Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

repasibalint

repasibalint

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,627 posts
néztem most apróban x9-es hosszú kanalas hátsó váltót.nekem az megfelelõ lesz-e a montimra,vagy felejtõs?9es sorral lenne használva,azt még megmondom õszintén nem néztem,vagy attól függne?

zylin

zylin

törzsvendég

• fórumtag
  • 277 posts
BikePositve Country V2 elsõ agy kotyog ha oldal írányú ütés éri a kereket.
Sima egyenes futásnál nem kattog, nem rág.
Mit lehet vele kezdeni?

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 posts
Sziasztok,

sarazás és óvatos mosás után vettem észre, hogy beállt mindkét oldali xt ht2-es külsõ csapágyam, alig tudtam elforgatni. Átmostam valami olajjal, amit találtam otthon, jobb lett a helyzet, de nem 100as. Meg lehet valahogy gyógyítani, vagy kuka? Ha kuka, érdemes shimanot venni, vagy van valamilyen jobb választás, ami úgy xt ár-érték arány kompatibilis?

Kösz, tg

tangens

tangens

vendég

• fórumtag
  • 120 posts

LEHET KÜLÖN KAPNI NADRÁGVÉDÕT SHIMANO 44T MTB TÁNYÉRRA?
Mert utcai ruhában is használnám majdani gépemet.

Szia,

én kaptam a Bergusonban (190 ft), de nem mindegy a típus. Nekem régebbi ht2 xt-hez kellett volna, boltban megnéztük, az lx-et meg lehet fúrni azon a 4 ponton, ahol a védõ csavarjai vannak, az xt-t meg nem. Most van egy tartalékom...

üdv, tg

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,883 posts

Sziasztok, én ezt az egész láncvonal dolgot nem értem. Itt http://bikemag.hu/tech/lancvonal azt írják, hogy a láncvonal akkor tökéletes, ha elöl-hátul megegyezik és ez SH-nál általában 45mm. 135-ös hátsó tengelyen valóban 45 körüli a láncvonal, de mi a helyzet hajtómûvekkel? Ahogy elnézem a webshopok kínálatát, szinte minden integrált hajtómû 50-es. Nem mellékesen a cserére szoruló négyszög tengelyesem is pont ennyi. Akkor ezt azt jelenti, hogy gyárilag sz*r a láncvonalam, vagy ennek így kell lennie? De ha nem szimmetrikus, azaz kifele áll kb 1 lánckeréknyit, akkor elöl a középsõ állásban nem a 2-2 szélsõ lánckerék használatát kell mellõznöm, hanem a 3 legnagyobbét és a legkisebbét?

Az integrált tengelyes hajtókaroknál már nincs lehetõség szórakozni a láncvonallal (pár mm-t persze lehet nyerni méretre esztergált monoblokk gyûrûvel), de ez az egész dolog általában a single speedesek privilégiuma. Elég triviális, ha váltasz, néhány kombinációtól eltekintve bizonyos mértékben keresztben fog állni a lánc de ez természetes dolog, nem a láncot kell nézni hanem hajtani.

Földesi Gergõ

Földesi Gergõ

vendég

• fórumtag
  • 56 posts
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy az a monoblokk, ami most egy Kona Shredben van, az passzolhat-e egy Kona Coiler-be?

Köszi

gabike

gabike

újonc

• fórumtag
  • 1 posts
Sziasztok, én ezt az egész láncvonal dolgot nem értem. Itt http://bikemag.hu/tech/lancvonal azt írják, hogy a láncvonal akkor tökéletes, ha elöl-hátul megegyezik és ez SH-nál általában 45mm. 135-ös hátsó tengelyen valóban 45 körüli a láncvonal, de mi a helyzet hajtómûvekkel? Ahogy elnézem a webshopok kínálatát, szinte minden integrált hajtómû 50-es. Nem mellékesen a cserére szoruló négyszög tengelyesem is pont ennyi. Akkor ezt azt jelenti, hogy gyárilag sz*r a láncvonalam, vagy ennek így kell lennie? De ha nem szimmetrikus, azaz kifele áll kb 1 lánckeréknyit, akkor elöl a középsõ állásban nem a 2-2 szélsõ lánckerék használatát kell mellõznöm, hanem a 3 legnagyobbét és a legkisebbét?

csak azt nem ítram le, hogy MTB-rõl van szó, 3x9 sebességel...

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Nekem volt ilyen vázam, hosszú kanalassal használtam,de szerintem agyáriak is azzal voltak szerelve.

Merida XC Mission 2003-as váz,85 mm rugóúttal.Gyárilag milyenekkel szerelik az ilyen gépeket?Havernak kéne 2008-as XT váltó,de csak GS változat kapható ebbõl.Én azt mondtam neki,szerintem a hosszú kellene neki.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,760 posts
Normál esetben nem kellene terhelést kapnia, távtartó jellege van neki ott. Saját tapasztalataim, vmint szerelõk is ezt mondták eddig, hogy picit megfeszül pl ki-be szereléskor egybõl törik. Én elsírtam pár darabot (peremes, perem nélküli :D) azóta azzal rakom össze a gépeket, alaposan kenem. Igényesebb szervizben biztos adnak ha kérsz.

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Merida XC Mission 2003-as váz,85 mm rugóúttal.Gyárilag milyenekkel szerelik az ilyen gépeket?Havernak kéne 2008-as XT váltó,de csak GS változat kapható ebbõl.Én azt mondtam neki,szerintem a hosszú kellene neki.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
attol fugg mennyit nyulik a lancvillaja. ha nagyon akkor jobban jarsz a hosszu kanalassal. ha meg szeretsz keresztbe valtani akkor foleg. ha odafigyelsz ra hogy mit csinalsz es nem ugralsz le masfel meterrol akkor eleg lehet a rovidebb is.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Dózer

Dózer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,361 posts
Azt szeretném megkérdezni,fully-hoz milyen xt hátsó váltó kell?Hosszu vagy rövidkanalas?

koca

koca

bentlakó

• fórumtag
  • 5,107 posts
szevasztok
tesómnak kéne egy 8-as lánc.
SRAM 830 ill 850 között van számottevõ különbség? elõbbi 2710 Ft, utóbbi 3640.
melyiket érdemes venni?
trekking bringára kell

pali kj

pali kj

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,505 posts
meg kell húzni rendesen és kész.

:chin: Két kéz, és csak egy száj... ez a probléma az ivással!

http://tiszatavitekerok.hu/:bell:

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 posts
A monoblokkos problémára: Igen, biztosan az okozza a bajt, nekem is volt ilyen gondom! Viszont elvileg tényleg minden bringaboltban KELL legyen elfekvõben, illetve létezik acél - én ilyet használok azóta - illetve biztosan aluból is utángyártott, fillérekért.
(Ezt gariba ki kell cseréltetni!)

vendég_bertaa_*

vendég_bertaa_*
  • vendég
Sziasztok!
országútin (nem idõfutamra) hajtókar-hosszt, hogy tudom kiszámolni?
kössz elõre is!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
A gyarto ugy adja el hogy a monoblokk rendesen bele van teve. Nekunk ezzel soha nem volt gondunk.nagyreszt giant,gt,kona bringakat adtunk el. ha minden bringat szet kell szedni es ujra osszerakni az valamit elmond a gyartorol. Altalaban erre nincs szukseg, folosleges idoveszteseg.ennyi erovel ujrazsirozhatod az agyakat is benne,legtelenitheted a feket meg olajat cserelhetsz a villaban is. Es a munkaorakon szepen el is bukod az eladas hasznat. Jobban megeri bizni a gyari osszeszereles minosegeben,aztan gariban bajlodni az esetleges hibasakkal.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Gondolom legtöbb helyen ugyanígy mûködik, de pl. nálunk a két bringaboltból az egyikben minden bringát szétszednek és karbantartanak mielõtt elhozza tõle a vásárló. Valószínûleg rosszak a tapasztalataik...
Szerintem a vásárlót nem igen érdekli kinek mi a dolga, õ egy üzemképes biciklit akar hazavinni.

na azert ne essunk tulzasokba. a bicikli dobozban jon, kerek nelkul, stucni elforditva, pedal nincs benne, bovdenek lognak stb.

szal amikor kiveszed a csomagolasbol akkor ahhoz hogy mukodokepes legyen, el kell vele tolteni egy fel orat legalabb. meghuzol minden csavart, feket-valtot beallitod, felpumpalod stb.

ebbe altalaban nem fer bele az hogy lehuzod a hajtomuvet es csekkolod a monoblokk cseszet, egyreszt mivel nincs ra ido, masreszt mivel a gyarbol ugy kellene jonnie hogy rendesen bele van huzva.

en is raktam ossze parszaz dobozbol kiszedett bringat, es soha egyetlen egyben sem szedtem le a hajtomuvet. az nem a boltos dolga es kesz.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts

Nincs 2 hónapos a bringa, 100% hogy semmit nem nézték át rajta mielõtt átadták.

na azert ne essunk tulzasokba. a bicikli dobozban jon, kerek nelkul, stucni elforditva, pedal nincs benne, bovdenek lognak stb.

szal amikor kiveszed a csomagolasbol akkor ahhoz hogy mukodokepes legyen, el kell vele tolteni egy fel orat legalabb. meghuzol minden csavart, feket-valtot beallitod, felpumpalod stb.

ebbe altalaban nem fer bele az hogy lehuzod a hajtomuvet es csekkolod a monoblokk cseszet, egyreszt mivel nincs ra ido, masreszt mivel a gyarbol ugy kellene jonnie hogy rendesen bele van huzva.

en is raktam ossze parszaz dobozbol kiszedett bringat, es soha egyetlen egyben sem szedtem le a hajtomuvet. az nem a boltos dolga es kesz.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
-Nem egészen értem miért akarod kicserélni az egész monoblokkot amikor ezen kívül semmi baja?
-Szerintem bármelyik bringás boltban tudnak neked adni egy ilyen használt mûa. vagy alu(mert ilyen is van)izét, ahol szerelnek bringát.
-Ha nagyon szétnézek a mûhelyemben még én is találnék néhányat...

Na pont ez az amit ítam! Kézzel, szerszám nélkül ki tudtam csavarni a monoblokkot! Nincs 2 hónapos a bringa, 100% hogy semmit nem nézték át rajta mielõtt átadták. Remélem tudom érvényesíteni a gart, csak mivel ugye "hozzá nyúltam"..

Mégegyszer megkérdezném: érdemes lenne ezt az ES25 monoblokkot ES51-re cserélnem? (az utóbbi már Deore ha jól tudom)