Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. 2007-es Gepida Asgard Pro-m van, sajnos a középcsapágyam megadta magát, ez egy Truvativ GigaX, amikor cseréltetni szerettem volna, közölte a szerelõ, hogy ilyen rendszerû középcsapágyat nem tud szerezni még a nagykertõl sem, tehát a hajtómûvet is kellene cserélni. Nincs is ezzel semmi bajom, de még azt is javasolta, hogy járjak így vele, amíg végleg tönkre nem megy, na ez már aggaszt. Nem szeretek hibás géppel járni. Kérdésem, tudjátok-e hol lehet kapni ugyanilyen középcsapágyat, vagy érdemes inkább lecserélni a hajtómûvet is.

ha csak recseg vagy ilyesmi, akkor szerintem is használd el, eltörni nem fog benne semmi, közben meg van idõd beszreezni egy új alkatrészt jó áron

a tányérok milyen állapotban vannak? ha azok is elkoptak, akkor már lehet érdemes új hajtómûvet nézni. sanyimanó deore elég jó áron szokott lenni és tartós, jó darab, plusz lesz hozzá alkatrész bárhol

Ironpen

Ironpen

újonc

• fórumtag
  • 3 hozzászólás
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. 2007-es Gepida Asgard Pro-m van, sajnos a középcsapágyam megadta magát, ez egy Truvativ GigaX, amikor cseréltetni szerettem volna, közölte a szerelõ, hogy ilyen rendszerû középcsapágyat nem tud szerezni még a nagykertõl sem, tehát a hajtómûvet is kellene cserélni. Nincs is ezzel semmi bajom, de még azt is javasolta, hogy járjak így vele, amíg végleg tönkre nem megy, na ez már aggaszt. Nem szeretek hibás géppel járni. Kérdésem, tudjátok-e hol lehet kapni ugyanilyen középcsapágyat, vagy érdemes inkább lecserélni a hajtómûvet is.

madsnail

madsnail

újonc

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Köszi, ezzel már közelebb jutottam. Azért még várom a javaslatokat

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Akkor cseréljünk, mert nekem meg 8-as sorhoz van 7-es kar (és a legkisebb lánckereket nem használom).

köszi, csak ez fékváltókar, meg hát megvan hozzá a párja is :)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

[...] Viszont a következõn jár az agyam: A Campa 8-as sorok 12-24 és 13-26 kiosztásúak, ezzel szemben a Shimano racsnik 14-28. Szerintetek mûködne ez a dolog, nem jelent nagy problémát a váltónak hátul a +2 fog a végén? [...]

Van 13-28 8-as Campa sor: Campyonly Tech Talk: Cog Setup
(Tudom, hogy nem ez a fõ kérdés.)

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 hozzászólás

Pedig 4,8mm és 5mm. Ok, hogy csak 1,2mm csúszást okoz, ami 0,6-0,6mm-re redukálható (ami miatt valószínû, hogy váltani fog rendesen), de akkor sem ugyanakkorák a közök.

Van 8-as Shimano (105) biciklim és egy tartalék, 8-as Campagnolo soros kerekem is (egy 8-as Campagnolo Athena biciklihez). Amikor a mindennapi, 105-ös bicikli hátsó kerekén eltört egy küllõ és sürgõsen kellett a bicikli, próbaképp föltettem rá a Campa kereket. Errõl olvastam, hogy elvileg (ahogy mondod is), nem mehet pontosan, de angol és amerikai listákon többen is mondták, hogy mégis mûködik (helyesebben a „Campa gépen Sh sor” esetre emlékeztem, az a szokásos, mert a Sh sor olcsóbb). Nálam viszont ez ment, ezt részben annak tudom be, hogy kicsi az eltérés, de annak is, hogy a váltó egy olyan Tiagra volt, ami - eléggé el nem ítélhetõ módon - kb 9000 km után már akkora játékkal rendelkezett, hogy talán ennek is köszönhetõ, hogy a váltás pontatlansága - tûrése - ellensúlyozta a fogtávolság-különbséget. Az eredmény viszont tökéletes volt, azaz éppolyan jól váltott, mint a Shimano soros kerékkel (azóta a Tiagra váltó tovább romlott, kezdett ugrani (nem a lánc, nem a sor) épp ma cseréltem 105-ösre).
Az viszont fontos, hogy Shimano váltókarhoz csakis Shimano (vagy kompatibilis) váltót használjunk, s ugyanígy Campához Campát, mert a váltóhúzás-sorhúzás arány már nagyon eltér (x mm váltóhúzáshoz y mm fog-ugrás tartozik):
Shimano: 1.67:1
Campagnolo (8-as): 1.43:1
Hasznos tudnivalók, mit mivel vegyíthetünk (Sh, C, Sram): Rear Shifting

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 hozzászólás

...

nekem is nyolcas karhoz van 7-es sor, így a karon van egy üres állás

Akkor cseréljünk, mert nekem meg 8-as sorhoz van 7-es kar (és a legkisebb lánckereket nem használom).
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Elöbb még az írtad, hogy van a karon üres állás.

nah.. megnéztem, mert hirtelen én is megzavarodtam

szóval az utolsót nem kattanja el, csak üresen lehet pöckölni, mert a végállás csavar lefogja gondolom

nekem tönkrement a gyári stx 7-es kar, és vettem egy zsír új 8-as lx-et, de semmi hátránya a gyakorlatban

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

nekem se kattanja el az utolsót

a 7-es és 8-as között csak a plusz egy fogaskerék van, ezért is ugyanaz a lánc, és ezért nem kompatibilis a 7-es kazetta a 8-as sorral, mert a 8-as széelesebb, míg a 8-as kazettára, felteheted a 9-es sort, ami azt mutatja, hogy ott ugye meg a fogaskerekek közötti távolság csökkent

Elöbb még az írtad, hogy van a karon üres állás.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Pedig 4,8mm és 5mm. Ok, hogy csak 1,2mm csúszást okoz, ami 0,6-0,6mm-re redukálható (ami miatt valószínû, hogy váltani fog rendesen), de akkor sem ugyanakkorák a közök.

számszakilag lehet, de amúgy jól mûködik a gyakorlatban

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Tudom, hogy összepárosítható, de akkor sem egyforma. Amúgy nem tudnád úgy beállítani, hogy ne legyen üres állásod? Szerintem ha a legkisebb fogaskeréken van az elsõ fokozat, akkor fent a limit állító csavar megakadályozná, hogy kapcsolni tudd a nyolcadikat (csak tipp, még nem volt ilyen összeállításom)

nekem se kattanja el az utolsót

a 7-es és 8-as között csak a plusz egy fogaskerék van, ezért is ugyanaz a lánc, és ezért nem kompatibilis a 7-es kazetta a 8-as sorral, mert a 8-as széelesebb, míg a 8-as kazettára, felteheted a 9-es sort, ami azt mutatja, hogy ott ugye meg a fogaskerekek közötti távolság csökkent

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

nem azért, hanem mert konkrétan így van :)

A sebesség mindent megold.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

Tudom, hogy összepárosítható, de akkor sem egyforma. Amúgy nem tudnád úgy beállítani, hogy ne legyen üres állásod? Szerintem ha a legkisebb fogaskeréken van az elsõ fokozat, akkor fent a limit állító csavar megakadályozná, hogy kapcsolni tudd a nyolcadikat (csak tipp, még nem volt ilyen összeállításom)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Azért mert ugyanolyan lánccal használható (feltételezem, hogy ebbõl következtettél), még nem jelenti azt, hogy ugyanakkora a távolság.

bloke

bloke

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 4.821 hozzászólás

campa esetén nem tudom hogy van, de shimanonál a 7-es és 8-as sorok között ugyanakkora a távolság, csak a kazetta szélesebb

szóval ott megy a 8-as kar, 7-es fogakoszorú

Azért mert ugyanolyan lánccal használható (feltételezem, hogy ebbõl következtettél), még nem jelenti azt, hogy ugyanakkora a távolság.

madsnail

madsnail

újonc

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Korábban utánnanéztem a dolognak Sheldon Brown oldalán. Az a helyzet, hogy a Campa 8-as soroknál a fogak közti távolság (center-to-center) 5mm. A Shimano 8-as sorjai 4,8mm a hetes viszont 5mm ami tökéletesen egyezik a Campa-val, ezért gondoltam a 7-es racsnit. Elég rövid kanalas a váltó, nem tudom a legnagyobb tányérra fel-e tudja pakolni a láncot, ez a problémám.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás
campa esetén nem tudom hogy van, de shimanonál a 7-es és 8-as sorok között ugyanakkora a távolság, csak a kazetta szélesebb

szóval ott megy a 8-as kar, 7-es fogakoszorú

amúgy ma takarítottam a hajtást és.... elég brutál, az elsõ lánctényér tû hegyes, a hátsón olyan kicsik és vékonyak a fogak, hogy csoda hogy nem törik le tövestõl, a váltógörgõ meg szinte laposra kopott

de még még nem ugrik, ami kissebb rejtély :)

golya

golya

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.347 hozzászólás
sztem gondok lesznek a váltással, mert a 7-es rendszeren nagyobb távolság van a lánckerekek között, és a 8-as fékváltókar nem fog annyi bovdent húzni h átpakolja a láncot. ezzel inkább lesz gond, mint a +2 foggal. sztem, de ha tévedek majd az okosok kijavítanak.:)

madsnail

madsnail

újonc

• fórumtag
  • 9 hozzászólás
Sziasztok!

Lenne egy dilemmám nekem is, amiben véleményeteket szeretném kérni. Belefogtam egy régi outi felújításába. Nagyon nem untatnálak titeket a részletekkel, a lényeg, hogy egy régebbi Campagnolo Mirage fkv kar és váltó szett kerül rá (2x8). Sajnos én is szembesülök azzal a ténnyel, hogy "ha már ezt lecserélem akkor illik azt is...." és nagyon emészti az anyagiakat a szinte minden alkatrész lecserélése. Mivel egyenlõre hobby outi lesz, úgy döntöttem hátra (kövezzetek meg) 7-es racsnit teszek, ehhez van agyam is meg minden. Viszont a következõn jár az agyam: A Campa 8-as sorok 12-24 és 13-26 kiosztásúak, ezzel szemben a Shimano racsnik 14-28. Szerintetek mûködne ez a dolog, nem jelent nagy problémát a váltónak hátul a +2 fog a végén? Tudom hogy kazettás agy és sor kellene, de az 4x drágább lenne mint a racsni.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 hozzászólás
Eddig is megvolt, úgy 500 km óta, mióta feltettem, de most jutott eszembe.

Sram 970-es sor + LX lánc (hg71) nálatok sem szereti egymást, vagy csak nálam túl zajos a lánc? Gondolom az összekopás miatt nem érdemes láncot cseréljek.