Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

P.rider

P.rider

vendég

• fórumtag
  • 191 posts
hello!
nem vagyok nagy szakértõ monoblokkokban, és már egyszer megszívtam,h vmi hülye szabványú középcsapágyházmenetû bringát(peugeot) akartam fejleszteni és nem találtam hozzá középrészt. ezért szeretném kérdezni, hogy ennek a bringának KTM Strada CR 55 cm-es a hajtókarja/monoblokkja kicserélhetõ mai szabványúra (shimano105 stb.)?

lacix86

lacix86

vendég

• fórumtag
  • 28 posts

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy B+ Town 28-38-48T hajtómûvem, és le szeretném cserélni. A kérdés hogy milyet ajánlanátok kb. 10-16ezres árkategóriában? És ilyenkor a hátsó fogaskoszorúkat is érdemes lenne lecserélnem? Köszi

Szia!

Én 12.500ért vettem ismerõstõl 2003-mas LX hajtókart, a neved alapján ugyanilyen bringára :) a "ki milyen bringával nyomul" topikban meg is találod a fényképet róla. Octalinkes. A hátsó fogaskoszorúd neked jó eséllyel racsnis, ha gondolod cseréld, én kb. az egész hajtást cseréltem mindenestül, most hátul kazettás agyam és fogaskoszorúm van. Viszont azt érdemes tudni, hogy az LX láncvonala távolabb van, mint a B+ láncvonala. Nekem elsõ körben egy LX váltót sikerült beszereznem elölre, viszont így az elsõ váltó és a B+ lánctányérok nem igazán mûködtek együtt - a legkisebb tányért nem tudtam használni. A hajtókar cseréje ugyanolyan szériás LX-re megoldotta a problémát :)
Továbbra is 26-36-48-as tányért akarsz, vagy átállsz inkább 22-32-44-re?
Ha boltból akarsz, akkor én egy Deore hajtómûvet tudnék ajánlani (Bringa butiknál lehet olcsón kapni)

apollo

apollo

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Frissen zsírozva. Valahol a lánctányérok körül nyekereg, bármelyik oldalt nyomom.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Sziasztok!

Xtr fc-m950-es hajtómûvet használok, hozzá való új monoval, új xt lánccal és az a gondom, hogy nagyobb terhelésnél recseg az egész! Nagyon idegesítõ! Bármelyik oldali kart nyomom, ugyanúgy recseg.
Tegnap szétszedtem az egészet, bezsíroztam a meneteket, felfekvési pontokat, meghúztam a lánckeréktartó csavarokat, lánc megkenve..

Ötlet?

pedál menet?

apollo

apollo

vendég

• fórumtag
  • 16 posts
Sziasztok!

Xtr fc-m950-es hajtómûvet használok, hozzá való új monoval, új xt lánccal és az a gondom, hogy nagyobb terhelésnél recseg az egész! Nagyon idegesítõ! Bármelyik oldali kart nyomom, ugyanúgy recseg.
Tegnap szétszedtem az egészet, bezsíroztam a meneteket, felfekvési pontokat, meghúztam a lánckeréktartó csavarokat, lánc megkenve..

Ötlet?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Már többen linkeltek képet házilag gyártott láncterelõrõl cc használatra 1x9-hez (átalakított elsõváltó konzol). Ha még egyszer beraknák ezeket a képeket akkor nagyon hálás lennék. (a keresõ nem tud 1x9 -re keresni)

szerk.
Találtam egyet (a google segítségével). http://heartofwinter....hu/Mtb/1x9.jpg

A sebesség mindent megold.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Szerintem egy láncszem meg lehet szorulva, tekerd visszafelé a hajtókart ahol ugrik a lánc olajozd be, majd mindkét kezeddel próbáld mozgatni/finoman feszegetni kizárólag kézzel/ fel le majd kicsit oldalirányban. Addig kell vele játszani amíg már nem szorul.

Hasonlóra gondolnék én is, de hozzátenném, hogy nagy az esélye, hogy láncbontó is kell majd a mûvelethez, ha esetleg a csap nem került megfelelõen a helyére a legutolsó szerelésnél.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Sziasztok!

Mountain bike biciklinél a hátsó fogaskoszorút hogyan kell leszerelni?

Park Tool Website

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
Sziasztok!

Mountain bike biciklinél a hátsó fogaskoszorút hogyan kell leszerelni?

Big30

Big30

törzsvendég

• fórumtag
  • 522 posts
Szerintem egy láncszem meg lehet szorulva, tekerd visszafelé a hajtókart ahol ugrik a lánc olajozd be, majd mindkét kezeddel próbáld mozgatni/finoman feszegetni kizárólag kézzel/ fel le majd kicsit oldalirányban. Addig kell vele játszani amíg már nem szorul.

A lánc a váltó/fogsor környékén elég nagyokat kattan, de nem ugrik, csak mintha beakadna valamibe. Láncot vizsgáltam, de nem láttam sérülést rajta.

Van rá valakinek ötlete?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
A lánc a váltó/fogsor környékén elég nagyokat kattan, de nem ugrik, csak mintha beakadna valamibe. Láncot vizsgáltam, de nem láttam sérülést rajta.

Van rá valakinek ötlete?

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Sajna szegecs..., marad az erõszak.

Köszi a választ. Nem akarom szétszedni, csak kíváncsi voltam.

Gardner03

Gardner03

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts
Sajna szegecs..., marad az erõszak.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
Az slx fogaskoszorún a 3 legnagyobb lánckerék alu tartóbakon van. A közvetlenül mellette lévõk pedig egybe vannak. Arról van valakinek infója hogy ezek hogyan vannak egymáshoz rögzítve, szegecselés, csavar?

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
Integrált Shimano Deore a legjobb ebben az árban....olyan 17ezer körül ki lehet fogni

Ha régi már akkor a láncal együtt a fogaskoszorút is érdemes cserélni

Draco08

Draco08

újonc

• fórumtag
  • 4 posts
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van egy B+ Town 28-38-48T hajtómûvem, és le szeretném cserélni. A kérdés hogy milyet ajánlanátok kb. 10-16ezres árkategóriában? És ilyenkor a hátsó fogaskoszorúkat is érdemes lenne lecserélnem? Köszi

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Az a kérdésem,hogy most cseréltem láncot,mert az elõzõ elszakadt.Nincs lóvém most új fogassorra.Az két legalsó fogaskeréken ugrik terhelés alatt az új lánc.Össze fog ez kopni valamikorra,vagy ha igen mikorra??
A többi fogaskeréken nem ugrik.
Elõre is köszi a választ

Ha idõben cserélsz láncot, akkor egy sor több láncot is megélhet. Ilyenkor nekem is volt, hogy ugrott az új lánc az alsó két fogaskeréken, de egy-két száz kilóméter után elmúlt.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Láncot-fogsort együtt szokás cserélni. ha nincs lé rakd inkább vissza a régi láncot míg lesz

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

blero

blero

vendég

• fórumtag
  • 26 posts
  • LocationAngyalföld
Az a kérdésem,hogy most cseréltem láncot,mert az elõzõ elszakadt.Nincs lóvém most új fogassorra.Az két legalsó fogaskeréken ugrik terhelés alatt az új lánc.Össze fog ez kopni valamikorra,vagy ha igen mikorra??
A többi fogaskeréken nem ugrik.
Elõre is köszi a választ

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

mitol lazulhat le egy fogaskoszoru? ill nem kellene annak passzentosnak lennie? gyk a csavar tartja az egeszet a helyen, hogy ne lotyogjon. vannak eltero meretek?

Nem volt eléggé meghúzva, ennyi.