Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

:D :D tényleg benne van az ujjam..

egyébként, sajnos nem régebbi fajta a 8s kazettatestem van, ha jól tudom (ld. shimano UG-HG dizájnhoz hasonlóan először a campy 8 egyforma méretű bordát alkalmazott, később meg átálltak egy olyan rendszerre, ahol volt egy szélesebb borda, hogy a lánckerekeket csak egyféleképp tud föltenni. ennek következménye mondjuk, hogy a régebbi agyakra simán és gond nélkül föltehető az újabb exa-drive-os lánckeréksor is).

Mert ha régebbi kazettatestem lenne, kopáskor meg lehetne szépen fordítani a lánckerekeket, mint az UG-s shimanót. :) Csak a váltásteljesítmény lesz olyan eleinte, hogy érzékenyebb lelkűek kimenekülnek a világból. Ergó, nem javasolt megoldás egyesek számára. Bár a 8s campagnolo rendszerek "finomsága" se jön be sokaknak (a legeufemisztikusabb jelző, amit használni szoktak rá, az az "agricultural". 

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

világos. elhanyagolható mérési hiba :D

Szerintem annyira nem elhanyagolható. Nekem Park Tools mérőm van, amivel leolvashatom az aktuális láncnyúlás mértékét. A használati útmutató szerint új láncnál 0.25-0.5% is lehet a leolvasás, ami normális, holtjátékokból ered. Tehát alapból van egy ekkora méréshiba, ami növekszik a kopással. Azt írja cseréljük a láncot 1%-nál vagy előbb. Ha a holtjáték a lánc újkorában 0.25% volt, amikor 1%-ot mutat, valószínűleg a lánc még a 0.75%-ot sem érte el (mivel azóta is koptak a görgők, csapok). Ugyanez igaz a hagyományos, fix mérőkre is. Nekem most jött el az az idő, hogy rotációban visszarakom a régi (hagyományos műszer szerint) 0.75%-nál ledobott láncokat és 1%-ig elhasználom. Utána majd felmegy a komplett új hajtás, sor és lánc.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Lécci, súgd már meg, mi a gond a vakuval ? Főleg egy fogsor fotózásakor ?

Szerintem is a probléma inkább a felbontás, az élesség, és a belógó ujj :)

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,692 posts

Lécci, súgd már meg, mi a gond a vakuval ? Főleg egy fogsor fotózásakor ?

Marci

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

no, megnézem mit szednek a darts játékosok, hogy ne remegjen a kezük, aztán újra próbálkozom :)

Első körben ne használj vakut. Mondjuk semmilyen körülmények között. Ha mégis kell a vaku, akkor is inkább várj egy napot, amikor nem lesz rá szükség. :)

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Nem tűnik rossznak, de fotós ne legyél. :)

no, megnézem mit szednek a darts játékosok, hogy ne remegjen a kezük, aztán újra próbálkozom :) 

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

szemre annyira nem észrevehető, ha a lánckeréken van a lánc és ujjal megmozgatom, emelkedik el kissé. Mondjuk ha még pár hétig ez a szél lesz, nem fenyeget az a veszély, hogy azokat a lánckerekeket (15-16t) nagyon használnám. Mivel a lánc "ócsókicsi" (3000ft-os HG50-es) a sor meg nem annyira, így kompromisszummal bevállalnám, hogy még ezt a láncot elfogyasztom a soron. 

főleg, ha mondjuk 2-3száz km múlva már szépen "rákopik" a sorra.

igyekeztem norm. fotózni, alulról a 3. lánckereket érdemes figyelni, meg a fölötte levőket (15-17t, meg talán a 19t ezek)

Nem tűnik rossznak, de fotós ne legyél. :)

A sebesség mindent megold.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
Bocs, de ezekből a képekből pont nem látni semmit :D

Az enyém ilyen gyönyörű volt: kopotthatsosor.jpg
Inkább kicseréltem, most öröm és boldogság az induláskori ugrabugra helyett

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

A kérdés az, hogy mennyire kell hozzákopnia.

szemre annyira nem észrevehető, ha a lánckeréken van a lánc és ujjal megmozgatom, emelkedik el kissé. Mondjuk ha még pár hétig ez a szél lesz, nem fenyeget az a veszély, hogy azokat a lánckerekeket (15-16t) nagyon használnám. Mivel a lánc "ócsókicsi" (3000ft-os HG50-es) a sor meg nem annyira, így kompromisszummal bevállalnám, hogy még ezt a láncot elfogyasztom a soron. 

főleg, ha mondjuk 2-3száz km múlva már szépen "rákopik" a sorra.

igyekeztem norm. fotózni, alulról a 3. lánckereket érdemes figyelni, meg a fölötte levőket (15-17t, meg talán a 19t ezek)

1148860_591696140921013_1117718434_n_www

1393826_591696237587670_2009635352_n_www

1911720_591696190921008_1725617098_n_www

10014551_591696214254339_528208608_n_www
edit: ha trolloló problémának tűnik, fogadom : D bírni kell a kritikát

Edited by Vejne, 2014. March 20. - 20:35.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

A kérdés az, hogy mennyire kell hozzákopnia.

Ilyenkor célszerű megvárni, míg a lánc hozzákopik a sorhoz és szépen elfutnak együtt még pár ezer km-t (2-3) vagy kuka oszt új sor?

A sebesség mindent megold.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

vagy esetleg ha képet dobok be a sorról, tudtok segíteni megítélni, hogy mennyire érdemes még futtatni? :)

Csere, mit vacakolsz vele? Tönkreteszed az új láncot is. Esetleg a soron nem lehet csak azt a pár lánctányért cserélni, ami kopott?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

A régi nyúlt lánc nem ugrált a soron, viszont az új lánc nagy terheléskor megszalad, sprintekkor imádkozhatok, hogy ne ugorjon hátul. Csak 2-3 lánckerék van jobban elhasználódva, viszont szerencsére a legtöbbet használtak :D :D

Ilyenkor célszerű megvárni, míg a lánc hozzákopik a sorhoz és szépen elfutnak együtt még pár ezer km-t (2-3) vagy kuka oszt új sor? Érthetően (C8) a lánckeréksorok óriási választéka miatt nem fogok túl sokat agyaln, ha esetleg venni kell (beza, de szép az egyszerűség, mikor a kiosztáson kívül már gyártón nem is kell gondolkoznod, vagy típuson, mert alapvetően két fajta érhető csak el :D ) Igaz, abból az egyik jóval olcsóbb mint a másik NB: high on bikes jó bolt, olcsón szállítanak. Valamivel drágább ez a lánckeréksor, mint mondjuk Rose-nál, de a szállítással együtt már olcsóbban az angolok.

vagy esetleg ha képet dobok be a sorról, tudtok segíteni megítélni, hogy mennyire érdemes még futtatni? :)

Edited by Vejne, 2014. March 20. - 19:21.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

XTR váltóm és új XTR láncom van hozzá.

HG-50, HG-61, SLX és XT-ben gondolkoztam.

Megéri egyáltalán többet költeni a sorra?

Olvastam már több helyen, ahol a vegyes rendszert tartották a legjobb ár/érték arányúnak (SLX/XT mix). Ez esetben a fogaskoszorút szerették XT-ben meghatározni. Később pedig lehet venni SLX-t és valamit leszerelni az XT-ről és rátenni az SLX-re (arra már nem emlékszem, hogy pontosan mit). Miért gondolkozol HG5x/6x-ben, ha vannak XTR elemek is a gépeden?

Netkuszkusz

Netkuszkusz

újonc

• fórumtag
  • 8 posts

Üdv!

Egy fogassort vennék, a tartósság az elsődleges cél.

Monti (9-es), de többnyire csak az alsó 3 kis fogast használom.

XTR váltóm és új XTR láncom van hozzá.

HG-50, HG-61, SLX és XT-ben gondolkoztam.

Megéri egyáltalán többet költeni a sorra?

Általában két évet szokott kibírni nálam max.

Lehet elegendő lenne a HG-50, aztán majd cseréljem

megint a lánccal együtt? Az XTR lánc amúgy azért fontos,

mert minden mást elszakítok (120 kiló és 2 méter vagyok).

Meg mert azt olcsón szereztem.

Edited by Netkuszkusz, 2014. March 20. - 16:05.

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Nos, a görgők kopása kiegyenlíti egymást.
Ha tudsz angolul, olvasd el A Shimanonak vannak olyan nyúlásmérői, amik kipeckelik a görgőket, így azoknak a kopását nem méri.

világos. elhanyagolható mérési hiba :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

miután a láncnyúlás a görgők és csapok együttes kopásából adódik, mégis mi a jó eget mutasson az a mérőidom?
gondolom az megvan, hogy a láncszemekbe nem tudsz maradandó hosszváltozást beletaposni.

Nos, a görgők kopása kiegyenlíti egymást.
Ha tudsz angolul, olvasd el A Shimanonak vannak olyan nyúlásmérői, amik kipeckelik a görgőket, így azoknak a kopását nem méri.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

miután a láncnyúlás a görgők és csapok együttes kopásából adódik, mégis mi a jó eget mutasson az a mérőidom?

Ezért nem értettem. Jó lesz az a KMC...

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

gondolom az megvan, hogy a láncszemekbe nem tudsz maradandó hosszváltozást beletaposni.

Hát ja, de szerintem sokan így gondolják. :)

stp1

stp1

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,283 posts

Edited by stp1, 2014. March 19. - 22:43.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Ez vidékiek számára nem opció.  :P

Van olyan is amelyik nem méri bele a görgő kopást?

Akkor most merjem venni? Óccó. :) Miért rossz, ha a görgő kopást is méri?