Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

?:(
A Képhez csak annyit szeretnék most kérdezni, hogy mit csinálok rosszul, hogy a kép mellett nem akarom, hogy ott legyen az "[IMG]" írás jelzése és ha meg kitörlöm, akkor meg eltûnik a kép is... ?:(
Nem értem mit csinálok rosszul... ?:(

Simán be kellet volna másolnod a keptarolo.com-ról [img]http://keptarolo.com/image.php?id=3D2F_4CDC4902&jpg[/img] .

Nincs IMG. :)

A sebesség mindent megold.

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Az img az a kép beillesztése tehát az akaratod itt nem nagyon játszik.

Üdv... :)

De, akkor hogy van az, hogy másnak nem látszódik a "[IMG]" jelölés a feltett képeik mellett... ?:(

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts
Na szóval, mivel nem kapok ilyen FC-M191-es hajtókart, így más felé kacsintgattam, de amilyen kellene, az szintén megint csak megszûnt... ?:(
Vagy legalább is ez jött visszajelzésnek. :(((

http://keptarolo.com...44_4CDC4E36

FC-M311 vagy FC-M311-8 képen is látható... :(
De, nekem bordástengelyes, azaz OCTALINK rendszerû és 28-38-48- as 3 lánckerekesre lenne szükségem, vagy is ilyet szeretnék venni, mint amilyen a képen is van, ilyen ezüstszínû hajtókarral... :(
A kérdésem az, hogy létezik-e egyáltalán, mert idáig amit találtam az négyszögtengelyes és ami meg bordástengelynek van írva az meg 22-32-42 lánckerékkel van szerelve... ?:(
Most akkor miért van, az hogy így is van írva meg úgy is... ?:(
Nekem mindenképpen a 28-38-48 lánctányérosra van szükségem, de bordástengelyû kivitelben, ez idáig nem találtam... ?:(
Lehetséges az, hogy OCTALINK rendszerben 28-38-48-as kiosztásban nem is gyártanak... ?:(((

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Az img az a kép beillesztése tehát az akaratod itt nem nagyon játszik.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts
?:(
A Képhez csak annyit szeretnék most kérdezni, hogy mit csinálok rosszul, hogy a kép mellett nem akarom, hogy ott legyen az "[IMG]" írás jelzése és ha meg kitörlöm, akkor meg eltûnik a kép is... ?:(
Nem értem mit csinálok rosszul... ?:(

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Kérdéseim gondoltam felteszem itt, mert bizonytalan vagyok némi dologban... :(

Hajtómûvet kellene cserélnem, de ami tetszik is az Magyarban már nincs, legalább is nem találtam, így két hét után feladtam a további keresgélést. :(
Ez volt, amit kerestem, de már nincs. :(
http://keptarolo.com...d=3D2F_4CDC4902
FC-M191

Úgy összességében mi is volt a kérdésed?
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Kérdéseim gondoltam felteszem itt, mert bizonytalan vagyok némi dologban... :(

Hajtómûvet kellene cserélnem, de ami tetszik is az Magyarban már nincs, legalább is nem találtam, így két hét után feladtam a további keresgélést. :(
Ez volt, amit kerestem, de már nincs. :(
[IMG][img]http://keptarolo.com/thumb.php?id=3D2F_4CDC4902[/img][/IMG]
FC-M191

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Ebbõl nekem nem derül ki,hogyan lehet a kilincs szerkezetét szétbontani.Gondolom azt a gyûrût kell kitekerni amin van két furat egymással szemben.Ez jobb vagy bal menetes?A legkisebb lánckeréken van még egy gyûrû amin van körmös kulcsnak kialakítás.Ez milyen menetes?Ha ezt sikerül letekerni,akkor le lehet húzni egyesével a lánckerekeket és a távtartókat?

Elõszöris, elég sokféle van, én franciákat (Huret, Atom, ...) meg korabeli németet (Sachs) szedtem szét, nem egyformák, de kb. Sheldon alapján dolgoztam. Amikor a kilincsmûhöz értem (legyen pl. Atom), akkor a jól sejted, balmenetes gyûrû furatát az óramutató járásával megegyezõen (azaz a fizikában használatos negatív forgásirányban) egy megfelelõ pontozóval s egy kb 25 dekás kalapáccsal megütöttem, meg a másik furatnál is ugyanígy (nem túl erõsen, de határozottan), erre elindult, utána már csak tekerni kellett ua. irányban a pontozóval. Célszerszámmal (körmös fogó stb.) még egyszerûbb.
Minderre csak abban az amúgy ellenjavallt esetben van szükség, ha tényleg a szabadonfutó részt akarod piszkálni. Amikor kiveszed a gyûrût (s erõsen megjegyzed, hogy balmenetes), meglátsz kb 36 fénylõ kis acélgolyót, még ha nem is vagy szõke nõ, akkor is kihívás a kivételük, elõtte azonban 1-2-3 vékony hézagoló gyûrût is ki kell venni. Az egésznek stabilan kell állnia (világos színû asztalon, pl. fehér papírlapon, elgurulást határolva, még jobb fehér rongyon), mert ez csak a fele, „alul“ is van kicsit több (negyvenvalahány?) golyó, s a zárógyûrû iménti levétele után a szerkezet két fõdarabra válik, ha nem vigyázol (pl. emelgeted), az alsó golyócskák esnek ki elõbb, ott a kilincsmû, ált. két kilincsest láttam. Sajnos a pontos méretekre nem emlékszem (a golyóké 3 mm körüli), de Sheldon vmely Crib Sheet-jében megtalálni. Ezeket meg a pályáikat elég megtisztogatni, a lentieket viszont nem könnyû visszarakni, zsírba ragasztás is ment (de a zsír utána olajjal hígítandó), egyszer papírhengerrel ügyeskedtem. Alapos tisztogatás, olajozás és összerakás után ismét mûködhet. A kilincs kis rugójára persze vigyázni kell, a papírhenger arra volt jó, hogy a helyükön tartotta rugók által nyomott kilincseket. Ha 1-2 golyó elgurul, nem tragédia. A (továbbra is balmenetes) zárógyûrût határozottan be kell csavarni, a végén a kalapáccsal, pontozóval zárni is. Ha nagyon lötyögne, akkor egy hézagoló gyûrûvel kevesebbet kell visszarakni (ezek erre valók), ám ne szoruljon. A külsõ henger (amin a lánckerekek vannak) tehát a két golyókészlet által csapágyazva forog, és a kilincsek biztosítják az egyik irányú reteszelést és a másik iránybeli szabadonfutást.

A lánckerekeknél volt olyan, hogy a kicsikbõl több is csavaros volt, nem is csak az elsõ, azaz ezekhez mindhez két láncos leszedõ kellett. Általában a jobb, sportcélú együttesek voltak ilyenek. Olyat is szereltem, aminél a legnagyobb lánckerék is csavarozva volt (de az ellentétes oldalról, azaz a „küllõk oldalán“, azaz ...). Ezek közös jellemzõje, hogy érdemes 1-2 napig petróleumba áztatni az egészet - már ha tényleg le ill. szét akarod szedni - mert a használat és a kosz eléggé konokká teszi õket. Balesetveszélyes is a leszedés, amíg meg nem indulnak (védõszemüveg, kesztyû, rongy, jó rögzítés stb.).
Mindezt egy bicikliklubban tanultam, ahol sok-sok régi és érdekes alkatrész is van, s a 30-40 éves csavaros, 5-6-7 lánckerekes racsnik ma is jól mûködnek, jó érzés volt rendbehozni õket. Ma már nem csinálnám... hacsak nem nagyon fontos.

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Ebbõl nekem nem derül ki,hogyan lehet a kilincs szerkezetét szétbontani.Gondolom azt a gyûrût kell kitekerni amin van két furat egymással szemben.Ez jobb vagy bal menetes?A legkisebb lánckeréken van még egy gyûrû amin van körmös kulcsnak kialakítás.Ez milyen menetes?Ha ezt sikerül letekerni,akkor le lehet húzni egyesével a lánckerekeket és a távtartókat?

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts
Traditional Thread-on Freewheels

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts
Sziasztok!Menetes fogaskoszorút hogyan lehet szétbontani?Az agyról letekertem,de szeretném jobban szétszedni.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Szia!

Nekem is ilyen problémám van, de nem vagyok pestközeli. Viszont a váz ér annyit hogy felmenjek. Meg tudnád adni pontosan a címet hogy hol van ez a "zuhatagsor"? Nagyon hálás lennék. Nem egy olcsó vázról van szó :S
Köszönöm Szépen!

1 perc gugli, hátha: CSERNY Kerkprszervz s Bolt
plusz már cm-en is ajánlottak segítséget.

csak az a fránya write only mode.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

Nekem sem volt vele bajom, bár én nem is tolok bele olyan wattokat mint akár itt egyesek. :)

Ááá, esélytelen megreccsenteni, nekem inkább az szokott a probléma lenni, hogy berágódik a tengely a két nyomatéki maximumnál a csapágyfelfekvésnél, s vájat képzõdik rajta.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Zirk86

Zirk86

újonc

• fórumtag
  • 1 posts

érdemes kitisztítani jól, aztuán egy megfelelõ menetvágóval átmenni rajta, az tud segíteni
a zuhatagsornál vállalnak ilyen munkát, rövid határidõvel is akár
jó kis bolt

Szia!

Nekem is ilyen problémám van, de nem vagyok pestközeli. Viszont a váz ér annyit hogy felmenjek. Meg tudnád adni pontosan a címet hogy hol van ez a "zuhatagsor"? Nagyon hálás lennék. Nem egy olcsó vázról van szó :S
Köszönöm Szépen!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

BTW, látott már bárki életben, közelrõl BB30-as rendszert? Ugye ehhez spéci váz is tartozik... Mi most a helyzet ezzel a megoldással? Egy túlhype-olt, hamvában holt ötlet volt, vagy érdemes számolni vele?

Yasec mester fejtegette mûszaki alapokon, hogy egy elcseszett valami, amit csak a marketing hívott életre, és hogy a HT2 -is sokkalta jobb ennél a hülyeségnél.

A topikjában megtalálod az említett szövegrészeket.

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 posts
Tudja valaki, hogy a FSA gamma drive mega exo hajtómûhöz hol találok középrészt? Mert sehol nem találok ilyet...a probléma, hogy megaexo középrészek 24 mm-es tengelyhez valók, mint akár a shimano középcsapágyai is, de ez a szerencsétlen gamma drive 19 mm-es tengellyel bír... :S
Lehet ilyet venni vhol vagy jobban járok ha esztergáltatok két normál középrészbe való szûkített porvédõt?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
BTW, látott már bárki életben, közelrõl BB30-as rendszert? Ugye ehhez spéci váz is tartozik... Mi most a helyzet ezzel a megoldással? Egy túlhype-olt, hamvában holt ötlet volt, vagy érdemes számolni vele?

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Amúgy mókás, én mikor elõször megláttam a Hollowtech-II baloldali rögzítését, egy kicsit elbizonytalanodtam... Avatatlan szemmel az a légyfing recés illesztés nagyon nem úgy néz ki, mint ami hatalmas forgatónyomatékok átadására alkalmas lenne... :D
A Campa Ultra-Torque illesztése (de még a négyszögtengely is) nagyságrendekkel meggyõzõbb.
Persze valamiért mégiscsak ez van a Shimano hajtómûveken Dura-Ace-ig bezárólag, szóval biztos jó. Nekem sem volt vele bajom, bár én nem is tolok bele olyan wattokat mint akár itt egyesek. :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

A széthasznált hajtásom helyett szeretnék másikat:
A fõ dilemmám a következõ:
Integrált, vagy octalinkes, hollowtech vagy nem... 75 kiló vagyok, tehát annyira talán nem hajlítgatom a dolgokat. Inkább a súly csökkentés és a tartósság növelés lenne a célom.
A követketõket néztem:

deore 2010 integrált nem hollowtech 15000

xt fcm 752 11000 Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: XT hajtómû - XT középrész (octalink) + új 38T tányér

fc-m 521 hollowtech bb25középrésszel együtt 11000 Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: 2 dbSHIMANO FC-M521 hajtókar, Octalink csapágy ÚJ és használt!!!

Vagy fc-m 740 hollowtech Hasznlt elad Shimano FC-M740 Hollowtech

vagy szarjam le aztán vegyek egy ilyet (ez jó könnyû volt, és szerettem, ilyennel vettem a bringámat is csak feketével) deore lx 1995 4500ft Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: Eladó Shimano Deore LX hajtómû, pedállal vagy nélküle

Ja és ez a láncvolnal dolog nekem nem egészen tiszta... le lehet ezt valahogyan mérni? Csak mert nem akarok ezzel szívni. Egy 1995-ös heavy tools HT comp cromo vázam van.

Nekem 2008-as integrált deore van, ami kb. ugyanaz mint a 2010-es. Szerintem elég jó és tartós. Merevségrõl csak annyit írok, hogy megfelelõ, dmert nekem már a négyszöges stx-rc is tökéletes volt, és az octás alivio rendszer sem hajladozik a 70 kilóm alatt. A csapágyban van 1300 km és semmi baja. Legutóbb szétszedtem zsírozni, de a jobboldaliban még aranysárga a zsír, a balos is csak sötétebb, de nem fekete és szerelése is könnyen ment. A festék jön le róla, mintha kötelezõ lenne neki, de kb. ennyi az össz baja amit fel tudok hozni ellene. 15 ropiért talán az octás deore rendszernél is olcsóbb.

Az stx-rc hajtásomból kiindulva az lx is tökéletes amúgy, de ha hozzá veszel még egy normális monot, akkor már alig olcsóbb a zsír új, garanciális integrált karnál, amihez tuti fogsz kapni (jelenleg 3 ropiért) rendes csapágyat 5 év múlva is.

Deorénál jobbra én nem költenék az tuti.

bodispali

bodispali

vendég

• fórumtag
  • 64 posts
A széthasznált hajtásom helyett szeretnék másikat:
A fõ dilemmám a következõ:
Integrált, vagy octalinkes, hollowtech vagy nem... 75 kiló vagyok, tehát annyira talán nem hajlítgatom a dolgokat. Inkább a súly csökkentés és a tartósság növelés lenne a célom.
A követketõket néztem:

deore 2010 integrált nem hollowtech 15000

xt fcm 752 11000 Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: XT hajtómû - XT középrész (octalink) + új 38T tányér

fc-m 521 hollowtech bb25középrésszel együtt 11000 Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: 2 dbSHIMANO FC-M521 hajtókar, Octalink csapágy ÚJ és használt!!!

Vagy fc-m 740 hollowtech http://bolha.testbik....php?clid=30627

vagy szarjam le aztán vegyek egy ilyet (ez jó könnyû volt, és szerettem, ilyennel vettem a bringámat is csak feketével) deore lx 1995 4500ft Kerékpár apróhirdetés: eladó használt és új bicikli és alkatrész ingyenes apró: Eladó Shimano Deore LX hajtómû, pedállal vagy nélküle

Ja és ez a láncvolnal dolog nekem nem egészen tiszta... le lehet ezt valahogyan mérni? Csak mert nem akarok ezzel szívni. Egy 1995-ös heavy tools HT comp cromo vázam van.