Ugrás tartalomra

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Kép

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 szavazat

• Lépj be és szólj hozzá
18262 hozzászólás a témában

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

http://www.novatio.c...rs/HUNGARY.html

Tán nem a Google-t kéne azonnal püfölni:chin:

Ehh, télleg. Thnx!

zsolesz777

zsolesz777

vendég

• fórumtag
  • 137 hozzászólás
Sziasztok!

Láncból kmc-z82 vagy sram pc870?tapasztalata van valakinek?
a kmc is patentszemes?
köszi

-Henger-

-Henger-

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2.181 hozzászólás
Láncszerelés témában mindig eszembe jut az alábbi kis történet:
2004. az elsõ Kisnána OX Szenior kategória rajtja.
Eldördül a pisztoly, Fürti kilõ, majd kb. 20 méter után elszakad a lánca. Leszállt, megszerelte, és visszaállt a versenybe. Mindezt 4 percen belül! Csattanóként meg is nyerte a versenyt.
Légy optimista! Ha citrommal kínál meg az élet, kérj hozzá Martinit!
Race, no Rest!

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9.274 hozzászólás

És hol lehet ilyet szerezni?
Gugli magyar találatot nem tud erre a cuccra.

http://www.novatio.c...rs/HUNGARY.html

Tán nem a Google-t kéne azonnal püfölni:chin:

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
Veszel vízbázisú brigéciolt és jó az is.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Amúgy meg alternatíva erre a qva brigégenyóra: http://www.novatio.c...nigers/NKL.html
100%-ig biológiailag lebomló zsíroldó. Évek óta ezt használom. Pár fújás, egy ecset, és gyári tisztaságú felületek.

És hol lehet ilyet szerezni?
Gugli magyar találatot nem tud erre a cuccra.

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 hozzászólás
A kenés gyakoriságát a letekert kilométerekhez viszonyítani baromság.
Egy saras vagy poros túra és...
Megkened, a felesleget üresben kipergeted, féktiszítóval a fékezõ felületeket megtisztítod és hajrá!
Amúgy meg alternatíva erre a qva brigégenyóra: http://www.novatio.c...nigers/NKL.html
100%-ig biológiailag lebomló zsíroldó. Évek óta ezt használom. Pár fújás, egy ecset, és gyári tisztaságú felületek.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15.907 hozzászólás
  • LocationSzékesfehérvár

Ez régebben tényleg így volt.

Viszont a legutóbb -most tavasszal-, a friss láncaim röpke 40-50km alatt zörgõsre száradtak, teljesen normális körülmények közt.
Nem hinném, hogy véletlen, három darabnál (CN-7701).

Én is így jártam tavaly, de csak az elsõ beszerzésbõl való lánccal (114 szemes), utána vettem 2 db-ot (116 szemest) máshonnan és azok hozták a megszokott minõséget. Más szaguk is volt.

A sebesség mindent megold.

csita

csita

vendég

• fórumtag
  • 235 hozzászólás
Új láncot (Sram, Connex) nem kell olajozni, ált. bírja kb 400-500 km-ig. A Shimano-ót nem ismerem, de szerintem azt sem kell. Olajozni szemeként szoktam, cseppentõvel. A csapoknál legyen kenve az a lényeg, a felesleget le kell törölni. Akkor nem lesz dzsuvás a fogaskoszorú sem :)
"A sport a test útján nyitja meg a lelket.":)

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5.592 hozzászólás
És ezáltal jobban kopik. Meg jobban dzsuvás lesz. Bár én szeretek olajsarat kapargatni a fogsorból. Jó kis brigéciolos büdögében. :)

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Amúgy az mért baj, ha olajban úszik az egész lánc?
Végülis a kenés nem rosszabb tõle. :)
Max több koszt szed össze a lánc. Nem?

Rabbit

Rabbit

törzsvendég

• fórumtag
  • 1.026 hozzászólás
  • LocationKelenföld

Új láncot bûn összebaszni, ami rajta van olaj(zsir) az kurva sokáig birja, ha nyakonöntöd onnantól kezdve sürûn kell olajozni

Ez régebben tényleg így volt.

Viszont a legutóbb -most tavasszal-, a friss láncaim röpke 40-50km alatt zörgõsre száradtak, teljesen normális körülmények közt.
Nem hinném, hogy véletlen, három darabnál (CN-7701).

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás
Na kivittem végre egy körre a kicsikét, érdekes módon alattam sokkal simábban váltott hátul fölfele és lefele is, mint üresben.
Szal hallgatok rátok, nem öntözöm meg a láncot.
Meg ha legközelebb láncot bontok, - lehet, h lánctisztításkor - lehet kipróbálom mégis a SRAM patentszemeket.

Amúgy isteni XT/XTR hajtással menni. :)

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13.254 hozzászólás
  • LocationSvájc
Új láncot bûn összebaszni, ami rajta van olaj(zsir) az kurva sokáig birja, ha nyakonöntöd onnantól kezdve sürûn kell olajozni

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

Yaroslav

Yaroslav

törzsvendég

• fórumtag
  • 304 hozzászólás
Miért karjátok lebeszélni, hogy megkenje? Elrontja?
Kend meg, és meglátod mi lesz. Emellet szintén igaz, hogy mivel erõsebb a rugó nagyobbat szól lefelé. Mindenképpen hangosabb lesz mint a régi.
(Nem vagyok benne biztos, de mint általában az új gépalakatrészeken, szerszámokon szerintem a láncon sem a tökéletes kenõanyag, hanem csak egy kis "konzervzsír/olaj" van ami megvédi a rozsdától amíg elér a felhasználóhoz.)
Kedves fenyó: Amúgy meg minden apróságon fentakadni és mindenképpen megmagyarázni mindent ajánlom az alábbi linket: http://www.sg.hu/lis...3?id=1002414298
Üdv, Y.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.280 hozzászólás
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
...meg ha új minden kicsit össze is kell kopniuk a dolgoknak.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Nem lehet, hogy most nem Acera váltód van és az újnak sokkal erõsebb a rugója ? Biztosan nem az a megoldás, hogy nyakon öntöd olajjal.
Marci

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Az én elsõ lánccserém úgy volt, hogy a haverom megmutatta ÉLÕBEN. Tehát nem a neten akartam megtanulni. És nem itt várni a választ minden kérdésre. Hanem amikor mutatják akkor ott lehet kérdezni. Érzed a különbséget ?

Nekem viszont nincs senkim, aki megmutassa nekem! Kénytelen vagyok magam utánanézni, elolvasni, kitalálni, rájönni. És annyira azért amúgysem bonyolult, hogy ne lehessen néhány ábra és szöveges leírások alapján megcsinálni. És ezt most már tapasztalatból mondom.

És pontosan tudom, mennyire utálják, amikor egy témában kezdõ a fórumon akarja elsõre megtanulni az egész mindent, ahelyett, hogy utánanézne a dolgoknak, és elolvasná a leírásokat, (s ezt meg is értem) pontosan ezért nem szóltam eddig egy szót sem, csak amikor már elakadtam!

Nem néztelek hülyének de érzõdik nagyon, hogy nem értesz hozzá, gyakorlatod nincs benne.

Szerintem pedig a következõ mondat pontosan ezt jelenti:
"Te tudsz már bringázni is vagy még csak a lánccserét tanulod ?"

Tehát nem a neten akartam megtanulni. És nem itt várni a választ minden kérdésre.

De kérdezz nyugodtan tovább. Örömmel segítünk.

Te nem érzed az ellentmondást ez a két mondat között?

Fenyo1

Fenyo1

vendég

• fórumtag
  • 186 hozzászólás

Elmagyarázhatnád, milyen amikor váltás közben csattog a lánc...
Nekem akkor csattog, ha hozzácsapódik a láncvillához. Ez ellen én láncvillavédõt használok, nem olajat. ;)

A száraz és nedves olaj között az a különbség, hogy a nedves jobban gyûjti a koszt. Személy szerint én használt telóolajjal kenem a láncom télen is, nyáron is.

Amikor tekerem a pedált, és váltok, akkor a nagyobb hátsó-fogaskerékrõl a kisebbre állásakor nagyot csattanva érkezik a kisebb fogaskeréksorra. Tehát magának a kisebb fogaskeréksornak csattan neki. Utána picit még ki is leng a lánc fel-le. A régi Acera-m csak száraz lánccal csinálta ezt, amikor jól megolajoztam, akkor meg úgy váltott a kisebb fogaskerékre hátul, hogy szinte hangtalan volt. Ezért gondolom, hogy nem elég olajos.

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3.688 hozzászólás
Ha vártad, akkor érezted, hogy kicsit kezdett átmenni a topic a saját blog-odba.
A lánc nem a kenõanyagtól csattog.
Az olajoknak biztosan van valami értelme. De túlmisztifikálni nem kell õket. Használd õket, ez a lényeg. A lánc ne legyen száraz soha de ne is ússzon az olajban.
Az én elsõ lánccserém úgy volt, hogy a haverom megmutatta ÉLÕBEN. Tehát nem a neten akartam megtanulni. És nem itt várni a választ minden kérdésre. Hanem amikor mutatják akkor ott lehet kérdezni. Érzed a különbséget ?
Nem néztelek hülyének de érzõdik nagyon, hogy nem értesz hozzá, gyakorlatod nincs benne.
De kérdezz nyugodtan tovább. Örömmel segítünk.
Baráti üdvözlettel,
Marci
Marci