,de most ugyanolyan mint az új...lehet azért,mert annyit változtattam rajta,hogy raktam bele egy patentszemet,és még nem kopott be?(lánchossz ugyanakkora).az egyik szemnél kicsit nehezebben mozog,lehet azért?most nem nagyon van anyagi keretem új racsnit vagy lánctányért venni,remélem nem lesz rá szükség,de ha muszály,akkor muszály:(

Megtisztítottál mindent? Nekem volt már olyan, hogy koszosan nem ugrott a lánc, de lánc/fogaskeréktisztítás után, frissen olajozottan ugrált.

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.627 hozzászólás
visszaraktam a régi láncot,csak kíváncsiságból,hogy azzal lehet-e még száguldozni.eddig nemigazán ugrándozott,de most ugyanolyan mint az új...lehet azért,mert annyit változtattam rajta,hogy raktam bele egy patentszemet,és még nem kopott be?(lánchossz ugyanakkora).az egyik szemnél kicsit nehezebben mozog,lehet azért?most nem nagyon van anyagi keretem új racsnit vagy lánctányért venni,remélem nem lesz rá szükség,de ha muszály,akkor muszály:(

Delma01

Delma01

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.247 hozzászólás

Sziasztok!
Vettem egy Shimano IG-51-s láncot. Eddig egy KMC Z akármim volt. Azt most mosni fogom. :) Felraknám az ujat. Az jó, hogy a hosszát ugyanakkorára veszem mint az elõzõét? Hozzámérem, és kiszedek belõl, hogy ugyanakkora legyen...

igen, az is jó ha a régihez méred
de az általánosan elfogadott eljárás a gyártóknál az hogy legnagyobb fogszámú fogaskerékre lánc felrak elöl hátul (váltóba nem befûzni) alul összeérint, és plusz még 2 szem

kovsebi

kovsebi

vendég

• fórumtag
  • 48 hozzászólás
Sziasztok!

Vettem egy Shimano IG-51-s láncot. Eddig egy KMC Z akármim volt. Azt most mosni fogom. :) Felraknám az ujat. Az jó, hogy a hosszát ugyanakkorára veszem mint az elõzõét? Hozzámérem, és kiszedek belõl, hogy ugyanakkora legyen...