Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

silboy

silboy

törzsvendég

• fórumtag
  • 428 posts

Hehe, ilyen kacatom vanSajnos ez is beleméri a görgő kopást a láncba, viszont mintha számoltak volna vele. Én kiékeltem az egyik görgőt, és úgy vártam, hogy beleessen a láncba. A lánc meg úgy néz ki, már régen túl volt nyúlva... Szóval ezentúl nem ékelem ki a görgőt, inkább a láncot cserélem gyakrabban :Damúgy van ócóbban :)

Van olyan is amelyik nem méri bele a görgő kopást?

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Szerintetek ez a láncmérő: http://www.ebay.com/...984.m1423.l2649 megfelelő vagy érdemes lenne nézni valami mást, ami pontosabb visszajelzést mutat? Nem feltétlen gondolok a méregdrága digitális láncmérőkre. Ez a KMC bomba áron van, a zömében olcsó bike-discount-nál is fele annyiba kerül.

Hehe, ilyen kacatom van
Sajnos ez is beleméri a görgő kopást a láncba, viszont mintha számoltak volna vele. Én kiékeltem az egyik görgőt, és úgy vártam, hogy beleessen a láncba. A lánc meg úgy néz ki, már régen túl volt nyúlva... Szóval ezentúl nem ékelem ki a görgőt, inkább a láncot cserélem gyakrabban :D

amúgy van ócóbban :)

Edited by RelakS, 2014. March 19. - 22:21.

IAmSpecialized

IAmSpecialized

törzsvendég

• fórumtag
  • 504 posts

Szerintetek ez a láncmérő: http://www.ebay.com/...984.m1423.l2649 megfelelő vagy érdemes lenne nézni valami mást, ami pontosabb visszajelzést mutat? Nem feltétlen gondolok a méregdrága digitális láncmérőkre. Ez a KMC bomba áron van, a zömében olcsó bike-discount-nál is fele annyiba kerül.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Vejne: thx. Csináltam egy baromságot, megvettem ezt a hajtókart asszony bicójára, csak a téli punnyadás miatt kiment a fejemből az az apróság, h az 7 gangos. Most megjött, és eszembe jutott. :) Viszont lemértem a régi hajtókaron, és ezen a lánckerekek távolságát, és ugyanannyi tized mm-re. Legalábbis a középső, és a legnagyobb. Ergo úgy gondolom, mennie kellene neki, hétvégén felpróbálom a bicajra.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Sziasztok,

Egy elvileg 9s fc-m431-es alivio hajtómű mit szólna egy 7s rendszerhez?

http://ebike.hu/term...gelyes-hajtomu/

Nekem 10s hajtókar teljesít szolgálatot 8s rendszerben, 8s lánccal. NB: campy 8, annak a lánckerekei még vastagabbak az sh7-nél is. DE nekem az első váltóm frikciós (vagyis fél-frikciós, 12 klikkem van a váltókarban, mindegyik pár mm-t mozdít csak a váltón).

Szóval azt mondanám, hogy a montis pozícionált első váltásnál gond lesz a lánctányérok távolsága miatt. A hetes-nyolcas lánc lazán elfutkos a hajtókarral, de az átdobó-váltókar szerintem nem lesz jó. (???? :\)

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Sziasztok,

Egy elvileg 9s fc-m431-es alivio hajtómű mit szólna egy 7s rendszerhez?

http://ebike.hu/term...gelyes-hajtomu/

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,169 posts

Ha már pimpmybike..

http://aprod.hu/hird...html#282b3cabdb

http://aprod.hu/hird...html#39eb27e9ef

utóbbi nagyon kellemes. :) Más kérdés, hogy a színvilága nem illeszkedne jól :D

lx gold agyak nekem is vannak otthon. a pimp-től :) azért messze vannak, legfeljebb a viszonylagos ritkaságuk jelenthet bármi pluszt az "egyszerű" szürkéhez/feketéhez viszonyítva.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

Ha már pimpmybike..

http://aprod.hu/hird...html#282b3cabdb

http://aprod.hu/hird...html#39eb27e9ef

utóbbi nagyon kellemes. :) Más kérdés, hogy a színvilága nem illeszkedne jól :D

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

A 9-es SRAM nyitható kézzel, a 10-es nem. 9-esben SRAM kiváló, 10-esben pont azért vettem Connex-et, mert az nyitható kézzel. Egyébként létezik speciális fogó a nyitáshoz, nem drága.

Igazad van, gyakorlatilag esetenként utána kell nézni. A KMC-nek pl. mindegyik fokozatból van olyanja ami kinyílik és amihez szerszám kell, pedig ránézésre ugyanúgy néznek ki. A szerszám otthon nem gond (sima fogót használtam), csak útközben, én legalábbis nem cipelek fogót :) (mondjuk többnapos alpok túra megint más)

viszont csak egy olyan váltót vagy váltótartó fület mutassatok, amit a lyukas váltógörgőbe akadt gally, ág, villanypásztor, ökörszarv, stb. tépett le.

Letépni nem esélyes, de bokor/ág rendszeresen beakad a küllőbe, hétszentség hogy elviszem a hegyoldalt, mert nem érdekel hol előzök ;)

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts
én a tömegcsökkentést pont leszarom a két tükrömmel, valagnyi lámpámmal, stb együtt :)

Ha tennék is ilyet a gépre, akkor is csak a kinézete miatt, vagy mondjuk olyan okból, hogy a felületére nem ragad a retek (már ha van ilyen)

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

oké, akkor most kérünk képeket a gyári görgőkről és a lyukakban kosszal kitömött tuning cuccokról is. :)

:)

Poénból, ha eszembe jut, este lefotózom. Az érintetteknek meg: valami értelmesebb módját is kereshetnétek a tömegcsökkentésnek, megfele! :D

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,169 posts

oké, akkor most kérünk képeket a gyári görgőkről és a lyukakban kosszal kitömött tuning cuccokról is. :)

Edited by Kisherceg, 2014. March 13. - 15:35.

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,325 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Íme, indulhat a grammozás! :) http://gewichte.mtb-...g&direction=asc

Azért az megvan, hogy pár grammról beszélük, ugye? Az is, hogy egy alu akár nehezebb lehet, mint a gyári műanyag?

A másik, hogy a Shimano műanyagra rámegyek oldalról egy lapos fejű csavarhúzóval, mert pont semennyire nem érdekel, ha megkarcolódik, fél perc alatt tiszta. Egy ilyen eloxált, méregdrága csodaizét mégis mivel mertek tisztogatni, hogy ne sérüljön? Ha rámész egy papír törlőkendővel, olyan szépen tömődik bele az olajos dzsuva azokba a ipari műremek, CNC-zett lyukakba... (tapasztalat, az XTR váltóm görgőiből az egyik biztosan lyuggatott, gyárilag, de ez legalább fekete és nem látszik benne a dzsuva)

XTR:

large_IMAG1996.jpg

...egy alu "csoda":

large_IMAG1850.jpg

Edited by zscs, 2014. March 13. - 15:25.

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Igen míg a műanyag fekete váltógörgőn pont leszarom ha kicsit koszos mert úgyse látszik, egy piros vagy kék eloxon szvsz nincs az a kis kosz ami ne látszódna.

• zscs likes this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

viszont csak egy olyan váltót vagy váltótartó fület mutassatok, amit a lyukas váltógörgőbe akadt gally, ág, villanypásztor, ökörszarv, stb. tépett le.

Erre azért én is kíváncsi lennék, mert a görgőket azért a váltó elég jól körbeveszi. Meg ha a görgőbe akadna valami, akkor a váltó kanalába (szárába?) is akadna már rendesen.
Amúgy most a sima görgőről szinte dinamittal kell a retket leszedni, egy lyukasból meg simán kilökdösni kéne, nem? Nameg mivel kevesebb helyen tud megkapaszkodni a retek, kevesebb is rakódna rá, nem? (legalábbis eleinte :) )

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,169 posts

a placebo jótékony hatása szerintem is létező jelenség - magamon is tapasztalom. :D

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2,261 posts

A 9-es SRAM nyitható kézzel, a 10-es nem. 9-esben SRAM kiváló, 10-esben pont azért vettem Connex-et, mert az nyitható kézzel. Egyébként létezik speciális fogó a nyitáshoz, nem drága.

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Ilyet vett már kézbe valaki? (XLC, úgy néz ki, mint a connex.)

http://www.dunakerek...seb-cc-x05.html

Tizesben igen, nem tudom hogy ez pont ugyanaz egy görbített lyukassal az a tapasztalatom hogy nehéz kinyitni (meg összepattintani), nekem csak fogóval sikerült, a SRAM féle viszont simán megy kézzel is.

Csak mert azt azért tudni kel, hogy ezek a patentszemek a lánccal együtt kopnak, szóval új lánchoz új patentszem kell.

Többször cseréltem és eddig nem éreztem hogy ugrálna, viszont szoktam cserélni ha eléggé elkorrodálódik, pár lánconként (az egyik gép rendszeresen jár/áll kint esőben, felsózott latyakban stb.).

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1,257 posts

Akaratlanul de nagyon viccesek a kínaiak, ezt úgy reklámozzák hogy "rear dearailleur pulley" és "Create your joyful life" ("teremtsd meg a boldogsággal teli életedet") :huh:  :lol:

Amikor már a váltógörgő tartó csavarokat meg a kulacstartó csavarokat cserélgeti valaki, az is érdekes, bár kétség kívül lehet belőle is szép színeset szerezni  :)

Azért nem teljesen hülyeség mert ha összeszámolod hogy kb. 30 szabványcsavar (főleg M4-6) van egy átlag montin akkor lehet egy 50-100 grammot összespórolni ha mindet egyszerre lecseréled titánra :) Arról persze ne beszéljünk hogy ugyanott vagy ha naponta egyszer fel és lefutsz a lépcsőn vagy a rajt elött köpsz hatot, csak arra kell figyelni hogy a startpisztolyost nem szabad eltalálni :P

Egyébként nem zárom ki hogy a placebo hatása jelentős, ha valaki jól érzi magát mert "feltuningoltam vazze!" akkor biztosan jobban teker, akár sokat megy hegyre akár nem.

És a lyukakból milyen öröm lesz kipucolni az olaj és por mixéből összeálló dzsuvát.

Bááááááár - és akinek nem inge NE vegye magára - úgy vettem észre, aki ilyen csicsa alkatrészeket vesz, nem igazán jár komolyan terepre. Azt hiszi, ilyen cuccok miatt gyorsabban fog menni és könnyebben megy majd a gép fölfelé. De nem...

Vagy igen ? :)

A lyukas görgőt én se vállalnám be az akadásveszély miatt, de praktikus szemszögből nézve azért sem mert oda üllepszik le a legnagyobb olajtrutymó, egy ilyen lyukasat tisztogatni különleges türelemjáték lenne.

Viszont elgondolkoztam rajta lyukas oldallapú lánccal kapcsolatban, ott jelentősebb a súlykülönbség de oda is bele megy a dzsuva ami sáros versenyen visszaadja a súlyt és a legrosszabb esetben még jobban bele is engedi a belső részekhez, és ezáltal nagyobb súrlódást okozhat.

Az ilyen szintű grammánniának elvileg csak élsportolóknak van értelme akik már tényleg kiedzették magukat, viszont azt hogy kb. 200g alatt nem érzed a súlykülönbséget nem azt jelenti hogy nem vagy egy pár másodperccel gyorsabb egy maratonon, mert az akár minimálisan alacsonyabb össztömeget mozgatni mégis kevesebb energiába kerül.

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,029 posts
  • LocationKelenföld

KMC CL573R (nekünk van raktáron, ha küldesz privátot, adok elérhetőséget)

Perfekt!  :)