Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

oké, tehát, a dura ace 10 grammal nehezebb, kétszer annyiba kerül, és szemre alig tér el.

miben tud többet? tartósabb? jobb csapágyazás? Mennyire tartósak ezek a ht2 külső csészés csapágyak? Olyan, mint az ultra torque? (az kb. 30ezret elmegy a gyárijával) A csere itt is megoldható 1500-1600 ft-ból szimpla csapágycserével, vagy csészével együtt cserélendő?

Ha mar szimpla csapagycsere, vajon a munyaghazas shimano pressfit csapagybol ki lehet banyaszni magat a csapagyat, s betenni helyere egy kinait? Most vettem eszre, hogy a bal csapagy mar szarul jar, s inkabb csak azon az oldalt cserelnem (:

Edited by blash, 2017. June 27. - 04:56.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Nagy nehezen sikerült kifúrnom a Sram X9-es hátsó váltóm felső váltógörgőjének csavarját.

Lehet ilyet kapni csavarboltban vagy bicajszervizben próbáljak kérni?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Jó módszer de ha 45 fokban, a patentszem két lapjának sarkát nyomod meg egy fogóval, úgy is könnyen nyílik.

Egy régi küllőből levágsz egy 10 centis darabot, a két végét behajlítod, így ez megtartja a váltó feszítése ellen a láncot a szerelni kívánt részen.

Köszi, először fogóval próbálkozom majd.

A váltót ki lehet akasztani, hogy szerelni lehessen a láncot.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Jó módszer de ha 45 fokban, a patentszem két lapjának sarkát nyomod meg egy fogóval, úgy is könnyen nyílik.

Egy régi küllőből levágsz egy 10 centis darabot, a két végét behajlítod, így ez megtartja a váltó feszítése ellen a láncot a szerelni kívánt részen.

pontosan!

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

marton

marton

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,662 posts

Itt a kis videó (0:25), hogyan lehet bontani a patentszemet ruhacsipesz rugójával, igaz ez 10 sebességes lánc.

És azt is lehet látni, hogy kézzel miért nehéz, illetve szinte lehetetlen.

Marci

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Valszeg ez lesz a megoldás.

Köszi a tanácsokat mindenkinek :-).

Sram PC-1110-es lánc, van benne patentszem, de kézzel nem lehet bontani. Van speckó bontófogó is egyébként. Sőt találtam videót, ahol ruhacsipeszből kiszedett rugóval bontják. Azt kipróbálom majd.

Ez a cucc az összerakásban is tud segíteni, amikor a többször használható patent az istennek nem akar a helyére pattanni, cserébe folyton szétesik, tehát a pedálra ráállva sem tudnád összepattintani :)

Amúgy bénázik rendesen a videón a figura. Én úgy vettem észre, hogy ha nem nyomod össze a patent oldalait, akkor nagyon nehéz leszedni, de ha összenyomod, akkor sokkal könnyebben össze lehet tolni a csapokat. Gondolom, nem véletlen :D

Edited by RelakS, 2017. June 20. - 09:49.

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

Itt a kis videó (0:25), hogyan lehet bontani a patentszemet ruhacsipesz rugójával, igaz ez 10 sebességes lánc.

És azt is lehet látni, hogy kézzel miért nehéz, illetve szinte lehetetlen.

• Vejne likes this

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

de fogsz egy fogot es atlosan rafogva osszenyomod a patentszemet, parszor megismetled, s talan kezzel is szet fogod tudni szedni, de azert en tartanek magamnal pot patentszemet, lehetoleg bonthatot, kmc-bol vettem ilyet.

Valszeg ez lesz a megoldás.

Köszi a tanácsokat mindenkinek :-).

Sram PC-1110-es lánc, van benne patentszem, de kézzel nem lehet bontani. Van speckó bontófogó is egyébként. Sőt találtam videót, ahol ruhacsipeszből kiszedett rugóval bontják. Azt kipróbálom majd.

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Már nem tudom, hogy melyik gyártó állt elő elsőnek az egyszer használatos patentszemmel, de KMC-ből van bontható és nem bontható is. Például nem bontható a 11-es CL555, míg a 10-es CL559R és a CL559C bontható. A 10-es KMC láncomon lévőt nem tudtam csak úgy szétszedni, mint a 8-as, 9-es Sram patentszemeket, ekkor kaptam azt a tanácsot, hogy nyomjam össze fogóval, s pár ilyen után már könnyebben szét lehet majd szedni. Franc se gondolta volna addig, hogy kitalálták az egyszer használatos patentszemet...

SRAM-nak tuti vannak ilyenjei, és szerintem én is használok ilyet, de többször bontottam már. Annyi különbséget érzek, hogy pattanás nélkül összecsúszik a lánc, viszont teszi a dolgát, nem esik szét, nem pattan el...

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts
Ez az egyszer használatos nekem újdonság. Bár tény, hogy amit most raktam fel azt sokkal nehezebben tudtam szétszedni. De szerintem ez is bontható kategória. Legalább is én szétbontottam:-) összerakni is csak annyi, hogy beakasztom a szemet, megrántom a láncot és akkor beül a csapszeg horonyba így nem tud lejönni, csak ha összenyomom ismét.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Én csak hülyültem a flex-el, de most kezdek felfigyelni, hogy lemaradtam valamiről?
Ez valami különleges lánc? Mert én a láncbontón, a bontható patentszemen kívül találkoztam még mezei csapszegkiütő stift-tel, ezekkel eddig minden láncot szét tudtam szedni. Nekem régóta bontható KCM patenszem van minden láncomon, ezt szerszám nélkül, kézzel is szét lehet szedni.

Már nem tudom, hogy melyik gyártó állt elő elsőnek az egyszer használatos patentszemmel, de KMC-ből van bontható és nem bontható is. Például nem bontható a 11-es CL555, míg a 10-es CL559R és a CL559C bontható. A 10-es KMC láncomon lévőt nem tudtam csak úgy szétszedni, mint a 8-as, 9-es Sram patentszemeket, ekkor kaptam azt a tanácsot, hogy nyomjam össze fogóval, s pár ilyen után már könnyebben szét lehet majd szedni. Franc se gondolta volna addig, hogy kitalálták az egyszer használatos patentszemet...

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts
Én csak hülyültem a flex-el, de most kezdek felfigyelni, hogy lemaradtam valamiről?
Ez valami különleges lánc? Mert én a láncbontón, a bontható patentszemen kívül találkoztam még mezei csapszegkiütő stift-tel, ezekkel eddig minden láncot szét tudtam szedni. Nekem régóta bontható KCM patenszem van minden láncomon, ezt szerszám nélkül, kézzel is szét lehet szedni.

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts
egy knipex cobolt xl is biztos szepen vagna:

de fogsz egy fogot es atlosan rafogva osszenyomod a patentszemet, parszor megismetled, s talan kezzel is szet fogod tudni szedni, de azert en tartanek magamnal pot patentszemet, lehetoleg bonthatot, kmc-bol vettem ilyet.

Seneca

Seneca

fórumtag

• fórumtag
  • 46 posts

Csapszegvagoval

Flex?

RelakS

RelakS

vendég

• fórumtag
  • 533 posts

Csapszegvagoval

A patentszem megbontása nem célszerűbb? :D

Edited by RelakS, 2017. June 19. - 19:30.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

11 sebességes Sram láncot hogy a legcélszerűbb levenni?

Csapszegvagoval
  • Sandman likes this

ultio

ultio

TARC

• fórumtag
  • 1,169 posts

11 sebességes Sram láncot hogy a legcélszerűbb levenni?

Canyon Spectral 29 AL 5

rasti rusti

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts

Egyénként ugyan ez van leírva még ábrákkal is a használati utasításra,

Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

Kisherceg

Kisherceg

fullamatőr kocabringás

• fórumtag
  • 8,025 posts

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy ki szeretném cserélni a középcsapágyam integráltra. Vettem is egy BB-52-es integrált középrészt. Az lenne a kérdésem, hogy adtak hozzá hézagolókat. Honnan tudom hogy melyik oldalra mennyit kell feltennem? A váz csapágyház szélessége 73 mm, az ajánlott láncvonal 50mm. Remélem érthető a kérdésem és tudtok nekem segíteni. Köszönöm előre is a segítségeteket.

73mm széles csapágyházhoz egy hézagoló kell, a jobb oldali csésze és a váz közé.

68mm-nél balra: 2,5mm (egy hézagoló) jobbra 5mm (két hézagoló)

láttam olyat, ahol a hézagoló nem 2,5mm, hanem, 1,7+0,8mm, de a lényeg ugyanaz. :)

"Nyugi. Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."

"Itt vannak sárkányok, b@zdmeg???!!!"

gorwik

gorwik

újonc

• fórumtag
  • 4 posts

Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy ki szeretném cserélni a középcsapágyam integráltra. Vettem is egy BB-52-es integrált középrészt. Az lenne a kérdésem, hogy adtak hozzá hézagolókat. Honnan tudom hogy melyik oldalra mennyit kell feltennem? A váz csapágyház szélessége 73 mm, az ajánlott láncvonal 50mm. Remélem érthető a kérdésem és tudtok nekem segíteni. Köszönöm előre is a segítségeteket.