Jump to content

Üdvözlünk a Bikemag Fórumon!
Fórumunk bejegyzéseit regisztráció nélkül is olvashatod, ha hozzá kívánsz szólni a fórumhoz, kérjük regisztrálj!
Jelentkezz be Regisztrálj
Photo

Meghajtás (lánc, fogaskoszorú, hajtómű, monoblokk)

* * * * * 3 votes

• Please log in to reply
18262 replies to this topic

rain91

rain91

vendég

• fórumtag
  • 104 posts
ISIS Howitzeres hajtókar ugye nem megy rá ISIS Drive monoblokkra?

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Szvsz attól nem lesz hangja pedig párat már leamortizáltam.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Abban reménykedem hogy nem maga a csapágy koszolódott össze, csak a tengelyhez ment be némi por... Pedig nem spóroltam a zsírral... :D

zeezoltano

zeezoltano

bentlakó

• fórumtag
  • 6,068 posts
Hát a csapágy porvédõjét óvatosan szed le mert viszonylag könnyen elpattan és akkor cseszheted.
Amíg van más aki idegeskedjen helyettem, tegye meg az !
Ha nem kergeted az álmaid akkor csak vegetálsz!

daniel.jozsef

daniel.jozsef

törzsvendég

• fórumtag
  • 348 posts
Hali!

Ma vettem észre, hogy az alig egy hónapja beépített Hollowtech II-es középcsapágyam olyan hangot ad, mintha egy-két homokszem rossz helyre ment volna...
Kapjam szét és zsírozzam újra, vagy nem kell vele törõdni?

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Köszi. Közben már megrendeltem a deore 532 gyári tányérját, tudtak azt is hozni párszáz forinttal drágábban.

Amúgy mennyi a normál futásteljesítménye egy lánckeréknek?

Ebben most van kb. nettó 13000 Km, és mostanra lett nagyon cápafogas (bár még nem ugrik a régi lánccal).

13000 km az reális teljesitmény. sõt.

Üdv!
Kéne majd vennem egy új hajtómûvet és monoblokkot, de valamivel nem igen jutok dûlõre: egyelõre ezt néztem ki: FC-M470 ; ez egy szérián kívüli Shimano octalinkes holmi de semmi leírást nem találok róla hogy milyen tengelyhosszú monoblokk kéne hozzá. Shimano oldalán csak egy robbantott ábra van róla. Bolt ahol árulják azt mondta hogy 50mm a láncvonal és 126mm széles monoblokk kéne de más hajtókarnál ahol több adat van megadva azt látom hogy 50mm láncvonal mellett 113as tengelyhossz van ajánlva :confused:
Elég sötét vagyok még ehhez a témához de úgy hinném azonos láncvonal mellé azonos hosszúságú monoblokk kéne vagy nem?

50-es láncvonalhoz 126mm 47,5-es láncvonalhoz 121-es monoblokk kell.
többféle hajtókar kialakítás létezik, igy nem garancia, hogy ami máshol mûködik, az nálad is fog.
az kell amit leirtam. hogy máshoz 113-mas kell, az neked nem releváns

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.

yager01

yager01

vendég

• fórumtag
  • 13 posts

Kicsi játéka lehet a kazettás agynak / racsninak. Ha sok, lehet koszos, vagy megdermedt benne a zsír. Lelazulás nem jellemzõ. Karbantartás sosem árt.

Az igazság az, hogy 1 hónapos a bringa, kb. 150-200 km van benne. Ma vettem észre, hallottam meg a jellegzetes kattanást. A kosz kizárt, a zsír sztem még újszerû. Akkor lehet marad a lelazulás?
Jó lenne garis felülvizsgálatra visszavinni, de sajnos vidéken lakom....a gépet meg Bp-en vettem! :(
Mit javasolsz? Nézzem meg a lazulást?

Elsõ váltón fontos a végállások jó beállítása, és igen, finombeállítani a váltókar tekerentyûjével tudod.

Köszönöm! Megpróbálom óvatosan tekergetni! A végállások sztem jók!

stellaz

stellaz

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 2,932 posts

lyukkör szerint igen, de hogy a pontos kialakitás is... szerintem 99% hogy felmegy, ha nem, akkor picit reszelgetni kell.

Köszi. Közben már megrendeltem a deore 532 gyári tányérját, tudtak azt is hozni párszáz forinttal drágábban.

Amúgy mennyi a normál futásteljesítménye egy lánckeréknek?

Ebben most van kb. nettó 13000 Km, és mostanra lett nagyon cápafogas (bár még nem ugrik a régi lánccal).

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Kicsi játéka lehet a kazettás agynak / racsninak. Ha sok, lehet koszos, vagy megdermedt benne a zsír. Lelazulás nem jellemzõ. Karbantartás sosem árt.

Elsõ váltón fontos a végállások jó beállítása, és igen, finombeállítani a váltókar tekerentyûjével tudod.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

yager01

yager01

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Srácok...rossz helyen kérdezek?

Ha igen akkor igazítsatok útba pls.

xian

xian

fórumfüggõ

• fórumtag
  • 3,280 posts
  • LocationTahitótfalu (ritkán Ózd)
Nekem Deore 121mm-essel lett jó, bár mindenki 113-ast mondott.

Vegyipari Technikus, Biológia Tanár, Specialized Epic Marathon, Lumix G80, Golden retrievers

sisqo

sisqo

törzsvendég

• fórumtag
  • 884 posts

Üdv!
Kéne majd vennem egy új hajtómûvet és monoblokkot, de valamivel nem igen jutok dûlõre: egyelõre ezt néztem ki: FC-M470 ; ez egy szérián kívüli Shimano octalinkes holmi de semmi leírást nem találok róla hogy milyen tengelyhosszú monoblokk kéne hozzá. Shimano oldalán csak egy robbantott ábra van róla. Bolt ahol árulják azt mondta hogy 50mm a láncvonal és 126mm széles monoblokk kéne de más hajtókarnál ahol több adat van megadva azt látom hogy 50mm láncvonal mellett 113as tengelyhossz van ajánlva :confused:
Elég sötét vagyok még ehhez a témához de úgy hinném azonos láncvonal mellé azonos hosszúságú monoblokk kéne vagy nem?

Valószínûleg a láncvonalad a 113 mm-essel lesz jó.

Synthetic

Synthetic

újonc

• fórumtag
  • 8 posts
Üdv!

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

Azért írtam, hogy a legtöbb.

S nem is vitattam.

Egyébként a 105-ös lánc nem kopik jobban ha fordítva teszed föl, legfeljebb nem hozza ugyanazt a váltásteljesítményt. Az oldallapok mások, a külsõ a lánctányérhoz, a belsõ a fogaskoszorúhoz illik, és a az eltérõ kialakítás csak váltáskor jön elõ. Hajtás közben minden helyzetben teljesen egyformán viselkedik, mert a fogakkal érintkezõ belsõ részek anyaga és kialakítása homogén.

Idézek (Le Cycle 2010 november, 61. o.): "... Un mauvais montage va entrainer une usure plus rapide de la chaine." azaz ,,rossz (fordított) felszerelés a lánc fokozott elhasználódásához vezet". Épp tegnap olvastam, ugyan nem szentírás, de a Cycle a legfontosabb francia biciklis újság.
Amúgy az elhasználódás váltástól is létrejön (sõt, ez egy érv az SS meg fixi mellett pl.), nem csak hajtástól, azaz az érvelésed nem egészen állja meg a helyét. Hisz a lánc a rossz váltástól is kopik, még annál is jobban, mint a jó váltástól.

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
Azért írtam, hogy a legtöbb. Egyébként a 105-ös lánc nem kopik jobban ha fordítva teszed föl, legfeljebb nem hozza ugyanazt a váltásteljesítményt. Az oldallapok mások, a külsõ a lánctányérhoz, a belsõ a fogaskoszorúhoz illik, és a az eltérõ kialakítás csak váltáskor jön elõ. Hajtás közben minden helyzetben teljesen egyformán viselkedik, mert a fogakkal érintkezõ belsõ részek anyaga és kialakítása homogén.

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

gren_tamas

gren_tamas

törzsvendég

• fórumtag
  • 696 posts

De a legtöbb lánc szimmetrikus, így csak meg kell fordítani. ;)

Pl az új Shimano 105 nem az, vigyázat, az jobban kopik, ha rosszul tesszük föl.

yager01

yager01

vendég

• fórumtag
  • 13 posts
Sziasztok Bringások! Egy kis technikai segítségre lenne szükségem! A hátsó fogaskoszorúm terhelésnél kattan egyet. A fogaskoszorú az egyik irányba szabadonfutó, a másik irányba pedig hajt. Amikor kézzel egy kicsit mozdítok a pedálon hajtás irányba, akkor a fogaskoszorú nem egybõl fog, hanem van egy pár mm-es holtjátéka, és addig amíg el nem éri az a pontot ahol már hajtania kell koppan egyet.

Remélem sikerült érthetõen leírni.

Lehet, hogy a hátsó fogaskoszorú fellazult? Fellazulhat egyáltalán?

A másik kérdésem nem éppen ide tartozik, de hátha válaszoltok! Az elsõ váltón kéne állítanom, mert középsõ fogaskerék állásban a lánc kicsit hozzáér a váltóhoz. Ezt pontosan hogyan, és hol tudom állítani? A váltókaron lévõ finombeállító tekerésével?

enté

enté

titanium freak

• fórumtag
  • 7,605 posts
De a legtöbb lánc szimmetrikus, így csak meg kell fordítani. ;)

"Some people say I'm a titanium freak - it's okay... I am."

"The titanium is the nicest way to reducing the carbon bikeprint."
[ˈeərəspeɪs tekˈnɒlədʒi]

sala

sala

Telóguru

• fórumtag
  • 13,254 posts
  • LocationSvájc

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem hogy, láncbontásnál a szerszámmal melyik irányba nyomjam ki illetve be a csapot a láncon?

érdemesebb kifelé kezdeni, mert összerakásnál akkor a bonto kivülre kerül, ugy meg egy kicsit könnyebb

fuck me, i'm famous!
-- Go ahead, Droids! --->

https://www.veloinfanger.ch/

rob

rob

This is the way

• globális moderátor
  • 16,879 posts

Szerintetek a Shimano integált, 532-es hajtómûvével kompatibilis az FC-M445 középsõ lánctányér?

lyukkör szerint igen, de hogy a pontos kialakitás is... szerintem 99% hogy felmegy, ha nem, akkor picit reszelgetni kell.

"A man always has two reasons for doing anything: a good reason and the real reason." J.P. Morgan

"Science is not a democracy that can be voted on with the popular opinion." Earl R. Geddes P.h.D.