Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

bocs, mas jart a fejemben. a hajtokaron termeszetesen...
igen, allando tempoju pedalozasnal, ossze-vissza kattan

ezek szerint nem a taposók, és nem a lánctányérok.
de a láncot a helyedben megnézném jó alaposan (ha patentszemes, leszedném, és pl. átvizsgálás után visszatenném fordítva).
ha rendszertelen a kattogás, akkor azt hiszem lehet még a monoblokk csapágya is.

nekem halkan a taposó menete katoggott a minap, mert bár meg volt húzva izomból, szárazon raktam össze, és gyanakodtam én már mindenre... végül kicseréltem másikra->megszûnt, majd vissza az eredetit bezsírozva és örülés.
de ez a pedálozás ütemében adott hangot.

biztos ki lehet azt szûrni... pl. lánc nélkül tekerve :D lejtõn lefelé behúzott fékkel, stb.

jahaha

jahaha

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
bocs, mas jart a fejemben. a hajtokaron termeszetesen...
igen, allando tempoju pedalozasnal, ossze-vissza kattan

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

a pattanas alatt egy kattano hangot ertek, ez erzek is valamit a valtokaron, nem nagy, de hangos. szerintem nem a lancosszerakasnal van a baj, mert mint irtam nem ritmikusan jon a hang, hanem ossze-vissza. fejreallitva, vegigtekerve a lancot nem latszik semmi, illetve igy terheles nelkul tekerve semmi rendellenes hang nincs :confused:

a váltókaron?!?!

valahogy ki kéne szûrni a hiba pontos helyét.
pl. fejreállítva behúzott hátsó fékkel tekerni, egyik majd másik karral, váltott tányéron, stb..

a nem ritmikus azt jelenti, hogy nem a pedálozással megegyezõ periódusban?

jahaha

jahaha

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
a pattanas alatt egy kattano hangot ertek, ez erzek is valamit a valtokaron, nem nagy, de hangos. szerintem nem a lancosszerakasnal van a baj, mert mint irtam nem ritmikusan jon a hang, hanem ossze-vissza. fejreallitva, vegigtekerve a lancot nem latszik semmi, illetve igy terheles nelkul tekerve semmi rendellenes hang nincs :confused:

tuti arra gondol, h ugrik a lánca, ami azért lehet, mert nem egészen jól lõtte be a láncfelrakásnál h mennyire tolja be a csapszeget, ahol most "szorul" a lánc
(jahaha, keresd meg ezt a részét, észre fogod venni, ha lassan forgatod a hajtókart, hogy valahol nem hajlik olyan szépen a lánc, na ez az, és ott mûködj még egy kicsit a láncbontóval, h ideális legyen)

edit: el kéne olvasnom az editeket is :)

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

Emberek kb 1 éve szedtem le a pedált a hajtókarról és most nem tudom lebányászni ,és már teljesen becsavaradtam,ugye a lánctányér nélküli oldalt az elsõ kerék felé lazítjuk a lánctányérost a hátsó kerék felé.

*Khmmm*

Mind a kettõ a hátsó kerék felé lazítható, mert a bal oldali balmenetes. Hajtókart az elsõ kerék irányába állítod, kulcsot felrakod úgy, hogy a hátsó kerék felé álljon, és rábaszol a kulcs végére egy méretes kalapáccsal. Fakultalíve taposhatod is.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts
tuti arra gondol, h ugrik a lánca, ami azért lehet, mert nem egészen jól lõtte be a láncfelrakásnál h mennyire tolja be a csapszeget, ahol most "szorul" a lánc
(jahaha, keresd meg ezt a részét, észre fogod venni, ha lassan forgatod a hajtókart, hogy valahol nem hajlik olyan szépen a lánc, na ez az, és ott mûködj még egy kicsit a láncbontóval, h ideális legyen)

edit: el kéne olvasnom az editeket is :)

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts
Mit jelent hogy pattan?
csak hangot ad?
gondolom minden alkatrész új- akkor lehet, hogy nem tökéletesen passzol a lánc a lánctányérokhoz, és esetleg a tányérokon kialakított "láncfelszedõ bütykökön és hornyokon" (váltást segítõ izék) helyezkedik önkényesen?
próbáld meg a kistányéron is, mert azon nincs ilyesmi.

hátha közelebb jutsz a megoldáshoz..

EDIT: nem lehet, hogy beszorult egy láncszem? (túlságosan rá lett nyomva a csap, és nehezen fordul el egymáson)

sziasztok,
osszeraktam egy biciklit - egesz jol sikerult - egyeduli problemam, hogy a lanc terhelesnel (kicsinel is) neha pattan egyet az hajtokar tarcsain, foleg a kozepsonel figyeltem meg. teljesen hektikus hogy mikor, tehat nem ritmikus. a lanc szerintem nem szorul, a valtas is pontos. mi lehet a baj, esetleg laza a lanc? kosz a tippeket.

jahaha

jahaha

újonc

• fórumtag
  • 3 posts
sziasztok,
osszeraktam egy biciklit - egesz jol sikerult - egyeduli problemam, hogy a lanc terhelesnel (kicsinel is) neha pattan egyet az hajtokar tarcsain, foleg a kozepsonel figyeltem meg. teljesen hektikus hogy mikor, tehat nem ritmikus. a lanc szerintem nem szorul, a valtas is pontos. mi lehet a baj, esetleg laza a lanc? kosz a tippeket.

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts
Lófarkas! Hihetetlen, de náluk sincs, csak régi micro-drive rendszerû, nekem meg tök hagyományos kell. De úgy tûnik, megdobtak egy Truvativ FireX-el (vagy mi), szóval megoldódott. Köszönöm a tippeket. (ggx - majd húgomnak lehet, hogy jó lesz, építgetünk, építgetünk...)
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

ggx

ggx

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,613 posts
no csak azért kérdeztem, mert nálam van egy shimano fc-mc20 négyszöges hajtómû elfekvõben, de az 170-es

DaveRider

DaveRider

bentlakó

• fórumtag
  • 6,811 posts
de az is lehet, hogy amikor feltetted még anno, akkor nem zsíroztad be, és így összegyúgyult...

Maggi

Maggi

maximus

• fórumtag
  • 13,648 posts

Emberek kb 1 éve szedtem le a pedált a hajtókarról és most nem tudom lebányászni ,és már teljesen becsavaradtam,ugye a lánctányér nélküli oldalt az elsõ kerék felé lazítjuk a lánctányérost a hátsó kerék felé.

Bal oldali az jobbra lazul asszem, mert az balmenetes....:D...sztem itt lesz a hiba...:)

UNKNOWN

UNKNOWN

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Life Is Just a Big Ride :angel:

LóFarkas

LóFarkas

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,721 posts

a tányér eladással nem szeretnék foglalkozni - egy új kar különben is drága egy városi gépre. Csomó boltot megnéztem egyébként, elég reménytelen. Az a baj, hogy az újabb Shimano cuccokból csak a felsõkategóriákban van méretválaszték karhossz tekintetében. Egyébként MTB kell(ene)...

Apróban nem nagy kaland elpasszolni, ha Bp-i vagy. Annyival jobb az új, hogy annak nem marad rajtad a tányérja, a használtat meg sztem õrizgetheted.

Volt egy régi LX (XT?) kar a Luongóban 1ébként. Fekete, 5(!) csavaros, de nemtom, milyen hosszú.
Én felhívnám a Laklóth/Matúz konszernt... Tuti hogy van ezer használt négyszöges hajtókarjuk, egy csomó Újpesten.

purge4

purge4

vendég

• fórumtag
  • 35 posts

láncnál mindegy hogy 8as vagy 9es?9es racsnihoz kell

Nem! 8-as racsnihoz 8-as lánc, 9-es racsnihoz 9-es lánc!

albertfish

albertfish

Posztolányi Dezső

• fórumtag
  • 8,749 posts
  • LocationPécs
láncnál mindegy hogy 8as vagy 9es?9es racsnihoz kell

Egy Házam van, annak az Égbolt a teteje,padló a végtelen Föld, falak nincsenek.Apám a Nap, Hold Anyám, Csillagok a gyermekek,határtalan horgolják illatok a kertemet.Óceánkád, láng a lámpa, arcom tóban mosom,hegytetõ az irodám, ottan, józan gondolkozom..

BDPST melókeresés in progressz..ha tudsz valamit ne titkolózz! 

Dante

Dante

bentlakó

• fórumtag
  • 7,199 posts

mindenhol szamit

Így van. Mivel télen edzõgép is lesz, minden mm számít.
With this bike you can traverse even the most technically difficult terrain and still maintain some semblance of control (obviously depending on your skill level).
GIANT ANTHEM-X hivatalos leírás :)

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
nem jellemzo, hogy szetszedheto
ha igen nem talasz hozza csapagyat.
csere

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...

krokodilus

krokodilus

törzsvendég

• fórumtag
  • 303 posts
Helllo

Truvativ 2005-ös Hussefeltet használok, gigapipe TeamDH monoblokkal.
A monoblokk elkezdett kotyogni, riktig a garancia idõ után 1 héttel...
Nem találtam róla sehol doksit, vagy valamit, hogy hogy lehetne szétszedni a monoblokkot, hogy csapágyat tudjak benne cserélni, itt van a kezemben, próbálgattam szétszedni, de nem igazán, sikerült...

Egyáltalán szét lehet szedni valahogy??

Elõre is kösztök!

ui:
(Ha rossz hejre írtam, vagy már levan írva valahol, és törlitek a hozzászólásom, kérlek jellezzétek)

Marzocchi Bomber 66 RC2 ETA
Avid Code-ot mindenkinek!:dance2:
:chomik:BIKELAND:chomik:

lor

lor

phorumus maximus

• globális moderátor
  • 24,199 posts
mindenhol szamit

NE ÍGY! NE ÍGY!

borzasztus falánkusz
lor-inc g-boxx designer
. . .sár. . .nem haldoklom, így élek. . .k.rva 3mm...