Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Az első tányérok alig kopnak a méretükből adódóan, ha rendszeresen cseréled a láncokat mindenféle vetésforgó nélkül....

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Viszont lehet, hogy a 2 "felesleges" lánccal tovább használhatja a sort, nem? :}

Meg az első lánctányérokat is.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

de. pont a 2 "felesleges" lánc árát :)

Viszont lehet, hogy a 2 "felesleges" lánccal tovább használhatja a sort, nem? :}

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

Túl sokat nem, mert mikor lekopik a lánc, akkor hiába teszel fel újat, mert a hajtás is lekopott annyira, h cserélheted. Peches esetben. Viszont azzal nem vesztesz semmit ha több láncot használsz.

de. pont a 2 "felesleges" lánc árát :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

és egy deore setupnál mennyit spórolok, ahhoz képest mintha nem mérem, csak hajtom míg nem "ugrik" ?  (8K már van benne)
 számokkal lécci, köszi  :)

Túl sokat nem, mert mikor lekopik a lánc, akkor hiába teszel fel újat, mert a hajtás is lekopott annyira, h cserélheted. Peches esetben. Viszont azzal nem vesztesz semmit ha több láncot használsz.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Nem tudom, xtr racsnival járok, RaceFace acél (kicsi) és TA-Specialite tányérokkal. Cserélgetem a láncot szorgalmasan, rekordom a korábbi hajtásláncon 24 ezer km volt, a mostanin jóval fölötte leszek. Olcsó Sram láncokat cserélgetek.

Mindenki maga dönti el, mit akar. Hagy ne én számolgassam már, hogy neked mi a jó ! :P

Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.273 hozzászólás

Elmondom megint, amíg el nem hiszitek: Nem kell mérni, 5-600 km-enként cseréltek láncot és elrakjátok, minimum 3-4 láncot forgattok. Ennyi.

és egy deore setupnál mennyit spórolok, ahhoz képest mintha nem mérem, csak hajtom míg nem "ugrik" ?  (8K már van benne)
 számokkal lécci, köszi  :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Voltunk már itt sokan 110 kilósak! :-D

Gondolom a múlt időn van a hangsúly. :)

Mindenesetre remélem, hogy a lánc-csereberével tovább fogja bírni a hajtáslánc, mint korábban :D (már csak hogy maradjunk témánál is :) )

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Voltunk már itt sokan 110 kilósak! :-D

Messze van az még 110 kilóval :(

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Majd akkor szólj, ha 30 körüli lesz az átlagsebességed! :lol:

Messze van az még 110 kilóval :(

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Majd akkor szólj, ha 30 körüli lesz az átlagsebességed! :lol:

Azt gondoltam, hogy erőből tekerek, viszont kiderült, hogy kb 88-as átlag a csapásszámom (mountainbike). A tekerést is ilyen tájt érzem kényelmesnek. Mindehhez 20km/h körüli átlagsebesség jön.

Vagy majd szóljak, ha 100-as csapásszám körül vagyok? :D

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Azt gondoltam, hogy erőből tekerek, viszont kiderült, hogy kb 88-as átlag a csapásszámom (mountainbike). A tekerést is ilyen tájt érzem kényelmesnek. Mindehhez 20km/h körüli átlagsebesség jön.

Vagy majd szóljak, ha 100-as csapásszám körül vagyok? :D

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás

Elmondom megint, amíg el nem hiszitek: Nem kell mérni, 5-600 km-enként cseréltek láncot és elrakjátok, minimum 3-4 láncot forgattok. Ennyi.

Marci

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

A legtöbb láncnyúlás mérő bele méri a görgők kopását is a mi mérési hibát eredményez.   Volt is itt egy link valahol erről az egész mérésesdiről.

1: igen, én szoktam mutogatni :D
2: mint mondtam (remélem), kiékeltem az egyik görgőt, hogy ez ne legyen probléma

Szóval most csodálkozom...

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

A legtöbb láncnyúlás mérő bele méri a görgők kopását is a mi mérési hibát eredményez.   Volt is itt egy link valahol erről az egész mérésesdiről.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Szerintem 0.75%-nál vagy kicsivel azalatt célszerű a cserét megejteni (pontos mérés alapján). Ha az első lánc a vadi új sort kinyírta, elég gyanús, hogy vagy a mérésed nem jó vagy valami más lesz. Kérdés lehet-e annyira izomból tekerni, hogy a soron elnyalódnak a fogaskerekek, amíg a lánc nincs annyira megnyúlva, ami ezt indokolná.

Láncokat egymás mellé teszem, kb 0.5% a hosszkülönbség a vadiúj, és a használt között. Itt szerintem tévedés nem lehet, ezt nevezhetjük a "vonalzós" mérésnek. Mivel ugye 50 körüli szemszám, és itt egyértelműen fél szem az abszolút határ, ezért még leolvasási hiba sem lehet.
A láncnyúlásmérő viszont beleesett a láncba, szóval marhára nem értem. Lehet, bringásboltban ránézetek majd :)

freddyke

freddyke

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.261 hozzászólás

Szerintem 0.75%-nál vagy kicsivel azalatt célszerű a cserét megejteni (pontos mérés alapján). Ha az első lánc a vadi új sort kinyírta, elég gyanús, hogy vagy a mérésed nem jó vagy valami más lesz. Kérdés lehet-e annyira izomból tekerni, hogy a soron elnyalódnak a fogaskerekek, amíg a lánc nincs annyira megnyúlva, ami ezt indokolná.

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Hmm... Hogy is van ez?
0,75-1% között kell cserélni a láncot, igaz? Az egy 55 szemes lánc esetében egy fél láncszem, tehát az új lánc, és a régi vége között ennyi különbség kéne, hogy legyen.
ujlanc.jpg
Én itt cseréltem, tehát kb negyed láncszem különbség volt (3/16" körül mértem a teljes láncra)

Ezek szerint hamar cseréltem, és még bírta volna a lánc?

Mondjuk ennyi nyúlás után is úgy ugrált az új lánc a soron induláskor, mintha csikiznék...

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 hozzászólás

Nem véletlen mondják, h kopott lánckerekekre ne tégy új láncot.

Ehhez mondjuk nem árt tisztára törölni a sort, és tüzetesen megvizsgálni :) Nálam ez kimaradt.

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 hozzászólás

Ezmiez? Ennyire megviselte volna a láncot az a 20-30km a kopott soron? O_O

Amúgy érdekes, hogy 15 perces brigéciolos áztatás, majd vizes tisztítás után a benzin még kioldott egy rahedli koszt. Benzinben meddig ázzon? Úgy tervezem, estig benne marad :)

Nem véletlen mondják, h kopott lánckerekekre ne tégy új láncot.

Nem kell áztatni, flakonba benyomod a láncot benzinnel, összerázod, 15mp az egész.