Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts

Ha így használod a hajtómûvet, akkor semmi képpen ne vegyél nagyobb kiosztásút, mint ami most van.

Értelek,és nagyon köszönöm mindenkinek,hogy segíteni próbált,többek közt persze neked is!
Egy kérdésre még keresem a választ. Deore hajtómû,ugyanigy hollowtech II-es. Egy slx-el összehasonlítva,mennyivel másabb? (Merevség,tartósság) Illetve a fogaskerekei mennyire hasonlítanak egymásra? Mármint az slx-é a deore-ra.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
  • LocationKelenföld
Miért láncfeszítõ? Egy akármilyen féldöglött hátsóváltóval máris jó lehet, az több láncot "szed fel".
Assasinbug kolléga nagy megelégedéssel jár ilyen vassal egy jó ideje.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Olyat lehetséges csinálni, hogy hátul egy fogaskerék láncfeszítõvel, elöl pedig rendesen három tányéros hajtókar, váltóval?
Sima kazettás agyon távtartókkal be lehet lõni jól a láncvonalat, vagy alapból más okok miatt is döglött ötlet?

értelmét nem látom, de duplával lehetséges fix, egyik kollegámnak az agyváltó mellé van elöl 2 országúti lánctányér
szerintem a 3 is menne kisebb montis áttételekkel.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Zoomstag

Zoomstag

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,046 posts
Olyat lehetséges csinálni, hogy hátul egy fogaskerék láncfeszítõvel, elöl pedig rendesen három tányéros hajtókar, váltóval?
Sima kazettás agyon távtartókkal be lehet lõni jól a láncvonalat, vagy alapból más okok miatt is döglött ötlet?

u.i.: Azt sejtem, hogy összerakható, de abban már nem vagyok biztos, hogy mûködne is...:)
Régóta fúrja az oldalam ez...

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
a tisztán olvashatóság kedvéért most feketével és alap betûtípussal, Gimmy kedvéért pedig félkövérrel nyomatékosan megkérek mindenkit, hogy tartózkodjon az offtopic megjegyzésektõl!
akinek ez nem sikerül, legyen az bárki is, 3 nap eltiltás a jutalma.

starting now

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Csipisz_

Csipisz_

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,517 posts

Az igazat megvallva,a városban mindig középsõ fogaskeréken hajtok,szinte soha nem is teszem fel a nagyra. A kicsit pedig hegyremászáskor szoktam csak használni. Ilyenkor érzem meg,hogy milyen jó is lenne csak 80kg körül lenni. :)

Ha így használod a hajtómûvet, akkor semmi képpen ne vegyél nagyobb kiosztásút, mint ami most van.

http://skidmark.blog.hu/
"Ostobákkal ne bocsátkozz konfliktusba,mert lesüllyedsz az õ szintjükre és legyõznek a rutinjukkal."

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

10.000 Ft alatt
Shimano
Octalink
170 mm
48/38/28
gatyavédõ

Shimano Acera '09 (FC-M361) (Hajtás | Hajtómû | Octalink) | Kerékpár Webshop

Felejtsd el, fekete.

hupsz, a németeknél néztem, hogy octás csak 422-ben van, erre tessék, mi meg hozzuk? :)
ennyi erõvel akkor lehet ezüst is van. istenem de lusta vagyok vpn-re feljelentkezni, hogy megnézzem :D

Üdv...
Ennek mi a Típus jelzése és esetleg tudnál adni Linket, ahol meg lehet nézni róla képet...? :(

öööö az a tipusjelzése amit leirtam. fcm443
igy néz ki:

Posted Image

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

10.000 Ft alatt
Shimano
Octalink
170 mm
48/38/28
gatyavédõ

Felejtsd el, fekete.

Már küldtétek, lehet, hogy épp te, de már néztem, és azt hiszem írtam is, hogy nincs nekik ezüst karral csak 22-32-42-es lánctányérral, de köszi... :)

Na, közben látom Te is rájöttél... :)

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

az 10 sebességeshez való

szerk: Kobike - az FCM-361 valóban létezik octalinkes változatban, de csak 42/32/22 osztással tudunk hozni, ami 48/38/28 az mind négyszöges, most csekkoltam

szerk2: ami a legjobb közelítés, az a 10790 forint javasolt kisker árú (ezért valószinüleg online shopokban olcsóbban kapható) FCM4438C866S, ezüst kar, 48/36/26 osztás, octalink

Üdv...
Ennek mi a Típus jelzése és esetleg tudnál adni Linket, ahol meg lehet nézni róla képet...? :(

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4,821 posts

Na, mindegy elköszönök, minden esetre, ha az általam kereset hajtómûre tud valaki lökni egy Link-et, azt megköszönöm... :)
A kérésem csak annyi, hogy új kell csak. :(
Ezüst karú kivitel vagy (nickelezett), de nem festett és nem is mûanyag és SHIMANO kellene... :)
170-175mm-es hajtókarú valamelyike. :(
OCTALINKES csak. :(
Szóba jöhetõ lánckerék: 28-38-48 vagy 26-36-48-as kiosztású. :(
Mi van még ami fontos, na... ?:(
Ja, meg van, hát a gattya védõ... :)
Na, üdv... :)
JódSzakág :(

10.000 Ft alatt
Shimano
Octalink
170 mm
48/38/28
gatyavédõ

Felejtsd el, fekete.

savanyugabi

savanyugabi

bentlakó

• fórumtag
  • 6,707 posts
nem, nem neked
a retaldált octalinkesnek
szerintem a truva embere :-J

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

aztat én is tudok, de Te mondtad anno hogy azért menni fog az 9-esse is :)

persze, ha elsõ váltót cserélsz (erre ugyanis nem gondoltam anno)
mert a 9-es rendszerek elsõ váltója nem tud 42-t csak nehezen...
de a 10-es elsõváltó vékonyabb terelõlemezei meg kevesek a láncnak.
a Probike-ban tesztelgették ezt a felállást, majd megkérdezem a Balázst mire jutottak
(10-es kar a 9-es rendszerbe)

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Bikertigger: 90 ejro? Az is nagyon jó ár. A jövõ évi modellnél hogy hogy 42es csak a nagytányér,és a kicsi meg 24es?
Amúgy miért vannak ennyire lennt a shimano árai? Az új modellek megérkezése miatt?

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Ahh köszönöm szépen mindenkinek hogy segít nekem a döntésben. Éreztem én,hogy ide kell regisztrálnom hozzátok,ha biciklivel kapcsolatos kérdésem van/lenne. :)
Az igazat megvallva,a városban mindig középsõ fogaskeréken hajtok,szinte soha nem is teszem fel a nagyra. A kicsit pedig hegyremászáskor szoktam csak használni. Ilyenkor érzem meg,hogy milyen jó is lenne csak 80kg körül lenni. :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

az 10 sebességeshez való

aztat én is tudok, de Te mondtad anno hogy azért menni fog az 9-esse is :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Tripod

Tripod

vendég

• fórumtag
  • 27 posts
Sajnos már mindegyik fogaskerék kopottas,így itt az idõ a cserére. Emiatt nem tenném át inkább. Eléggé tanácstalan lettem,hogy a nagyobb tányéros slx-et vegyem ami cirka 25e vagy egy xt.t ami 35 de az mtb.

savanyugabi: Nem értelek. Ezt nekem szántad?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

sõt van (a jövõ évi modell de már kapható) 42-32-24-es tányérokkal is. csakhogy bonyoluktabb legyen :)

az 10 sebességeshez való

szerk: Kobike - az FCM-361 valóban létezik octalinkes változatban, de csak 42/32/22 osztással tudunk hozni, ami 48/38/28 az mind négyszöges, most csekkoltam

szerk2: ami a legjobb közelítés, az a 10790 forint javasolt kisker árú (ezért valószinüleg online shopokban olcsóbban kapható) FCM4438C866S, ezüst kar, 48/36/26 osztás, octalink

Gimmy

Gimmy

vendég

• fórumtag
  • 52 posts

Shimano Acera FC-361?

A 10588-as válaszodnál, azaz kérdésednél... :)
Üdv... :)
Sajnos ez is négyszögtengelyes és 22-32-42-es tányérral van... :(

Shimano Acera '09 (FC-M361) 22/32/42 (Hajtás | Hajtómû | Négyszög tengelyes) | Kerékpár Webshop
Valamint olyan kellene, ami 6-7-8-as lánccal tudom használni, tehát, max. 8s-es-ig lenne jó... :(

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,273 posts

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítõ mondatait.
Még annyit kérdeznék,hogy a nagyobb fogaskerekek miatt (trekking) lehet e szerintetek gondom a hegyremenettel?
Mert idén is volt olyan,hogy 22/32ben hajtottam,és azt hittem soha nem érek fel a hegyre.Még a nyelvem is lógott a 100kilóm alatt! :) Gondolom,ez még jobban fárasztóbb lenne/lett volna 26/32 áttétellel.
Javasoljátok az slx trekking hajtómûvet arra,ahogy én használom a biciklim? (városban,és erdõk,hegyekben)
Még annyi,hogy amit kinéztem slx,az 170es karral van,én meg 185cm vagyok.

Más kérdés. Egy deore hajtómûnek jobbak a fogaskerekei vagy egy slx.nek? vagy megegyeznek?

így inkább kb felejtsd el a trekking hmûvet is (pluszban elõfordulhat még olyan is bizonyos monti vázaknál hogy a 48-as tányér el sem fér a láncvilla mellett
meg a 170-es hajtókart is

ha meg jó helyen nézed az slx-et akkor van 90 eoro körül is.
sõt van (a jövõ évi modell de már kapható) 42-32-24-es tányérokkal is. csakhogy bonyoluktabb legyen :)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts

Az xt-m fogszámai 22,32,44 viszont amit kinéztem slx hajtókarok,az 26,36,48 fogszámú. Azt szeretném megkérdezni,hogy érdemes egy MTB-re feltenni ilyent?

Hát ezt max. az edzõd tudná eldönteni helyetted. :) Kihasználod a 22-es tányért? Mennyire hiányozna ha nem lenne? Most ha városban jársz mennyire hiányzik a nagytányér?

Módosítás: Bocs látom azóta már válaszoltál ezekre a kérdésekre. :) Amit írsz azok alapján lehet hogy meg kéne maradnod a mostani felállásnál.
(Bár mellékesen megjegyzem, "szubjektív érzésre" nem mindig a legkönnyebb áttét a "legkönnyebb". Nagyon kis áttét mellett romlik az egyensúly és az irányíthatóság érzése, és az ember hajlamos nekiesni és pörgetni mint az állat... Ami meg akár többet is kivehet belõled mint lassabb tempóban, egyenletesen hajtani egy nehezebb áttétet.)