Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
elég a natúr bontó. persze, nem árt, ha jó minõségû, annál szarabb nincs, amikor a rosszul összerakott lánc miatt ugrik a hajtás

obsidian

obsidian

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,038 posts
Igen, köszi ez eddig tiszta, de ehhez is elég a natúr bontó, vagy kellene valami spéci szerszám?
When the day is through, all I want to do is slow down...

Soto

Soto

vendég

• fórumtag
  • 106 posts
Persze, természetesen a HG lánc is bontható. Ki kell venned épp annyi láncszemet, hogy ha a lánc a legkisebb tányér+legkisebb fogaskeréken (11 fog) áll, akkor a váltókörgõ és a lánc közé épp beférjen a mutatóujjad (kellõen feszes legyen, kb 1 cm hely). Remélem segítettem.

obsidian

obsidian

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,038 posts
Láma mód ON:
A csináld magad mozgalom keretein belül elérkeztem az elsõ "modern" lánccserémhez. Ez még persze pikk-pakk rendben, a gond az, hogy az újonnan felpakolt HG-73-as lánc úgy áll a gépen, mint tehénen a melltartó, tehát kicsit bõõõ... :( A "hagyományos" láncoknál ezt szemkivétellel megoldotta az ember, mibõl azt deriváltam, hogy jelen helyzetben is ez vezethet el az üdvösséghez... Azonban a HG-n egy kicsit gyanús, hogy nem tudok szemet kivenni. (Ennek 2 oka lehet, esetleg összeadódva: egyrészt a szerszámhiány (láncbontó van, a bontószemet szét is tolja szépen), másrészt a tapasztalat hiánya). A rendszer természetesen 9-es, a váltón ennyit nem lehet állítani.
A kérdés tehát: hogy tudom lerövidíteni ha le tudom, illetve egyáltalán le kell-e, vagy csak valamit elcsesztem? (Sramot akartam venni, de mivel vidéken szakadt, így is a szomszéd városba kellett átmenjek 9-es láncért, szal örülök, hogy egyáltalán volt. De ha lehet, azért ezt most elhasználnám.)
When the day is through, all I want to do is slow down...

yanis

yanis

törzsvendég

• fórumtag
  • 577 posts

A Rohloff termékei között van erre megoldás, ha nem akarsz láncterelõt feltenni:

Feltöltött kép

van roox chain dog is, ami nagyjabol ugyanez, nekem bevallt

purge4

purge4

vendég

• fórumtag
  • 35 posts

Olyan problémám lenne hogy:

Volt egy Bontrager select hajtomüvem a Trek 6700-as vázamba egy idõ után elkezdet kattogo,pattogo hangokat adni a monoblokk felöl. Levittem szervizbe azt mondták, hogy valoszínüleg tönkrement a monoblock és cserélni kéne. Ezt nyek nélkül elhjitem, mert nem kevés sarat kapott szegény pl Buda marci.

Mivel ugyis hajtomüvet akartam venni ezért a régi kapott egy új monoblokkot és átmászott asszony gépébe ahol hibátlanul müködik azóta.

Nekem lett 1 új LX hajtomüvem amivel 1 darabig meg is oldodott a dolog nem volt semmi hang.

Aztán egyszercsk elkezdte megint csinálni, ami azért furcsak, mert azóta mióta megvan nem nagyon kapott sarat. Söt nem volt mosva se slaggal se nagynyomásuval ami esetleg bemoshatta volna a dzsuvát a középrészebe.

A hang egyébként akkor jelentkezik, ha kicsit erössebben tekerem a pedált.
Olyan a hang mintha a vázat kicsi kavicsokkal dobálnám ilyen recsegös.

Szerintetek mi okozhatja?

Hmm-hmm, ismerõs a probléma!
Én egy évig kutattam ugyanezt a gondot egy xt karnál, s úgy tûnik, hogy most végleg megtaláltam!!! Talán érdemes Neked is megnézni:
a lánctányérokat tartó csavarok okozták a hangot, szétkaptam, letisztítottam a felfekvõ felületeket, majd zsírt kaptak a csavar menetek.
Egyébként iszonyat idegesítõ a hang, a hibakeresésbe is beleõszültem, mikor végleg v.ki itt adott tanácsot!

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

ZolkoW

Azzal, hogy leszeded a kicsi meg a nagytányért, még nem vagy kész. Az egysebességeseket leszámítva, ahol a lánc a feszessége miatt nem tud leesni, minden hátul váltós cangán (dirt/stree/dh) használnak valami eszközt, ami a láncot elõl a tányéron tartja. Anélkül csak nyûg az egész. Tapasztalatból tudom városban még elmegy, de mondjuk egy kiadós rázós lejtõzéskor elõl a lánc simán leesik.

most ugye fentvan a rockring, az kifelé már megakadályozza a leesést.
tegnap egyébként teszteltem ilyen körülmények közt is, és nem sikerült lepottyantanom se felfele, sem pedig lefele.
Az elsõ utamnál egy rázós lejtõn tényleg leesett, de rögtön utána kivettem 10 szemet (10 félszemet?) a láncból, mivel elõtte a teljes hosszban, gyári méretben volt fönn.

/feltettem, és csodálkoztam is, hogy egész normálisan áll vele a váltó, nem tûnt hosszúnak. pedig úgy tudtam, eleve pár szemmel nagyobbra szokták csinálni. számítottam rá persze, hogy rövidíteni kell, csak nem tudtam, mennyit. a 10 félszem azért, mert 10 foggal kisebb a középtányér a nagynál.. még lehet hogy fogok kivenni, de egyelõre nincs gond./

a Rohloff cucc ötletes, nekem meg van egy nem használatos õsrégi elsõváltóm :)
de akkor inkább belsõ rockringet is felrakok, azt tudok én is csinálni aluból, vagy plexibõl akár.

thenksz!

edit: húgom Schwinn-Csepel vázát szinte pont ilyen színûre fújtam le a hétvégén! :D

RoGeR

RoGeR

vendég

• fórumtag
  • 236 posts

ZolkoW

Azzal, hogy leszeded a kicsi meg a nagytányért, még nem vagy kész. Az egysebességeseket leszámítva, ahol a lánc a feszessége miatt nem tud leesni, minden hátul váltós cangán (dirt/stree/dh) használnak valami eszközt, ami a láncot elõl a tányéron tartja. Anélkül csak nyûg az egész. Tapasztalatból tudom városban még elmegy, de mondjuk egy kiadós rázós lejtõzéskor elõl a lánc simán leesik.

A Rohloff termékei között van erre megoldás, ha nem akarsz láncterelõt feltenni:

Feltöltött kép

Aske

Aske

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,881 posts
ZolkoW

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
ha koszos akkor nagy nehezen kíbírja még pár napig :D

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Jó neked.
Én voltam bolt nem volt most kb szombat délelöttig nem lesz idöm elmenni nagyobb bolt ahol lehet:(
Addig használhatom így, vagy inkább hanyagoljam, mert valami baja lehet a használattól?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts

Csak az hibádzik, hogy van egy fekete mûanyag bizbasz a bal karon, amihez is spéci szerszám kell.

A hozzá való Shimano tekerentyû kb. 350 Ft. :) Nekem van.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Köszi a segitséget akkor veszek szerszám azt nekiesek.

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
mondjuk majdnem kézzel ki lehet tekerni (esetleg lehet gányolni is), de valóban jobb ha van hozzá szerszám. többiek leírták hogy kell szétkapni.

szerszámot 3500-ért vettem bbb-t. abban benne van a pici csavarhoz való kulcs is.

tisztítás továbbra is b.r.i.g.e.c.i.o.l. túfáuzen. esetleg spriccelõs flakonba töltve mindenhova be tudod juttatni. vagy motorblokktisztító spray ami lényegében uyganaz.

PTamás

PTamás

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,695 posts

5-ös imbusz, HT2-es monókulcs....
a bal karon fellazítod a két csavart, lehúzod a bal kart, a másik oldalon kihúzod a jobb kart, majd kihajtod a középcsapi két csészéjét, kész

Persze csak a ha ht2-es...:)

Csak az hibádzik, hogy van egy fekete mûanyag bizbasz a bal karon, amihez is spéci szerszám kell.
White Horse

Nothing is impossible. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Cipõ!!! :)_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Minden jóban van valami grammánia.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts
ha van ott PRO vagy ACOR azok olyan 1500 körül már kaphatóak....

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Ht2-es
Hehe nincs hozzá monokulcsom akkor most ballaghatok a boltba venni 1et milyen árban vannak?

Endroo:
Csak annyira, hogy megtisztitsam, tehát nem atomjaira akarom.
Egyébként milyen benzinnel tisztogassam? (Ért itt: seb,lak,autó,stb...)

A ball kart bátran húzzam, nem tudok benne kárt tenni?
Azzal a müanyag csavar szerüséggel nem kell semmit se csinálni a bal karon?

Bocs hogy ennyire amatör vagyok, de eddig mindig szervizben csinálták.

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

Valaki magyaráz el nekem plíííz hogyan kell szétszedni LX hajtomü.
Ja és milyen szerszámok kellenek hozzá?

5-ös imbusz, HT2-es monókulcs....
a bal karon fellazítod a két csavart, lehúzod a bal kart, a másik oldalon kihúzod a jobb kart, majd kihajtod a középcsapi két csészéjét, kész

Persze csak a ha ht2-es...:)

Endroo

Endroo

bentlakó

• fórumtag
  • 7,030 posts
octás vagy ht2? és mennyire akarod szétszedni?

Hotmaat

Hotmaat

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,150 posts
Valaki magyaráz el nekem plíííz hogyan kell szétszedni LX hajtomü.
Ja és milyen szerszámok kellenek hozzá?