Sziasztok!
Jelenleg egy 2000-es oktalinkes XTR hajtómûvem van, amit olcsón vettem használtan.
A fogai kezdenek kopni, fõleg a kicsi, és a középsõ tányér, de mivel ennek 46/34/24-es fogszáma van, nem nagyon találok hozzá alkatrészt, pláne nem olcsón.
Elgondolkodtam valami truvativ hajtómûvön, pl. Truvativ '06 Holzfeller 3.3.
A problémát az jelenti számomra, hogy hallottam, hogy az ISIS-es monoblokkok élettartama rövid.
Azt viszont nem tudom, hogy ez csak az integrálthoz képest igaz, vagy az oktalinkeshez képest is.
További bonyodalom, hogy sima ISIS-ként emlegették a neten (több helyen is) ezt az élettartam dolgot, de kétféle ISIS van, a Drive, és a Howitzer...
Az oktalinkes hajtómû mellett szól az is, hogy az enyém szétszedhetõ, ami - ha jól tudom - nagyon ritka.
Ha valaki rendet rakna a fejemben, akkor annak nagyon örülnék. Érdekelne, hogy melyik tengely-típus miben jó, és rossz.
Ami számomra fontos (sorrendben):
- élettartam (monoblokk + karok + tányérok)
- ár
- 68mm-es vázba jó legyen
- merevség, és súly
- karbantartásigény
Köszi a segítséget!
Az a 2000-es XTR lyukkör-kompatibilis a többi, mezei Shimano, Truvativ, stb hajtómûvel?
Mert mintha az XTR-nél lett volna valami flik-flak...
Ha kompatibilis, akkor abból nem lehet különösebb gondod, ha kicsit megváltozik az áttételezésed, mondjuk 44-32-22-re, amilyen fogszámokból aztán tényleg dúskálhatsz a pót-tányérokban... (De kapni 34-est meg 24-est is.)
Ha nem megy fel, akkor viszont tényleg lehet kezdeni agyalni...
A Truvativ tudtommal már nem gyárt sima ISIS-es hajtómûvet (legfeljebb Luftalarm, de az elég speciális dolog), csak Howitzert. Amit linkeltél, az is az. Konstrukciósan a Howitzernek semmi oka nincs a korai tönkremenetelre, de tartós tapasztalatokat inkább majd valaki más, én csak nemrég szereltem be egy ilyet.
Ellenben, ha a linkelt hajtómûhöz még egy jó középcsapit is szeretnél, erõsen a 30e-t fogja karcolászni a beruházás. Ennyibõl már speckó tányérokat is kapsz az XTR-re, vagy akár egy elég jó, komplett, új, integrált Shimano hajtómûvet...
Ha a csere mellett döntesz, a kopott XTR-t még mindig eladhatod egy fixisnek, aki vígan fog hasítani csak a nagytányérral. Az õ köreikben népszerû a 46 fog...
Ami a középcsapágyház-kompalibitást illeti, az mostanában úgy néz ki, hogy hézagológyûrûket adnak a középcsapihoz. 68mm-eshez fel kell tenned mind a hámat, hacsak nincs láncterelõd vagy E-type elsõváltód.
(Jut eszembe, van egy felesleges E-type elsõváltóm. Cserélném hasonló Jaguárra... :-))