Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Van nekem egy Pressfit-es (BB30) vázam, amit szeretnék normál ht2-es karral használni

van egy ilyen átalakítóm http://s.wiggle.co.u...1200&h=1200&a=7

De ezzel valami nem jó, csapágy bent van a vázban, ezt berakom, majd a kart is és a kistányér beleér a láncvillába, ha megfordítom a kistányért akkor nem ér bele, de a váltás nem lesz az igazi
Illetve kicsit súrolósan is fut a kar
Ha berakok hézagolót akkor már nem ér át a kar rendesen a vázon

valamit nem jól csinálok vagy nem jó az adapter? Ha nem jó mi az ami kell nekem?

Mérd meg a kistányér láncvonalát! Ha akkora, mint a gyári adat akkor a helyén van és ezzel a mérettel nem kompatibilis a vázad -> kisebb kistányért kell használnod. Én erről az oldalról közelíteném meg a problémát, mert a leírtak alapján az adapter jó.

A sebesség mindent megold.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Szerintem igen, mert a csapágy bent van a vázban, és a külső átmérő a csapágyhoz stimmel, a belső meg a kar tengelyéhez. Csak valami szerintem mégsem kerek

Elméletileg kétféle van, Tuva féléhez, meg a Shimano/FSA vonalhoz.

Maggi módosította - 2015. május 09. - 13:12

gaboca1

gaboca1

törzsvendég

• fórumtag
  • 2.348 hozzászólás

Van nekem egy Pressfit-es (BB30) vázam, amit szeretnék normál ht2-es karral használni

De ezzel valami nem jó, csapágy bent van a vázban, ezt berakom, majd a kart is és a kistányér beleér a láncvillába, ha megfordítom a kistányért akkor nem ér bele, de a váltás nem lesz az igazi

valamit nem jól csinálok vagy nem jó az adapter? Ha nem jó mi az ami kell nekem?

Ez valahogy egészen másnak tűnik mint a tied: http://qwertycycles....-to-24mm-pf30ps

És ez is: http://qwertycycles....mm-token-bb30ar

Az amit linkeltél, azt a bent levő pressfittesbe kel még belenyomni és úgy szűkíti le?

gaboca1 módosította - 2015. május 09. - 12:56

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13.648 hozzászólás

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Van bbb is ami itthon elérhető...de az is fekete....árat szerintem mondanak bármelyik kerékpárboltban

http://hu.bbbcycling...ainrings/BCR-01

17k de csak 44es van ittbo
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Van bbb is ami itthon elérhető...de az is fekete....árat szerintem mondanak bármelyik kerékpárboltban

http://hu.bbbcycling...ainrings/BCR-01

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

Hetes kazetta:

https://www.bike-com...7-7-fach-p3240/

tányér:

https://www.bike-com...ochkreis-p4327/

Ennél olcsóbban újat csak ebay-en lehet össze szedni vagy apróban akár egy komplett hajtóművet kell keresni jó tányérokkal 94/58-as osztókörrel. A kazettára külön fogaskerekeket felejtsd el... többe kerül mint az új. A fent linkelt HG50-es-nél nincs jobb. Nekem van egy 42-es IG új Shimano nagytányérom, de fekete...LX-en volt...

nagylaci32

nagylaci32

vendég

• fórumtag
  • 178 hozzászólás

Sziasztok!

Ötleteket kérnék tőletek, hogy a régi 7sebességes STX-RC (FCMC-36) 5 lyukú hajtókaromra hol találok lánckerekeket (32,42), illetve hátra 12 vagy 13-tól 30 vagy 32-ig szintén 7es kazettát ahhoz méltó minőségben.
Sajnálnám lecserélni a hajtókart valami új gagyira, pedig a boltban ezt tanácsolták, arra hivatkozva, hogy sehol nem kapni ezeket a tányérokat már.
Barkács módszerektől sem riadok meg, ha valamit kis átalakítással fel lehet tenni, akkor az is érdekel.
Köszi.

nTaur

nTaur

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

Szia,

jogos a felvetés, tudom, hogy látatlanban nehéz bármit is mondani. A nagy tányér és a terelőlemez között kb. 2 mm van, megpróbálom kicsit feljebb tenni, hátha segít.

Köszönöm!

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Szeretném a segítségeteket, tanácsaitokat kérni a következő problémám megoldásában:

.... A problémám pedig itt kezdődik, ugyanis hiába állítom be előírás szerűen az első váltót, felfelé váltásnál a belső terelőlemez amint elkezdi tolni a láncot a nagy tányér felé, az szinte nekifeszül a nagy lánckerék belsejének, mielőtt még elkezdené felkapni a láncot. Finoman és lassan váltva képes ugyan felugrani a lánc, de ez így elég "egészségtelen". Főleg amiatt vannak kételyeim, hogy az elképzelésem -annak ellenére, hogy ezt életképesnek minősítették- eleve kudarcra van ítélve, vagy beállítással korrigálható?
Ha van ötletetek, szívesen venném, hogy milyen irányba induljak.

Nem vagyunk távgyógyítók de így elmondva mintha az első váltó túl alacsonyan lenne. A külső terelőlemez és a nagytányér között mennyi hely van ?

Marci

nTaur

nTaur

újonc

• fórumtag
  • 2 hozzászólás

Sziasztok!

Elnézést, ha rossz helyre írok, vagy már volt hasonlóról szó és csak én nem találtam!

Szeretném a segítségeteket, tanácsaitokat kérni a következő problémám megoldásában:

Eredetileg adott volt egy 3x9-es rendszerű mtb, amit szeretnék első körben 2x9-re, majd a következő szezontól 2x10-re alakítani. Mielőtt bármit vettem volna, több véleményt is kikértem boltokban, szerelőktől és átolvastam néhány fórumot. Ezek alapján arra jutottam, hogy először a hajtóművet és az első váltást cserélem le. Ehhez kiválasztottam egy SLX FC-M675-ös hajtást (40/28T) és a hozzá illő FD-M675 átdobót. A racsni (11-34), hátsó váltás és a lánc maradt 9-es. A problémám pedig itt kezdődik, ugyanis hiába állítom be előírás szerűen az első váltót, felfelé váltásnál a belső terelőlemez amint elkezdi tolni a láncot a nagy tányér felé, az szinte nekifeszül a nagy lánckerék belsejének, mielőtt még elkezdené felkapni a láncot. Finoman és lassan váltva képes ugyan felugrani a lánc, de ez így elég "egészségtelen". Főleg amiatt vannak kételyeim, hogy az elképzelésem -annak ellenére, hogy ezt életképesnek minősítették- eleve kudarcra van ítélve, vagy beállítással korrigálható? Gondoltam még a lánc vastagságára, de érzésre nem azon a 0,6 mm-en múlik, legalábbis nekem úgy tűnik más a gond. A lánc KMC Z99-es egyébként, már ha ez számít.

Ha van ötletetek, szívesen venném, hogy milyen irányba induljak.

Köszönöm előre is!

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Igazából én csak arra szoktam használni a bontót, hogy a lánc új korában kivágom a felesleges darabot.

Utána szerencsére nagyon régen kellett (szakadásnál), bár mindig van nálam. És igen, bármit is ajánl a shimano, sima kmc-s patentszemet használok hiba nélkül.

röviden (tapasztalatok leírása után): simán bontható-tolható a 10-es lánc, DE értelmesebb szerintem, ha inkább beiktatsz egy quicklinket. :) "szerintem".

• Vejne kedveli ezt

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Én ugyanazt használom mindenhez (7-8-9-10), nem tudom (nem hiszem), hogy kellene.

http://www.ebay.com/...623746935&rt=nc

egy ilyennel estem neki tavalyelőtt a 10-es Verocse láncnak. Simán szétszedtem-összetoltam, erre elolvastam, hogy elvileg nem szabad. Utána még mentem 2k km-t a lánccal, emelkedőn is, 53-16-ban is, etc, nem szakadt el.

Idén egy haverom sima 800 ft-os kínai láncbontóval toldott bele FSA láncba 4 szem campagnolo szemet, simán összetolta, mentem azzal a lánccal, cicceg-kattog, de hibátlanul vált, 50-15-ben meg kiállva sem szakadt el.

NB: ott kopottas-nyúlottas láncba került 4 vattaúj szem, nem csoda, hogy még kattog, mert csupán 110 km-t futott a "toldás óta" :D

röviden (tapasztalatok leírása után): simán bontható-tolható a 10-es lánc, DE értelmesebb szerintem, ha inkább beiktatsz egy quicklinket. :) "szerintem".

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Én ugyanazt használom mindenhez (7-8-9-10), nem tudom (nem hiszem), hogy kellene.

khm, szóval akkor az eredeti kérdésre visszatérve:

• Rabbit és Vejne kedveli ezt

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás
Köszi Jani, a történet óta eltelt már pár hét ;-)
  • Rabbit kedveli ezt

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

khm, szóval akkor az eredeti kérdésre visszatérve:

10-es lánchoz kell vmi spéci láncbontó?

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Hátőő.. Nekem a frissen összerakott szem sem akart szétpattanni, de az összerakás sem volt zökkenömentes(mérgemben már majdnem rendeltem egy láncvezetőt a nw tányérhoz mert folyamatosan ledobta a láncot, aztán rájöttem, hogy nem pattant be rendesen a szem). 9es rendszernél nem volt ilyen bajom.

Fék behúz, pedálra rálép és egyből a helyére pattan.

A sebesség mindent megold.

mof

mof

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.297 hozzászólás

óóóó már....mi ez? Buta pofa, nagy erő... Mit gányol azzal a wasserpumpenzange-val? Beül a feje a kis csapszegnek a bemarásba az oldal lapba. Össze rakni se fogóval kell... Wd neki az kioldja a retket és utána jobra-balra, jobbra balra kicsit össze és elenged. Miért nem megy rá egyből enerpac-al? :D

Hátőő.. Nekem a frissen összerakott szem sem akart szétpattanni, de az összerakás sem volt zökkenömentes(mérgemben már majdnem rendeltem egy láncvezetőt a nw tányérhoz mert folyamatosan ledobta a láncot, aztán rájöttem, hogy nem pattant be rendesen a szem). 9es rendszernél nem volt ilyen bajom.

mof módosította - 2015. április 28. - 08:16

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6.068 hozzászólás

A megoldás kínlódás mentességre.

Kézzel könnyedén bontható.connex-link-10-patentszem.jpg

KMC.

Nagyon sokszor.

zeezoltano módosította - 2015. április 28. - 06:58

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

verti

verti

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.064 hozzászólás

óóóó már....mi ez? Buta pofa, nagy erő... Mit gányol azzal a wasserpumpenzange-val? Beül a feje a kis csapszegnek  a bemarásba az oldal lapba. Össze rakni se fogóval kell... Wd neki az kioldja a retket és utána jobra-balra, jobbra balra kicsit össze és elenged. Miért nem megy rá egyből enerpac-al? :D