Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis

Alapvetõen a Sramé. De általánosítva a választ úgy néz ki a dolog, hogy az a fogaskeréksor a kíméletesebb, ahol minél több fokozat ül egy tartóbakon. Megfordítva; az egyes fokozatok minél több ponton adják át az erõt, forgatják az agyat, annál kevésbé mar bele az aluba. Mivel a Shimanonak 2 db tartóbakja van (mellesleg ésszerûen), és nem 1, ilyen szempontból a Sram a jobb.

Az xt-n egy tartóbakon vannak (ez a kivétel).

Ebbõl a szempontból akkor a Shimano XT és a Sram PG990 gyakorlatilag azonosnak tekinthetõ?
~ egy árban is vannak.

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

sziasztok!

van egy shimano xt hátsó váltó a bringámon, de nagy gondban vagyok vele, mert nem nagyon tudjuk beállítani! A gondom az, hogy ha hátul a kis fogasokon jól vált akkor a nagy felsõkön gyengélkedik, ha meg úgy állítjuk be hogy felül, akkor a kicsiken nem az igazi, álllandóan elmászkál. hiába csinálja meg szerelõ állványon, amikor terhelve van, megyek vele akkor nem pontos. Volt valakinek hasonló? hogy tudta orvosolni, mert tanácstalan vagyok. Már cseréltünk láncot is,bowdent is, Több szerelõ látta, de nem tudom mi lehet az ok? Ennyire megbízhatatlan az XT váltó vagy más lehet a gond. Egy deore váltóval van párosítva.
esetleg, ha cserélnék sram-ra akkor abból melyiket ajánlanátok ami ár érték arányban jó? Nem tudok rá igazán költeni, de jó lenne ha már végre nem kellene a váltassal ennyire foglalkoznom.

XT váltónak Deore váltókarral nagyon szépen kellene váltania. Nekem akkor csinált ilyent amikor a váltó kanala el volt görbülve.
Failure is always an option.

vdavid

vdavid

vendég

• fórumtag
  • 242 posts
hát tavaly vettem a bringát és újonnan, kb 1500-2000km van benne, tehát nem lehet azt mondani, hogy agyon lenne hajszolva, és már az elején is csinálta ezt.

bigcamera

bigcamera

törzsvendég

• fórumtag
  • 890 posts

sziasztok!

van egy shimano xt hátsó váltó a bringámon, de nagy gondban vagyok vele, mert nem nagyon tudjuk beállítani! A gondom az, hogy ha hátul a kis fogasokon jól vált akkor a nagy felsõkön gyengélkedik, ha meg úgy állítjuk be hogy felül, akkor a kicsiken nem az igazi, álllandóan elmászkál. hiába csinálja meg szerelõ állványon, amikor terhelve van, megyek vele akkor nem pontos. Volt valakinek hasonló? hogy tudta orvosolni, mert tanácstalan vagyok. Már cseréltünk láncot is,bowdent is, Több szerelõ látta, de nem tudom mi lehet az ok? Ennyire megbízhatatlan az XT váltó vagy más lehet a gond. Egy deore váltóval van párosítva.
esetleg, ha cserélnék sram-ra akkor abból melyiket ajánlanátok ami ár érték arányban jó? Nem tudok rá igazán költeni, de jó lenne ha már végre nem kellene a váltassal ennyire foglalkoznom.

Ha a váltó használt, érdemes megnézni, hogy milyen állapotban van a fogassorhoz közelebb lévõ váltógörgõ siklócsapágya.
Ha nagyon kopott és billeg a mûanyag lánckerék, akkor ez is lehet egy hibaforrás. (tapasztalat)
Sõt, maga a váltó is billeghet a váltópapucshoz rögzített tengelyen.
Ha a váltó új és keveset futott, akkor nincs ötletem.
Sok sikert!
Olyan kicsi az izmom, hogyha borogatnám, elmúlna. :D

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts
Melyik típus? és új a váltó, vagy már használt?
Don't try this at home!

vdavid

vdavid

vendég

• fórumtag
  • 242 posts
sziasztok!

tbence

tbence

törzsvendég

• fórumtag
  • 257 posts
28as v 29-es lánctányért lehet kapni valahol Pesten? (2 tányérosításhoz kellene)

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

Nekem a fullym volt 2tányérosra szerelve, 38as és 24es tányérokkal, 11-32es sorral. 38×11-es áttétel esetén 100as pedálcsapásszámmal kb. 43km/h amit tud a rendszer. Nekem ez csak a kékesrõl lefele, aszfalton volt kevés, de szerintem egy montit ne aszfaltra lõjjünk be.

Bár tudnák ezt a maratonszervezõk is :)

McGywer

McGywer

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,854 posts

A csudába már. Egy órája keresgetek,hogy ki az,akinek a gépén 2 lánctányér volt elöl,de nem találom,így inkább megkérdezem.
Milyen lánctányérokkal vannak pakolva,akiknek elöl 2 van? Létezik olyan variáció,hogy 28-40? Mert ha jól tudom,akkor az elsõ váltók csak 12 fog különbséget bírnak,tehát a 26-40 nem lehetséges. de a 38-as tányért meg kicsinek gondolom.

Nekem a fullym volt 2tányérosra szerelve, 38as és 24es tányérokkal, 11-32es sorral. 38×11-es áttétel esetén 100as pedálcsapásszámmal kb. 43km/h amit tud a rendszer. Nekem ez csak a kékesrõl lefele, aszfalton volt kevés, de szerintem egy montit ne aszfaltra lõjjünk be.

Sturmbock

Sturmbock

vendég

• fórumtag
  • 91 posts
A hátsó fogaskoszorút mountain bike biciklinél hogyan lehet leszerelni?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts
amúgy ha jók emlék akkor minimumra szokták a a 12 fogat, nem ?

Model Number FD-M770
Series DEORE XT
Swing Action TOP-SWING
Cassette Compatibility 9-speed
Maximum Capacity 22T
Top-middle Minimum Capacity 12T
Top Gear Teeth 44T/48T
Cable Routing dual-pull type
Chain Line 50mm
Chain Stay Angle 66-69
Multi-Clamp (28.6/31.8/34.9mm) yes
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts

A csudába már. Egy órája keresgetek,hogy ki az,akinek a gépén 2 lánctányér volt elöl,de nem találom,így inkább megkérdezem.
Milyen lánctányérokkal vannak pakolva,akiknek elöl 2 van? Létezik olyan variáció,hogy 28-40? Mert ha jól tudom,akkor az elsõ váltók csak 12 fog különbséget bírnak,tehát a 26-40 nem lehetséges. de a 38-as tányért meg kicsinek gondolom.

a fsa 386 2 tányéros az 40/27 vagy 42/27, az meg több mint 12

a 2 tányéros kforce ligt meg 42/29 ill 44/29
FSA Road Bicycle Components

a link meg nem jó de mindegy.

sram xx meg 42/28 vagy 39/26 (nekem ez útóbbi a legszimpibb, s jövõre már lesz egy csomó olcsóbb hmû is mert ugye x7 ig 20 vagy 30 gang)
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "

MaTT

MaTT

bentlakó

• fórumtag
  • 8,649 posts
De pl. Sramnak a PG 980-anon csak a felsõ 2 lánckerék van tartóbakon.

nekem 36-22 lesz ha végre elkészül.

MJani01

MJani01

maximus

• fórumtag
  • 15,907 posts
  • LocationSzékesfehérvár

Alapvetõen a Sramé. De általánosítva a választ úgy néz ki a dolog, hogy az a fogaskeréksor a kíméletesebb, ahol minél több fokozat ül egy tartóbakon. Megfordítva; az egyes fokozatok minél több ponton adják át az erõt, forgatják az agyat, annál kevésbé mar bele az aluba. Mivel a Shimanonak 2 db tartóbakja van (mellesleg ésszerûen), és nem 1, ilyen szempontból a Sram a jobb.

Az xt-n egy tartóbakon vannak (ez a kivétel).

A sebesség mindent megold.

kalaius

kalaius

maximus

• fórumtag
  • 11,904 posts

A Sram, vagy a Shimano alu tartóbakos fogaskeréksora a kíméletesebb az alumínium rotorhoz?

forest

forest

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,146 posts

imi72

imi72

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 1,541 posts
  • Locationa Pilis
A Sram, vagy a Shimano alu tartóbakos fogaskeréksora a kíméletesebb az alumínium rotorhoz?

Trance
"Attól még, hogy egyesek szerint kevés idõnk van hátra, nem kéne szét....ni mindent magunk körül, lásd szemetelés, erdõirtások, és a tévé maci megszüntetése..."

Ðave

Ðave

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,011 posts

és Te, a helyemben megvennéd? :) Vagy ennyi év után ki tudja, igaz? :D
Shimano-t nem igen vennék, de ez a Deore XT meg a Saint kicsit kilóg abból a csoportból.
Ezekre még azt mondom hogy jók, neked mi a véleményed róla?

ha jó állapotú(fogakon látszik leginkább, vagy a csapágyat kézzel megforgatva) akkor megéri a 15ezret, abban az esetben, ha integrált... elképzlehetõ hogy 2008ban vette... akkor voltak leakciózva a készletek, mert akkor jelent meg az újabb kiadás...

De mi ez a szöveg hogy shimanot nem vennél? mi ennek az oka?

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,274 posts

Shimano-t nem igen vennék, de ez a Deore XT meg a Saint kicsit kilóg abból a csoportból.

nem feltételn az éveken mûlik
lehet az 5 éves és ment kevesebb mint 1000 kilóméter, azt is jó idõben
meg lehet fél éves agyon gyakva

szal én nem fogom azt mondani hogy vedd azt se hogy ne, pláne látatlanban. ha jó állapotú, akkor kis alkuval megérheti. de én amúgy meg , nem szoktam használtat venni, (csak eladni :) ) szal magam részérõl inkább sporlnék még 5K-t és vennék egy új integrált deore-t. de ez csak az én mániám.

pter777

pter777

vendég

• fórumtag
  • 23 posts

az úgy reális lehet