Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1.541 hozzászólás
  • Locationa Pilis
Nagy baj az, ha a nagy tányér egyik foga csaknem teljesen hiányzik? Valószínûleg egy kõ csaphatta le valamikor, de csak most tûnt fel.
A lánc nem ugrál, a váltás is megy gond nélkül. Nem szívesen cserélnék ezért sem tányért, hajtómûvet meg fõleg.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 hozzászólás

Hali

Olvastam elõzõ hozzászólást ebben a témában, de ott a nyeregcsõ volt a probléma, nálam valószínûleg más lesz.

Szóval a probléma ott kezdõdött, mikor a biciklimbe beletettem az elsõ 100 kilómétert, addig semmi probléma nem volt. Használtan vettem bele, egy kb. 10-20 kilómétert futott monoblokkot, hajtókart pedállal, amiket egy merida sub 20-ból szereltek ki. Szóval kezdetben elvétve hallottam egy-egy kattogást, mikor a jobb pedál (ha oldalról nézzük) 4 órához ért. Nem tudtam elõször mi az azt hittem az egyik bowden ütközik a vázhoz, késõbb egyre gyakrabban fordult elõ ekkor már rájöttem a hajtórésszel van a probléma, és a jobb oldalon, egy hét leforgása alatt, mára már rendszeres a dolog, és mindkét oldalon, nem is egyet hanem 2-3-at kattog egymás után. Ha elkezdek ránehezkedni és teljes erõbõl tekerek abbahaggya, csak laza tempónál kattog. Ill. ami még nagyon érdekes, ha lazán letekerem a bal vagy jobb oldalt és lent ránehezkedek is szintén kattan egyet.
Mit javasoltok, szerintetek mi a hibás elem?

Köszi a válaszokat

Nálam is volt hasonló jellegû kattogás én akkor monoblokk cserével orvosoltam is a problémát. De ismerõsnél elõfordult már olyan, hogy a pedálnak a fém keretét rögzítõ csavarok ki voltak lazulva és azért kattogott.

PredatorNo1

PredatorNo1

újonc

• fórumtag
  • 5 hozzászólás
Hali

Olvastam elõzõ hozzászólást ebben a témában, de ott a nyeregcsõ volt a probléma, nálam valószínûleg más lesz.

Szóval a probléma ott kezdõdött, mikor a biciklimbe beletettem az elsõ 100 kilómétert, addig semmi probléma nem volt. Használtan vettem bele, egy kb. 10-20 kilómétert futott monoblokkot, hajtókart pedállal, amiket egy merida sub 20-ból szereltek ki. Szóval kezdetben elvétve hallottam egy-egy kattogást, mikor a jobb pedál (ha oldalról nézzük) 4 órához ért. Nem tudtam elõször mi az azt hittem az egyik bowden ütközik a vázhoz, késõbb egyre gyakrabban fordult elõ ekkor már rájöttem a hajtórésszel van a probléma, és a jobb oldalon, egy hét leforgása alatt, mára már rendszeres a dolog, és mindkét oldalon, nem is egyet hanem 2-3-at kattog egymás után. Ha elkezdek ránehezkedni és teljes erõbõl tekerek abbahaggya, csak laza tempónál kattog. Ill. ami még nagyon érdekes, ha lazán letekerem a bal vagy jobb oldalt és lent ránehezkedek is szintén kattan egyet.
Mit javasoltok, szerintetek mi a hibás elem?

Köszi a válaszokat

pter777

pter777

vendég

• fórumtag
  • 23 hozzászólás
hello.
Mivel a több mint 3 éves FSA monoblokk-//hajtókar// megadta magát ezért kénytelen vagyok újjat venni. Monoblokkot már vettem, Truvativ GigaPipe Team DH-t, remélem bírni fogja, nem vagyok az a vadállat fajta :). Ez ugye ISIS driveos.
Ehhez kellene egy hajtókart vennem.

Tudnátok mondani egy olyat ami bírja a terhelést, nem hajlik a lánctányér :), és 16.000 Ft-nál nem drágább?

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Hát nincs szerencsém.Szétszedtem,de maradt ugyanolyan.
"Ride today, heal tomorrow"

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

Errõl a pedálról vélemény? Mit tudni a gyártóról és termékeirõl?

FTW Bikes

Van pedál topic.;)
Egyébként meg a világ egyik legnagyobb pedál gyártója, csak elsõsorban bérmunkát végez, így ritkán találkozni saját márkanevû dolgaikkal.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás
Errõl a pedálról vélemény? Mit tudni a gyártóról és termékeirõl?

FTW Bikes

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 hozzászólás
sztem se kell venned, ha szépen mûködik, és nincs gond a váltással, akkor nem kell cserélned.

Sziasztok!

Már régóta használom LX hajtásom. Az új láncot már nem szereti, a hajtómû középsõ tányérja "felkapdossa", így már egy ideje régi láncokkal használom "vetésforgóban". Nemrég vettem egy új középsõ tányért, amit feltennék. A kis és nagy fogaskerék nem kopott, mivel azokat alig használom. Kérdésem a következõ lenne: Cseréljek fogsort is? Mert az probléma nélkül is megy új lánccal.

Don't try this at home!

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
VELVART BMX

esetleg. én is szívtam most, fél bp.-n nem találtam dictát, végül itt vettem vmi noname trú bmxest a városi ss-be,

Invi_08

Invi_08

vendég

• fórumtag
  • 39 hozzászólás
Helló!
Van egy ns bikes coaster single hátsóagyam, ehhez lenne szükségem valami tartós racsnira(nagy menetes, jobbos, lehetõleg minél kisebb fogszámmal). Plz adjatok valami webshop címet ahol van raktáron vagy esetleg olyan boltot mondjatok ahol garantáltan be tudják szerezni. Elõre is köszi, üdv:Zoli

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19.996 hozzászólás
amig nem ugrik rajta a lanc es megvan az osszes fokozat szepen, addig nem kell cserelni a sort
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

RobesPierre

RobesPierre

törzsvendég

• fórumtag
  • 276 hozzászólás
Sziasztok!

Már régóta használom LX hajtásom. Az új láncot már nem szereti, a hajtómû középsõ tányérja "felkapdossa", így már egy ideje régi láncokkal használom "vetésforgóban". Nemrég vettem egy új középsõ tányért, amit feltennék. A kis és nagy fogaskerék nem kopott, mivel azokat alig használom. Kérdésem a következõ lenne: Cseréljek fogsort is? Mert az probléma nélkül is megy új lánccal.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Csak múlna el, mert már annyira idegesít.:(

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Igen, néha egészen triviális dolgok okoznak misztikus zörejeket. Cipõfûzõ nálam is volt. :) Meg olyan is mikor a sarkammal rúgtam egyet fordulatonként a túl hosszúra hagyott fékbovdenbe.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Hát igen, eléggé felerõsíti a váz a hangot.Ma veszek egy leszedõt aztán meglátjuk mi lesz.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

Okés.
A váz nem hiszem hogy el van repedve mert amikor gurulok szép lassan tekerem a pedált, úgy hogy ne hajtsa a kereket és mindig pont ugyanott adja a hangot(az alsó holtponton).Ugyan ez a hang amikor tekerem rendesen,de amikor leszállok és kézzel tekem semmi.Már nagyon kíváncsi vagyok miért van ez a hang, meg már kezd is idegesíteni.A kenõanyag lehet megoldja a problámát, mert lehet csak feszültség van benne.(?)

anno en is igy okoskodtam, de tenyleg mas miatt kattogott. az a gond, hogy a vaz felerositi a hangot, igy lehet mashonnan hallod, mint ahol a problema van.

Valeria Victrix: ok koszi, akkor szerzek egy szerszamot, aztan osszerakom. csak eszreveszem, ha beleer a perselybe :)

RedEagle

RedEagle

vendég

• fórumtag
  • 151 hozzászólás
Igen, sok minden lehet (ez a kulcs ez jó :D)
Nálam a pedál csinálta ezt, jobban mondva valószínû a pedáltengely-hajtókar kapcsolatnál lehetett valami porszem, mert kivettem a pedált, menetek megtisztít, minimál zsír, behajt és végre csönd.
Olyan hegyre mentem, aminek nem volt teteje csak vége. Úgy hívták szél.

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

A hang oka meg sok egyéb dolog is lehet: nyeregcsõ, nyereg, kormány, stucni, kilazult csavar, repedés a vázon, hajtókarra csapódó cipõfûzõvég, stb...

Ezt meg tudom erõsíteni, már majdnem szétszedtem a bringát mikor rájöttem hogy a kulcs zörög a zsebemben :)
Failure is always an option.

manston91

manston91

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
Okés.
A váz nem hiszem hogy el van repedve mert amikor gurulok szép lassan tekerem a pedált, úgy hogy ne hajtsa a kereket és mindig pont ugyanott adja a hangot(az alsó holtponton).Ugyan ez a hang amikor tekerem rendesen,de amikor leszállok és kézzel tekem semmi.Már nagyon kíváncsi vagyok miért van ez a hang, meg már kezd is idegesíteni.A kenõanyag lehet megoldja a problámát, mert lehet csak feszültség van benne.(?)

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás
Sima kenõanyag nem menetrögzítõ.
A hang oka meg sok egyéb dolog is lehet: nyeregcsõ, nyereg, kormány, stucni, kilazult csavar, repedés a vázon, hajtókarra csapódó cipõfûzõvég, stb...