Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18261 hozzászólás a témában

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

A sub compact hajtómű nem megoldás? Nekem van egy 48/32-es FSA occóér.

Az FSA-król lebeszéltem magam, meg ahogy számolgattam az áttételeket, jobb lenne a 46/30, hogy 11-28-as sorral használjam. Mert Sramból a 11-28-as 17-es lánckerékig egyesével emelkedik:

sram 11-es fogsor:
11 12 13 14 15 16 17 19 22 25 28

shimano 11-es sor:
11 12 13 14 15 17 19 21 23 25 28

46/30-as hajtóművet meg csak a grx-ből találtam, ami elfogadható áron van.

blash módosította - 2020. november 05. - 20:07

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 hozzászólás
A sub compact hajtómű nem megoldás? Nekem van egy 48/32-es FSA occóér.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Vajon mennyire lehet arrébb tenni lánctányért a GRX hajtóműveken? Nem tudom megszokni a 50/34-es hajtóművet a 11-32-es sorral. Síkon kényelmetlen, mert jobban szeretek magasabb pedálfordulattal tekerni, de nehéz találni normális fokozatot. De a 110-es lyukkörű hajtókarra 33-as tányér a legkisebb, amit fel lehet tenni. Van az Absolute Blacknek is 46/30-as tányérjai, ami 110-es lyukkörösek, de elég béna megoldással.

A 600-as GRX-ből pont jó is lenne 46-30-as hajtómű 11-28-as fogsorral, de 2,5 mm-rel kijjebb kerül a láncvonal, meg a q-faktor is szélesebb. Utóbbi nem érdekel túlzottan, de az elsőváltóval lehetne baszkódni, hogy feltegye a láncot. 

Valami ilyet tenni mindkét lánctányér alá: Truvativ Spacer Aluminum 2mm for Chainring Bolts - 11.6918.002.000. Kár, hogy nem írják a belső- és a külsőátmérőt.

Csak a nagytányérnál kicsit bemarták, ahol feltámaszkodik a karra:

345640-00-d-735915.jpg

M8-as, 8,5 mm hosszú csavarok (Y1WD98050) vannak a 600-as hajtóműhöz, ebből is kéne kicsit hosszabb. De van az 1x11-es XT-hez 11,5 mm hosszú csavar (Y1RL98100), ami már torxos. Nem is értem, hogy a grx-be miért imbuszosat tesznek...

Az egytányéroson jobban látni, hogy mennyi hely van, mert csak magának a karnak a belső oldaláról nem találtam képet:

Shimano-GRX-FC-RX600-1-Crankset-black-17

Shimano-GRX-FC-RX600-11-Crankset-black-1

Az is deszar, hogy nem üreges, bezzeg például az tízes slx...

blash módosította - 2020. november 05. - 18:22

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs

nezz csak meg egy atlagos outi vazhosszt, meg a montiet, es minden vilagos lesz :) ha csak nem egy xxxles bringat akarsz, nem lesz jo.

a masik, hogy ujabban annyira varialjak a rendszereket, hogy gyakran meg azonos generacion es csaladon belul is meg kell nezni, hogy mi mennyire kompatibilis. a rendszereken es generaciokon ativelo kompatibilitas a multe. pl a 12es shimanonal mar az sem mindegy, hogy milyen lanckereket teszel fel, hogy all a lanc, mas a soron a 12es soron a sram/shimano fogaskerek tavolsag, stbstb.

igaza van a tobbieknek, egy penztemeto lenne, elkeserito vegeredmennyel.

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 59 hozzászólás

igen,a terv a féktestek megtartása volt, de megfogadom a tanácsot,nézek használtan vmit.

Amúgy nem gondolom,hogy összességében akkora torzszülött lenne a végeredmény, de az is tény,hogy árban sem lennék beljebb. 100ezer a fékváltó, 100körül van egy jó villa, és ezen felül még az egyéb csetreszek.. kérdés tárgytalan,lebeszéltetek :D

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 hozzászólás

Ez egy karbon vázas cube monti 1x11-es XT szettel. Gondoltam veszek bele egy karbon merev villát, hidrós shimano fékváltókart (pl GRX, vagy 105) meg egy új kormányt és nagyjából megvan az outim.

Vagy felteszel orszaguti hatsovaltot, es akkor nem kell az a bovdenizelo, de persze a 11-es monti fogsor keskenyebb, de esztergaltathatsz le egy kicsit a kazettatestbol, ha van eleg anyag benne, es akkor feltehetsz egy 11-es orszaguti fogsort. Vagy csak tizes orszaguti valtot teszel ra, van grx-bol is, annal me'g nem szelesebb a fogsor. A montis fektestet megtartanad, csak rakotned a fekvaltokart? Mert elvileg mukodnie kene. Amugy inkabb grx fekvaltokart valasztanek, mer annak nem lakkozott a fekkarja, mint a 105-osnek. Nekem izzadt ujjal neha csuszos, ha nincs rajtam hosszukesztyu.

De inkabb nezzel valami szelesebb gumis orszagutit.

de mintha rémlene hogy valamelyik grx cucc még a többi shimano outi váltóval sem csereszabatos, az alapján montissal meg...

jopar evvel ezelott haverra is ratort az orszagutis nosztalgia, az elotte nem sokkal vett 26-os monti arra volt jo, hogy rajojjon tul razos a terepezes, igy csinalt belole egy 26-os orszagutit: idofutam kormany, 50-es thomson stucnivel, mert rohadt hosszu volt, aszem az volt akkor a legrovidebb, talan csak kilences ultegra fekvaltokar, 42-29-es frm hajtomu, schwalbe kojak gumik, nokon bovdenhaz, talan exotic karbon villa, orszaguti bb7-es fekek, de ezzel szivott, mer a fekkart az idofutam kormany miatt nem lehetett annyira behuzni, mint koskormanyon, de gyartott valamit a fektestbe, es ugy mar eleg bovdent tudott huzni.

blash módosította - 2020. október 31. - 23:50

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Sziasztok!

Ezen a megoldáson kívül tudtok esetleg mást is ( https://www.wolftoot...products/tanpan ), ha montis hátsó váltót szeretnék országúti váltókarral hasznáni?

Adott egy 29-es monti, amit elég ritkán használok (inkább a 26-os kerekűvel járok), viszont országútim rég nincs. És feléledt a vágy arra is. Tudom mindig n+1 bringa kell. Ez egy karbon vázas cube monti 1x11-es XT szettel. Gondoltam veszek bele egy karbon merev villát, hidrós shimano fékváltókart (pl GRX, vagy 105) meg egy új kormányt és nagyjából megvan az outim. Amire én használom meg is felelne ezzel a felállással, ha jól működik minden. Állítólag ezzel a kütyüvel jó a váltó és kar együtt, kérdés van-e egyéb megoldás is, ha nem akarok mindent cserélni smile.png

Nyilván van az is, hogy monti elad, outi megvesz, de ezt a legvégső megoldásnak tartogatom. Nehezen engedem el a kezét na biggrin.png

Hallgass többiekre, ez egy igazi pénznyelő projekt. A hidrós fékváltókar árából vehetsz egy használt országútit, azt maradhat a cube, porosodni. Persze ne a tárcsásokat nézd, a felnifékesek közt érdemes válogatni. (Fontos megjegyeznem, nem lesz rosszabb, ahogy a dupla hajtómű sem hátrány az aszfalton.)

• horgasz-zsolti kedveli ezt

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Sziasztok!

Ezen a megoldáson kívül tudtok esetleg mást is ( https://www.wolftoot...products/tanpan ), ha montis hátsó váltót szeretnék országúti váltókarral hasznáni?

Adott egy 29-es monti, amit elég ritkán használok (inkább a 26-os kerekűvel járok), viszont országútim rég nincs. És feléledt a vágy arra is. Tudom mindig n+1 bringa kell. Ez egy karbon vázas cube monti 1x11-es XT szettel. Gondoltam veszek bele egy karbon merev villát, hidrós shimano fékváltókart (pl GRX, vagy 105) meg egy új kormányt és nagyjából megvan az outim. Amire én használom meg is felelne ezzel a felállással, ha jól működik minden. Állítólag ezzel a kütyüvel jó a váltó és kar együtt, kérdés van-e egyéb megoldás is, ha nem akarok mindent cserélni smile.png

Nyilván van az is, hogy monti elad, outi megvesz, de ezt a legvégső megoldásnak tartogatom. Nehezen engedem el a kezét na biggrin.png

amennyibe ez a gányolt torzszülött kerülne kb kapsz egy normális használt virsligumist , (de kb még egy új alap trek is kijön  kb ) az alpján el tudod dönteni hogy kell e a Sagan feeling , onnan léphetsz tovább komolyabbra vagy adhatod el kis bukással a cuccot. most minden egyéb inkompatibilitástól eltekintve , alapból más geó stb, csak azt gondold át hogy milyen hosszú egy outi váz meg egy monti váz azonos testméretekhez. 

de mintha rémlene hogy valamelyik grx cucc még a többi shimano outi váltóval sem csereszabatos, az alapján montissal meg....

Bikertigger módosította - 2020. október 31. - 21:50

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8.024 hozzászólás

Sziasztok!

A montik vázai általában hosszabbak az országútikénál, szóval a koskormányosítás ötlete minimum véleményes. :) Ha veszel inkább egy pár szarvat, megspórolod a kormány, a váltókarok és a farkasfog izé árát, illetve az oda-vissza szerelgetést (mert hogy jó nem lesz a szörnyed, az közel tuti). A merevvilla jó gondolat, ha találsz megfelelő hosszút.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

horgasz-zsolti

horgasz-zsolti

vendég

• fórumtag
  • 59 hozzászólás

Sziasztok!

Adott egy 29-es monti, amit elég ritkán használok (inkább a 26-os kerekűvel járok), viszont országútim rég nincs. És feléledt a vágy arra is. Tudom mindig n+1 bringa kell. Ez egy karbon vázas cube monti 1x11-es XT szettel. Gondoltam veszek bele egy karbon merev villát, hidrós shimano fékváltókart (pl GRX, vagy 105) meg egy új kormányt és nagyjából megvan az outim. Amire én használom meg is felelne ezzel a felállással, ha jól működik minden. Állítólag ezzel a kütyüvel jó a váltó és kar együtt, kérdés van-e egyéb megoldás is, ha nem akarok mindent cserélni :)

Nyilván van az is, hogy monti elad, outi megvesz, de ezt a legvégső megoldásnak tartogatom. Nehezen engedem el a kezét na :D

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21.267 hozzászólás

Sziasztok!

Shimano Tourney FH TX 500 hátsó agyra szeretnék tenni a mostani 8-as helyett 7-es kazettás fogsort.Hogyan lehetne kivitelezni?

Köszönöm a válaszokat.

https://ebike.hu/ter...ogaskoszoruhoz/

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

retrofan

retrofan

fórumtag

• fórumtag
  • 165 hozzászólás

Sziasztok!

Shimano Tourney FH TX 500 hátsó agyra szeretnék tenni a mostani 8-as helyett 7-es kazettás fogsort.Hogyan lehetne kivitelezni?

Köszönöm a válaszokat.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

Hú, ezt felveszem az érvrendszerembe, ha páromnál indokolni kellene valaminek a megvásárlását ;)

Ha másért nem, hát ezért:

https://www.environm.../sustainability

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Tobb lanc arat fizetted egyszerre biggrin.png

Inkább 1x jót és akár drágábban, mint 3-4x hulladékot!

Ha másért nem, hát ezért:

https://www.environm.../sustainability

• Kisherceg kedveli ezt

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7.205 hozzászólás
  • LocationBécs
Tobb lanc arat fizetted egyszerre :D

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3.321 hozzászólás
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Nos, 6441 km a naplóm szerint és ugyan éppen hogy csak, de még mindig nem esik be a Parktool CC-4 a 0.25mm-es nyúlásra. Igen, első lánc, minden az eredeti még.. biggrin.png

mostantól egy darabig nem, vagy alig-alig ülök montira, így egy kis update. Kereken 7.100,9 km-nél járok a bő 14 hónap használattal. Igen, eredeti hajtáslánc és igen, egyetlen lánccal (Eagle rainbow), váltót sem kellett utána állítanom 1x sem (Eagle AXS), kenés végig Squirt Lube. 0.25mm nyúlás két mérővel is lemérve. Hogy a jó fenébe bír ennyit ez?!?

• TZoli kedveli ezt

eddie1978

eddie1978

vendég

• fórumtag
  • 492 hozzászólás

Esélyes hogy csak ennyit bírt. Inkább cseréld szerintem.

Cseréltem. Azóta minden ok. Most Sram X-Sync tányér van rajta. Igaz a Cannondale is az. 

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.013 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Squirt flakonom kiürülőben van.

Van valami másik,jobb ár értékű wax,vagy maradjak a réginél?

Olajra nem állok vissza.

Esetleg a színes(buzis) WEND wax?tongue.png

Szerintem csak az otthoni főzögtetés olcsóbb. (Van magyar forgalmazó a squirtnek, most vettem tőlük, ha esetleg maradsz ennél.)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.700 hozzászólás

Van a Soudal wax is, hígabb, de más különbséget nem vettem észre. A hígság amiatt kevésbé kiadós, tehát elsőre olcsóbbnak tűnik, a gyakorlatban viszont kb. egy ár... felvinni talán könnyebb a Squirtöt.

koga

koga

törzsvendég

• fórumtag
  • 583 hozzászólás

Squirt flakonom kiürülőben van.

Van valami másik,jobb ár értékű wax,vagy maradjak a réginél?

Olajra nem állok vissza.

Esetleg a színes(buzis) WEND wax?tongue.png