Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18261 replies to this topic

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee
..

Ha nem, szerintem hagyjad, ha emlékeim nem csalnak, 46.8mm-es láncvonalad lesz így is, ami még mindig egész jó...

..

Pontosítás: 3-tányéros hajtómű 2-tányérosítva, na az volt ennyi. Az egytányéros non-boost hajtóművek kb. a mm-re egyeznek a régi háromtányéros hajtókarok láncvonalával, de nem néztem utána alaposan, szóval javítsatok, ha tévednék.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

a korábbi kérdésemhez, meg ehhez az alátét témához is kapcsolódik: egyszer én is fúrtam fel rozsdamentes alátéteket nagyobbra, mert a külső átmérőjük volt a jó, elég macera volt, de meg lehetett csinálni, ha nincs épp jobb megoldás.

láncvonal: most tesztelésre van fent elöl egy 26-os kistányér, meg a 32-es SS is. váltó nincs, pedig már eszembe jutott hogy visszateszem, de tartok tőle, hogy az egysebis 32-es nem venné fel jól a láncot. sima váltóssal meg nem voltak jó tapasztalataim, lerázódott a lánc, igaz, váltóval legalább vissza lehetett ügyeskedni.

Szóval csak annyi, hogy arra számítottam, a kistányérról nem tudom majd végigváltani a hátsó (9s) sort, de gond nélkül megy, pedig elvileg az is elég elb*szott láncvonalat jelent. Régi 3 tányéros integrált hajtómű amúgy, a középső elvileg 50mm körül lenne.

Szóval ha nem lenne kevés a 26:11, még így is hagynám, egyébként a 26:34 már egész barátságos, de elgondolkodom, hogy tényleg kellhet nekem az 46-os fog hátra, ha elöl visszatérek a 32-re. utálom tolni..

zscs

zscs

bringás

• fórumtag
  • 3,321 posts
  • LocationBdapest - Wien - Mondsee

Itt nézz körül, ha Eagle lánctányért keresel: http://www.superstar...ain-chainrings/

Kifogtam egy akciót múltkor, kettőt is vettem, darabját 20 EUR áron.

Ezt az alátétezést nem egészen értem, boost vázad van 148mm-es hátsó aggyal?

Ha nem, szerintem hagyjad, ha emlékeim nem csalnak, 46.8mm-es láncvonalad lesz így is, ami még mindig egész jó...

104 BCD-s 30t tányérok és 32T oválisok 2mm offset felfogatással kaphatóak, nekem például utóbbi van. Ez olyan, mintha alátételeznéd, szóval ha szeretsz kísérletezgetni, próbálj meg egy 32T ovális tányért és ennyi. (De vigyázz, ami nem kerek, fertőző!) :)

[Edit]

Most látom, a 785 a kéttányéros verzió, aminek rosszabb a láncvonala, mint a hármasé volt. Így már értem a kérdést. Azért remélem, adtam egy kis alternatívát a 30t és 32t ovállal, kiváltani az alátéteket! :)

Edited by zscs, 2017. July 27. - 07:43.

• mephisoft likes this

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Most, hogy megjelent a már nem annyira csillagászati árú GX Eagle, fontolgatom, hogy a 2x10-es rendszeremet 1x12-esre alakítsam. A Shimano XT (FC-M785) hajtókart jó lenne megtartani tudni, erre feltenni egy GX Eagle tányért. A lyukkör kérdése szerencsére rendben van. Amit nem látok át, az a láncvonal kérdése. Ha csak simán fölcsavarozom az Eagle lánckereket az XT hajtókarra, akkor helyből rendben lesz a láncvonal? Vagy valami alátétekkel beljebb kell tolni a tányért? Ha ez utóbbi, akkor hol lehet ehhez alátétet szerezni? Nem találtam sehol ilyet. Illetve ez esetben gondolom hosszabb csavarok kellenének? Azt hol lehet kapni?

A Oneup tablazata szerint kell hozza alatet: int.oneupcomponents.com/pages/understanding-chainline-for-optimal-1x-conversions-boost-and-non-boost

OneUp-Components-2mm-Narrow-Wide-Chainri

Es nem tul meglepo modon, epp arulnak alatetet is: int.oneupcomponents.com/products/spacer-chainring-10mm-id-4-pack Talan beszerezheto hasonlo itthon is, vagy reszelgetessel hasonlora faraghato. Nezegettem, de nem talaltam hasonlo (aminek nem tul nagy a kulso atmeroje) alatet a faborynal, pedig van alu es titan alatetjuk is. Vagy ha talalsz esztergalyost, akkor biztos csinal megfelelo alatet. Gerhardtnak is van altete, ketfele meretben: 2,7 es 3,9 mm, csak epp a belso atmerot nem irjak...

Ezt a Sram 104-es lanctanyert nezted? Nem is gondoltam volna, hogy csinaltak ebbol negy csavarosat, azt hittem, hogy csak direct mountosokat csinal mar a Sram az Eagle-hez. 

• mephisoft likes this

mephisoft

mephisoft

törzsvendég

• fórumtag
  • 453 posts

Sziasztok!

Most, hogy megjelent a már nem annyira csillagászati árú GX Eagle, fontolgatom, hogy a 2x10-es rendszeremet 1x12-esre alakítsam. A Shimano XT (FC-M785) hajtókart jó lenne megtartani tudni, erre feltenni egy GX Eagle tányért. A lyukkör kérdése szerencsére rendben van. Amit nem látok át, az a láncvonal kérdése. Ha csak simán fölcsavarozom az Eagle lánckereket az XT hajtókarra, akkor helyből rendben lesz a láncvonal? Vagy valami alátétekkel beljebb kell tolni a tányért? Ha ez utóbbi, akkor hol lehet ehhez alátétet szerezni? - Nem találtam sehol ilyet. Illetve ez esetben gondolom hosszabb csavarok kellenének? Azt hol lehet kapni?

Már két estét böngészgettem a netet, és nem találtam meg a választ erre a kérdésre. Valaki végigjátszotta már ezt?

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

http://www.ebay.com/...5sAAOSwIgNXuLM1

ennek az ukrán srácnak is vannak jó dolgai

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Mindig is Shimanót használtam, úgyhogy kicsit ezért is akarok most Sramot :) 11-42 nekem elégnek tűnik, a 11-34-nél sem a tartományt érzem kevésnek, hanem az alját soknak.

De majd felrakok egy 26-os kistányért, azzal ki tudom próbálni első váltó nélkül is, ha kézzel átrakom. A 26:34 majdnem pont annyi, mint a 32:42.

Ha mégis kiderül, hogy rosszul döntöttem, akkor majd egyszer veszek 42-nél nagyobbat, de kicsit még ettől is idegenkedem :)

Az i-specben lenne ráció, mert XT fékeim vannak, de tényleg ki szeretnék próbálni egy Sram váltást már.

Ja, hónap végén rendelem, ha addig nem költöm el az árát, most ezzel nevelem magam: ha fizetésnap előtt is van rá, akkor van rá ;-)

es miert nem 11-46-os fogsort veszel? keves lesz a 11-42-es tartomanya egy lanctanyerral. 55 euroert, 5 euroval tobbert van ez: SunRace CSMX8 Cassette 11-speed - 11-46

meg miert nem slx hatsovaltot ea valtokart valasztasz?

Shimano SLX RD-M7000-11-GS Shadow RD+ Rear Derailleur medium 11-speed - black - 58 euro

Shimano SLX SL-M7000-11-R - Rapidfire Plus Shifting Lever right 11-speed - black - 30 euro, de az i-speces csak 28, ha esetleg shimano fekkarod lenne. Nem vagyok a sram ellen, de valahogy a shimano mindig olcsobb azonos szintu alkatreszeket nezve.

ha mar rendelsz a bike24-tol, nem dobnal hozza nekem par, mondjuk 5 darab 304 mm-es, egyenes feju dt kullot? (:

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

oh bakker... ahhoz mas kazettatest kell. hat igy marad a 11-46 dilemma.

Edited by arn, 2017. July 12. - 15:26.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs

nem erdemesebb sram 1150 10-42ot valasztani inkabb 30as tanyerral? :) a shimano nehezebb, es eleg foghijas az atfogas a ket vegen.

a sulycsokkentes miatt en is agyalok a dolgon (jo lenne 10kg ala vinni a bringat tokkal vonoval), a finomabb fokozatokat buknam, meg az also vegen nemi sebesseget.

14vgswg.png

blash

blash

vendég

• jóváhagyásra váró
  • 875 posts

Közben nézelődtem, és mégis inkább külön venném az alkatrészeket, hajtókar nélkül.
De így azonos összegből GX-re futja, ha a lánctányért nem számolom (ott vagy barkácsolás, vagy vásárlás lesz, majd kiderül).
Sunrace 11-42 hátsó sor, GX váltó és trigger kar, PC1110 lánc van most a kosárban.
sünrész: https://www.bike24.c...;product=213750

es miert nem 11-46-os fogsort veszel? keves lesz a 11-42-es tartomanya egy lanctanyerral. 55 euroert, 5 euroval tobbert van ez: SunRace CSMX8 Cassette 11-speed - 11-46

meg miert nem slx hatsovaltot ea valtokart valasztasz?

Shimano SLX RD-M7000-11-GS Shadow RD+ Rear Derailleur medium 11-speed - black - 58 euro

Shimano SLX SL-M7000-11-R - Rapidfire Plus Shifting Lever right 11-speed - black - 30 euro, de az i-speces csak 28, ha esetleg shimano fekkarod lenne. Nem vagyok a sram ellen, de valahogy a shimano mindig olcsobb azonos szintu alkatreszeket nezve.

ha mar rendelsz a bike24-tol, nem dobnal hozza nekem par, mondjuk 5 darab 304 mm-es, egyenes feju dt kullot? (:

Edited by blash, 2017. July 12. - 14:05.

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Zuper, köszönöm, Uraim!

Közben nézelődtem, és mégis inkább külön venném az alkatrészeket, hajtókar nélkül.

De így azonos összegből GX-re futja, ha a lánctányért nem számolom (ott vagy barkácsolás, vagy vásárlás lesz, majd kiderül).

Sunrace 11-42 hátsó sor, GX váltó és trigger kar, PC1110 lánc van most a kosárban. 

sünrész: https://www.bike24.c...;product=213750

karakoram

karakoram

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,558 posts

Bizony jó lesz a kiszemelt Sram kazetta a Shimano szabadonfutóra.

10-től induló kiosztásnál kell "aggódni" az XD miatt.  

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts
Igen

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

máshogy kérdezem... ha MTB-ben gondolkodunk, akkor csak 2 féle 11-es kazetta létezik? tehát ami nem a Sram XD, az mind kompatibilis egymással, és így felmegy a régi (8-9-10s) Shimano agyakra? 

ZolkoW

ZolkoW

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,700 posts

Heló - jó ideig nem követtem az eseményeket, közben születtek ilyen furcsaságok, mint a 12-es hátsó sor... 

Ez viszont 11-es, teljes szett hajtókarral (egyébként hajtókarra nem hiszem, hogy szükségem van, de új tányérra igen), a kérdésem az, hogy ez: https://www.bike24.c...6;pgc[66]=19702 akkor tényleg rámenne a 8/9/10-es sorhoz kitalált Shimano agyamra, és a kar belemenne a 73mm-es (angol? az a gyakoribb, ugye?) menetes csapágyházamba?

Régóta 1x9-es hajtásom van, de hiányzik pár könnyebb fokozat 32:34 alá. A 10-es rendszerhez is kéne jócskán költenem, és az még akkor is viszonylag öszvér lenne, úgy érzem.

Edited by ZolkoW, 2017. July 09. - 19:20.

arn

arn

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 7,205 posts
  • LocationBécs
A cx bringan egy otkaros gossamer van. Az egyik kar kb 0.5-1 mmt befele hajlik - van ennek vmi valtast segito szerepe, vagy csak gyartasi hiba?

Eloszor idegesitett, aztan raktam a tanyer ala egy alatetet, akkor egyenesen futott a nagytanyer (a kistanyernal ez nem segit - de ott kevesbe gond), a valtassal nem volt problema. Van vmi fura kattogas a hajtasnal, szvsz nem emiatt, de kiszedtem az alatetet, igy elegge "beszukul" az atdobo.

Vejne

Vejne

törzsvendég

• fórumtag
  • 4,309 posts

ha van megfelelő kiosztásban, hajrá! szerintem teljesen jó, főleg alsó árkategóriában talán még jobb is, mint az sh.

ellenben nekem gond van:

14-15-16-17-18-19-21-23-26 a sorom, de mostanában, hogy naponta tudok menni, nagyon hiányzik egy 20t. feltűnően nagy az ugrás a 19-21 közt, s csak most vettem észre.

a probléma:

14-23 sor csak 10s-ben van, vagy michében. utóbbi meg egy kalap trágya.

ötletek? c9..

talpfa

talpfa

vendég

• fórumtag
  • 507 posts

ha én mondom hogy vedd nyugodtan azt mondják nem tárgyilagos vélemény :)

de raklap szám fogy és teljesen pozitivak a visszajelzések

saját bringámra is ilyen lesz..

Kipróbálom. :)

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,267 posts

Sziasztok!

Sunrace sorról mi a véleményetek?

Vagy érdemesebb Shimano-t venni (pl.:CS-HG41, CS-HG 200-7)?

https://ebike.hu/ter...fogaskereksor/

Városba, boltba..stb. rohangálós bicóra kerülne.

Köszi.

ha én mondom hogy vedd nyugodtan azt mondják nem tárgyilagos vélemény :)

de raklap szám fogy és teljesen pozitivak a visszajelzések

saját bringámra is ilyen lesz..

"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

talpfa

talpfa

vendég

• fórumtag
  • 507 posts

Sziasztok!

Sunrace sorról mi a véleményetek?

Vagy érdemesebb Shimano-t venni (pl.:CS-HG41, CS-HG 200-7)?

https://ebike.hu/ter...fogaskereksor/

Városba, boltba..stb. rohangálós bicóra kerülne.

Köszi.