Sziasztok,
Az lehetséges, hogy a Dura-Ace RD-9000-es hátsó váltó nem kompatibilis egy 10-es Ultegra rendszerrel?
A történet annyi, hogy anyagi megfontolásból fokozatosan szeretnék átállni a 10-es Ultegráról a 11-es Dura-Ace 9000-re. A hajtóművet és az első váltót már lecseréltem, ma a hátsó váltó volt soron. Úgy gondoltam, hogy a 10-es Ultegra fékváltókarral, a 10-es sorral simán működik a 11-es Dura váltó, lévén a kanál útját a fékváltókar határozza meg, amennyi bowdent húz, annyit mozdul. A végállásokat be is tudtam állítani a 10-es sorhoz, de valami nem kerek. 2 órán át szenvedtem vele, de nem sikerült rendesen beállítani. Ha alul leváltott, akkor fent nem lépett fel az utolsó lánckerékre, vagy fordítva. A köztes fokozatoknál sem volt egyenletes.
Természetesen lehetséges, hogy én vagyok a béna, ez lenne a jó hír, mert akkor csak be lehetne állítani, de szerintem itt más a gond. A beállítás folyamatát nem írnám le, a Shimano gyári útmutatója alapján jártam el, mint eddig mindig. A bringáimat magam építettem, soha nem volt gondom. Az Ultegrát is simán belőttem az állványon úgy, hogy utána nem kellett hozzányúlni több ezer km után sem. Nem arcoskodom, csak azért írtam le, hogy nem vagyok tök hülye a témához, de most padlót fogtam.
Többen állították, hogy lefelé kompatibilis a Dura-Ace is, de szerintem mégsem. Arra jutottam, hogy az Ultegra RD-6700 és a Dura-Ace RD-9000 mechanikájának az erőkarja nem azonos, vagyis azonos bowdenútra nem ugyanannyit mozdul a kanál. Nincs nagy eltérés, de arra elég, hogy ne bírja pontosan lekövetni a 10-es sor osztását.
Van valakinek tapasztalata ebben a témában? Valami megerősítést várnék, mielőtt visszaraknám hátulra az Ultegrát.