Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Köszi!:)

Még azt kérdezném, hogy az elõbb említett kazettacsere hadmûvelethez elvileg EZEN a szerszámon kívûl szükségem van valamilyen speckó szerszámra/célszerszámra?

Egy ilyenre:IceToolz

dutsh

dutsh

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
  • LocationBp22

probléma nélkül. ...

Köszi!:)

Még azt kérdezném, hogy az elõbb említett kazettacsere hadmûvelethez elvileg EZEN a szerszámon kívûl szükségem van valamilyen speckó szerszámra/célszerszámra?

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.140 hozzászólás

Sikerült elbizonytalanítanotok...köszi! :D
Tehát, ha ilyen áttétellel (42-16) érzem magam jól országútin, akkor ez a városi szaladgálós montinál (virsligumikkal) nagyjából mit fedhet le? A pörgetés meg izomból nyomás aránya olyan 50-50%.

Én is 42/16-al érzem jól magam országuti egysebivel (622/28-as gumival), de a városban szaladgálós montibol épített egysebességesen 48/16 van 1,75-ös gumival. Ez határozottan erõsebb áttétel, de itt a városban nincsenek nagy hegyek és inkább haladósat akartam.
Ha ugyanazt az érzést akarod, akkor szerintem ugyanúgy 42/16-ot rakj fel (kissebb kerék és szélesebb gumi nagyobb ellenállása kompenzálja a különbséget).
...mellesleg az említett városi bringám hasonló Giant Cadex, mint amin dolgozol, csak még a régebbi CroMo/Carbon :)
Failure is always an option.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.283 hozzászólás
probléma nélkül. minden HG rendszerû agy tudja fogadni az összes HG rendszerû fogaskoszorút.
mint ahogy te is írtad, a monti/outi sorok között csak fogszámkiosztás különbség van.

egyébként több sebességû kazettát is rá tudsz tenni. a fogaskoszorú szélessége fix, a fogaskerekek közti távolság csökken a sebességek növelésével.

dutsh

dutsh

vendég

• fórumtag
  • 11 hozzászólás
  • LocationBp22
Üdv!

Lenne egy kérdésem:
Egy adott agy kazettatestére elméletileg minden kazetta felmegy? (azon belül, hogy hány sebességes)

A kérdés gyakorlatban: van egy 'BikePositive Country' hátsó agyam és eddig 'Shimano CS-HG30-8I 8s.' fogaskoszorú volt rajta több ízben, elkopott, cserélni kell, de most egy kisebb emelkedésû 'Shimano CS-HG50-8 8s.'-t szeretnék rátenni (ez elvileg az outi 2300-as szett része) és szerintetek megoldható ez a csere?

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

(Hogyhogy nincs SS bringád? Tessék egyet csinálni, mert jó az! :-))

Gyerekkoromban egy jódarabig csak ss bringáim voltak, és akkor meg a váltósakat csodáltuk :)

Most 7-es rendszerem van, és csak egy bringát használok. Szóval ez tartós is, olcsó a fenntartása, és így azért többcélú marad a paripa.

Ja, és gyûlölök a csúszópapuccsal szórakozni, meg láncot utánfeszíteni :)

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7.605 hozzászólás

Valamikor olvastam egy cikket arról, hogy mi a különbség az Ultegra és a Dura-Ace alkatrészek közt... :)
Itt is van.

Dura-Luminium... ez eléggé vicces :)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.854 hozzászólás

Tehát, ha ilyen áttétellel (42-16) érzem magam jól országútin, akkor ez a városi szaladgálós montinál (virsligumikkal) nagyjából mit fedhet le? A pörgetés meg izomból nyomás aránya olyan 50-50%.

Nekem az oútim és a volt virsligumis montim kerék kerületének aránya 1,06 körül van, ami kb. 16/15. Vagy 42×15 v. 44×16 v. 48×17.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
tessék:
Rabbit, a singlespeed and fixed-gear cycling calculator

ha jól értelmezem akkor 700x23c outi kerék 42-16 az egyenlõ 26x1.25 montikerék 42-15-tel.

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

Szerintem se tegyél ennél keményebb áttételt montira se. Pörgetni bármikor lehet, de ha elfáradsz, és jön a domb, meg a szembeszél...
Ezt az áttételt meg nem is kell nagyon megpörgetni tartós 30-hoz, városban meg szvsz a könnyû elindulás fontosabb, mint a csúcssebesség.

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8.649 hozzászólás
Inkább cserélgetem a láncot, minthogy egy ilyen ronda mûanyag izé legyen a bicón...

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

De kiváncsi lennék, hogy ha felettnék egy ilyet (már ha lenne ss bringám), akkor mennyit menne el egy lánc.

Feltöltött kép

A fene tudja.
SS-en egyrészt eleve többet kap a lánc (meg minden), mert kénytelen vagy erõbõl felmenni ott is, ahol különben már visszaváltanál.
Másrészt viszont, ha nem tud bejutni a dzsuha, ami tulajdonképpen elrágja... Hm.

(Hogyhogy nincs SS bringád? Tessék egyet csinálni, mert jó az! :-) Amúgy mirõl van ez a kép, aminek ilyen szépen kimunkált ferde papucsa van?)
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 hozzászólás

Aszfalton, jó, inkább városban fogom használni. Ennek megfelelõen vékonygumik és minél lejjebb helyezett kormány. Aztán, hogy mit hoz a jövõ majd meglátom.

Szerintem se tegyél ennél keményebb áttételt montira se. Pörgetni bármikor lehet, de ha elfáradsz, és jön a domb, meg a szembeszél...
Ezt az áttételt meg nem is kell nagyon megpörgetni tartós 30-hoz, városban meg szvsz a könnyû elindulás fontosabb, mint a csúcssebesség.
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 hozzászólás

Mondom, kivettek belõle egy kicsit.
De szerintem teljesen normális hogy két csak feliratban különbözõ termékért más árat kérnek.

Valamikor olvastam egy cikket arról, hogy mi a különbség az Ultegra és a Dura-Ace alkatrészek közt... :)
Itt is van.

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás

Ha komolyabb terepen, nagyobb emelkedõkön is szeretnéd használni, akkor a 42-16 nagyon kemény lesz. A terepgumik miatt a gördülési ellenállás is nagyobb lesz. Én a Mecseken 32-16-ot hajtok, de így is teljesen más útvonalakon megyek mint a váltóssal. Mondjuk közlekedni, aszfalton haladni tetû, de a hegyen ez a jó.

Aszfalton, jó, inkább városban fogom használni. Ennek megfelelõen vékonygumik és minél lejjebb helyezett kormány. Aztán, hogy mit hoz a jövõ majd meglátom.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
De kiváncsi lennék, hogy ha felettnék egy ilyet (már ha lenne ss bringám), akkor mennyit menne el egy lánc.

Feltöltött kép

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás

Hali!

Singlespeed hajtást tervezgetek, de akadt egy kis problémám.
Megtaláltam a megfelelõ áttételt (42-16), de sajnos ezt az országútin sikerült. Hogyan lehetne kiszámolni azt, hogy a hegyibringán úgy tûnjön mintha az országúton megszokott áttétellel hajtanék? Gondolom a kerékméretek különbözõsége miatt felcsattintani a (42-16)-ot nem lenne szerencsés, vagy?

Bocs, ha hülyeséget kérdeztem. Keresgéltem már, de google nem akart a barátom lenni, vagy csak én vagyok vak.
Elõre is köszi a segítséget.

Ha komolyabb terepen, nagyobb emelkedõkön is szeretnéd használni, akkor a 42-16 nagyon kemény lesz. A terepgumik miatt a gördülési ellenállás is nagyobb lesz. Én a Mecseken 32-16-ot hajtok, de így is teljesen más útvonalakon megyek mint a váltóssal. Mondjuk közlekedni, aszfalton haladni tetû, de a hegyen ez a jó.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
1.0386 ennyivel szorozd a 26" felnit + amennyivel magasabb a monti gumi az országútinál , de szerintem jó lesz ugyan az az áttétél.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Tsipet

Tsipet

vendég

• fórumtag
  • 108 hozzászólás
Hali!

Singlespeed hajtást tervezgetek, de akadt egy kis problémám.
Megtaláltam a megfelelõ áttételt (42-16), de sajnos ezt az országútin sikerült. Hogyan lehetne kiszámolni azt, hogy a hegyibringán úgy tûnjön mintha az országúton megszokott áttétellel hajtanék? Gondolom a kerékméretek különbözõsége miatt felcsattintani a (42-16)-ot nem lenne szerencsés, vagy?

Bocs, ha hülyeséget kérdeztem. Keresgéltem már, de google nem akart a barátom lenni, vagy csak én vagyok vak.
Elõre is köszi a segítséget.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

pl. melyik nem ázik be?

Acros.

A sebesség mindent megold.