Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Gi-Gi

Gi-Gi

vendég

• fórumtag
  • 87 hozzászólás
Sziasztok!

Adott egy 2007ben vásárolt Shimano XT hajtómû. Speedway-ben a szerelõ srác azt mondta hogy a középcsapágy cserére szorul. S ez õ szerinte 10.000-be kerülne.
A kérdésem hogy lehet e olcsóbban?
Mert tányérokat is kell rajta cserélnem és másra is kell költenem :S.

endernr

endernr

újonc

• fórumtag
  • 1 hozzászólás
Sziasztok!

A következõ a kérdésem:

A fogaskoszorús racsnik mekkora nyomatékot tudnak átvinni? Sajnos nem találok a neten semmilyen adatlapot. Egy jármûbe kéne nekem egy egyszerû, egy tárcsás fogaskoszorús racsni, kb 80 Nm -t kéne minimum átvinnie.

Kérlek írjatok, ha tudtok valamilyen használható adatlapot, linket a témában vagy ha van köztetek esetleg, aki tisztában van itt az értékekkel!

Köszönöm szépen!

(valami hasonlóra gondolok: http://ebike.hu/term...ni-1-seb/11392/ )

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

es az miert jo? a 44-28 az kb ugyanaz mintha 32-21 lenne, csak a lanc egyenesebb vonalban fut, ergo kevesbe kopik.

jo en nem vagyok versenyzo, szal van idom valtogatni amikor jolesik, plusz a nagytanyert amugyis ritkan hasznalom [terepen], de nalam ez a 44-32 a fajdalmas kategoriaba esik.

Nálam 42-24. Azért jó, mert nem kell egy le-fel plusz váltást csinálni, ami elég nagy lendületvesztéssel járhat és még nincs keresztbeváltós hangja (mivel nem sramot használok). 28asra már nagyon ritkán rakom fel nagytányéron, mert már ott lehet érezni, hogy nem az igazi, a 32esre meg csak váltóbeállításkor. A lánckopásos dologban nem igazán hiszek (ilyenkor igazán csak az oldallapok kopnak).

A sebesség mindent megold.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás

Nem értem ezt a keresztbeváltós dolgot. Nagytányérról még simán használom a hátul 3. legnagyobb fogaskereket és nincs vele semmi gond, pedig van benne rendesen kilométer. És mindezt egy széles láncvonalú integrált xt hajtómûvel.

es az miert jo? a 44-28 az kb ugyanaz mintha 32-21 lenne, csak a lanc egyenesebb vonalban fut, ergo kevesbe kopik.

jo en nem vagyok versenyzo, szal van idom valtogatni amikor jolesik, plusz a nagytanyert amugyis ritkan hasznalom [terepen], de nalam ez a 44-32 a fajdalmas kategoriaba esik.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Nem azt mondtam, hogy nem lehet (én is hasonlóan használom) hanem hogy nem egészséges.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

A tied 38as és nem 36os. :) Meg lehet, hogy az elõváltód is másképp áll.

Az elsõváltó ugyanolyan magasra van felszerelve, mint 44-32-22-es tányérok esetén. (Sram X-Gen egyébként, bár ez nem hiszem, hogy számítana.)

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Szerintem 26" kerékmérethez azért nem ideális az 1x8 vagy 1x9 felállás, mert ha sokat váltasz, akkor nagyon keresztben áll a lánc. Nekem 1x8 van, de nem nagyon terepezek, csak túrázgatok, így inkább az alsó 4-5 kisebb fogaskereket használom. Nagyobb szintkülönbségekhez vagy váltogatósabb stílushoz sokat fogsz keresztbe váltani, ami öli a hajtást.

Nem értem ezt a keresztbeváltós dolgot. Nagytányérról még simán használom a hátul 3. legnagyobb fogaskereket és nincs vele semmi gond, pedig van benne rendesen kilométer. És mindezt egy széles láncvonalú integrált xt hajtómûvel.

Nekem még egyszer sem esett le. Elõl 38,24, hátul 11-32es 9es sor, fully, Sram hátsóváltó és a lehetõ legrövidebb láncot használom ami még elég 38×32-ben, teljesen berugózott állapotban.

A tied 38as és nem 36os. :) Meg lehet, hogy az elõváltód is másképp áll.

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Ez a kisebb gond. Le fog esni a nagytányérról kifelé a lánc.

Nekem még egyszer sem esett le. Elõl 38,24, hátul 11-32es 9es sor, fully, Sram hátsóváltó és a lehetõ legrövidebb láncot használom ami még elég 38×32-ben, teljesen berugózott állapotban.

retizotyo

retizotyo

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.760 hozzászólás
Szerintem 26" kerékmérethez azért nem ideális az 1x8 vagy 1x9 felállás, mert ha sokat váltasz, akkor nagyon keresztben áll a lánc. Nekem 1x8 van, de nem nagyon terepezek, csak túrázgatok, így inkább az alsó 4-5 kisebb fogaskereket használom. Nagyobb szintkülönbségekhez vagy váltogatósabb stílushoz sokat fogsz keresztbe váltani, ami öli a hajtást.

Részben ezzel kapcsolatos az én kérdésem is:

Octalinkes LX (FC-M572) hajtómûnek (22-32-44t) mi a javasolt tengelyhossza és mekkora a láncvonala?

HT2 LX (Fc-M580 vagy 581) hajtómûnek mennyi a láncvonala?

Q-faktor táblázat PDF (de a láncvonalat nem tartalmazza)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.170 hozzászólás

Lerázkódik a lánc terepen. :)

sejtettem, hogy ez lesz a válasz. gondoltam is rá, de elõbb még kipróbálom, aztán ha tényleg nem akar fenn maradni, akkor a VV által is említett mûanyag/karbon(?! ;) ) rockring lesz. (feltéve, hogy nem 1*9 lesz) de mindez csak spekuláció, most leginkább nézegetni tudom, betegen döglök itthon...

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

daci

daci

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.383 hozzászólás
saint hajtással kapcsolatban van vkinek tapasztalata? elsõsorban az érdekelne, hogy miben erõsebb egy hone/lx szintû hajtásnál?
mennyivel nehezebb elhajlítani vagy iylesmi?

vagy a 60 kilóm alá fölösleges saintet venni? dh-ra lenne, súly nemolyan fontos, inkább az h sokáig bírja.

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
van egy gyári SLX mûanyag rockringem ;)

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Fel kell rakni egy vékony, mûanyag rockringet, és nem lesz ilyen gond.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

miért is?

Lerázkódik a lánc terepen. :) Messze van az elsõ váltó. Csak akkor nem esik le ha keresztbe váltasz, viszont akkor nem tudsz beletekerni a lejtõbe.
Én is használtam ilyen rendszert, mondjuk az volt a szerencsém, hogy amikor leesett tekertem egyet és visszarakta.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.170 hozzászólás

miért is?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nekem csak az a bajom ezekkel a DIY kettanyeros elso megoldasokkal hogy nem tul szep. ranezek es az az elso ami beugrik hogy elveszett a nagytanyer. persze ha mukodik akkor mukodik, igazabol az a lenyeg ez csak az en beteges vizionalasom :)

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.170 hozzászólás
a zöld michelinbõl egyszer csak egy darab fekete maxxis lesz, csak nálam minden sokáig tart mostanában. (a fékvezetékek is fél év után lettek méretre vágva. :D)

tamaska: valóban kicsit tákolt külleme van a dolognak, de amíg nem vagyok biztos benne, hogy így használom-e a késõbbiekben is vagy 1*9 lesz, addig nem akartam megvenni drága pénzért sem az ajánlott FD-M667 elsõ váltót, sem a láncvezetõt.

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
vedi az alsocsovet a felutodo kavicsok ellen. kicsit overkill, de igazabol mukodik.

nekem csak az a bajom ezekkel a DIY kettanyeros elso megoldasokkal hogy nem tul szep. ranezek es az az elso ami beugrik hogy elveszett a nagytanyer. persze ha mukodik akkor mukodik, igazabol az a lenyeg ez csak az en beteges vizionalasom :)

Yaroslav: nem tul nagy hekkeles kell beljebb tekerni a H allitocsavart a valton ;)
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Annak a külsõnek mi is a szerepe a váz alján ? Kúúl Dizájn ? Vagy védeni szándékozik valamit ?
Olyanba nem megyek bele, (mert semmi közöm hozzá) hogy XT váltórendszer mellé minek ilyen felesleges súlyt cipelni ?:)
Marci

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 hozzászólás
Fasza lett!
2 kérdés:
Az elsõ váltót, vagy a kart meghekkelted, hogy véletlenül se válts tovább?
Mé nem cseréled mér le azt a michlein külsõt vmi átlátszó fóliára? :)