Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás
Na pont ez az amit ítam! Kézzel, szerszám nélkül ki tudtam csavarni a monoblokkot! Nincs 2 hónapos a bringa, 100% hogy semmit nem nézték át rajta mielõtt átadták. Remélem tudom érvényesíteni a gart, csak mivel ugye "hozzá nyúltam"..

Mégegyszer megkérdezném: érdemes lenne ezt az ES25 monoblokkot ES51-re cserélnem? (az utóbbi már Deore ha jól tudom)

elso korben csereld ki a gorgoket. szerintem az lesz a baj. mtb valto orszaguti sorral mukodnie kell.

a muanyag darabka meg: nem kap az ott akkora terhelest, altalaban akkor van baj ha nincs rendesen meghuzva, es mozogni tud. sajnos gyarilag jon nem egy bringa amiben nincs rendesen meghuzva a monoblokk, es ezt a boltban sem csekkoljak.

szedtem ki jo nehany 10-15eves bringabol muanyag gyurus monoblokkot, es teljesen egeszben volt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
elso korben csereld ki a gorgoket. szerintem az lesz a baj. mtb valto orszaguti sorral mukodnie kell.

a muanyag darabka meg: nem kap az ott akkora terhelest, altalaban akkor van baj ha nincs rendesen meghuzva, es mozogni tud. sajnos gyarilag jon nem egy bringa amiben nincs rendesen meghuzva a monoblokk, es ezt a boltban sem csekkoljak.

szedtem ki jo nehany 10-15eves bringabol muanyag gyurus monoblokkot, es teljesen egeszben volt.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 hozzászólás

Van egy FC-M442 (asszem ez az Alivo) hajtókarom ES25 monoblokkal. A középcsapágy irányából jövõ kitkatt miatt lehúztam a hajtókarokat. Ami fogadott: szinte ujjal, szerszám nélkül ki tudtam hajtani a monoblokkot; aztán meg EZ.

Szóval ez a mûanyag bizbaz kettérepedt, valószínû mert nem volt mehúzva eléggé a monoblokk. Azért adtam neki egy esélyt, minden kitisztít, bezsiroz, meghúz, de a kattogás továbbra is megvan. Szerintetek a eltört rész miatt van, vagy a monoblokk csapágyai adták fel? Külön kapható ez a mûanyag kupak?

Ha az egészet cserélni kellene megéri-e ES25 helyett az ES51 (2500 Ft vs 6000 ft)?

Köszi!

Nekem volt ugyanilyen: kattogó középrész - eltört mûanyag izé. Nem fogom fel, hogy a shimano hogyan gondolhatja komolyan ilyen terhelésnek mûanyagot kitenni. Nekem középrészt kellett cserélnem, mert nem jellemzõ hogy elfekvõben a leggyengébb törõ alkatrész lenne. Valszeg a boltok is úgy vannak mint én: elfekvõben hibátlan középrész van mûanyag izé nélkül.

MÁS, KÉRDÉS SOS:
Aszfaltgépemen vadiúj tiagra 11-25 sor / vadiúj sram pc971 lánc / régi low normal xt váltó kombót nem tudok tökéletesen beállítani. Vagy kerreg - vagy gondolkodik. A kétkedõknek: igen, tudok váltót beállítani.

Lehet hogy oúti sorral a monti váltó mozgása nem kompatibilis: a nagyobb lánckerekektõl eltávolodik a váltó és az a baj? Vagy számíthat az, hogy a váltógörgõk fogai tûhegyesre vannak kopva (görgõcsere...)?

Vagy törõdjek bele, hogy ez így nem lesz tökéletes. Az igazság az, hogy végigvált mindent, de nem úgy, ahogy montimon.

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Van egy FC-M442 (asszem ez az Alivo) hajtókarom ES25 monoblokkal. A középcsapágy irányából jövõ kitkatt miatt lehúztam a hajtókarokat. Ami fogadott: szinte ujjal, szerszám nélkül ki tudtam hajtani a monoblokkot; aztán meg EZ.

Szóval ez a mûanyag bizbaz kettérepedt, valószínû mert nem volt mehúzva eléggé a monoblokk. Azért adtam neki egy esélyt, minden kitisztít, bezsiroz, meghúz, de a kattogás továbbra is megvan. Szerintetek a eltört rész miatt van, vagy a monoblokk csapágyai adták fel? Külön kapható ez a mûanyag kupak?

Ha az egészet cserélni kellene megéri-e ES25 helyett az ES51 (2500 Ft vs 6000 ft)?

Köszi!

Jó eséllyel okozhatja ez, menj be egy közeli bringa boltba és kérdezd meg nincs e a kincsesládájukban, elfekvõben egy bontott darab.

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 hozzászólás

Köszi!

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
megmertem, a kozepcsapagy haz 68 mm, a mostani kar pedig 170. na akkor nemsoka megy a rendeles .)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
igy van. valoszinuleg 68-as vagy 73-as hazu a vazad, de az integraltak jok mindket merethez, szal tokmindegy. a kar hossza meg altalaban 175mm, hosszu labuak szoktak 180-ast venni, dh-sok meg 165-ost [hogy ne erjen le a pedal, ott a hajtas annyira ugysem szempont]

szal ha atlagos testalkatod van, akkor 175-os hosszu jo lesz.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

monoblokház szélesség és hogy milyen hosszú kart akarsz utobbi már rajtad múlik

koszi. nezem h webshopbol rendelve max a hajtokar hosszt lehet megadni. gondolom akkor a monoblokkhaz szelesseg kulonbsegeknel alatetekkel varialnak. magyaran egyfelet lehet venni ilyen szempontbol.

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

sziasztok

hajtomu cseret tervezek. author synergy 2006-os vazba lx integralt hajtomuvet szeretnek. milyen parametereket, mereteket kene ismernem a rendeleshez?

monoblokház szélesség és hogy milyen hosszú kart akarsz utobbi már rajtad múlik

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás
sziasztok

hajtomu cseret tervezek. author synergy 2006-os vazba lx integralt hajtomuvet szeretnek. milyen parametereket, mereteket kene ismernem a rendeleshez?

Jozef

Jozef

vendég

• fórumtag
  • 16 hozzászólás
Üdv!
2 oka is lehet. pld. ha valamelyik golyóról lepattant a kemény-króm bevonat, vagy ha mar berágott.. vagy ha a golyók cserélve lettek és elõfordul hogy egy v kettõ 1-2 tizeddel nagyobb átmérõben. Persze a csészében és a tengelyen is vizsgáld a kónuszpályát. Ha monoblok akkor pedig kukába vele...

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
ugy tunik valami defektes belul, szet kene szedni belenezni. lehet most meg javithato, de ha tovabb hasznalod igy akkor teljesen tonkre fog menni

RAUH-Welt
B E G R I F F

bandyta

bandyta

törzsvendég

• fórumtag
  • 319 hozzászólás
Nem nagyon vagyok otthon a kerékagy felépítésében. Van egy novatec ss agyam, néha mikor tekerek ugrik egyet elõre, amikor pedig tolom, akkor meg forog elõre nem áll egy helyben rajt a racsni, tehát a hajtókar is forog körbe-körbe; aztán gondol egyet és a kalapács reteszel tovább. ( lehet hülyeséget írtam, tényleg nem vágom, de gondolom nem így kéne lennie) Ebbõl lehet bármiféle hátrányom? Gondolok pl. arra, hogy tönkremegy az agy.

rash.

rash.

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Igen, nagyon alapos voltam a teljes középrészen.
Ami még megfordult a fejemben, az a rosszul beállított szorítás, ahogy becsavartam.
Ha ennél lazább, akkor lögyög a tengely, ha szorosabbra húzom, akkor meg már kevésbé gördül. Szóval nemtudom.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
minden ki lett tisztítva? menetek pl...nem csak a csapágyat kell

rash.

rash.

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
akkor vajh miért nem szûnt meg a teljes újrakenés után?
ezen töröm a fejem azóta is

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
nagy valószínáséggel igen...

rash.

rash.

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Üdv

Járt már valaki úgy hogy hajtáskor ütemesen kopog a (vélhetõen) középcsapágy?

Mindkét bicóm (egy régi csepel apolló, és egy mali cobra) ugyanezt mûveli, mindkettõ egy alapos esõ után kezdte, így a középrész beázására gyanakodtam. A csepelben ma teljesen szétszedtem, és újrakentem, de a jelenség megmaradt.

valakinek bármi hasonló élménye / ötlete?

köszi: r.

fgabor

fgabor

vendég

• fórumtag
  • 153 hozzászólás

van rovidebb csavar, de nem tul szeles korben elterjedt. [vannak ugye gyarilag egy tanyeros hajtomuvek]

Lezárásként annyi, hogy tegnap kedvenc bicikliboltomban kérdésemre mindjárt elém tettek 3 féle kivitelt rövid lánctányér csavarból (fényes 1-2, matt).

Saját csavarja összerakáskor mondjuk csak félig ment az anyába, de a korábbi hosszú csavarral a rövid anya hibátlan.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás

ROB:
Megköszönném a konkrét linket, mert a shimano techdocs oldalon én nem találtam semmi ilyesmit. Megvan a boltos shimano évkönyv is de hiába.

amig nem tudom milyen hajtókarod van, nehéz lesz linket adni :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.