Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Ma de. szétszedtem a mavic racsnit. Zseniálisan egyszerû, vagy primitív nem tudom mit gondoljak?! A racsni külsõ (forgó) házában küllõk felõli oldalon csak egy fehér mûanyag gyûrû van, ez fekszik fel (csúszik) a tengelyen. A házat az agy felõl egy guni karmantyú védi a kosztól, elég hatásosan mert belül semmi kosz nem volt. Állítani szerintem nem lehet, ha mégis valaki tudós majd elárulja hogyan, javítani csak a gyûrû cseréjével , amit nem tudom lehet-e kapni külön. Kopás nem látszik, a pár hónapos túrázós használat után. Sajnos új korában nem néztem meg kotyogásilag, így nem tudom az egész enyhe kotyogás ( önbeállás ?) alapállapot ezeknél az agyaknál vagy kopás? Összességében nekem nem tetszik ez a mûszaki megoldás, kár, hogy nem tudtam róla a kerékszett megvétele elõtt Feltöltött kép

Akkor csak lelazult, vagy az alátéthiány.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Remélem nem nagyon, júliusban vettem újonnan Feltöltött kép Tekintvén, hogy közben volt egy hat hetes gipszelésem nincs is benne tul sok.

Akkor csak lelazult, vagy az alátéthiány.

A sebesség mindent megold.

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Remélem nem nagyon, júliusban vettem újonnan Feltöltött kép Tekintvén, hogy közben volt egy hat hetes gipszelésem nincs is benne tul sok.

Jól emlékeztem.
Ha szétszeded úgyis látni fogod, hogy mennyire van szétkopva.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Itt a megoldás, kb. öt másodperc volt :-( Nem tul bíztató...http://www.5min.com/...ee-Hub-66770606

Jól emlékeztem.
Ha szétszeded úgyis látni fogod, hogy mennyire van szétkopva.

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts
Itt a megoldás, kb. öt másodperc volt :-( Nem tul bíztató...http://www.5min.com/...ee-Hub-66770606

Ha jól emlékszem siklócsapágyas (és nem árt gyakran olajozni, a zsír nem igazán jó bele). Lehet csak lelazult és meg kell húzni vagy hiányzik belõle egy alátét (ami a mavicnél elõ szokott fordulni) és ilyenkor gyakran lelazul vagy megszorul ha nagyon meghúzod. Vagy legrosszabb esetben szétkopott és kell egy új kazettatest.

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts

Kela tud nyilatkozni az ügyben õ már a másodikat nyûvi záros határidõn belül... legalább gariba cserélték neki...

háátt az enyémbe új kazettatest kellett 9rugó!:o és úgy érzem, hogy lassan jöhetne a 3. ,mert megint kotyog. de már nem fogok újat venni.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Megjött az új fog. sorom, gyorsan fel is raktam a mavic crosstrail kerekemre, és meglepõdve tapasztaltam, kotyog, nem nagyon de negem zavar. Nem a fogaskerék, hanem a racsni rész. Tudom a shimanonal ki lehet hézagolni, de ezt nem ismerem beülrõl. Látott már valaki ilyet mavic racsnit szétszedve? Hézagolható, vagy ne is fárasszam magamat vele mert nem ?

Ha jól emlékszem siklócsapágyas (és nem árt gyakran olajozni, a zsír nem igazán jó bele). Lehet csak lelazult és meg kell húzni vagy hiányzik belõle egy alátét (ami a mavicnél elõ szokott fordulni) és ilyenkor gyakran lelazul vagy megszorul ha nagyon meghúzod. Vagy legrosszabb esetben szétkopott és kell egy új kazettatest.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Megjött az új fog. sorom, gyorsan fel is raktam a mavic crosstrail kerekemre, és meglepõdve tapasztaltam, kotyog, nem nagyon de negem zavar. Nem a fogaskerék, hanem a racsni rész. Tudom a shimanonal ki lehet hézagolni, de ezt nem ismerem beülrõl. Látott már valaki ilyet mavic racsnit szétszedve? Hézagolható, vagy ne is fárasszam magamat vele mert nem ?

Kela tud nyilatkozni az ügyben õ már a másodikat nyûvi záros határidõn belül... legalább gariba cserélték neki...

Bigtibi

Bigtibi

törzsvendég

• fórumtag
  • 392 posts

kela

kela

bentlakó

• fórumtag
  • 7,622 posts

Alap lánc hamarabb megnyúlhat, általában spórolnak rajta, de 2-3e kilométert bírnia kell, persze ez attól függ pörgetsz-e inkább vagy nyélen rakod...

mondjuk ha egy alap shimano van rajta attól ne várj sokat...

egy középszintû sramtól sem kell elájulni:D legalábbis elég hamar megadta magát az is..

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts
magyarul ha 15 centin van 1mm nyúlás akkor elkopott...

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Most nyáron vettem a speedert kb.max 500 km van a láncban. Nyúlás szempontból mi volna a kritikus km mennyiség?

Hogy mennyit bír egy lánc az széles határok között van, minõségtõl függ.
Egy 500km-t futott láncot én nem cserélnék ki, szerintem használd nyugodtan az Ultegrához. Ha biztosra akarsz menni ugorj be bármelyik szervizbe, kell hogy legyen "láncnyúlásmérõjük", azzal meg tudják nézni milyen állapotú. Vagy méricsgélhetsz házilag is, egy szem 1/2 col, ha 12 duplaszemnél (ami egy láB) 1/16 colnál kisebb az eltérés, akkor OK.

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

Most nyáron vettem a speedert kb.max 500 km van a láncban. Nyúlás szempontból mi volna a kritikus km mennyiség?

Alap lánc hamarabb megnyúlhat, általában spórolnak rajta, de 2-3e kilométert bírnia kell, persze ez attól függ pörgetsz-e inkább vagy nyélen rakod...

mondjuk ha egy alap shimano van rajta attól ne várj sokat...

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts

A monoblokkot kénytelen leszel, mert teljesen más rendszerû a kettõ. Az elsõ váltó szerintem elviszi az 52 fogat, csak hozzá kell majd állítani. Ha nem új a láncod akkor azt is érdemes lenne, mert a nyúlott lánc elkoptatja a jó kis Ultegra lánctányérokat...

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

Sziasztok! Van egy merida speeder T1 2009 bringám. Jó kis gép. Ám sajnos nagyon gagyi hajtómûvel (shimano m191)van gyárilag felszerelve:

http://www.canga.hu/...rida-Speeder-T1

És van egy továbblépés miatt kihasználatlan ultegra SL 2008 FC-6600Gtripla országúti hajtómûvem is, amit most a speederbe szeretnék beépíteni:

http://www.speed-way...D=152&katID=340

Tanácstalan vagyok. A hajtómûvel együtt milyen egyéb alkatrészeket kell a tökéletes kompatibilitás kedvéért kicserélnem? Az elsõ láncterelõt és a hajtómûcsapágyat? Vagy talán a hátsó fogaskeréksort és a váltókarokat is? Ne adj isten még a láncot is?

Néztem a weboldalon a T2-est és T3-ast már országúti hajtómûvel szerelik, a váz ránézésre ugyanaz.

A monoblokkot kénytelen leszel, mert teljesen más rendszerû a kettõ. Az elsõ váltó szerintem elviszi az 52 fogat, csak hozzá kell majd állítani. Ha nem új a láncod akkor azt is érdemes lenne, mert a nyúlott lánc elkoptatja a jó kis Ultegra lánctányérokat...

Kobuc

Kobuc

vendég

• fórumtag
  • 144 posts
Sziasztok! Van egy merida speeder T1 2009 bringám. Jó kis gép. Ám sajnos nagyon gagyi hajtómûvel (shimano m191)van gyárilag felszerelve:

http://www.canga.hu/...rida-Speeder-T1

És van egy továbblépés miatt kihasználatlan ultegra SL 2008 FC-6600Gtripla országúti hajtómûvem is, amit most a speederbe szeretnék beépíteni:

http://www.speed-way...D=152&katID=340

Tanácstalan vagyok. A hajtómûvel együtt milyen egyéb alkatrészeket kell a tökéletes kompatibilitás kedvéért kicserélnem? Az elsõ láncterelõt és a hajtómûcsapágyat? Vagy talán a hátsó fogaskeréksort és a váltókarokat is? Ne adj isten még a láncot is?

Néztem a weboldalon a T2-est és T3-ast már országúti hajtómûvel szerelik, a váz ránézésre ugyanaz.

Camping Joe

Camping Joe

bentlakó

• fórumtag
  • 5,592 posts
Én azt szoktam, kalapácsot kihegyezem kicsit, meg fullra kitakarítom, és kicsi WD-40 bele.
Ha tudok, akkor erõsebb rugót teszek bele, és innestõl kezdve jónak kell lennie.

Try-All racsni megjavult tõle, illetve az egysebi Novatec hátsó agy is.
És ugyanígy csináltam egy B+ DSP-vel is. Csak az új volt, és a bunkó gyártó telenyomta annyi zsírral, hogy egy agyat meg lehetett volna vele kenni. Azt kitakarítottam teljesen, WD-40, és tökéletes lett.

'A gépjármûvezetõ nem ellenség, a közúti közlekedés nem háború, ebbõl következõen a helyváltoztatás nem túlélési gyakorlat!'

ELADÓ! http://forum.bikemag.../hirdetes-12960

Grigoris94

Grigoris94

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

a hatso racsnit kellene leszedni es belekukkantani. nem kezdoknek valo muvelet, szal ha nem csinaltal meg ilyet akkor ajanlanam egy szerviz felkereseset. igy latatlanba azt mondanam hogy uj fog kelleni.

Köcce...a bike még garanciális csak most egy ideig nem tudom elvinni ezért kellett volna valami átmenetileg, de inkább várok és beviszem. Köszi mégegyszer:)

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
a hatso racsnit kellene leszedni es belekukkantani. nem kezdoknek valo muvelet, szal ha nem csinaltal meg ilyet akkor ajanlanam egy szerviz felkereseset. igy latatlanba azt mondanam hogy uj fog kelleni.
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

Grigoris94

Grigoris94

újonc

• fórumtag
  • 3 posts

hat oregfiu a hajtassal nem lehet problema az csak van.forog a kis csapagyain es ennyi mak recseghet.racsni lesz bajos valoszinuleg kihagynak a kalapacsok vagy a lanc ugrik meg a fogakon.

A kalapácsos variáció lesz. Tudsz valami szerelési tanácsot adni: Mit csináljak vele stb.? A lánc biztos nem ugrál mert megvan húzva rendesen(single speed)