Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár
de leginkább nem férne el egyik-másik lánckerék a láncvillánál.

Ha megegyezik a sor és a hajtómű láncvonala, a legkisebben már darálja a lánc a 2. lánckereket. Sok dologgal próbálkoztam már.

A sebesség mindent megold.

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

sziasztok!

1x10es rendszert tervezek összerakni, illetve próbaképp most össze is szereltem, de még nem mentem vele. ránézésre elég gyatra a láncvonal, túl kint van a hajtókar lánctányér, pedig belülre szereltem fel (slx 2sebességes hajtókaron a nagytányér helyén, de belül). hátul a 2-3 legnagyobb lánckerékre váltva már ránézésre baromira keresztbe fut a lánc. arra gondoltam, még valamilyen alátéttel beljebb tenném pár mm-t a hajtókaron a tányért, lehet ilyen alátétet szerezni vhonnan? vagy szerezzek valami megfelelő csövet és vágjak abból 4 alátétnek valót? persze a csavar is fontos hogy elég hosszú legyen..

azt gondolom nagyjából úgy lenne jó a rendszer, hogy kb az 5. sebességnél legyen teljesen egyenes a láncvonal, most kb a 3.-nál van ez.

a hajtókart sajnos nem tudom át alátétezni, mert pressfites a csapágy és egy alátét sincs bent.

aki ilyen rendszert használ, kinek mi vált be?

tegnap raktam össze egy pont ugyanilyen rendszert, slx duplatányéros (fc-m675) karral. annyit tudtam javítani a dolgon, hogy a lánckerék és a kar közé kerültek alátétek (hosszabb lánckerékcsavarral). egyszerű, sima alátétek, kb 1,5-2mm vastag (pár hete mértem, már nem emlékszem pontosan). a másik apró trükk, hogy a külön kapható HTII csapágyakhoz nem 3 db 2,5mm-es alátétet adnak, hanem 2db 2,5mm + 1db 1,8mm + 1db 0,7mm vastagságút. utóbbit beraktam a jobb oldalra, balra pedig az 1,8mm-es darabot. így picit off-center lett a hajtómű, de javult a láncvonal. ki is próbáltam, hátul a legnagyobb 2db lánckerék, amit már nem szeret túlságosan, de elöl (zee lánckerék) jobban morog. az újabb duplás hajtóművek egyébként rosszabbak 1x rendszerhez, mert a nagyobbik lánckerék kintebb van, mint a triplán a középső, ahová az egy darab lánckerék jön.viszont jobban néz ki. :) a fenti trükkel majdnem oda tudod csalni a lánckereket, ahol triplával lenne a középső helyén.

szvsz annál, hogy pont a sor közepével legyen vonalban a lánckerék, fontosabb az, hogy a leggyakrabban használt hátsó fogakkal legyen minél kevésbé keresztben a lánc. persze, ha neked a könnyebb áttételek fontosabbak, akkor szívás. :)

A hajtókar láncvonala mindig szélesebb, mint a soré. Ha nem így lenne nagyon zajos lenne hátul a kicsiken.

de leginkább nem férne el egyik-másik lánckerék a láncvillánál.

Edited by Kisherceg, 2015. July 12. - 22:49.

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Sziasztok!

Nincs valamelyikőtöknek 11-30-as, 8 sebességes shimano sorhoz második legkisebb lanckerék, amin nem ugrik az új lánc? Reális áron megvenném.

Köszi. Szilárd

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

sziasztok!

1x10es rendszert tervezek összerakni, illetve próbaképp most össze is szereltem, de még nem mentem vele. ránézésre elég gyatra a láncvonal, túl kint van a hajtókar lánctányér, pedig belülre szereltem fel (slx 2sebességes hajtókaron a nagytányér helyén, de belül). hátul a 2-3 legnagyobb lánckerékre váltva már ránézésre baromira keresztbe fut a lánc. arra gondoltam, még valamilyen alátéttel beljebb tenném pár mm-t a hajtókaron a tányért, lehet ilyen alátétet szerezni vhonnan? vagy szerezzek valami megfelelő csövet és vágjak abból 4 alátétnek valót? persze a csavar is fontos hogy elég hosszú legyen..

azt gondolom nagyjából úgy lenne jó a rendszer, hogy kb az 5. sebességnél legyen teljesen egyenes a láncvonal, most kb a 3.-nál van ez.

a hajtókart sajnos nem tudom át alátétezni, mert pressfites a csapágy és egy alátét sincs bent.

A hajtókar láncvonala mindig szélesebb, mint a soré. Ha nem így lenne nagyon zajos lenne hátul a kicsiken.

A sebesség mindent megold.

zsbacsi

zsbacsi

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 287 posts

sziasztok!

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Amúgy vicc, de pont úgy szedték le, ahogy kitaláltam. A váznál nagyobb erőkar nem kell, szerszámot befogták egy satuba, és a vázat tekerte a szaki. Van autószerelő span, frankó műhellyel, gondoltam, h kipróbálom, de ennyi pénzért inkább nem rizikózok vele, ha már eddíg nem törtem össze a vázat alattam. :)

• Vejne likes this

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Kemény 750ft-ért kitekerték a monoblokkot, itthon kicseréltem, kattogás elmúlt. Ideje volt, már halálba idegesített. :) Ha ezt tudom, már régen letekertetem.

• donciccio likes this

donciccio

donciccio

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,333 posts

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Pedálfordulatonként fura kattogó, de inkább pattogó hangok jönnek elő, főleg mikor nyomatékosabban, jobban terhelve hajtom a bringát. Van-e ötlet, hol kezdjem? A patentszem csinálhatja esetleg?

Köszönöm!

nekem a küllők adtak hangokat a múlt héten. egy csepp olajat tettem a küllő anyákhoz,és megszűnt. a középcsapágy is simán szokott ilyen hangokat produkálni. 

Columbus Genius: http://framebuilding.com/Genius.htm

D.S.B.=Differential Shape Butted: http://framebuilding.com/Butt.htm

Bianchi Genius: https://dl-web.dropb...jeyW8DLm0pEa_1A

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

én azzal kezdeném, nyeregcső kiszed, megpucol. ülőcsövet is. meglepő dolgokat tud produkálni. ha nem az,  utána érdemes komolyabb műtétekbe kezdeni.

jogos, valóban érdemesebb az egyszerűbbel kezdeni.

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

patentszem nem, ha mindig kb azonos hajtókar-állásnál hallod, akkor inkább középcsapágy lesz az. esetleg a pedál. kiszeded, kipucolod, bezsírozod. ha nem szűnik meg a hang, lehet tovább keresgélni, pl nyeregcső és vidéke. 

én azzal kezdeném, nyeregcső kiszed, megpucol. ülőcsövet is. meglepő dolgokat tud produkálni. ha nem az,  utána érdemes komolyabb műtétekbe kezdeni.

• MJani01 and Verokm88 like this
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Pedálfordulatonként fura kattogó, de inkább pattogó hangok jönnek elő, főleg mikor nyomatékosabban, jobban terhelve hajtom a bringát. Van-e ötlet, hol kezdjem? A patentszem csinálhatja esetleg?

Köszönöm!

patentszem nem, ha mindig kb azonos hajtókar-állásnál hallod, akkor inkább középcsapágy lesz az. esetleg a pedál. kiszeded, kipucolod, bezsírozod. ha nem szűnik meg a hang, lehet tovább keresgélni, pl nyeregcső és vidéke. 

• Verokm88 likes this

ncc1701

ncc1701

törzsvendég

• fórumtag
  • 580 posts

Sziasztok!

Köszönöm!

Kb bármi okozhatja. Egy lelazult küllő, lelazult első lánctányér, lelazult hajtókar, hibás monoblokk, vmi gebasz a hátsó tengely körül, akármi.

BTW csütörtökön viszem szerelő bácsihoz a bicajt. Nem sikerült kitekernem a monoblokkot, és nem merem nagyobb erővel tépni. Majd a szaki. :)

• Verokm88 likes this

Verokm88

Verokm88

újonc

• fórumtag
  • 1 posts

Sziasztok!

Köszönöm!

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

A kéttányéros 10-es XT-n az első naptól 9-es kistányér van, hibátlan.

• arpi07 likes this
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

Nem.

Nem lehet,vagy nem esélytelen?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Nem.

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

arpi07

arpi07

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,413 posts

8/9-es 26os tányért esélytelen 10-es rendszerhez használni?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Okta vs. HT2 ügyben nem vitatkoznék, nyilván te jobban látod. 

A pénznemet meg lefelejtettem, elnézést. Tehát tizenpárezer forint, illetve 30-50 euró. :D

ja az úgy más kicsit :)

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Fefy

Fefy

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

A pénznemet meg lefelejtettem, elnézést. Tehát tizenpárezer forint, illetve 30-50 euró. :D

Azért így már más a dolog fekvése :D Németből szerintem tudnék hozatni és az 50 euró már annyira nem is vészes.

Szerk.: a végén még "integrálódok", ha így folytatjátok :D

Edited by Fefy, 2015. July 05. - 22:06.

mgy

mgy

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,091 posts

oktalinket én nem erőltetném,

9-es alivio meg itthonról csapággyal együtt is 30 alatt van.

amúgy ilyenem van és kiválóan működik.

meg a deore is

http://ebike.hu/term...lt-mtb-hajtomu/

mongy én csak akkor vennék deore-t ha nagyon kell a 44/32/22 , de a 40/30/22-es nekem sokkal jobban bejön. (12-36-os sorral)