Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Persze, minimálisan több nyúlást mértem a patentszemmel, de ahogy írtam, számottevõ különbség sosem volt, pláne nem ekkora, mint a KMC-nél.

Sram láncnál lehet. Nálam shimano láncban látványosan jobban kopik a patentszem a lánchoz képest. (következtetés: a shimano lánc kevésbé nyúlik, mint a sram :) )

A sebesség mindent megold.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Pedig, de.

Persze, minimálisan több nyúlást mértem a patentszemmel, de ahogy írtam, számottevõ különbség sosem volt, pláne nem ekkora, mint a KMC-nél.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Összehasonlításképp, 9-es régi SRAM láncnál a patentszemet is belemérve nem méretem sosem számottevõen nagyobb kopást/nyúlást.

Pedig, de.

A sebesség mindent megold.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

akkor egy kicsit igen :)
a HG94 szerintem egy baromi jó 10-es lánc, talán az egyik legjobb, ami kapható montira. szeritnem ebben a többiek is megerõsítenek.
patentszerm viszont csak 7/8 láncokhoz létezik (a korábban emlitett SM-UG51) a többihez csak a pin van...

Lehet, hogy én sem voltam egyértelmû, szóval igen, a HG94 elég jó lánc és csak egy apró tapasztalati példa: amíg a 10-es Shimano láncom elérte a .75-ös nyúlást, addig a hozzá használt, a lánccal egyidõs 10-es KMC patentszem csúnyán megkopott. Ha a patentszem benne volt a mérésben, mindjárt .85-.9 közt volt a szórás, ami a mindössze két csapot figyelembe véve óriási különbség!
Összehasonlításképp, 9-es régi SRAM láncnál a patentszemet is belemérve nem méretem sosem számottevõen nagyobb kopást/nyúlást.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Köszi az infót! Rob,te félreértettél... :) bocs,ha kicsit félreértelmezhetõ voltam!

Én úgy értettem,hogy a korábbi shimano láncokkal voltak rossz tapasztalataim,mint a HG50 és HG70! (már ha még jól emlékszem a típusszámokra.)
Az 10es XT-hez (HG-94) létezik patentszem?

A BBB láncról,amit belinkeltem,arról valakinek vélemény vagy tapasztalat?

Köszönöm!

akkor egy kicsit igen :)
a HG94 szerintem egy baromi jó 10-es lánc, talán az egyik legjobb, ami kapható montira. szeritnem ebben a többiek is megerõsítenek.
patentszerm viszont csak 7/8 láncokhoz létezik (a korábban emlitett SM-UG51) a többihez csak a pin van...

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts

ha a tizes shimano lánccal rossz tapasztalatod volt, a többivel még rosszabb lesz :)

Sziasztok!

Köszi az infót! Rob,te félreértettél... :) bocs,ha kicsit félreértelmezhetõ voltam!

Én úgy értettem,hogy a korábbi shimano láncokkal voltak rossz tapasztalataim,mint a HG50 és HG70! (már ha még jól emlékszem a típusszámokra.)
Az 10es XT-hez (HG-94) létezik patentszem?

A BBB láncról,amit belinkeltem,arról valakinek vélemény vagy tapasztalat?

Köszönöm!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
ha a tizes shimano lánccal rossz tapasztalatod volt, a többivel még rosszabb lesz :)

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts

Sziasztok!

10es xt 780 dynasys rendszerem van! Amikor vettem a rendszert,az egyik bringaboltos nyomatékosan kijelentette,hogy a shimano új 10es rendszeréhez,csak és kizárólag shimano láncot használjak

SRAM lánc szélessége más, ezért lehetséges, hogy kevésbé fut szépen Shimano rendszeren - ha valaki próbálta, írhatna róla! 10-es Shimano + 10-es SRAM patentszem pedig no way, errõl 1-2 oldallal korábban volt már szó. SRAM patentszemnél szintén jó tudni, hogy egyszer bontható, tehát ha bontottad, új patentszemmel kell összeraknod a láncot.
A KMC lánc szintén jó, jár hozzá patentszem, csak állítólag kevésbé erõs. Egyébként 10-es Shimano láncot használtam eddig KMC patentszemmel - tökéletes volt.
Másik 10-es lánc a Whippermann-féle Connex lánc, jár hozzá a patentszem alapból és akárhányszor bontható (nekem most ilyen van épp).

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
köszönöm!

Howkeddlee

Howkeddlee

vendég

• fórumtag
  • 97 posts
Sziasztok!

10es xt 780 dynasys rendszerem van! Amikor vettem a rendszert,az egyik bringaboltos nyomatékosan kijelentette,hogy a shimano új 10es rendszeréhez,csak és kizárólag shimano láncot használjak,mert ha nem azzal fogom használni,akkor nem fog jól váltani,meg zajos is lesz,és jobban fog kopni a fogaskoszorú is stb. Ez nem hülyeség szerintetek? Csak mert csalódtam már a shimano láncokban,mivel eddig mindig ilyen láncom szakadt szét,pl. srammal ilyen bajom nem volt még. A sramot a patentszem miatt is szerettem,de tudtommal a shimanonak a 10es rendszerhez,nincs patentszeme. Vagy tévedek?

S ha már lánc,errõl lehet már beszéltetek,de errõl mi a véleményetek: BBB POWERLINE LÁNC - Bringa Butik Webáruház

Idézet belõle: "SLC, ÖNTISZTÍTÓ LÁNC:
Egyedülálló, kétrétegû bevonat a lánc minden részén, melynek köszönhetõen nincs szükség a folyamatos kenõanyag használatra. Kerékpározás során fellépõ súrlódás következtében a lánc ún. PTFE kenõanyagot bocsát ki magából."

Köszönöm a segítséget!

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

valaki tudna segíteni, hogy ehhez a hajtókarhoz mekkora monoblok kell 73 mm-es csapágyházba?

SHIMANO ALIVIO HAJTÓMÛ - Bringa Butik Webáruház

az, hogy 73 vagy 68 mindegy, ahogy xian is irja 113 kell hozzá.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Írják ezt is; 113

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
valaki tudna segíteni, hogy ehhez a hajtókarhoz mekkora monoblok kell 73 mm-es csapágyházba?

SHIMANO ALIVIO HAJTÓMÛ - Bringa Butik Webáruház

acidpoison

acidpoison

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Köszönöm.

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Pl:

http://www.parktool....anner-red-spa-2

http://www.parktool....ructive-removal

acidpoison

acidpoison

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Hali!
Régóta egy saját szerszámot használok a a menetes racsni szétszedésére, íme:
Feltöltött kép

Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valamilyen hivatalos szerszám a menetes racsni szétszedésére és mi a neve?

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

világos

de a patentszem az miért nem károsodik minden szétszedésénél?

Mert fizikailag befér a csap, s nem szorulásos módon kapcsolódik, hanem logikus módon, azaz van egy állás, amiben "befér", de olyan helyzetbe meg magától nem kerül a lánc.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 posts

van 8-as shimano patentszem, a cikkszáma SM-UG51

köszönöm szépen :D

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts
van 8-as shimano patentszem, a cikkszáma SM-UG51

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,064 posts
Így van, le kell esztergálni 1 mm-t a fekete porvédõbõl