Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

a titka a dolognak, hogy használni kell nem méregetni.. :)

Én azért cseréltem a Veloce láncot, mert már kifejezetten nehezére esett a váltás, hangos volt. Új lánccal új élményt kaptam :)

Ööö "moderátortidemármegintszétfloodoltakegythreadet"

Vejne módosította - 2015. június 02. - 17:27

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Egyébként ha "kifogy" a 8-as sorom, nagy valószínűség szerint 10-es Miche sor-lánc jön a szekvenciában a Coralon is, 10-es váltókarral. A hátsó váltó jó kérdés, mert 1994-es Athena van most fent hátul, ami a 10-es sram-shimano sorokat hibátlanul viszi, ellenben campához nem igazán lehet beállítani natívan. (a 90-es évek campag hátsó váltói 1.4-es arányban mozogtak el a váltókar-bowdenhúzásához képest, míg a későbbi campák 1.5-ben. így minden 10-es rendszerhez tervezett váltójuk 1.5-ös arányban mozog, és a váltókarjaik is ennek megfelelően 2.8mm-t húznak, így 1.5-os szorzóval jön ki a 4.2 mm, ami kb. a campag 4.15mm-re hézagolt 10-es sorjához jó.. a shimano 10-es sorok 3.95mm-re vannak hézagolva, és a régi campagnolo hátsó váltó az 1.4-es "szorzóval" csak 3.92 mm-t mozog.. értelemszerűen tök jól beállítható 10-es shimano sorhoz, de a campára nem lehet ráengedni nyugodt szívvel.)

slusszpoén: a 11-es országáti sh hátsó váltók SZINTÉN 1.4-es szorzóval viszik át a váltókar bowdenhúzását. Szóval, akinek van 10-es shimano sora-11es shimano hátsó váltója és egy 10-es campag váltókarja (pl. egy 25ezer ft-os xenon vagy 30ezer ft-os veloce) az kap egy olcsó-könnyű alkatrészutánpótlású triót. :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

a titka a dolognak, hogy használni kell nem méregetni..:)

• mof kedveli ezt
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

lanc2_www.kepfeltoltes.hu_.pnglanc1_www.kepfeltoltes.hu_.pnglanc3_www.kepfeltoltes.hu_.pnglanc4_www.kepfeltoltes.hu_.pnglanc5_www.kepfeltoltes.hu_.png

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

bazze én meg itt kajálok-zabálok a fórum felett, mert az ilyen csikkfájt pont arra jó :D 

Na, de téma: a HG50-es nekem cca. 8k km-t bírt el egy campy soron, amin előtte "ellőttem" egy KMC alap hétsebis modellt, egy HG40-est és egy HG50-est is. a Sorban volt bőven, cserébe szép állapotú volt, és sikerült használtan eladnom ^^

a 10-es campag láncokkal "vigyázni" kell, mert a campag nem 0.75-nél javasolja a cserét, hanem 0.3-nál :) az erbetűs fekvetekerős pirosarculatos fórumra tettem be szkrínsotokat, amiben 10-11-es láncokat tesztelt a virslis fritz túrmag, és vicces módon kijött, hogy a 11-es campag láncok tartósabbak a 10-esektől. Pl. a 11-es chorus nagyon masszív, de a 11-es record már kevésbé, illetve, a 10-es record sem túl tartós egy 10-es velocéhoz képest.

A shimano 10-es láncait dicsérték nagyon, ellenben a sram leszerepelt és a kmc is.

SteZso szerint amúgy az Author egy fos, amit csak kevésbé sikeres és nem gondolkodó emberek vesznek, mert totál eladhatatlan és nincs jó ár:érték aránya sem :D Szerinte amúgy egy 10-es láncnak (miche v campag veloce) ki KELL bírnia 10k km-t legalább. Csodálkozott is, hogy én a velocét 6ezer után cseréltem.

Havernak a Tiagra 10-es szettben a KMC lánc 8ezer km-t volt fent, aztán azzal együtt adta el a bringát. Stílusfüggő is, gondolom.

Most a Korallon egy PC-850-est zúzok, előtte 1200 km-t mentem egy HG50-el, de összehasonlítani sem tudom a kettőt futásra-csendességre. A Sram jobb. :) Most cca. egálban vannak km-ügyileg. A 8s miche sor meg úgy néz ki, mint a 8s campag 2 szezon után :D

• mgy kedveli ezt

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Beszéljünk már valami értelmesről inkább... :-|

Edzőbringán 8-as rendszer van, baromira nem akar nyúlni rajta a lánc (HG50). Nem tom, mentem vele vagy 5000km-t, de még a .75-ös jelző se megy be.

A rendesen meg 10-es (HG95). Nem volt gáz szezon végére, két láncot cserélgettem, de 2000 alatt már láthatóbb (igaz, még mindig .75 alatti) a kopás.

De. A nyolcassal 99%-ban aszfalton tekerek, a rendessel meg 95%-ban erdőben. Mi okozza inkább a 10-esnél a nyúlást? A poros, saras gyepa? Ma reggel majdnem felsírtam, mikor a nullkilométeres lánccal megláttam az ösvényen 50 méter mély, saras részt... :D

Országúton mennyit megy el egy 8-as, illetve egy 10-es lánc?

Tekergek

Tekergek

🚲

• fórumtag
  • 1.257 hozzászólás

Ha olyan gazdag lennél, nem egy kétszázezres f.st vennél... :D

szivbol remelem hogy neked nem 200 ezres fa** van a feneked alatt, hannem sokkal dragabb :-D

Rájöttem miről megy ez az eszmecsere, de itt mindenki messze túlárazza mert csak $5.99 az e-bay-en:

d79a7aea2b8d2e920881b4c351ea09e8.jpg

istika01

istika01

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

De itt nem nagyon szoktunk a farkunk méretével dicsekedni, nem menő.

szivbol remelem hogy neked nem 200 ezres fa** van a feneked alatt, hannem sokkal dragabb :-D huuu hat ezt tobb fele modon lehet ertelmezni :-) egyebkent meg pont nem en dicsekedtem, hanem te...mert valoszinu neked sokkal dragabb bicajod van ami gondolom mar annyival tobbet is er...es eg es fold azzal bicajozni...es azt mar tekerni sem kell mert annyira jo. en soha nem mondanam le mas bicajat, barmennyibe is kerult...kinek a pap, kinek a papne.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

De itt nem nagyon szoktunk a farkunk méretével dicsekedni, nem menő.

erdemleges valaszt nem kaptam es ne tessek karomkodni...anyukad nem mondta h nem szep dolog? Egyebkent igazad van...nem varok valaszt.ezek utan tuti nem. Ahelyett hogy a problemamra kapnak tanacsot, okoskodas megy h huuu de draga meg ennyi penzert ilyen felszereltseg meg stb stb...igaz h en kerdeztem a velemenyt de ha csak ennyi tellik, akkor inkabb nem vagyok raa kivancsi. egyebkent meg nekem nem tularazaott mert qrva gazdag vagyok aztan ennyi. Sot jovbo heten veszek meg 3at...

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Tularazott??Miert lenne tularazott?

Te kérdezted jó választás volt e , (mellesleg offtopik)

mi meg megírtuk hogy 50 ezerrel olcsóbban jó választás lett volna. (kb annyi az author-ral egy kategóriájú márkákból egy ilyen szereltségű bicikli . és igen ha egy zs kategóriás gyártó modelljének az árában, prémium márkást lehet kapni kicsit jobb szereltséggel, az bizony kurvára túlárazott termék. egébként kb minden normális gyártónál van azonos szereltséggel és dizájnnal női/férfi modell.

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

istika01

istika01

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

egyebkent befejeztem a temat es asszem huzok is innet, mert latom osszefujta a szemetet a szel...tisztelet a kivetelnek.

istika01 módosította - 2015. június 02. - 14:10

istika01

istika01

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

ez aztán a fenyegetés! :D vidd vissza! előre sajnálom őket....

en teged meg csak nemis sajnallak...(pedig lehetne) ennyit ersz a valaszoddal egyutt. bar nem ertem hogy neked mi volt ebben fenyegetes...erdekes humorod van az biztos.

istika01 módosította - 2015. június 02. - 14:11

istika01

istika01

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

erdemleges valaszt nem kaptam es ne tessek karomkodni...anyukad nem mondta h nem szep dolog? Egyebkent igazad van...nem varok valaszt.ezek utan tuti nem. Ahelyett hogy a problemamra kapnak tanacsot, okoskodas megy h huuu de draga meg ennyi penzert ilyen felszereltseg meg stb stb...igaz h en kerdeztem a velemenyt de ha csak ennyi tellik, akkor inkabb nem vagyok raa kivancsi. egyebkent meg nekem nem tularazaott mert qrva gazdag vagyok aztan ennyi. Sot jovbo heten veszek meg 3at...

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.025 hozzászólás

Tularazott??Miert lenne tularazott? olcsobb...kinek mi az olcsobb...olcsobb lett volna egy 100 euroval? ahogy elneztem a ktm-eket, azok se tul olcso kategorias bicajok, sot...es noi vazzal szinte nincs is, vagy csak par darab...egyebkent nekunk olyan bicaj kellet amibol van noi es ferfivaltozat is...itt mindjart le is szukul a dolog mert keves ilyen marka van...egyebkent meg kimondottan cross bicajt akartunk es nem mtb-t...mondjuk azt rogton gondoltam hogy nem a problemamra fogok tanacsot vagy valaszt kapni hanem okoskodas lesz az aron...esetleg ha valaki tapasztalt mar valami hasonlot a lanc korul vagy hasonlo zajt a teleszkopbol, az legyen szives es irja meg h mitol lehet. maskulonben vissza fogom vinni szervizbe, csak ugy szeretnek odamenni hogy nagyjabol kepbe legyek es ne ultessenek hintaba.

ez aztán a fenyegetés! :D vidd vissza! előre sajnálom őket....

Kisherceg módosította - 2015. június 02. - 14:01

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.091 hozzászólás

Bakker, ha nem vagy kíváncsi a válaszra, a f.sz.rt kérdezed meg. Ráadásul leb.szni azt, akitől választ vársz, hát, nem okos dolog.

De te tudod, felétek biztosan így mennek a dolgok. Hajrá!

Újra elolvasva a megvastagított részt, inkább nem írom le hova tekerj...

Tularazott??Miert lenne tularazott? olcsobb...kinek mi az olcsobb...olcsobb lett volna egy 100 euroval? ahogy elneztem a ktm-eket, azok se tul olcso kategorias bicajok, sot...es noi vazzal szinte nincs is, vagy csak par darab...egyebkent nekunk olyan bicaj kellet amibol van noi es ferfivaltozat is...itt mindjart le is szukul a dolog mert keves ilyen marka van...egyebkent meg kimondottan cross bicajt akartunk es nem mtb-t...mondjuk azt rogton gondoltam hogy nem a problemamra fogok tanacsot vagy valaszt kapni hanem okoskodas lesz az aron...esetleg ha valaki tapasztalt mar valami hasonlot a lanc korul vagy hasonlo zajt a teleszkopbol, az legyen szives es irja meg h mitol lehet. maskulonben vissza fogom vinni szervizbe, csak ugy szeretnek odamenni hogy nagyjabol kepbe legyek es ne ultessenek hintaba.

• Tekergek kedveli ezt

istika01

istika01

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.662 hozzászólás

Sziasztok. Vásároltam kerékpárt és szeretnék kérdezni pár dolgot, amire felfigyeltem:

http://authorkerekpa...___author_13876

ő lenne az. Kb1 óra terepes bicajozás után figyelmes lettem arra, hogy nyikorog az első teleszkóp. Hallani benne a rugót, ahogy minden lenyomásnál hangot ad ki és elég zavaró. Páromnak ugyanilyen bicaja van csak női verzióban és tökéletesen csendben jar a teleszkóop, sőt még levegőt is fúj (a teleszkóp : Lock out, 60 mm, Author integrated)

Következő problémám a hajtómű...ha a váltót elöl pont középre allitom, hátul szintén, tehát nincs keresztben a lánc, tekerés közben a talpamban, a pedálokon azt érzem mintha "darálna"a lánc vagy a hajtómű...ha pedig álló helyzetben hátra tekerem a kezemmel a pedált, szintén csinálja, sőt még erőteljesebben...tehát nem jár olyan szép csendben a lánc, ahogy szwerintem kellene. van egy fals daráló hang, ami hol erőteljesebb, hol kevésbé.

Ha valaki tud segiteni kérem tegye meg, kezdő bicajos vagyok. Egyébként jó választás volt a bicaj szerintetek? köszönöm

1. Nem ! Nagyon túlárazott. Enyiért inkább vettél volna egy használtat de klasszisokkal jobb, minőségibb alkatrészekkel. Nagyon jó vételeket ki lehet fogni. De kérdezni amúgy a vásárlás előtt szoktak.

2. Ne írd be ugyan azt a kérdést több helyre is !!!

Marci

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Sziasztok. Vásároltam kerékpárt és szeretnék kérdezni pár dolgot, amire felfigyeltem:

ő lenne az. Kb1 óra terepes bicajozás után figyelmes lettem arra, hogy nyikorog az első teleszkóp. Hallani benne a rugót, ahogy minden lenyomásnál hangot ad ki és elég zavaró. Páromnak ugyanilyen bicaja van csak női verzióban és tökéletesen csendben jar a teleszkóop, sőt még levegőt is fúj (a teleszkóp : Lock out, 60 mm, Author integrated)

Következő problémám a hajtómű...ha a váltót elöl pont középre allitom, hátul szintén, tehát nincs keresztben a lánc, tekerés közben a talpamban, a pedálokon azt érzem mintha "darálna"a lánc vagy a hajtómű...ha pedig álló helyzetben hátra tekerem a kezemmel a pedált, szintén csinálja, sőt még erőteljesebben...tehát nem jár olyan szép csendben a lánc, ahogy szwerintem kellene. van egy fals daráló hang, ami hol erőteljesebb, hol kevésbé.

Ha valaki tud segiteni kérem tegye meg, kezdő bicajos vagyok. Egyébként jó választás volt a bicaj szerintetek? köszönöm

ezt a levegőt is fúj dolgot nem egészen értem. pumpa funkciója is van ? mer akkor kurva jó.

uccsó kérdésre meg, ha 2 kilót adtál érte akkor sikerült egy rohadtul túlárazott termékre szert tenned. ennyiért ktm-et lehet kapni kicsit jobb szereltséggel.

többi meg nem feltétlen távgyógyítás. ha újonnan vetted, eleve benne kéne leni az árban egy ingyenes garis beállyításnak.

istika01

istika01

újonc

• fórumtag
  • 7 hozzászólás

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4.309 hozzászólás

Nekem vicces lesz jövőre "sort cserélnem" 900 ft-ért. 90%-ban a 16t lánckereket használom. :) Tavaly "agyf.." volt, annyit váltottam a jobbos karral, hogy kész csoda, nem tört el a rugó a váltókarban) Tavalyi soromban nem volt 16t, és a 15-17 közt kb. így váltogattam:

Kicsit átfuttattam, hogy tudnám tovább "Éltetni" az olcsón fenntartható 8s rendszert a lánckeréktartóbak ("kazettatest") abúzusa nélkül. De ráérek ezzel szvsz jövőre "szöszölni", azért min. 16-17ezer km-t brjon ki még egy olcsó sor is. itt van pár "szkrinsott" az idén febr. közepe óta használt soromról.. meg az általam most már harmadik szezon óta hsznált Mirázsról, ami számtalan megázás-elázás után még mindig elég babán pörög.. Kár, hogy bilimíniumtányérját ujjal mm-rekre hajtogatod :) Iszonyat hitvány a nagytányér

DSC_0087_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
DSC_0086_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
DSC_0085_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
DSC_0088_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Izé, az, hogy a sor első lánckereke a régi 13t campy, míg a sor többi része Miche, és ráadásul a záróanya nincs már meg egyik sorból sem, hanem külön Doncicciotól kapott záróval van fent, mennyire számít "gánynak"? :D

Vejne módosította - 2015. május 31. - 18:30