Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

Valeria Victrix

Valeria Victrix

Isten ostora

• fórumtag
  • 9,274 posts

(a Hone volt a Shimano durvulós családja a Saint elõtt...)

Nem igaz. A 800-as Saint egyidõs az LX/Hone családdal, és a Hone-ból az acél tengelyes, 601-es volt az extrémebb felhasználásra szánt modell.

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts

köszi Bulesz!
Már 2 éve használom a hone hajtókaromat, csak most van tekerõs montim is, és kicsit keményebb célokra maradt a régi, amin van a hajtómû, kapott láncterelõt stb...csak érdekelt vajon nem törik-e az alu tengelye?

nem hiszem, hogy aggódnod kellene... :) (a Hone volt a Shimano durvulós családja a Saint elõtt...)
Don't try this at home!

tamaska

tamaska

Beast of the East

• globális moderátor
  • 19,996 posts
ez a ket szerszam jo lesz, igen
YETI CYCLES - RIDE DRIVEN SINCE 1985. BEFORE MOUNTAIN BIKING WAS EVEN CONSIDERED AN INDUSTRY.

RAUH-Welt
B E G R I F F

klampfer

klampfer

vendég

• fórumtag
  • 12 posts
Sziasztok,

Kis segítségre lenne szükségem, elnézést elõre is, hogy ilyen amatör kérdéssel fordulok ide.

Kellys Exquisite-en a lenti monoblokk valamelyike van, de nem tudom a tengelyhoszt. Egyenlõre nincs szerszámom, igy a hajtókart sem tudom levenni, hogy lemérjem.

Truvativ '06 PowerSpline Cartidge monoblokk

Ha megvan a tengelyhosz akkor szerszámokkal együtt rendelném le. Ebben is segitség kéne:

A lenti monoblokk és hajtókarleszedõ jó lehet a PowerSpline rendszerhez?

Icetoolz monoblokk behajto

Icetoolz hajtokar leszedõ

Elõre is köszönöm a segítségetek!

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 posts
köszi Bulesz!
Már 2 éve használom a hone hajtókaromat, csak most van tekerõs montim is, és kicsit keményebb célokra maradt a régi, amin van a hajtómû, kapott láncterelõt stb...csak érdekelt vajon nem törik-e az alu tengelye?

bulesz

bulesz

törzsvendég

• fórumtag
  • 260 posts

Valaki használ Hone/Lx hajtómûvet kevésbé kemény freeride-ra? (szóval nem letörés ugrálás, csak pár kisebb ugrató, lejtõzés stb..)
A kérdésem az, hogy az alu tengelye ezen hajtókaroknak mennyit bír, mert látom már acél tengellyel gyártja a Shimano az összes integrált hajtómûvét, talán baj volt velük, törtek?

Szia!

Nekünk is (tesómnak) Hone hajtómûve van, és habár egy Kona Kikapu Deluxe vázas cangán van, ami nem kimondottan DH gép, de ez mindegy, mert CC / túra mellett arra is van használva ("gyertek, menjünk már le itt" - és azzal már fordul is rá merõlegesen a hegyoldalra zúzni lefelé... :) )

Abszolut semmi gondot nem tapasztaltunk a hajtással...az apróban is láttam hogy egy srác LX-et árult, és õ kimondottan DH-ra használta (a tengellyel nem volt semmi gond), inkább nála a hajtókaor rögzítõ csavar lett túlhúzva.... de ez ugye inkább "user error" :) )

az alivio hajtómû biztos megy a háztól! már a második középcsapágyam is kattog, mindekettõ birt kb 300km-t, ha megvenném a 3.-at akkor kcs-ak többe lennének mint a hajtómû, inkább nem költök többet ebbe + a merevsége is hagy kivánnivalót magaután, 88 kg-omnál legalábbis

Én a helyedben SLX-et vennék, nekem is olyan van és totál bírja a 100-kgmat.. :)
Olcsóbb mint az XT, pár grammal nehezebb, de erõsebb, ugyanolyan merev, és ua kétkomponensû középtányér van benne, mint az XT ben, sõt ebben a kistányér ki is van könnyítve. Viszont az XT nagytányérja tartósabb, mint az SLX-é.
Don't try this at home!

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 posts
szerintem nézd meg e-bay-en. ott talán még árulnak ilyet.

valaki a fentebb írt kérdésemre?

matej84

matej84

vendég

• fórumtag
  • 58 posts
Sziasztok!

Olyan országúti 6-os kazettát keresek, aminek a legkissebb fogaskereke menetes. Az zárja le a rendszert.

Köszi: matej

madve

madve

törzsvendég

• fórumtag
  • 537 posts
Valaki használ Hone/Lx hajtómûvet kevésbé kemény freeride-ra? (szóval nem letörés ugrálás, csak pár kisebb ugrató, lejtõzés stb..)
A kérdésem az, hogy az alu tengelye ezen hajtókaroknak mennyit bír, mert látom már acél tengellyel gyártja a Shimano az összes integrált hajtómûvét, talán baj volt velük, törtek?

richard81

richard81

újonc

• fórumtag
  • 2 posts
Sziasztok,

Recseg-ropog-pattog problémám van.
A váz egy kb. 1989-es Peugeot Tourmalet HLE(3 hónapja homokfúvás, újrafényezés történt). Egy 2-es integrált Shimano Tiagra hajtómû lett beszerelve és 2010 februárjában lett kész a bringa. (Ami a régi: a hátsó felni, a hátsó váltó, váltókarok és a pedál/-már próbáltam másik pedállal is, de ugyanúgy 'pattog'. Szóval szinte minden új rajta.)
440 km lett megtéve az új dolgokkal.
A szervizbe már 3x visszamentem ezzel a recsegés-ropogás problémával, minden alkalommal szétszedték, bekenték, összeszerelték, újrahúz minden csavart ..., azonban kb. 1,5 nappal késõbb ismételten elkezdõdött.
Most megint bent van, de már kezd elegem lenni a szervizbe járásból.

Köszönöm elõre is az ötleteket.

boti

boti

vendég

• fórumtag
  • 111 posts

Ma biciklizés közben kanyarodáskor a pedál nekiütõdött az aszfaltnak. Látszólag csak a festék jött le a pedálról, de nem tudom,hogy lett-e más baja a biciklinek. Hogyan tudom leellenõrizni, hogy valamelyik alkatrész megsérült-e? Mit nézzek meg? Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de nem szoktam kerékpárt szerelni, nem igazán értek hozzá. Egyébként egy Gepida Alboin CRS 300-ról van szó.

Ha tényleg csak a festék jött le akkor sztem semmi komoly nem lett. De ha nagyon át akarod nézni akkor sztem az ominózus pedál és a hajtókar megtekintése elég.(nem szorul e a csapágy). De sztem semmi gond nem lesz

zsoooc

zsoooc

vendég

• fórumtag
  • 33 posts
Ma biciklizés közben kanyarodáskor a pedál nekiütõdött az aszfaltnak. Látszólag csak a festék jött le a pedálról, de nem tudom,hogy lett-e más baja a biciklinek. Hogyan tudom leellenõrizni, hogy valamelyik alkatrész megsérült-e? Mit nézzek meg? Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de nem szoktam kerékpárt szerelni, nem igazán értek hozzá. Egyébként egy Gepida Alboin CRS 300-ról van szó.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

Ebböl kiindulva a pedáltól a hátsó váltó görgõjéig bármi lehet ludas :)
Mondjuk én a középcsapágyat nézném meg elõször, az csinált már nálam is olyant, hogy néha jó néha nem.

ma már tûrhetetlenné vált a dolog, elkezdett szalajtani is finoman, de nem a lánc ugrott

most ki lett cserélve a szabadonfutó (volt itthon egy másik agy), remélem ez megoldja a problémát - most megyek tesztkörre

Kobike

Kobike

törzsvendég

• fórumtag
  • 1,140 posts

tegnap írtam, hogy az integrált deore csapágyamnak semmi baja,meg pár napja, hogy a láncom kattog

de most elbizonytalanodtam, láncot olajoztam, kerestem a megcsavarodott/szorlut szemet, de semmi, nem is kattog álványon tekerve, voltam szerelõnél is, kicsit molyolt rajta, de semmi változás

menet közben bárikor, de kiszámíthatatlanul hajlamos a hangos kattanásra, ropogásra, szóval nem csak terhelésnél, hanem akár laza egyenletes tekerésnél is, és a kattanáskor érezek is valami finom megakadást a pedál által közetítve

ebbõl kiindulva elõfordulhat, hogy nem a lánc a ludas, hanem a középcsapágy járja a végét?

Ebböl kiindulva a pedáltól a hátsó váltó görgõjéig bármi lehet ludas :)
Mondjuk én a középcsapágyat nézném meg elõször, az csinált már nálam is olyant, hogy néha jó néha nem.
Failure is always an option.

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts
tegnap írtam, hogy az integrált deore csapágyamnak semmi baja,meg pár napja, hogy a láncom kattog

de most elbizonytalanodtam, láncot olajoztam, kerestem a megcsavarodott/szorlut szemet, de semmi, nem is kattog álványon tekerve, voltam szerelõnél is, kicsit molyolt rajta, de semmi változás

menet közben bárikor, de kiszámíthatatlanul hajlamos a hangos kattanásra, ropogásra, szóval nem csak terhelésnél, hanem akár laza egyenletes tekerésnél is, és a kattanáskor érezek is valami finom megakadást a pedál által közetítve

ebbõl kiindulva elõfordulhat, hogy nem a lánc a ludas, hanem a középcsapágy járja a végét?

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 posts

Jó az a konfig...Azért raknak olcsóbb láncot mert ugyis fogyóeszköz...aztán a sor is elõbb adja meg magát.. de kibir pár láncot
amugy helyedbe hagynám az alivio hajtómüvet ..

az alivio hajtómû biztos megy a háztól! már a második középcsapágyam is kattog, mindekettõ birt kb 300km-t, ha megvenném a 3.-at akkor kcs-ak többe lennének mint a hajtómû, inkább nem költök többet ebbe + a merevsége is hagy kivánnivalót magaután, 88 kg-omnál legalábbis

Bikertigger

Bikertigger

maximus

• fórumtag
  • 21,275 posts
aha ,ja. azért raknak gyárilag olcsóbb láncot meg sort mert a parasztvakitó xt váltó mellett az nem feltûnõ olcsósítás, és tudnak vele bringánként sporolni 5 eurót. átleg vevõ meg úgyis csak azt nézi, hogy némá xt-s.

amúgy persze mûködik. max láncot cserélj de azt úgyis szoktak venni 3at és cserélgetni 1000 kilcsinként forgóban

én mondjuk inkább vennék egyel gyengébb váltót és egyel jobb sort/láncot.
"Az Ég szemébe nézve, Széttárt karral áll, Halálos viharra vár egy haldokló világ "
Az idézet a Nemesis együttes Éden c. számából való

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

A gyakorlatban ennyire nincs különbség egy Deore meg egy XT lánc között, vagy a linkelt Cube élõ példája mér ne vegyünk gyári konfigos bringát? 2 kõkemény ezer Ft a diffi a két lánc között, igaz a sornál már húzósabb..

Jó az a konfig...Azért raknak olcsóbb láncot mert ugyis fogyóeszköz...aztán a sor is elõbb adja meg magát.. de kibir pár láncot
amugy helyedbe hagynám az alivio hajtómüvet ..

"just chillin killin"

mayor

mayor

vendég

• fórumtag
  • 212 posts

Igy van..jó lessz ( Itt is gyárilag xt hajtómü HG 53 lánc HG 50 sor : Cube Reaction 2009 - .::BRINGAVAR )
de ugyis a hajtómü pár láncot elfogyaszt

A gyakorlatban ennyire nincs különbség egy Deore meg egy XT lánc között, vagy a linkelt Cube élõ példája mér ne vegyünk gyári konfigos bringát? 2 kõkemény ezer Ft a diffi a két lánc között, igaz a sornál már húzósabb..

csaba8

csaba8

törzsvendég

• fórumtag
  • 955 posts

A jelenlegi hajtásom a következõkbõl áll, kb 1000km van bennük.
sor: Deore (HG50-9)
lánc: Deore (HG53-9)
hajtómû: Alivio (M442)

Ebbõl pár napon belül a hajtómû mindenképpen lecserélõdik XT-re (M770). A kérésem az lenne, hogy hogyan fog ez az XT viselkedni a Deore lánccal és a sorral? Rosszab váltás? vagy csak hangosabb? esetleg a Deore lánc jobban megeszi majd az XT tányérjait??? Ha nem muszály, szivem szerint hagynám õket míg el nem kopnak (esetleg jövõ szezonban csere), de ha kell akkor ezen már nem múlik...

Köszi!

Igy van..jó lessz ( Itt is gyárilag xt hajtómü HG 53 lánc HG 50 sor : Cube Reaction 2009 - .::BRINGAVAR )
de ugyis a hajtómü pár láncot elfogyaszt

"just chillin killin"