Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Ironpen

Ironpen

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
a tányérokkal semmi gond, a középcsapágyból jönnek aggasztó hangok, meg ami nagyon gáz, hogy a csavar, ami a hajtókarnál tartja kb. 500-1000 méterenként kilazul. A hajtómûcserére azért gondoltam, mert a tartósabb sanyimanó sajnos nem kompatibilis vele...

útakadály

útakadály

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
ja az a mûanyag csak porvédõ szerintem.

útakadály

útakadály

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
köösz
a fogalmat nem keverem csak azt nem tudtam h a kerómnak milyen széles a kp-ja
123mm es tengelyhjosszat ajánlanak így 50 mm lesz elvileg a láncvonal

Exile

Exile

törzsvendég

• fórumtag
  • 889 posts

hali!
Van egy 2001-es merida matts speed keróm és ebájkról rendeltem ezt:Shimano Acera '09 (FC-M361) 22/32/42 és tegnap feltettem. Felment és a legkisebb lánctányér hozzáért a középcsapágyhoz. Gondolom az a gond hogy nem megfelelõ a tengelyhossza. Mit tudnék tenni. A középcsapágyon van egy mûanyag védõ négyszögtengelyes és hát nem tom de sztem még 68mm széles sem. miylen típusú lehet ez és hogy tudnám ezt a problémát mgoldani. tudnék bele venni egy 123mm hosszú monoblokkot?

Kicsit kevered a fogalmakat. Más dolog a középcsapágyház-szélesség, és megint más a tengelyhossz. A Meridád középcsapágyház-szélessége valszeg 68mm, esetleg lehet 73mm is. Egy adott középcsapágyház-szélességhez többféle tengelyhossz tartozhat, és a tengelyhossz határozza meg, hogy egy adott hajtómûvel belever/nem ver bele, jól vált/nem annyira jól vált... Sajnos négyszöges hajtómûveknél eléggé "ahogy esik, úgy puffan", hogy hol helyezkedik el a kar, meg a lánckerekek rögzítési síkja a kúphoz képest. Kerítened kéne egy Shimano katalógust, amiben benne van, hogy az adott hajtómû milyen tengelyhosszal mekkora láncvonalat ad. A legtisztább talán az lenne, ha megvennéd az ugyanahhoz az Acera családhoz tartozó monoblokkot. Vagy mérd le, hogy mennyi lenne a láncvonalad így, hogy belever, és a jelenlegi tengelyed hosszából kiindulva számold ki, hogy mekkora kéne ahhoz, hogy a láncvonalad 46 és 50 mm között legyen. (A tengelyhossz növekménynek ugyebár a felével növekszik a láncvonal, mert a tengely mindkét oldalra egyformán lóg ki.)
Mit véd a mûanyag?
Nyekereg a láncom, mint egy részeg kórus, nem segíthet rajta, csak a tribológus!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

valóban meglepõ, mert a tapasztalatok az ellenkezõjét mutatják.
akkor most kinek higyjek? :o

ki tapasztalt, mivel, milyen körülmények közt mit?

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10,714 posts

volt láncteszt a német bike/mountainbike újságban (valaki ugyis tudja melyikben, én elfeledtem)meglepõ eredménnyel.
nem tudom, hogy a tesztmódszer mennyire "életszagú" de megerõsíti a feltételezésemet: a 10-es láncok többet bírnak mint a kilencesek.

valóban meglepõ, mert a tapasztalatok az ellenkezõjét mutatják.
akkor most kinek higyjek? :o

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

XTR fogsorom tartóbakján elengedett egy szegecs. A fogaskerék meg szépen elgörbült.
Ahogy nézem, a legnagyobb fogaskerék szegecsei is szépen elkezdtek lazulni.
Látott már valaki ilyet ? Ez elõfordul néha ?
Lehet vajon javítani ?

Pont ma mondta versenyzõ haver, hogy az xtr során 350 km után elõre állnak a nagy lánckereken a fogak. Kintrõl rendelte, cserélik neki gariba.

A sebesség mindent megold.

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 posts

nyomtatott ujsagra mutato link?

Igen, de reméltem, hogy van netes verzió.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,688 posts
XTR fogsorom tartóbakján elengedett egy szegecs. A fogaskerék meg szépen elgörbült.
Ahogy nézem, a legnagyobb fogaskerék szegecsei is szépen elkezdtek lazulni.
Látott már valaki ilyet ? Ez elõfordul néha ?
Lehet vajon javítani ?
Marci

útakadály

útakadály

vendég

• fórumtag
  • 29 posts
hali!
Van egy 2001-es merida matts speed keróm és ebájkról rendeltem ezt:Shimano Acera '09 (FC-M361) 22/32/42 és tegnap feltettem. Felment és a legkisebb lánctányér hozzáért a középcsapágyhoz. Gondolom az a gond hogy nem megfelelõ a tengelyhossza. Mit tudnék tenni. A középcsapágyon van egy mûanyag védõ négyszögtengelyes és hát nem tom de sztem még 68mm széles sem. miylen típusú lehet ez és hogy tudnám ezt a problémát mgoldani. tudnék bele venni egy 123mm hosszú monoblokkot?

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
nyomtatott ujsagra mutato link?
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Mate94

Mate94

vendég

• fórumtag
  • 138 posts

bike

link?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,272 posts

volt láncteszt a német bike/mountainbike újságban (valaki ugyis tudja melyikben, én elfeledtem)
meglepõ eredménnyel.
nem tudom, hogy a tesztmódszer mennyire "életszagú" de megerõsíti a feltételezésemet: a 10-es láncok többet bírnak mint a kilencesek.

bike
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
volt láncteszt a német bike/mountainbike újságban (valaki ugyis tudja melyikben, én elfeledtem)
meglepõ eredménnyel.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 posts

Sziasztok!

Azt kérdezném lehet-e shimano 9-es fogaskoszorúhoz külön csak egy darab fogaskereket venni, vagy ha egy elkopott az egészet ki kell cserélni.

A legkisebb 11 fogas kapható külön is. ebikenál van, tehát elvileg bárhol van.

czanga

czanga

törzsvendég

• fórumtag
  • 563 posts

Sziasztok!

Azt kérdezném lehet-e shimano 9-es fogaskoszorúhoz külön csak egy darab fogaskereket venni, vagy ha egy elkopott az egészet ki kell cserélni.

Üdv.
Használtan talán össze tudod vadászni azt (akár boltokban körbe kérdezve) ami neked elkopott, de legjobb tudomásom szerint külön a Shimano nem forgalmaz, csak egyben lehet fogsort venni.

dudo

dudo

vendég

• fórumtag
  • 84 posts
Sziasztok!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. 2007-es Gepida Asgard Pro-m van, sajnos a középcsapágyam megadta magát, ez egy Truvativ GigaX, amikor cseréltetni szerettem volna, közölte a szerelõ, hogy ilyen rendszerû középcsapágyat nem tud szerezni még a nagykertõl sem, tehát a hajtómûvet is kellene cserélni. Nincs is ezzel semmi bajom, de még azt is javasolta, hogy járjak így vele, amíg végleg tönkre nem megy, na ez már aggaszt. Nem szeretek hibás géppel járni. Kérdésem, tudjátok-e hol lehet kapni ugyanilyen középcsapágyat, vagy érdemes inkább lecserélni a hajtómûvet is.

Truvativ GXP Team monoblokk (ajánlott kisker ár 10.180,-Ft) van készleten a forgalmazónál (Biker)

Normál GXP monoblokkot (ami nagyjából 2000 pénzzel olcsóbb) meg a Bikemarket-en és az Ebike-on is találtam.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ezzel a tanáccsal csak annyi a baj, hogy mi van, ha valami civilizációtól távoli helyen adja meg magát a hajtómû? Vicces lesz eltolni a bringát ki tudja hány kilométert.

gondolom a szerelõ látta milyen állapotban van

meg amúgy sem szokott egy középcsapágy úgy tönkre menni, hogy nem lehet vele továbbmenni, ezért írtam, ha csak recseg vagy ilyesmi, mert azzal még akár sokat is el lehet menni

nekem pl. a komplett hajtásom van tönkre menve (lánc, fogsor, tányér, váltógörgõ), de itthon van hozzá minden új alkatrész betárazva, és amint elkezd ugrani, akkor egybõl minden csere

meg pl. a váltóm is vagy 18 ezer km óta "csereérett" :)

mondjuk ok, a csere a legtutibb, ezt aláírom

venember83

venember83

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,152 posts

ha csak recseg vagy ilyesmi, akkor szerintem is használd el, eltörni nem fog benne semmi, közben meg van idõd beszreezni egy új alkatrészt jó áron

a tányérok milyen állapotban vannak? ha azok is elkoptak, akkor már lehet érdemes új hajtómûvet nézni. sanyimanó deore elég jó áron szokott lenni és tartós, jó darab, plusz lesz hozzá alkatrész bárhol

Ezzel a tanáccsal csak annyi a baj, hogy mi van, ha valami civilizációtól távoli helyen adja meg magát a hajtómû? Vicces lesz eltolni a bringát ki tudja hány kilométert.