Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

amúgy nem értem, hogy láncszakadás esetén miért jó a patentszem. Láncbontót úgysem lehet megúszni, hameg az van, akkor már össze is lehet rakni a láncot, akár a csapot visszanyomva, akár a shimano tartalék csapját beletéve

Láncfeszítõs bringánál meg 1-2 szem elvesztése nem okoz katasztrófát.

Azért, mert nem mindenki megy Shimano lánccal, hogy legyen nála tartalék szem, a "már kinyomott" pedig nem nyomható vissza, ugyanis a lánc a szakítószilárdságának kb. 70 %-át elveszti. Ez persze nem gond, ha aszfalton pörgetsz haza, de hegyen, kiállva, csúnya esést produkálhat. (én például sokáig nem jöttem rá, miért szakad el mindig ugyanott a lánc...) A másik ok, hogy a S gyári csap csak precíz körülmények között illeszthetõ be jól, ezt mondjuk 190es pulzus után, remegõ kézzel, sárban felejtsd el, egy patentszem sokkal egyszerûbb.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.932 hozzászólás

Visszavittem mondtam megint neki hogy hg 40 es lánchoz kell. Válasz hogy az épp pont nincs.Rendelni tud de az kb egy hét. Az e-bike ról úgy is rendelek megpróbálom ott hogy van e raktáron ilyen patentszem.
Csak nem tudom más márka jó lenne e és hogy össze tudom e rakni vele

amúgy nem értem, hogy láncszakadás esetén miért jó a patentszem. Láncbontót úgysem lehet megúszni, hameg az van, akkor már össze is lehet rakni a láncot, akár a csapot visszanyomva, akár a shimano tartalék csapját beletéve

Láncfeszítõs bringánál meg 1-2 szem elvesztése nem okoz katasztrófát.

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás

Valószínûleg 9-es patentszemet kaptál vidd vissza és mond a láncod típusát mikor kéred.

Visszavittem mondtam megint neki hogy hg 40 es lánchoz kell. Válasz hogy az épp pont nincs.Rendelni tud de az kb egy hét. Az e-bike ról úgy is rendelek megpróbálom ott hogy van e raktáron ilyen patentszem.
Csak nem tudom más márka jó lenne e és hogy össze tudom e rakni vele

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás
Valószínûleg 9-es patentszemet kaptál vidd vissza és mond a láncod típusát mikor kéred.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Sleek

Sleek

törzsvendég

• fórumtag
  • 299 hozzászólás
Sziasztok szép napot
Hg-40 láncom van amiben nincs patent szem.
Szeretnék venni patent szemet nehogy a túra közben szakadjon el a lánc
Milyen márkákat és típusokat ajánlanátok patent szemben ami jó is hozzá?
Voltam bringa boltban adtak is csak nem tudom össze rakni vele mert vastagabb a csap mérete a patentnek.

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16.879 hozzászólás
jó eséllyel a BTS és a Spyral ugyanarról a kinai gyártósorról jön le.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

Dark Archon

Dark Archon

vendég

• fórumtag
  • 78 hozzászólás

tudomasom szerint a b+ megszunt.helyete bts van.

link:PEDÁLOK

ps:beeloztek de azert meg hasznos lehet.

Valami nekem is rémlett, hogy már azért nincs B+, mert megszûnt. Mindenképp hasznos volt, ugyanis ez a BTS XC Comp pedál tetszik, de a Spyral Analoque sem tûnik rossznak. A Spyral-hoz szinte teljesen hasonlóm van most, ami már kikopott. Köszi mindkettõtöknek!
Dark Archon

LawrenceDesign

LawrenceDesign

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás
Sziasztok. Csak megosztom hogy basszus kiderült a hiba. Totál kész vagyok... egyrészt hogy nem vettem észre, másrészt meg örülök :)

A pedál és a hajtókar közötti rögzítés volt. Az egyik pedál behajtómenetén nagyobb volt a kopás és az "mozgott". Szétszedtem zsíroztam megcsináltam és most úgy tûnik ok. Hállelujjjjjja...:)

Köszi a válaszokat.

Sziasztok. Segítséget kérek. Talán ez a legjobb fórumtéma ahová írhatom...
Egy CUBE Analog 2009-es bringáról van szó. Egy komolyabb olasz túra közben és után kezdett kattogni, majd 2évre abbahagyta. Nem foglalkoztam vele.
Az éven újra elõjött. Leírom a tüneteket és leírom hogy mi az amiket már ellenõriztem és várom a javaslatokat. KÖSZÖNÖM!

Tünet:
- Fémes, középhangos kattogás.
- Ha csinálja akkor minden pedálfordulatonként vagy fordulatonként kettõ-három.
- Független a láncállástól.
- Független a terheléstõl, erõs induláskor is és leheletfinom tekeréskor is.
- Lehet ez hülyeség, de azt figyeltem, hogy hidegben kevésbé csinálja.

Amit tettem:
- Megnéztem nem ér semmi semmibe bele. Nincs bovden útba, nincs váltó útban semmi.
- Megnéztem az ülést, üléscsövet, kitisztítottam. Semmi.
- Szétszedtem kormányt, átnéztem. Meghúztam jól. Semmi.
- Megnéztem a vázat, terheltem, átnéztem. Nem láttam hajszálrepedést.
- Teljes tisztítás, olajozás a láncon, fogaskoszorúkon.
- Pedálok szétszedése zsírozása. Nem láttam durva kopást, vagy hibát.
- Hajtókarokat leszedtem. Monoblokkot (BB-UN26) nem szedtem ki csak a mûanyag zárókupakot. Azon láttam icipici hajszálrepedést de szinte kizártnak tartom hogy az recsegne így fémesen. (Mindenesetre az majd egy cserét megér).
- Hajtókarok tisztítva, visszaütve, jól meghúzva. NA ezután elhallgatott. Öröm a köbön. Másnap mentem vele dolgozni és újra ..kattkattkat katt katt :) Azt hittem megõrülök.

Kérdések: :)
- Mi a franc lehet még?
- Ha hajtókar volt csak a probléma, akkor mivel húzzam még meg? Pneumatikus markológéppel? :D .. már félek hogy eltöröm a csavart...

-----------------------------------
"És olvastam, hogy az út a fontos, hogy soha ne legyen vége
De szerintem a cél is az útnak a része"

Vidra581

Vidra581

törzsvendég

• fórumtag
  • 977 hozzászólás

Üdv!

Mivel nincs külön pedál topic, de leginkább ide passzol, ide írom: szóval pedált keresek. MTB-hez, alukeretes, lehetõleg golyóscsapágyas mezei (nem SPD) pedált. De akárhogy túrom a netet, siralmas a választék. Tudna ajánlani valaki egy jót, ami be is szerezhetõ? Hozzászoktam már nagyon a B+, gyárilag a Crateremhez kapotthoz, de már sehol nincs olyan. Elõre is köszi!

3-4e forint körül kapható zoggie, wellgo, bikefun, vagy bike+
Tekerj egyet és feltárul elõtted a világ! :D
http://www.sports-tr...gmetjdai9sa4li9

ridelife

ridelife

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.636 hozzászólás

Üdv!

Mivel nincs külön pedál topic, de leginkább ide passzol, ide írom: szóval pedált keresek. MTB-hez, alukeretes, lehetõleg golyóscsapágyas mezei (nem SPD) pedált. De akárhogy túrom a netet, siralmas a választék. Tudna ajánlani valaki egy jót, ami be is szerezhetõ? Hozzászoktam már nagyon a B+, gyárilag a Crateremhez kapotthoz, de már sehol nincs olyan. Elõre is köszi!

tudomasom szerint a b+ megszunt.helyete bts van.

link:PEDÁLOK

ps:beeloztek de azert meg hasznos lehet.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.274 hozzászólás

Üdv!

van pedál topik, tán 2 is

de amúgy itt nézegess spyralból pl van tisztességes csapágyazott. én már nem emléxem de a srácok megmondják melyiket érdemes.

Platform
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

piszta

piszta

törzsvendég

• fórumtag
  • 612 hozzászólás
  • LocationEger

Egy CUBE Analog 2009-es bringáról van szó. Egy komolyabb olasz túra közben és után kezdett kattogni, majd 2évre abbahagyta. Nem foglalkoztam vele.
Az éven újra elõjött. Leírom a tüneteket és leírom hogy mi az amiket már ellenõriztem és várom a javaslatokat. KÖSZÖNÖM!

hasonlóval küzdöttem kb 1 hónapja. Nálam a fogaskoszorú záróanyája lazult le.

Dark Archon

Dark Archon

vendég

• fórumtag
  • 78 hozzászólás
Üdv!

Dark Archon

LawrenceDesign

LawrenceDesign

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás

Ó, ezernyi dolog, például:

-törött lánctányér csavar (vagy csak laza)
-sérült láncszem
-racsniban törött kalapács
-törött váltógörgõ persely

A hajtókart ne húzd túl, rajta van a meghúzási nyomaték, azt hiszem 11 Nm, vagy valami hasonló, azért az nem túl izmos.

Értem köszi...
A lánctányér csavar törése lehet. Majd szétszedem akkor, de a többit kizárnám, mert függetlenül a váltó állástól mindig pedálfordulatonként történik a kattanás, valamint mikor nem volt rajta a lánc akkor ráálltam és hallani lehetett hogy ugyanúgy nyekeg :D

L

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7.199 hozzászólás

- Mi a franc lehet még?

Ó, ezernyi dolog, például:

-törött lánctányér csavar (vagy csak laza)
-sérült láncszem
-racsniban törött kalapács
-törött váltógörgõ persely

A hajtókart ne húzd túl, rajta van a meghúzási nyomaték, azt hiszem 11 Nm, vagy valami hasonló, azért az nem túl izmos.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

LawrenceDesign

LawrenceDesign

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás

monoblok sztem - vagy maga a csapagy: dzsuva kerult bele, vagy serult, esetleg a kozepcsapagyhaz menetehez kerult kosz, es az okozza

Köszi a választ!
Az említett (BB-UN26) monoblokk milyen menetirányú? Anno mikor szétszedtem képtelen voltam kiszedni :( csak hogy merre próbálkozzak :)

Még közben amúgy az jutott eszembe hogy esetleg a hajtókarom van elrepedve valahol... (ja és azon is meghúztam az összetartó csavarokat)

L

sanker

sanker

vendég

• fórumtag
  • 244 hozzászólás

- Mi a franc lehet még?

monoblok sztem - vagy maga a csapagy: dzsuva kerult bele, vagy serult, esetleg a kozepcsapagyhaz menetehez kerult kosz, es az okozza

LawrenceDesign

LawrenceDesign

vendég

• fórumtag
  • 121 hozzászólás

Tünet:
- Fémes, középhangos kattogás.
- Ha csinálja akkor minden pedálfordulatonként vagy fordulatonként kettõ-három.
- Független a láncállástól.
- Független a terheléstõl, erõs induláskor is és leheletfinom tekeréskor is.
- Lehet ez hülyeség, de azt figyeltem, hogy hidegben kevésbé csinálja.

Amit tettem:
- Megnéztem nem ér semmi semmibe bele. Nincs bovden útba, nincs váltó útban semmi.
- Megnéztem az ülést, üléscsövet, kitisztítottam. Semmi.
- Szétszedtem kormányt, átnéztem. Meghúztam jól. Semmi.
- Megnéztem a vázat, terheltem, átnéztem. Nem láttam hajszálrepedést.
- Teljes tisztítás, olajozás a láncon, fogaskoszorúkon.
- Pedálok szétszedése zsírozása. Nem láttam durva kopást, vagy hibát.
- Hajtókarokat leszedtem. Monoblokkot (BB-UN26) nem szedtem ki csak a mûanyag zárókupakot. Azon láttam icipici hajszálrepedést de szinte kizártnak tartom hogy az recsegne így fémesen. (Mindenesetre az majd egy cserét megér).
- Hajtókarok tisztítva, visszaütve, jól meghúzva. NA ezután elhallgatott. Öröm a köbön. Másnap mentem vele dolgozni és újra ..kattkattkat katt katt :) Azt hittem megõrülök.

Kérdések: :)
- Mi a franc lehet még?
- Ha hajtókar volt csak a probléma, akkor mivel húzzam még meg? Pneumatikus markológéppel? :D .. már félek hogy eltöröm a csavart...

Mtbsrác

Mtbsrác

vendég

• fórumtag
  • 263 hozzászólás

kipattintod a helyérõl és kész :)

Oké thx, gondolom belülrõl kell kifele leszedni, és nemigényel semmi extra szerszámot. ;)
Mert ugye ennek eléggé a testben van a mûanyag tömítés vége.

andris

andris

mod

• globális moderátor
  • 10.714 hozzászólás

Lehet valahogy szedni az integrált hajtómû "csapágy részét takaró kis izét" ahol van a kép mûanyag lap, a cucc két szélén. Shimano Bb51-en.

kipattintod a helyérõl és kész :)

Kerékpáros hírek - bikemag.hu
Blog - blog.bringasandras.hu